餐廳: 大都烤鴨
資訊:

2018-03-21 1519 瀏覽
自從大家畢左業後,要約得齊人食飯都變左一件難事,由最初成日見,慢慢變到一個月,幾個月,半年,到宜家一年先見到一次,雖然耐冇見,但友情依舊不變以前聚會約親都係食放題,打邊爐依啲任食既餐廳,貪佢咩都有得食,直至有朋友頂唔順,提議今餐轉轉口味,轉到黎食「大都烤鴨」「大都烤鴨」(半隻)-一坐低就即刻叫左個招牌先,叫完過左一陣,就有個廚師走埋黎拎住隻鴨同你講,一陣就係切依隻鴨既一半比我地食,鴨片得夠大塊,我地5個人,一人都食到兩塊左右,配料可以比多小小,太小配料搞到要就住就住咁夾,因為師傅片鴨既時候會片埋啲肥膏走,所以食落一啲都唔油,連埋配料一齊食會覺得好爽脆「野菌炒鴨絲」-野菌夠入味,唔會過咸,可惜鴨絲太小,食到最後直頭搵唔到鴨絲既蹤影「醉雞」-聞落去好香酒味,以為咁重酒味食落口會好苦,但係食落又唔苦,雞肉夠嫩滑,好味。「小籠包」-每次食小籠包都一定要好小心,個皮一穿左就大件事,小籠包皮夠薄,汁略小,不過汁同肉都好鮮甜「松子魚」-唔知魚係咪炸定呢?叫完好快送到上檯,可惜魚肉一啲都唔脆,浪費左啲汁,汁甜酸度岩岩好而且汁夠多,舊舊魚肉都充滿哂甜酸汁,用黎送飯食一流「黃金蝦仁炒飯」-一送上檯就聞到好
自從大家畢左業後,
要約得齊人食飯都變左一件難事,
由最初成日見,慢慢變到一個月,幾個月,
半年,到宜家一年先見到一次,
雖然耐冇見,但友情依舊不變

以前聚會約親都係食放題
打邊爐依啲任食既餐廳,
貪佢咩都有得食,直至有朋友頂唔順,
提議今餐轉轉口味,轉到黎食「大都烤鴨」

「大都烤鴨」(半隻)
-一坐低就即刻叫左個招牌先,
鴨片得夠大塊,我地5個人,
一人都食到兩塊左右,
配料可以比多小小,
太小配料搞到要就住就住咁夾,
因為師傅片鴨既時候會片埋啲肥膏走,
所以食落一啲都唔油,連埋配料一齊食會覺得好爽脆
「野菌炒鴨絲」
-野菌夠入味,唔會過咸,
可惜鴨絲太小,食到最後直頭搵唔到鴨絲既蹤影
「醉雞」
-聞落去好香酒味,以為咁重酒味食落口會好苦,
但係食落又唔苦,雞肉夠嫩滑,好味。
「小籠包」
-每次食小籠包都一定要好小心,
個皮一穿左就大件事,
小籠包皮夠薄,汁略小,不過汁同肉都好鮮甜
「松子魚」
-唔知魚係咪炸定呢?叫完好快送到上檯,
可惜魚肉一啲都唔脆,浪費左啲汁,
汁甜酸度岩岩好
而且汁夠多,
舊舊魚肉都充滿哂甜酸汁,用黎送飯食一流
「黃金蝦仁炒飯」
-一送上檯就聞到好香,
個飯用咸蛋黎炒,好惹味,
連埋放係上邊既木魚一齊食,
成個飯變到好香口,真係可以食十碗
「貝勒燕蕃薯」
-食甜品既時候,大家都比佢張圖片吸引住,
我地諗住應該好似食反沙芋咁,送到上黎係超級熱,
而且唔會太甜,上邊啲糖唔會庶到蕃薯既甜味,
好想食完一舊到一舊👍🏻
醉雞