2019-10-25 581 瀏覽
係中環食lunch 至少都要五十蚊起跳,想食好啲更加要過百,泰潮係難得嘅性價比高食店🥰雖然泰潮係米芝蓮餐廳,但價格絕對貼地,午市套餐平均$60-70,仲有一個$28雞絲湯金邊粉餐,啱哂想食平啲嘅中環人!講起泰國菜,一定會諗起冬蔭公,所以今次我就叫咗個$68冬蔭公豬肉丸海鮮湯金邊粉餐試下,午市套餐仲包埋野飲同甜品,超抵!從外觀睇已經好吸睛!首先梗係要試下個湯底,冬蔭公嘅辣味唔會好涸口,算係比較温和嘅辣(但我算係比較食得辣嘅),有唔太食得辣嘅朋友覺得好辣,所以想食嘅話就要衡量下你嘅食辣程度再揀。除咗辣味之外,湯底仲加咗椰汁,所以隱約會帶有甜味,可以中和下啲辣味,再加上蕃茄嘅酸味,可以話一道菜式集齊哂甜酸辣嘅味道,但咁多味加埋又好和諧,甜味中和辣味,酸味又令你更有胃口!而豬肉丸同蝦都好彈牙,金邊粉亦好入味,$68 就可以食到絕對係性價比超高!🤤而跟餐仲包野飲同甜品,飲凍泰式奶茶都唔使加錢,絕對係良心食店!泰式奶茶一如既往咁係偏甜,但配埋冬蔭公食就啱啱好!至於甜品呢,我都唔太清楚係咩黎🤭睇落有啲似大菜糕,食落都係偏甜。由於午飯時間好多人,所以安排咗我地上一樓坐,座位偏窄,但都算舒服。為咗好食嘅

冬蔭公豬肉丸海鮮湯金邊粉

凍泰式奶茶

甜品

由於午飯時間好多人,所以安排咗我地上一樓坐,座位偏窄,但都算舒服。為咗好食嘅野,坐逼啲都冇所謂🥳係中環附近出沒嘅絕對唔可以錯過!
冬蔭公豬肉丸海鮮湯金邊粉
凍泰式奶茶