走入嵐橋丼飯專門店,第一啖食入去嘅味覺享受好似直接飛去咗日本。我選擇咗嚟一碗極上海之丼,先講講,個碗裝飾靚七彩繽紛,好似藝術品一樣,對眼都頂唔順!每件魚生嘅質感好得意,拖羅咁潤滑,蝦爽彈牙,鮑魚就香口,蟹鉗又鮮又甜,海膽唔講都知,鮮到出晒水,而啲三文魚籽咬落去啪啪聲,鹽味剛剛好。另一邊廂,謙謙點咗份黑松露火灸魚生丼,焦香撲鼻。帆立貝同火灸三文魚嘅口感好matched,而黑松露嘅濃郁香味攪拌開,同海鮮嘅鮮甜完美對嘴嘅,真係令人唔自覺食多幾啖!心情去到好,仲要黎個芝士竹輪卷,滿口芝士味,炸到啱啱好,外皮鬆脆,真係正到爆燈!而嗰大大塊牛舌,咀嚼之間滿溢肉汁,齒頰留香。嚟到呢度,依家可以話係度過咗一個幸福滿滿嘅生日晚餐,食得開心又滿足。🍣🎉👅 心情好到唔想走啦!