2018-09-28 610 瀏覽
行完K11又係開餐時間, 知道附近呢幾條街都有唔少種類食店, 當然要係度搵下有咩啱食行下行下比我地發現呢間和風味甚濃嘅食店, 望真原來係一間丼飯專門店好多款不同食材嘅海鮮丼以供選擇, 價錢都係由百幾至二百幾, OK喎!未上食物前, 先飲碗麵豉湯, 加入油豆腐絲增加口感, 暖一暖個胃!係咁多款丼中, 吞拿魚忠粉表示愛定呢碗特選鐵火丼 ($198), 食材包括中拖羅, 赤身, 蔥花吞拿魚蓉及鵪鶉蛋, 賣相相當吸引中拖油香肉滑但又唔會太過肥膩, 好味!而赤身就食得健康D, 肉質都係嫩滑, 放入口有軟棉棉感覺將隻鵪鶉蛋撈均入飯粒, 加埋蔥花吞拿魚蓉, 一啖放入口.....幸福感覺呢一刻感受得到!另一碗係北海蟹丼 ($178), 材料舖滿整個飯面, 包括甲羅燒, 海膽, 松葉蟹鉗4隻, 蔥花吞拿魚蓉, 三文魚, 蟹籽及三文魚籽, 整碗丼充滿住橙色, 惹人唾延................海膽食落鮮味, 一半單食, 一半用黎送飯亦得甲羅燒用脆片伴食, 成隻蟹放落口咁濟, 蟹膏伴蟹肉, 鮮味到爆, 加埋卜卜脆口蟹籽又多重口感!松葉蟹鉗雖然細細隻, 肉少但都幾甜, 一口一隻夠爽快!飯粒加入左赤醋,

特選鐵火丼

中拖油香肉滑但又唔會太過肥膩, 好味!

而赤身就食得健康D, 肉質都係嫩滑, 放入口有軟棉棉感覺

北海蟹丼

海膽食落鮮味, 一半單食, 一半用黎送飯亦得

松葉蟹鉗雖然細細隻, 肉少但都幾甜, 一口一隻夠爽快!

飯粒加入左赤醋, 色澤較為深色少許, 味道帶微酸可起開胃作用, 成碗飯食晒都無難度!

就咁食個丼又點夠喉, 當然要叫下D小食啦

關東煮中叫左呢個野菜油豆腐 ($25)及山芋魚肉餅 ($30), 前者口感似食緊腐皮卷, 配少少芥辣食係傳統食法, 為清淡味道中加一點辛辣!
野菜油豆腐 及山芋魚肉餅

另外個魚肉餅幾腍身, 味道偏淡口, 口感幾得意!  未試過嘅可以一試!

食完濕口野又到乾身野出場, 即點即炸嘅有呢兩串串揚
串揚

串揚米茄子 ($25) - 炸漿夠薄身, 熱辣辣夠香脆, 咬落入面嘅茄子仍然好juicy, 大大舊幾抵食!
串揚米茄子

串揚冬菇 ($20) - 雖然有醬汁比你點, 但單食都好好味, 外皮脆內裏軟身, 雙重口感!
串揚冬菇

店內面積雖然唔大, 但裝修佈置好有和風味, 價錢都係合理價, 下次想再食丼, 呢間係入圍店之一!

特選鐵火丼
北海蟹丼