2018-12-15 876 瀏覽
晚晚OT到暈,基本唔想煮飯,連續幾晚都食淨餸,一蒸熱就攪掂,還以為今晚也是,點知.....返到屋企才發現連淨餸都沒有,明明記得有,可能人大了,不得不承認記憶差了。在無晒氣力的情況下當然出街吃最方便,落街吧!連行多兩步都唔想,就揀對面又快又平的車仔麵醫肚。麵店新開了一段時間,但一直都沒有幫襯過,門面幾特別,鑲了兩個單車轆,具代表性,還有貼了名星和菜式相片,幾吸引喎!內裏裝潢都幾特別,灰泥牆身配紅磚,寫上大大個店名,細看一下,旁邊畫上一輛小單車,真有心思!另一邊還有兩大塊簽名板和貼滿相片,但最搶睇還是兩輛真實比例的單車,難道店主是單車選手?地方都幾寬敞,有一排泊牆的長椅配二至四人枱,中間有多張四人枱,走入一點還預設了三排四至六人枱,及一個半開放式廚房。每枱均放有點菜紙、筆和三款調味醬。五張點菜紙不同顏色,分別有不同湯底的車仔麵、大碗飯、小食和飲料。***********************先來一碟唐生菜($16)可配蠔油、腩汁、上湯或全走,我就揀了上湯。青綠清爽,少油少鹽,清新健康,岩晒我。***********************輪到車仔麵,基本可揀兩餸、三餸或四餸麵,再加餸就每

上湯唐生菜
姬松茸蟲草花養生湯配米粉及六餸
輪到車仔麵,基本可揀兩餸、三餸或四餸麵,再加餸就每款$8。選了姬松茸蟲草花養生湯(素),配米粉及六餸($68),大滿足。先讚一讚,逢有濃味的餸料,即是冬菇、溏心蛋 柱候牛腩 都分碟上,令湯底保持原汁原味,正!而碗中就有麻辣雪魚湯包、蜂巢豆腐蘿蔔
姬松茸蟲草花養生湯
姬松茸蟲草花養生湯
姬松茸蟲草花養生湯配米粉及六餸
馬上呷一口湯,熱度十足,甘香順喉,味道一流,還有香腍的合桃、爽口的姬松茸 蟲草花,的確真材實料,夠火喉。揀了米粉,索湯力不強,故喜歡舀一羹連湯大大啖吃,最滋味!
蜂巢豆腐
麻辣雪魚湯包
蘿蔔
先嚐碗中的餸料,蜂巢豆腐有三件,如海綿般吸收晒養生湯,咬一口,爆出甘香的味道;麻辣雪魚湯包共有兩粒,幾彈牙的外層藏着麻辣的肉碎,辣度不算厲害,岩我!蘿蔔約有四五件,多汁無渣,很腍嫩,味道很清甜,很討我歡喜,是我個人推介之一。
分碟上的餸料
柱候牛腩
溏心蛋
輪到分碟上的餸料,柱候牛腩夾少許肥膏,既有咬口,亦挺腍嫩,且相當入味,可惜沒有我喜歡的牛筋;至於冬菇共有四大隻,原隻上枱,大大隻又厚身,睇落更吸引,啖啖爽口兼滿有菇汁,烹調入味,正! 原隻的溏心蛋算不上流心狀,但也幾黏滑和富蛋香,同樣弄得入味,也不錯!
熱薑汁咖啡
飲品有跟餐半價優惠,揀了杯熱薑汁咖啡 ($10/跟餐半價),香濃的咖啡中滲出薑的辛辣,辣度剛好,兩者味道平均,又夠熱,如果少一點甜就更合我口味。
從未試過把車仔麵的湯喝至一滴不留,今次例外,還覺得不夠喉,想添湯,相信真是每日新鮮熬製,絕無味精,果然是招牌鎮店湯底,今次嚐了姬松茸蟲草花養生湯,下次一於來一碗白果胡椒豬肚湯。
2018-12-12
蘿蔔