裕鵝莊

Goose Manor
4天前 20 瀏覽
男朋友好鐘意食燒鵝,之前一直都話想去深井食,但係礙於疫情關係,而深井又有啲遠,所以一直都沒有去。早前行街時,看到這一間燒鵝是由深井裕記燒鵝後人開的!告訴男朋友後,他二話不說就要去試!兩個人吃的份量都幾多,仲有甜品添!海蜇$68食燒鵝之前,先吃開胃小食!俾我發現這裏有海蜇!!海蜇不是太多地方有,而且也不是間間都好吃。這個海蜇夠飽滿和濕潤,不會乾柴柴,而且十分足料,整個碟都是海蜇,沒有用青瓜舖底。味道似好吃的,但是調味方面,個人喜歡酸一點,感覺會更開胃。燒鵝例牌$160瀨粉$18主角終於出場,我們只有兩個人,所以叫了燒鵝例牌,例牌份量都算多,眼見的其實鋪了兩層燒鵝啖啖肉,上菜時已經聞到陣陣的香味,最重要的是!!燒鵝皮還是脆的!!!好有油香,入口即溶既脆!好快地影幾張照片就即刻食,怕錯過皮還是脆的一刻!可能以前吃的不是太正宗,所以沒有想過原來燒鵝皮雖然充滿油脂,但還是可以燒成脆而不乾!滷水鵝肝$68鵝肝外表睇落去非常漂亮,滷水味非常入味而且口感一流,配埋醬汁食嘅話另有一番風味。但個人覺得配唔配醬汁食都一樣好味!讚👍🏻松露鯪魚球$108傳統的酥炸鯪魚球配上松露,呢個組合非常新鮮,以前從來未食過

兩個人吃的份量都幾多,仲有甜品添!

海蜇$68
食燒鵝之前,先吃開胃小食!

燒鵝例牌$160
瀨粉$18

滷水鵝肝$68

松露鯪魚球$108
傳統的酥炸鯪魚球配上松露,呢個組合非常新鮮,以前從來未食過。
呢個鯪魚球炸得不錯,食落外脆內軟。而黑松露汁藏左係魚球入面,咬落去之後一股黑松露嘅味道湧出來,味道非常特別。這是一道有新鮮感的菜色!

炸鮮奶$88
食咗咁多個餸當然要叫返個甜品作結尾啦。今次叫咗呢個炸鮮奶,外表望落去都係非常之鬆脆。食落外脆內軟,非常有鮮奶味。

總結呢間餐廳非常適合朋友聚餐,下次會叫多啲朋友嚟再試埋唔同嘅菜式!
  • 深井燒鵝例牌
  • 滷水鵝肝
2020-10-10 1235 瀏覽
小時候,每當有親戚到家裏,爸爸總喜歡帶客人到深井裕記燒鵝,一隻燒鵝,幾碟小菜,每人一碗燒鵝瀨粉,便令人感到非常滿足。🌼這日跟先生來到食肆雲集的亞士厘道晚膳,在芸芸的餐廳裏,我們選了裕鵝莊進餐,享受佳餚之餘,也勾起了不少舊回憶。🌼🎯 深井燒鵝例牌1/4 隻 $160來到裕鵝莊,必點的一定是這裡的招牌燒鵝,看餐牌介紹,由鵝的品種到飼養都一絲不苟,鵝身色澤赤紅,鵝皮脆口,入口鵝油爆出,香氣四溢,滿口甘香, 肉質嫩滑,沾上店家秘製的甜酸醬,更是別有一番風味。🌼🎯 柚子青檸骨/椒鹽骨 $98肉感豐富的炸肉排,香口得來啖啖肉,最適合一眾愛肉人仕享用,哈哈。 椒鹽骨炸得香脆, 口感微辣。柚子青檸骨,炸過後,加入柚子蜜和青檸片同炒, 酸中帶甜,十分開胃,送飯一流。🌼🎯 生炒臘味糯米飯 $108最近秋風起,最適宜食有暖胃作用的糯米飯,飯內有臘腸,潤腸,蝦米等,用料十足,飯粒煙韌,味道剛好,不會過鹹, 臘味非常香口,愈食愈想食,不用餸菜,一下子就食光光,哈哈。🌼

🎯 深井燒鵝例牌1/4 隻 $160

🎯 柚子青檸骨/椒鹽骨 $98

椒鹽骨炸得香脆, 口感微辣。

🎯 生炒臘味糯米飯 $108

• 生炒臘味糯米飯
  • 深井燒鵝例牌
2020-10-06 975 瀏覽
餐廳裝修簡約、時尚, 座位寬敞舒適, 環境寧靜, 主打食燒鵝, 原來是深井裕記燒鵝分店。杏汁菜膽燉豬肺湯$78奶白色的杏汁燉豬肺湯, 賣相吸引,真材實料 , 豬肺同白菜, 十分軟淋香甜 ,入口滿滿杏汁的香氣, 豬肺仲有補肺功效,十分有益,秋冬最適合不過的滋潤湯水。燒鵝瀨$80 燒鵝外皮烤至油光亮麗,香氣四溢,皮脆肉嫩,肉質嫩滑多汁, 十分入味, 瀨粉彈牙,既香且滑 ,啖啖都是幸福的滋味,與燒鵝絕對是黃金拍檔,十分搭配, 將深井燒鵝的風味,重現在舌尖上。鹵水鵝肝配黑醋汁$68鹵水鵝肝火候控制剛好, 外層 光亮, 輕輕咬下去,油香四溢 ,質感嫩滑細緻,入口綿化, 鵝肝的油香在口中綻放, 沾上黑醋汁一起吃 ,鮮味提升,令人齒頰留香。冰鎮芥蘭$48芥蘭放在冰塊上, 色澤翠綠,賣相吸引, 入口爽甜帶嚼勁, 原汁原味,沾上魚生豉油, 啖啖好鮮味,津津回味。百花炸蝦球$118百花炸蝦球外皮炸到金黃色, 大粒圓渾, 熱呼呼, 香噴噴,令人垂涎, 入口甘香酥脆, 咀嚼時啖啖蝦的鮮味,口感彈牙 ,完全不覺油膩,令人停不下來, 一口接一口。椰香鮮奶桃膠$48 椰香鮮奶桃膠,入口滿滿迷人椰香的香甜,配上豐

杏汁菜膽燉豬肺湯$78

燒鵝瀨$80

鹵水鵝肝配黑醋汁$68

冰鎮芥蘭$48

百花炸蝦球$118

椰香鮮奶桃膠$48
椰香鮮奶桃膠,入口滿滿迷人椰香的香甜,配上豐富的滑溜的桃膠,更加吸引,啖啖窩心, 乾涸的秋冬,好滋潤的糖水, 不二之選。
2020-09-30 973 瀏覽
疫情緩和, 是時候恢復和朋友飯聚的日子, 放工在尖沙咀買點東西, 就來亞士厘道搵食, 之前沒留意, 原來有間來自深井的燒鵝餐廳, 很久沒吃鵝的我們, 就選了這間吃飯。燒鵝瀨$80每次吃鵝也不會吃太多, 小食多滋味, 所以叫了燒鵝瀨一起分享, 很幸運的得到了鵝脾, 鵝脾看上去偏瘦, 但肉質咬下去很嫩, 滿有鵝香味, 皮薄帶鵝油香, 這滋味實在迷人, 配上瀨粉是一絕。蝦醬炒西蘭花$80本想蝦醬炒通菜, 通菜沒有了改西蘭花, 西蘭花在家也常吃, 但就是在外吃的比較好吃, 很是爽脆, 可能走過油, 但它也不油膩, 蝦醬味道鹹香滋味。椒鹽白飯魚$108白飯魚細細條, 炸到金黃色, 很香脆, 蘸上椒鹽及醋, 十分有大排檔風味。澳門炒飯$98不知道澳門炒飯是什麼, 因為想吃炒飯就嘗試一下, 原來是鹹魚、蝦乾作為主材料, 鹹鮮的味道反而令我想起大澳, 份量都幾足。竹笙螺頭老雞湯$88一個人住的我, 很缺乏湯水的滋潤, 開始入秋及乾燥, 喝碗燉湯滋補一下, 它如家常靚湯, 足料美味, 無味精的味道。豐富的食物滋養心靈, 裕鵝莊不單只鵝靚, 小菜都很夠鑊氣夠味道, 茶又香, 更有我喜歡的燉湯, 是朋友晚飯

燒鵝瀨$80

蝦醬炒西蘭花$80

椒鹽白飯魚$108

澳門炒飯$98

竹笙螺頭老雞湯$88

豐富的食物滋養心靈, 裕鵝莊不單只鵝靚, 小菜都很夠鑊氣夠味道, 茶又香, 更有我喜歡的燉湯, 是朋友晚飯好去處。
  • 竹笙螺頭老雞湯
  • 燒鵝瀨
2020-09-27 1138 瀏覽
去深井食燒鵝,大人細路都知。原來而家喺尖沙咀都食到正宗嘅深井燒鵝,好方便喎裕記燒鵝,在深井屹立超個半個世紀,到第三代傳人,近年衝出深井,在尖沙咀開店, 方便食客曾幾何時喺尖沙咀返工,亞士厘道係我哋 食lunch好去處,今日同舊同事重臨舊地, 尋回當年要專誠入深井食嘅燒鵝味道呢度裝修雅緻,有卡位,長枱同大圓枱, 我哋兩人就坐舒服嘅梳化卡位先來一碟燒鵝例牌,用上清遠黑鬃鵝,加上明爐燒烤,一啖咬落去,鵝皮下面一層薄薄油脂,甘香而不油膩,鵝皮香脆,鵝肉嫩而多汁,令人再三回味另外多點咗一碟脆皮燒腩,清楚看到隔著一層瘦肉,一層薄肥肉,再一層瘦肉,再一層薄肥肉。咬落去脆皮清脆,肉質肥瘦得宜, 味道剛好,唔會過鹹還有深井椒鹽鮮魷,鮮魷爽口彈牙又鮮味,配上薄薄嘅脆漿和惹味嘅椒鹽,鹹香得嚟脆口,點停得口叫咗一碗湯河同一碗白飯,湯河嘅湯底好鮮甜,河粉滑嘟嘟,配燒鵝一流豐富的一餐,重臨舊地,又可以食回當年在深井的味道, 跟舊同事說回以前的趣事,令人懷念

燒鵝例牌

脆皮燒腩

深井椒鹽鮮魷

燒鵝例牌
脆皮燒腩
深井椒鹽鮮魷
4天前 0 瀏覽
今日行過亞士厘道,見到燒味飯,好似幾正,就入去試下。坐得舒服嘅,唔迫,比起一般茶餐廳黎講算有裝修,應該可以叫餐廳,唔係茶餐廳。讚一讚杯茶,小麥茶?大麥茶? 係好飲嘅,比起一般餐廳杯茶有誠意,唔係一般紅茶。粉葛湯好濃、好甜,飲得出夠曬火喉,飲完之後又無口渴。重有好多燉湯,下次可以試吓。叉燒太瘦啦,有點乾,可能因為我無叫肥叉啦。燒鵝keep到深井水準,油脂豐富甘香,皮脆肉嫰,燒鵝髀啖啖肉。梅菜扣肉好入味,豬肉肥瘦適中,唔會話咬落成口油,就禁食可能有少少咸,送飯一流。尖沙咀黎講價錢唔算貴啦,下次行開呢頭都會再食。
今日行過亞士厘道,見到燒味飯,好似幾正,就入去試下。

小麥茶
叉鵝飯
叉燒太瘦啦,有點乾,可能因為我無叫肥叉啦。
梅菜扣肉飯

尖沙咀黎講價錢唔算貴啦,下次行開呢頭都會再食。
小麥茶
梅菜扣肉飯
  • 梅菜扣肉
  • 例湯
2020-11-14 0 瀏覽
班C9朋友約食飯,因為都臨時臨急,又要星期五又尖沙咀地區,好彩搵到呢個食燒鵝餐廳裕鵝莊,又book到位。。gogogo!4條友樣樣野都想食最後點左相中既食物,講真整體全部野都好食燒鵝鋪頭名都有鵝字緊係無得輸,叫左個例牌,皮脆肉嫩GOOD.鵝腸爽夠入味小炒王開胃,如果叫個靚仔真係完美炸蝦丸,椒鹽鮮尤,柚子一字骨(唔係好記得名)冰鎮介lan,蝦干煎絲瓜,好健康野飲叫左個蜜桃紅茶,同朋友叫支手工啤酒唔錯唔錯。全部野食都好味,有機會都會再去

4條友樣樣野都想食最後點左相中既食物,講真整體全部野都好食

鵝腸爽夠入味

小炒王開胃,如果叫個靚仔真係完美

炸蝦丸,椒鹽鮮尤,柚子一字骨(唔係好記得名)

冰鎮介lan,蝦干煎絲瓜,好健康

野飲叫左個蜜桃紅茶,同朋友叫支手工啤酒唔錯唔錯。

全部野食都好味,有機會都會再去

2020-10-09
  • 例牌燒鵝
  • 炸蝦丸
2020-11-09 36 瀏覽
尖沙咀有好多間餐廳食燒鵝,可以話每間嘅價錢都相差甚遠,試過價錢唔平但係真係得幾舊燒鵝。嗌咗一個燒鵝瀨粉($80),燒鵝同瀨粉係分開上,呢個價錢來講燒鵝算幾大份,食得好夠喉,唔會好似有啲餐廳咁得一碗粉上面兩三舊完全唔夠喉。仲嗌咗呢個滷水鵝肝,味道唔錯,有鵝味,不過如果小人食嘅話就有少少滯。仲嗌左個干扁肉碎四季豆,不過呢個餸就偏鹹咗啲,同樣地份量都唔少尤其是係肉碎同四季豆嘅比例係差唔多,唔會菜多肉少。呢間餐廳幾抵讚嘅就係上菜速度都好快,店員態度都友善,當日又咁啱可以坐到卡位,總括嚟講價錢合理又坐得幾舒服。

2020-11-04 42 瀏覽
今日去食咗燒鵝,燒鵝熱辣辣,燒鵝皮笑得10分香脆,鵝肉亦10分好食,算係幾嫩,不過有返咁上下質素就唔好預佢係樓下街市斬料嘅價錢了,環境坐得都幾舒適,服務正正常常
很多食物也想吃,但是味道偏鹹,服務唔錯😋跟家人一起食中午飯,走到這裏叫了想食的燒鵝 燒鵝看上很美麗,但係只有燒鵝脾有肉,其他部份骨比較多。松露鯪魚球不過不失,吃的時候要小心,因為會噴汁菠蘿咕嚕肉加咗合桃,味道唔錯!炸鮮奶是我認為最好食的食物下次食會再嗌太多肉,叫了蔬菜來吃,味道還可以糯米飯是這一餐的敗筆,本來整體感覺都唔錯,但係糯米飯真係太鹹!我們每人食咗一小口就停手了餐廳的玄米茶非常好飲,不知道是否因為餸菜比較鹹,所以我們都飲了很多茶
很多食物也想吃,但是味道偏鹹,服務唔錯😋

跟家人一起食中午飯,走到這裏叫了想食的燒鵝
燒鵝看上很美麗,但係只有燒鵝脾有肉,其他部份骨比較多。

松露鯪魚球不過不失,吃的時候要小心,因為會噴汁

菠蘿咕嚕肉加咗合桃,味道唔錯!

炸鮮奶是我認為最好食的食物
下次食會再嗌

太多肉,叫了蔬菜來吃,味道還可以

我們每人食咗一小口就停手了

• 懷舊炸鮮奶
2020-10-31 58 瀏覽
本身朋友生日係諗住食四川野點知我唔記得咗book位,唯有揀第間食甘岩諗起每次去親尖沙咀亞士厘道食嘢都見到依間野要排隊,咁今日就黎試吓啦!預約咗7:30去到等咗5分鐘左右就可以入去楚,我入去嘅時候都已經差唔多滿場,我哋今日嗌左四樣嘢食,半隻燒鵝,黃金蝦多士,鵝油炒菜心,甜薯蜜椒牛柳粒,椒鹽鮮魷,先由小食嘅黃金蝦多士講起,細細舊充滿鹹蛋黃嘅香味同埋蝦蓉喺入邊真係超級香口入面啲蝦用仲係好彈牙嗰隻,唔係話好重粉半隻燒鵝比我想像中大碟好多,我哋三個人都食唔晒,依度嘅燒鵝嘅皮係十分酥甩香口,有一定嘅厚度,燒鵝嘅皮係燒鵝嘅靈魂重點, 10分佢都有9分,不過燒鵝既肉相對地比較少,一舊燒鵝基本上來講一半係肥膏一半係肉,唔知係咪俾人夾硬養肥嗰種,冇乜運動所以咁肥😂😂😂,我男朋友係完全唔食肥膏,所以佢覺得呢個燒鵝就麻麻哋啦,我同另外一位朋友都覺得7分既!鵝油炒菜心又香又林又甜,會比一般嘅菜心更加香甜薯蜜椒牛柳粒甜得黎有黑椒中和左,吾會太甜太流,牛柳粒系安格斯所以吃落去好嫩吾會好多根阻軟身!不過好細碟,牛柳粒份量都相對較少!148蚊黎講吾太抵食椒鹽鮮魷大家千祈唔好試,同一般出面嘅完全唔同佢個份係好厚身嗰種,類

入面啲蝦用仲係好彈牙嗰隻,唔係話好重粉

鵝油炒菜心又香又林又甜,會比一般嘅菜心更加香

椒鹽鮮魷大家千祈唔好試,同一般出面嘅完全唔同佢個份係好厚身嗰種,類似吉列豬扒嗰種粉,食落去個口感係好多粉好硬咁樣,但係入面嗰鮮魷係新鮮既,而且完全沒有椒鹽味,只能靠喼汁搭夠一下,搞到淨咗一半喺度😭
2020-10-30
  • 黃金蝦多士
  • 燒鵝
 講起深井,相信不少人嘅第一個反應就會聯想到深井燒鵝,不過有幾多人會專誠走入深井食燒鵝?但係而家唔洗山長水遠入深井啦!超過60年歷史嘅深井老字號裕記燒鵝「裕記大飯店」,原來在尖沙咀開左間年輕化嘅新副線—「裕.鵝莊」。黎得「裕.鵝莊」,梗係要食深井燒鵝啦!燒鵝可原隻上,亦都有半隻/例牌/下庄等選擇,2-3人一份例牌燒鵝供享用,餐廳會隨機供應上庄(鵝胸)或下庄(鵝髀)。製作方法跟深井總店一樣,燒鵝選用約90日大(重9.5斤)嘅清遠黑鬃鵝,以數十載獨特嘅炭燒烤法經驗,明爐烈火烤製,做到色、香、味俱全。先講燒鵝有幾正!🌟推薦❗炭燒燒鵝 下庄(鵝髀)($190)原隻鵝髀上陣!鵝髀肉質肥美嫩滑,肉味濃郁,脂肪經明火燒製後逼出油份,皮脆甘香,第一次小編會連皮食!真係好正!😂我地仲叫左兩個小食~🌟推薦❗滷水鵝肝配意大利黑醋($68)$68有三個鵝肝,價錢都算合理,鵝肝滷得幾入味,雖說係意大利黑醋,但一啲都唔酸,反而似係濃調嘅滷水汁,蘸着吃更惹味!🌟推薦❗豉油皇灼鵝腸($138)份量都算幾多,而且鵝腸好肥美爽口,又好掛汁,正!金柱伴秋葵($48)雖然話係凍小食,但其實上枱嘅時候仲係暖,秋葵未鎮得夠凍,不
 講起深井,

相信不少人嘅第一個反應就會聯想到深井燒鵝,

不過有幾多人會專誠走入深井食燒鵝?

但係而家唔洗山長水遠入深井啦!

超過60年歷史嘅深井老字號裕記燒鵝「裕記大飯店」,

原來在尖沙咀開左間年輕化嘅新副線—「裕.鵝莊」。
黎得「裕.鵝莊」,梗係要食深井燒鵝啦!

燒鵝可原隻上,

亦都有半隻/例牌/下庄等選擇,

製作方法跟深井總店一樣,

燒鵝選用約90日大(重9.5斤)嘅清遠黑鬃鵝,

以數十載獨特嘅炭燒烤法經驗,

明爐烈火烤製,

做到色、香、味俱全。

先講燒鵝有幾正!

🌟推薦❗炭燒燒鵝 下庄(鵝髀)($190)

原隻鵝髀上陣!

鵝髀肉質肥美嫩滑,肉味濃郁,

脂肪經明火燒製後逼出油份,

皮脆甘香,第一次小編會連皮食!真係好正!😂
炭燒燒鵝 下庄(鵝髀)
我地仲叫左兩個小食~

🌟推薦❗滷水鵝肝配意大利黑醋($68)

$68有三個鵝肝,價錢都算合理,

鵝肝滷得幾入味,

豉油皇灼鵝腸
🌟推薦❗豉油皇灼鵝腸($138)

份量都算幾多,

而且鵝腸好肥美爽口,又好掛汁,正!
滷水鵝肝配意大利黑醋
金柱伴秋葵($48)

雖然話係凍小食,

但其實上枱嘅時候仲係暖,秋葵未鎮得夠凍,

不過味道係唔錯,

配上炸過嘅金柱,感覺矜貴~
金柱伴秋葵

滷水鵝肝配意大利黑醋
2020-10-25 113 瀏覽
同屋企去西九野餐完,就過嚟食燒鵝,經op訂位,仲可以額外有8折,好抵呀!好彩一早bk左位,一到就可以入座了。主角當然係燒鵝,雖然係燒鵝併燒腩仔飯,但係燒鵝同燒腩仔份量都好多,所以我哋就再叫多咗一份,幾個人share兩碟,都好夠食。燒鵝皮脆肉嫩,食落都多汁。燒腩仔,肥瘦均勻,肉質唔鞋口,不過個人略嫌有小小咸,但屋企人幾鍾意食。椒鹽鮮魷炸鮮奶即叫即炸,炸衣好薄,鮮奶吾會死甜,幾有驚喜。最後仲有一個柚子青檸骨成個組合都好fresh,酸酸甜甜又有青檸好清新嘅感覺。
好彩一早bk左位,一到就可以入座了。

椒鹽鮮魷

炸鮮奶
即叫即炸,炸衣好薄,鮮奶吾會死甜,幾有驚喜。

最後仲有一個柚子青檸骨
成個組合都好fresh,酸酸甜甜又有青檸好清新嘅感覺。
  • 炸鮮奶
2020-10-22 84 瀏覽
九月重開時候光顧過一次,體驗都幾好,鵝肉細嫩冇渣,咬落去好juicy, 雙拼嘅叉燒都厚身入味,一餐80蚊嘅set lunch价钱值得。前日又心心念念想食燒鵝,去左發現人都多左,係好事,艱難時期要多多幫襯先唔會卑好嘢消失。但是!呢次嘅燒鵝真係好差,咬都咬唔爛,全程我都係食叉燒食飽肚,希望店家嘅水準要keep 住啊!有句講句,凍奶茶好飲。照片係前一次滿意時候影嘅,呢次不滿意都冇心情。
照片係前一次滿意時候影嘅,呢次不滿意都冇心情。
2020-10-21 105 瀏覽
上星期和同事下班後剛好兩個晚飯都沒有着落,想起了這一間在公司附近的中餐廳,喜愛中菜的我們決定晚餐過來同事先點了滷水鵝腎作小食,分量非常驚喜!足夠三至四人食用,另外滷水香味十足,鵝腎同樣飽滿多汁蒜蓉白菜仔,份量同樣不少,而且蒜蓉味道香濃,配搭白飯一流半隻豉油雞,非常值得推薦,雞肉做得滑溜,豉油味道香甜不過鹹,雞胸部位亦同樣做得軟滑多汁甜薯黑椒安格斯牛柳粒,每次都中菜餐廳必點的菜色,這間餐廳同樣做得高水準,牛柳粒的份量非常滿意,肉質軟滑,不會過硬,另外薯仔非常香甜,配搭惹味的醬汁,必點!

蒜蓉白菜仔,份量同樣不少,而且蒜蓉味道香濃,配搭白飯一流