餐廳: 小曼谷泰國美食站
資訊:

2020-04-23 2256 瀏覽
太耐無食泰國菜,所以同朋友都心鬱鬱好想食,朋友說講到美味泰菜他即時想起小曼谷,因為食物夠地道一級棒,而且價錢合理。呢間位於銅鑼灣謝斐道535號地下 小曼谷泰國美食站 交通非常之方便,一行入門口處深深被好大一架泰國夜市火車頭吸引我的目光,另場內都放了好多細緻火車頭裝飾品,慨懷舊嘅時尚於一身,環境都算大,座位舒適,有幾張長方木枱卡位;佈置恰如火車車廂,看到非常之舒適,可惜今次無緣入坐。再加上柔和燈光效果配合下令我不停拍照,是個打卡好地方。餐牌很多選擇,而且圖文並茂,簡潔清楚,有泰式和沙嗲串燒、海鮮BBQ、各款咖喱、沙律、炸物、炒菜、炒飯、炒河、船粉、甜品、特色泰式飲品。兩個人叫了三樣餸:香燒扇貝和滷水豬手煲套餐HK$288鹵水豬手煲(值得推薦)一打開餐牌,就已經吸引住我視線,但我朋友說不要叫太過肥膩,但我堅持一定要食,沒有令我失望完完全全不油膩,鹵豬手燜得軟腍腍又香又入味,連豬皮都一點又不覺得肥騰騰,煲底芥蘭完全吸收鹵水豬手湯汁精華,非常之甘香清甜又爽囗。朋友都不停食都說挺好食,大家不能錯過。香燒扇貝扇貝肉好新鮮,鮮甜又美味,蒜蓉爆出香味還可以增添口感。泰式鮮蝦炒金邊粉(極力推介)HK$9

餐牌很多選擇,而且圖文並茂,簡潔清楚,有

兩個人叫了三樣餸:

香燒扇貝和滷水豬手煲套餐HK$288

鹵水豬手煲(值得推薦)
朋友都不停食都說挺好食,大家不能錯過。
滷水豬手

香燒扇貝
扇貝肉好新鮮,鮮甜又美味,蒜蓉爆出香味還可以增添口感。

泰式鮮蝦炒金邊粉(極力推介)HK$98
食泰菜必叫,食前一定要加點清新的青檸汁和花生碎,有提味作用。金邊粉Q彈酸辣開胃,3只大蝦又鮮又爽脆,無敵的惹味。
泰式鮮蝦炒金邊粉

店鋪每晚仲有駐場泰國歌手錶演,邊食邊聽住泰國歌好輕鬆愉快的晚餐。
滷水豬手
泰式鮮蝦炒金邊粉