Le Viet

2018-07-14 113 瀏覽
天氣熱既時候, 特別有mood 想食越南菜, 呢日帶左女朋友黎The One 既Le Viet~餐廳以半開放式裝潢, 感覺悠閒舒適~門口有少少人龍等緊, 但等左唔係好耐就入到去啦~野食品種都好多下, 好似樣樣都幾好想試我地先叫左大蝦木瓜絲沙律估唔到份量唔細, 係比較傳統既越式沙律, 幾fresh , 帶起食慾🔥跟手黎左串燒, 呢個有分3串同6串, 不過驚食唔晒, 兩人3串share 食。但最後有d唔夠喉, 因為好野味。 唔鹹但味道好濃, 有去左越南旅行食街頭串燒既味道。之後開始上主菜, 先黎炒大蜆~~大蜆一向都係我同女朋友最愛, 但唔多地方煮得好。呢間煮得好有風味, 夠辣, 而且洗得乾淨。食完即刻要叫個椰青, 解一解渴。跟住到既係虎蝦粉絲煲, 幾隻虎蝦係面, 再加大量煮到入晒味既粉絲, 好邪惡啊。因為份量都好多, 決定唔叫海鮮飯啦~最後要點~甜品以唔係以甜品為主打既餐廳計, 呢個拼盤係一流級數! 新鮮芒果糯米飯, 唔會超甜, 唔會太酸, 一口芒果, 一口糯米飯, 無得彈。 跟住再食賣相味道都一流既焦糖燉蛋, 好滿足!

餐廳以半開放式裝潢, 感覺悠閒舒適~

門口有少少人龍等緊, 但等左唔係好耐就入到去啦~

野食品種都好多下, 好似樣樣都幾好想試

我地先叫左大蝦木瓜絲沙律

大蝦沙律

串燒豬牛雞

唔鹹但味道好濃, 有去左越南旅行食街頭串燒既味道。

辣椒膏炒大蜆

之後開始上主菜, 先黎炒大蜆~~

椰青

虎蝦粉絲煲

因為份量都好多, 決定唔叫海鮮飯啦~
最後要點~甜品

甜品拼盤

以唔係以甜品為主打既餐廳計, 呢個拼盤係一流級數!
, 無得彈。
跟住再食賣相味道都一流既焦糖燉蛋, 好滿足!

薄餅
2018-07-12