2023-02-15 165 瀏覽
今晚約咗朋友聚舊,揀咗係上環普慶坊嘅呢間我愛慢煮晚餐,貪佢夠隱蔽,可以慢慢傾計。最近開始熱返,朋友一坐低就叫咗一杯荔枝接骨木花特飲。杯特飲加了雪碧,味道清香,荔枝味道濃郁亦有幾粒荔枝肉。我哋仲叫咗芝士條做餐前小食,新鮮熱辣炸起,外面脆入面煙韌,食起上嚟有拉絲效果,仲可以點mayonnaise食。主菜朋友叫咗紅酒香草燴羊膝,一放低時整道菜煙氣繚繞,睇得出佢啱啱整好。羊肉好好肉地,夠嫩又唔騷,加咗香草令味道更出色。醬汁有小小甜味,點嚟食又別有一番風味。我叫咗香烤三文魚扒,三文魚皮煎到香口,魚肉油脂充足,咬落鬆化。最後,我哋揀咗慢煮紅酒梨子配雪糕做甜品。原隻嘅梨味道帶有好香嘅紅酒味,紅酒煮完梨之後亦同時變到好甜,飲落有啲似mulled wine。配玄米茶雪糕,清清哋同紅酒梨子好同夾。

荔枝接骨木花特飲

芝士條