餐廳: 香港JW萬豪酒店宴會廳
資訊:

2019-03-18 4588 瀏覽
因為工作關係,當晚難得可以係JW萬豪酒店食自助餐,滿心期待食物會好豐富,但後來發覺自助餐範圍其實都頗細,種類都唔算太多,同想像有點出入。一入餐廳,已經見到有不少精緻甜品。小巧可愛,賣相都頗吸引。然後就會見到幾大盤煙三文魚,我一見到就忍唔住心心眼,因為自己都頗鍾意食三文魚。第一輪差唔多每款三文魚都有試下,但大部分煙三文魚味道都太有特色,煙燻味道太濃郁,反而令整件三文魚味道變得好怪。恕我唔太識欣賞呢度嘅煙三文魚。海鮮仲有龍蝦個類,都幾大隻,refill速度都快。見到好多人瘋狂食龍蝦,自己試咗少少,都唔錯。但比較失望嘅係無生蠔,有點失望。刺身方面,係有專人切比你。有八爪魚、三文魚、吞拿魚個類,比較大路嘅款式。刺身正常,新鮮程度尚可吧。壽司卷物都好少,都係普通款。旁邊有冷面,味道都可以嘅。熟食方面有中式同西式,中式好似多少少,中式有花膠、燒味、粉麵個類,師傅會即場整片皮鴨比你,都幾有趣。之前未食過片皮鴨,忍唔住拎咗兩舊。麵包皮比較多粉同厚身,鴨肉偏向扎實,另外蘸有少許醬汁,味道算還可以,但同想像中有點出入,未有令我驚艷嘅感覺。至於西式我都唔係試咗太多,要咗一塊牛扒,牛味唔算突出,筋位超級多,非
因為工作關係,當晚難得可以係JW萬豪酒店食自助餐
滿心期待食物會好豐富,
但後來發覺自助餐範圍其實都頗細,
種類都唔算太多,同想像有點出入。

一入餐廳,已經見到有不少精緻甜品
小巧可愛,賣相都頗吸引。
然後就會見到幾大盤煙三文魚,
我一見到就忍唔住心心眼,
因為自己都頗鍾意食三文魚。
第一輪差唔多每款三文魚都有試下,
但大部分煙三文魚味道都太有特色,
煙燻味道太濃郁,反而令整件三文魚味道變得好怪。
恕我唔太識欣賞呢度嘅煙三文魚。
海鮮仲有龍蝦個類,都幾大隻,refill速度都快。
見到好多人瘋狂食龍蝦,自己試咗少少,都唔錯。
但比較失望嘅係無生蠔,有點失望。

刺身方面,係有專人切比你。
有八爪魚、三文魚、吞拿魚個類,比較大路嘅款式。
刺身正常,新鮮程度尚可吧。
壽司卷物都好少,都係普通款。
旁邊有冷面,味道都可以嘅。

熟食方面有中式同西式,中式好似多少少,
之前未食過片皮鴨,忍唔住拎咗兩舊。
麵包皮比較多粉同厚身,鴨肉偏向扎實,
至於西式我都唔係試咗太多,
要咗一塊牛扒,牛味唔算突出,
筋位超級多,非常難切,好多位都唔適合食。
另外我拎咗啲配菜,例如薯仔、扭扭薯條。
薯仔係有烤焗過,但香味欠奉,帶唔出薯仔香。
反而扭扭薯條幾好,惹味香口,
但薯條稍嫌幼身,令口感減分。

至於甜品,大部分味道都唔錯。
麵包布甸頗香,布甸口感滑溜。
抹茶tiramisu都幾好食,抹茶粉唔會太苦澀。
見到豆腐花都忍唔住試咗啲,加上黃糖,
唔會太甜,清清淡淡,幾好。

值得一提焦糖燉蛋,雖然每杯焦糖厚度有啲參差,但焦糖加上燉蛋真係好香,燉蛋好重蛋奶香,忍唔住食完一杯又一杯。
亦有haagen dazs杯裝雪糕,但口味都係大路款,如雲呢拿、朱古力、士多啤梨等,唔太吸引。

生果款式唔算好多,切得都頗大粒,味道還可以。
2019-02-18