2018-10-17 130 瀏覽
澳門話近唔近,話遠唔遠,最慘係個邊消費宜家都唔平,有時興想突然想食澳門菜都唔知點算!今日同友人相約新城巿食tea,發現開左好多新食肆,仲要俾我搵到呢間主打傳統及土生葡菜嘅亞蘇爾,當然要即刻試試啦!我幾鐘意亞蘇爾,所有你要用嘅餐具、紙巾、醬料同水都放左係檯面自助,唔洗麻煩忙碌嘅侍應們。套餐有平有貴,八十幾到百六七都有,豐儉由人,前菜有湯同沙律,包飲品,唔夠喉仲可以+$12有個甜品鮮蝦帶子魚湯飯一上檯就聞到好香嘅蕃茄味,好足料,配埋魚湯香濃清甜又開胃。配料有鮮蝦同帶子仔,兩樣都好新鮮。整體黎講酸甜有鮮味,份量亦十分大!華僑椰香雞湯米友人點了米粉,佢話味道香濃,咖哩味未算好突出,但椰香味就好味,忍唔住一口接一口。而且配料雞件都有四五舊,好抵食!最後當然唔少得食番個葡撻先走啦!係等待安排入座時,已經係店外聞到香氣撲鼻嘅葡撻!葡撻外皮酥脆,蛋漿剛剛熟,十分滑,為呢餐飯劃上完美句號!

葡撻

2018-10-03