2020-11-08 11304 瀏覽
📍#碗屋📍Wanya Japanese Restaurant #Wanya🇭🇰香港中環皇后大道中139號The L Place 1樓🇭🇰 Wanya Japanese Restaurant (Central)1/F, The L. Place, 139 Queen's Road Central, Central,HK🌐中環#MFJ中環 #MFJ日本菜#MFJ_Central #MFJ_JapaneseFood人均消費: HKD530味道: 👅👅👅賣相: 👀👀👀👀👀價格: 💰💰💰環境: 🌹🌹🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻性價比: ⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆🔆又係我,又係食日本野🤣今次係中環L Place嘅碗屋,原來係中環站行過去好鬼遠,要係上環站先近😅地方都坐得舒服,都幾多人食好多年無食過超過$500一位嘅放題🙈正價係$558加一,不包飲品,但Openrice 訂枱有8折,折後加埋野飲$500幾一位〰️〰️刺身壽司類〰️〰️⭐️刺身拼盤🍱佢有一共11款刺身揀: 🔴三文魚 🟠池魚 🟡甜蝦 🟢赤貝 🔵帶子 🟣希靈魚 ⚫️油甘魚 ⚪️八爪魚 🟤鯛魚 🔴吞拿魚 🟠劍魚如果有選擇困難,佢可以俾個雜錦刺身拼盤俾你,另外每位
📍#碗屋

環境: 🌹🌹🌹🌹
服務: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻
性價比: ⭐️⭐️
回頭率: 🔆🔆🔆

又係我,又係食日本野🤣
地方都坐得舒服,都幾多人食

〰️〰️刺身壽司類〰️〰️
⭐️刺身拼盤🍱
佢有一共11款刺身揀:
如果有選擇困難,佢可以俾個雜錦刺身拼盤俾你,另外每位會有一款一次性食物,我就揀咗龍蝦刺身,兩人一隻
刺身真係幾靚幾鮮,尤其油甘魚,赤貝同甜蝦
絕對不是普通放題食到嘅質素👍🏻👍🏻
同埋佢啲拼盤真係擺得超靚😍
刺身拼盤

⭐️海膽手卷🍣
壽司就無食喇,但點咗好多次海膽手卷,一人起碼食咗6,7件😂
海膽好甜,紫菜又脆,真係好好味

〰️〰️料理長每月推介〰️〰️
⭐️釀蟹蓋🦀
初初以為係甲羅燒,其實係釀蟹蓋😂
入面釀咗蟹肉再炸,我覺得炸得好好味幾脆口👌🏻
釀蟹蓋

🆗清酒煮藍青口🐚
好多時大家聽到藍青口都好興奮,其實藍青口都有分好唔好味嘅😂
我覺得係青口嘅清甜味,清酒味都係咩,無咩特別

〰️〰️鐵板燒類〰️〰️
🆗燒銀雪魚🐟
銀雪魚好靚,好肥油重!不過牛油味太重,蓋咗魚味同埋好膩
燒銀雪魚

🆗燒帶子🐚
帶子大隻燒得幾靚,但個汁唔夠味

🆗鐵板燒蠔🦪
蠔有少少腥,但好彩個汁好味

⭐️薄燒牛肉 🐮
薄燒牛肉好得,佢有啲配料令到個牛肉好惹味👍🏻

〰️〰️爐端燒〰️〰️
🆗香草燒羊鞍🐑
羊鞍有人話好味,有人話唔得
我就覺得麻麻,唔羶,肉質有點韌同乾
香草燒羊鞍

⭐️鹽燒雞翼🐔
雞翼燒得靚,個皮好似風乾咗咁,而且金黃色脆脆的
鹽燒雞翼

⭐️鰻蒲燒🐍
鰻魚肉有少少鬆唔夠實,但個蒲燒汁好好味

💯牛脷鹽燒🐮
牛脷好得啊!厚身而且好爽口,鹽燒清香,都encore咗次

🆗鯛魚湯🥣
個個話好飲但我又覺得麻麻哋,雖然奶白色但無乜魚味,但又有少少鯹味😅

⭐️蝦天婦羅🍤
天婦羅唔錯,炸得幾鬆化,蝦都大隻
蝦天婦羅

〰️〰️日式火鍋類〰️〰️
仲有日式火鍋點,雖然我覺得似港式多啲
⭐️特級牛肉肉眼
⭐️大蝦
⭐️帶子
🆗花膠
⭐️大白菜
⭐️窩筍
⭐️粟米
⭐️鮮冬菇
大部分都唔錯,特別推介下特級牛肉肉眼同大蝦,兩樣都好靚好好味
日式火鍋

你問我,食物款式唔錯,但食物質素有點參次
例如刺身係好味的,但鐵板燒又麻麻哋喎
雖然係有火鍋,但又真係好似港式邊爐咁
野飲唔包,飲兩杯都多$100,飲多兩杯唔計八折拉均可能去到$500-600位的確唔太值
性價比唔高,一試可以,再試又唔會😅
2020-11-05
刺身拼盤