2024-03-29 60 瀏覽
我和朋友一起去了碗屋,這是我們最後一次的光顧。近年很多熟悉的食店相繼結業,實在令人不捨。當天放眼張望,都是熟悉的顧客,大家都十分珍惜店内的人、事、物和飄過的氛圍。碗屋是一家高質的放題店,提供了多樣化的款式和美味的料理。菜單上有各種選擇,滿足了不同人的口味需求。無論你喜歡刺身、燒烤、壽司還是炸物,碗屋都能夠滿足你的期望。除了美味的食物,我們也要稱讚碗屋的服務。待應人員非常友善、親切,總是笑容滿面地迎接每一位客人。他們耐心解答我們的問題,並確保我們的用餐體驗愉快舒適。這種友善的服務態度給人一種溫暖和歡迎的感覺。謝謝碗屋帶給我們的食物和回憶。

謝謝碗屋帶給我們的食物和回憶。
2024-02-28 254 瀏覽
放假,媽咪帶左我地一家人去食日本菜🇯🇵我地分別點左5個唔同嘅set再share😋1. 特上刺身盛合、日式蒸蛋、和風沙律、牛肉烏冬- 每件刺身都好新鮮,好鮮甜👍🏽最吸引嘅係個海膽,好味到個個都爭住想再食😆🩵- 牛肉烏冬嘅牛肉就唔太嫩,但係烏冬係爽口嘅!2. 銀鱈西京燒、日式蒸蛋、日式焗野菌- 銀鱈魚真係超好味,冇得輸,5個人食完都唔夠喉想encore!!!3. 羊鞍鹽燒、特上雜錦刺身、海鮮雜炊- 羊係夠嫩嘅,個黃芥末太辣啦🙈個人唔太鍾意,食返原味吸引啲- 海鮮雜炊,原來係粥咁解😆又估唔到幾特別幾岀色👍🏽魚味重👍🏽4. 鐵板厚燒牛柳、雜錦刺身、和風沙律- 牛柳好juicy😋粒粒都大啖肉!👍🏽5. 蒲燒鰻魚丼、日式蒸蛋、串燒魷魚筒仔、和風沙律- 鰻魚係正常發揮,同其他4個餸相比就稍為比下去咗少少啦,不過係好食嘅🙈
放假,媽咪帶左我地一家人去食日本菜🇯🇵
我地分別點左5個唔同嘅set再share😋

1. 特上刺身盛合、日式蒸蛋、和風沙律、牛肉烏冬
- 牛肉烏冬嘅牛肉就唔太嫩,但係烏冬係爽口嘅!

2. 銀鱈西京燒、日式蒸蛋、日式焗野菌

3. 羊鞍鹽燒、特上雜錦刺身、海鮮雜炊

4. 鐵板厚燒牛柳、雜錦刺身、和風沙律
- 牛柳好juicy😋粒粒都大啖肉!👍🏽

5. 蒲燒鰻魚丼、日式蒸蛋、串燒魷魚筒仔、和風沙律
2024-02-24
香港放題界的始祖「碗屋」,曾經是我覺得香港最好食的放題,6年前已經開始去食,多年來都好喜歡。近期得知它即將於2024年2月25日結業的消息,實在令我感到震驚。對於眾多食客來說,碗屋不僅僅是一家餐廳,它承載著他們的記憶和情感;從家庭聚會到朋友聚餐,碗屋見證了許多人生中的重要時刻。因此,在碗屋的最後營業日到來之前,包括我在內不少忠實顧客都紛紛前來,希望在這裡再次享受美食,留下最後的美好記憶這次來依舊是吃晚市放題,每人價錢連加一$615.6,食物卻大不如前,魚生不新鮮,大部分燒物和炸物都過鹹,Chef’s Special無任何一款好吃,吃得主要都是回憶,食畢感覺食物都大不如前。唯一推薦的就是銀鱈魚西京燒,依然是保持水準還有就是服務依然值得一讚,店員態度友善而且風趣幽默,工作又勤力、快手

刺身拼盤
鐵板厚燒牛柳
鐵板薄燒牛肉

燒羊扒
2024-02-15
$615.6 (晚餐)
鰻魚小手卷 & 海膽小手卷
銀鱈魚西京燒
鐵板鴨肝
鐵板薄燒牛肉
2024-01-23 1355 瀏覽
嘩!今次去碗屋食飯,真係食到我好滿足🤤!起頭落場就一支龍蝦登場,鮮味直撲味蕾,啖啖肉爽口得緊!接住輪到佢哋家嘅壽司啦,尤其係甜蝦,咬落去鮮甜得滯,彈牙過癮!🍣👌🏻然後,嗰個海膽手卷就真係霸氣側漏,海膽濃而唔苦,加上嗰捲香口滑嘅飯,真係影住食唔想停手!其實呢間餐廳唔止食物正,服務態度都好得嚟,仲要員工會介紹哪啲食物最受歡迎,叫你食得更加開心!😊唔少得提下環境,都好舒服、好適合聚餐。總括來講,碗屋既食物質素掂,服務得體,一試難忘,下次必定再拉埋班朋友一齊嚟大快朵頤!🎉🎉👍🏻

2024-01-04 2013 瀏覽
睇新聞會結業,所以同事話帶我黎試下Lunch Set menu 預$300左右一位夜晚好似係做放題(未食過)鐵板厚燒牛柳$278牛柳粒份量比我想像中多,滿足另有刺身,飽飽的咁啱嗰日可能唔係坐main area,係坐房間裡面啲細枱所以少左啲招呼,無人fill茶相信大家都黎最後衝刺,所以當日都幾多full埋單時伙記都會問大家係咪都收到結業消息近年做飲食係難捱啲個個都話要北上消息貪平有啲sad
睇新聞會結業,所以同事話帶我黎試下
Lunch Set menu 預$300左右一位
夜晚好似係做放題(未食過)

鐵板厚燒牛柳$278
牛柳粒份量比我想像中多,滿足
另有刺身,飽飽的

咁啱嗰日可能唔係坐main area,係坐房間裡面啲細枱
所以少左啲招呼,無人fill茶

相信大家都黎最後衝刺,所以當日都幾多full
埋單時伙記都會問大家係咪都收到結業消息
近年做飲食係難捱啲
個個都話要北上消息貪平
有啲sad

2024-01-03 2012 瀏覽
知道碗屋就快結業,即刻飛撲去食放題,雖然對上一次去碗屋食放題,只不過係11月嘅事。我係由2003年開始就已經食碗屋嘅放題,嗰陣時已經係喺新世界中心嘅地庫,20年,去嘅次數,我諗超過60次 。人之將死,其言也善,店之將亡,則未必。12月31號星期日中午去食放題, 1200去到,竟然發覺有三成嘅吉枱,我已經覺得好唔妥,碗屋好少有咁嘅情況,坐低,叫咗一個刺身拼盤,一嚟到,個刺身拼盤同我嘅反應一樣,完全面目無光,啞色嘅。呢個刺身拼盤, 20年來我食過至少60次,估唔到第61次,係咁差,唔新鮮呀,三文魚同埋吞拿魚嘅顏色你一睇就知係唔新鮮,帶子赤背嗰啲都係唔新鮮,唔靚,刺身拼盤入邊有海膽,海膽唔靚嘅,半熔嘅狀態,茶碗煮入邊嗰啲蝦,霉嘅。燒多春魚,唔係燶,但係苦嘅。部分食物都斷崖式咁差咗好多,可能咁樣係令到啲顧客唔需要太過懷念同埋唔捨得嘅妙方?有讚有彈,服務員 Fion 記得我係舊客,送咗好多小食,飲品,其他服務員嘅態度,係出奇地咁好,我一直都覺得碗屋嘅服務員態度係好,可能就嚟結業,佢哋嘅服務態度竟然冇好似佢哋嘅食物咁變差,反而係變得更好。雪糕,依舊都係好食。親愛嘅碗屋,好多謝你,令到我減少咗對你嘅

人之將死,其言也善,店之將亡,則未必。

雪糕,依舊都係好食。

親愛嘅碗屋,好多謝你,令到我減少咗對你嘅不捨,我原本計劃二月尾結束之前再去多兩次,而家可以完全慳返。

但係從此我唔知道喺香港可以邊度搵到高質素嘅日式放題,半島酒店Imasu又唔做,君悅鹿悅酒店又唔做。絕對冇興趣什麼極尚大瀛喜。不想傷心多一次願拋開憾事。
2023-12-31
2023-12-14 2547 瀏覽
餐廳的食物尤其是刺身非常高質,雖然種類不多,但每一款都能帶給你驚喜。坐位方面,空間感十分豐富,營造出舒適愜意的用餐環境。而且,服務態度也非常好,員工親切友善,能夠提供周到的服務。總體而言,可以一試
2023-12-01 5072 瀏覽
老公生日,想了很久沒去碗屋,就立即訂枱,滿心歡喜去食,怎知好多食物都好差,最離譜燒蝦,全部都晦左,職員只講賣相差啲。。。。。炸蠔超腥,燒雞翼超咸,所以燒物根本無好好燒,最普通燒粟米都燒啲唔燒啲,清酒藍青口無味無道,燒薄牛肉好少少,燒厚牛肉好生根本咬唔到,唉,其餘食物全部好一般,確實職員態度好好,又勤力,換碟加茶都好快手,但係$598/1位,食物質數仲差過大x屋的放題,其實以往舊舖好鍾意的,好啦以後唔使再去。
2023-11-30
2023-08-29 6414 瀏覽
同事快離開公司,又是一餐farewell 飯,今次老闆選擇食日本菜,訂中午時間的碗屋。由於我地有6個人,餐廳俾左間獨立房我地方便傾計。普通午餐大約200起最後我選左了鐵板銀雪魚豚肉餐,雪魚好夠魚油。豚肉燒亦燒得好好,裏面仲包住少少蔥同香蒜,令到個肉卷提升香味。定食還包一杯餐茶。最後結賬時還有85折,都算抵食。有獨立房真的方便與即將離隊的同事很方便,環境一流。員工月服務務態度一流,即使在房都會補茶水。
由於我地有6個人,餐廳俾左間獨立房我地方便傾計。

普通午餐大約200起

🏢中環嘅L.place,差不多成橦都係食肆🍽朋友就推薦「碗屋」⛩呢間日式放題。星期六中午想openrice book即晚晚市,發現已經full,好在朋友係熟客,經理盡力安排下,終於都攞到張枱,如果早啲book係可以安排到VIP房嘅。晚市放題約💲6️⃣0️⃣0️⃣頭。齊人會先上一碟刺身拼盤,當中有冇得任叫嘅淨海膽、池魚🐟同大蝦🦐全部同好新鮮肥美。另外,每人可選一款前菜,有鮑魚🦪甲鑼燒🦀兩人share一份嘅龍蝦尾🦞或蟹腳🦀。海膽、toro、三文魚子雖然冇刺身任叫,但可以叫小卷。熱食有燒鴨肝🦆仲可以貼心走包🍞燒魷魚小筒🦑都可juicy。甜品可以嚟個雪糕拼盤🍨。飲品約20蚊一杯,但因為係熟客,經理送咗我哋兩round飲品同清酒🍶仲有9折。仲有印仔卡,纍積10個成人消費,就可以free一個🤑

海膽、toro、三文魚子雖然冇刺身任叫,但可以叫小卷。

熱食有燒鴨肝🦆仲可以貼心走包🍞

燒魷魚小筒🦑都可juicy。

甜品可以嚟個雪糕拼盤🍨。

2023-07-29
  • 刺身
2023-07-31 4661 瀏覽
碗屋地址: 中環皇后大道中139號 The L. Place 1樓碗屋係平日或星期六午市早埋單有折扣優惠,我就係平日午市食,所以有6折優惠。我點左一號餐,特上刺食盛盒,日式蒸蛋,和風沙律,海鮮雜炊。刺身都算新鮮,我個比較推薦吞拿魚,帶子。不過赤貝食落淡味小小。 蒸蛋同沙律都係正常發揮,同一般的日式餐廳食到的差唔多。 海鮮粥我比較喜愛,有魚肉,粥吸收了海鮮的鮮味,吸引埋單因為有折,大約2百蚊,如果係中環用2百蚊左右食到依個質素,算係抵食
碗屋

我點左一號餐,特上刺食盛盒,日式蒸蛋,和風沙律,海鮮雜炊。

蒸蛋同沙律都係正常發揮,同一般的日式餐廳食到的差唔多。
海鮮粥我比較喜愛,有魚肉,粥吸收了海鮮的鮮味,吸引

2023-06-20 4651 瀏覽
人生第一次寫食評,因為人生第一次經歷,一杯茶喝完看到杯底有一根牙籤!!!大概率是用過的,因為沒用過的有紙包裝!我那個沒有包裝!找服務員,服務員說不好意思,給我換一杯………
人生第一次寫食評,因為人生第一次經歷,一杯茶喝完看到杯底有一根牙籤!!!大概率是用過的,因為沒用過的有紙包裝!我那個沒有包裝!找服務員服務員說不好意思,給我換一杯………
2023-06-11 4251 瀏覽
6月11日晚上, 中環碗屋開開心心食放題, 但係隔離枱又有飲品又有清酒送, 但係我張枱呢問啲侍應呢就話唔包飲品㗎喎!!真 係唔知點解呢? 盡量避免影響自己生日嘅心情, 為難自己檢支白酒飲啦
2023-05-23 5105 瀏覽
和太太食生日午市放題,職員會早一日聯絡,將提供點上臘燭剌身盤。上菜時還送上祝福和主動拍照,十分貼心!食物方面,每人可選擇一份頭盤,我們都揀了鮑魚。鮮鮑食落有口感和很入味; 鐵板牛柳很juicy,對我來說是最出色的;其他刺身、壽司、炸物、甜品均屬一般;環境舒適,服務中上,尤其有個妹妹服務員十分主動,值得一讚!
食物方面,每人可選擇一份頭盤,我們都揀了鮑魚。鮮鮑食落有口感和很入味; 鐵板牛柳很juicy,對我來說是最出色的;其他刺身壽司、炸物、甜品均屬一般;環境舒適,服務中上,尤其有個妹妹服務員十分主動,值得一讚!
刺身
海膽, 拖羅手卷
甜品
  • 厚燒牛肉
2023-05-22 3195 瀏覽
食物份量夠大魚生片,片片都厚切職員超級有禮有禮貌的餐廳是必需加分的!!!食物質素十分良好食材十分新鮮還有很多有創意的料理~環境舒適但其他客人講話很大聲美中不足海膽極新鮮!.還可以提前通知生日會有一份刺身插上蠟燭有人會唱生日歌🤣🤣🤣🤣難為情的不要這個也可~🤣·但食物種類比較少飲品還要另收費但勝在不限時間不怕無啦啦有人過嚟收錢然後講:10:00截單如在openrice訂坐還有折扣適合一家大小
食物份量夠大
魚生片,片片都厚切
職員超級有禮
有禮貌的餐廳是必需加分的!!!
食物質素十分良好
食材十分新鮮
還有很多有創意的料理~
環境舒適
但其他客人講話很大聲