2017-07-15 1823 瀏覽
我本身好鍾意食大阪燒,鍾意既程度係會間唔中到一田買唔同類型大阪燒餅粉去整,連去旅行時見到大阪燒餅店都會走入去試,所以當知道香港開道頓堀御好燒專門店時真係開心到彈起,但可惜開張個陣陀緊BB, 好多檢查要做,加上好難訂位,試過有一次訂位時只是打電話問朋友時間啱唔啱,短短5分鐘又錯失一個大好良機,難免心中會有一個遺憾⋯⋯今日終於機會黎喇,有朋友可以收早一齊去試,梗係試下早D攞籌walk in入啦,我17:15左右已到店外,由於限時90分鐘,朋友最早18:00到,我唯有門外呆等先,不過同步都有其他人都同我一樣等埋朋友先至入,所以絕不孤單,但亦擔心被同行捷足先登,心情竟忐忑又緊張最終大約18:30左右入去,由於入餐廳前一早諗定食咩,所以點餐過程非常順利,我地兩個人點了以下菜式:牛舌:一碟有七塊,簡單用蔥及少少黑椒調味,就咁煎香食略嫌淡味,幸好檯面有鹽,加鹽後味道唔錯道頓堀豪華七品:餡料有豬、牛、雞及海鮮等材料,煮法非常簡單,只需將碗內材料攪拌後倒在已搽油的鐵板上,每隔5分鐘反轉一次,合共反轉3次,需時15分鐘,之後落燒餅醬汁、蛋黃醬、紫菜粉及鰹魚粉便完成口感味道都好好食蒸雜菜:只需擺鐵板上蒸10

牛舌

道頓堀豪華七品:
口感味道都好好食
道頓堀豪華7品

蒸雜菜:
只需擺鐵板上蒸10分鐘便可,不過我覺得略嫌生
蒸雜菜

肉類雜錦炒麵(醬汁/鹽)
我地揀左鹽味,因諗住醬汁應該同燒餅味道差唔多
先落油炒熟所有肉類(內有雞、牛及豬),同步另一邊可以炒定所有菜,全部熟晒後炒埋一堆再落麵及壺湯,落埋調味醬(即鹽汁/炒麵汁)完成
由於份量都算多,我地分開兩份,每份落唔同醬汁(因炒麵醬就放響餐檯上),所以同時可試兩種味,兩種味都好好食,值得推介

軟芝士厚燒班戟:
先倒班戟漿落鐵板(不需落油),整左個形後每邊煎兩分鐘,合共反轉3次,共6分鐘,最後落士多啤梨忌廉醬就可以食,好好食

軟芝士厚燒班戟
巨峰活乳酸梳打
燒酎、鮮西柚、鮮橙、鮮檸檬、梳打水

可能我地得兩個人既關係,叫左咁多野食,食埋都仲有20分鐘剩,其實時間尚算充裕,服務方面都好好,不過由於比較忙關係,侍應送餐講解煮法時比較快,不過都唔駛太擔心,唔明既可以問其他侍應或參考檯面指引,所以呢間餐廳又有得大顯身手煮野食呃like影相,食物質素及味道又好,值得推介
2017-07-12
牛舌