2017-12-31 982 瀏覽
深井裕記燒鵝一直是我心目中最愛的燒鵝餐廳,每次去都食指大動回味無窮。可惜山長水遠,住在港島的我難以常常幫襯,最近聽聞尖沙咀開左間新店,與深井本店採用同一品種的鵝同製法,即刻決定前往一試,解一解鵝癮。新店的環境比本店開揚光猛,餐廳以長方檯燈佈局,多幾分西式現代感,也充分利用了空間,提供宜家白色BB凳,不過兒童餐具就冇,我們都有自備,問題不大。價錢方面,似乎比深井間店貴少少?因為有一段時間未去,我不是太確定,但即使貴亦覺得合情合理,而且在尖沙咀都只算正常價位。燒鵝都是記憶中的味道,鵝肉肥瘦相宜,皮脆肉滑,配上酸梅醬真是非常惹味!燒味拼盤亦非常出色,燒腩皮卜卜脆,叉燒也是肥瘦適度,火候正好!蝦多士上層以鹹蛋黃包裹,入口鹹香四溢,也嚐得到蝦肉的鮮。美中不足是下層多士吸油過多,有些油膩感。炸鮮奶據說採用了北海道3.6牛乳,奶香十足,外脆內滑。但外層炸粉略嫌厚,火候略過了一點,有些油膩感,我地後來剝開外層淨食內餡,微甜解膩。鵝腸亦是我的必點菜式,鹹香薄脆的鵝腸送飯一流!唯獨有少少肥油,我就冇所謂,反而覺得更有鵝味!炸大腸香脆帶勁,配上青檸汁,解膩之餘又平添清香風味。炒麵蝦肉足料,麵條彈牙,小朋友非

燒鵝

叉燒脆片燒腩雙拼

蝦多士

炸鮮奶

豉椒鵝腸

炸大腸

炸大腸香脆帶勁,配上青檸汁,解膩之餘又平添清香風味。

炒麵

炒麵蝦肉足料,麵條彈牙,小朋友非常喜歡,但我就覺得略微偏硬,且鹹中似有分苦味。唔算出色。

食完一餐,大人小朋友個個心滿意足,店家仲送左隻鵝仔比小朋友,同佢講Merry Christmas。小朋友勁開心,我地自然更滿意啦!
2017-12-25
燒鵝