樹蔭下有一個啊嬋,坐在我身邊~今次唔駛飛去日本,係太子依間居酒屋就有櫻花睇啦!餐廳內竟然有一棵櫻花樹,可以比客人打卡,更加設有塌塌米座位,寬敞舒適,真係好有日本feel 。餐廳主打串燒,鍋物等食物,好啱同朋友收工過來飲杯,食小食,放鬆下。餐廳位置都好方便啊,位於太子地鐵站附近,起碼唔使成電車跨過大海,未有假去日本,今個假期就去呢度感受吓先啦!==============================〖 雞皮串🍢 〗💰𝟑𝟖 | 🜸 𝟑.𝟕/𝟓平時唔食雞皮嘅我,都覺得依個好好食。雞皮炸到好脆身,食落係嗦嗦聲,香脆嘅口感完全抵消了雞皮淋pat pat, 肥膩嘅感覺。經過油炸,逼番出啲脂坊,油脂好香。〖 雞翼🍗 〗💰𝟓𝟖 | 🜸 𝟑.𝟒/𝟓雞翼冇經過特別醃製,簡單用鹽同埋日式燒汁做吊味,更能品嘗到雞肉嘅原汁原味,帶有少甜。肉質雖然唔算好嫩滑,但燒完之後更juicy。〖 燒小御握(飯團)🍚 〗💰𝟐𝟓 | 🜸 𝟑.𝟓/𝟓日式飯團總係比人一種幸福嘅感覺。依個飯團冇特別嘅配料,單純嘅珍珠米,配上燒汁,然後攞去烘燒。燒過後飯焦好香好脆,配上少少煙韌嘅飯粒,好有口感。加上燒汁後都令飯團更有甜味。雖然飯

樹蔭下有一個啊嬋,坐在我身邊~

〖 雞皮串🍢 〗💰𝟑𝟖 | 🜸 𝟑.𝟕/𝟓
雞皮

〖 雞翼🍗 〗💰𝟓𝟖 | 🜸 𝟑.𝟒/𝟓
雞翼

〖 燒小御握(飯團)🍚 〗💰𝟐𝟓 | 🜸 𝟑.𝟓/𝟓
日式飯團總係比人一種幸福嘅感覺。依個飯團冇特別嘅配料,單純嘅珍珠米,配上燒汁,然後攞去烘燒。燒過後飯焦好香好脆,配上少少煙韌嘅飯粒,好有口感。加上燒汁後都令飯團更有甜味。雖然飯團配料簡單,但就會另人覺得平凡但滿足。
燒小御握(飯團)

〖 壽喜燒牛肉鍋(2人前)🍲 〗💰𝟏𝟐𝟖 | 🜸𝟑.𝟕/𝟓
壽喜燒味道濃郁,湯底雖然有少少油,但好甜,好正宗嘅日式鍋物。配料都算豐富,有野菜,金菇菜,豆腐,仲有四大塊安格斯牛肉。
牛肉薄得來頗有口感,牛味好濃。豆腐都好滑身。整過來講都不錯,兩個人都夠食。
壽喜燒牛肉鍋

〖 厚燒玉子🥚 〗💰𝟒𝟐 | 🜸 3.8/5
第一次食正宗嘅玉子燒,玉子燒甜甜地,充滿蛋香,而且好大舊,咬落去,成口都係蛋好滿足。口感偏向實身,但唔會覺得鞋,反而好有口感。
厚燒玉子

〖甜話梅車厘茄🍅 〗💰𝟐𝟖 | 🜸 𝟑.𝟐/𝟓
依個用來做開胃菜真係一流!車厘茄本身已經微酸帶甜,仲要係車厘茄中間放左話梅,令到個酸味更有層次!只係擺近個鼻,已經聞到好酸,但放落又出奇地甜喎!幾意想不到。另一個特別就係車厘茄本身經過雪藏,上碟時都有舊冰保冷,令口感更清新!
甜話梅車厘茄

〖 燒水果卷物盛合-豚🍍 〗💰𝟓𝟖 | 🜸𝟑.𝟖/𝟓
依個水果盛合係餐廳嘅招牌菜式。豚肉切得好薄,有嚼勁得來完全唔會韌同鞋身。豚肉本身已醃製過同灑左黑椒,就咁食已經好惹味。水果盛合仲有菠蘿,水蜜桃同埋荔枝,可以用豚肉包住水果,再點埋特製嘅日式醬油,味道好有層次。
燒水果卷物盛合-豚

〖 是日清酒🍶 〗💰𝟔𝟖 | 🜸 𝟑.𝟗/𝟓
今次試嘅係「信洲龜齡」,係日本清酒當中都相當受歡迎嫁。我地都好少飲清酒,但依款都相當易入口,入口米味濃郁,酒味溫和,相當有層次。飲一啖,即刻感到煩惱暫退啊。
信洲龜齡
清酒

——————————————————————————

評分🌟(10分最高💯)
價錢💰: 8/10

🔍 想搵同類型嘅餐廳𓂀✍
⌫ #eatwithnous_太子
⌫ #eatwithnous_cafe
⌫ #eatwithnous_黃店

#foodie #hkfoodie #hkig #hkfood #instafood #cafe #hkcafe #hkgirl #hkdaily #photography #hongkong #burger #cafehopping #foodoftheday #串燒 #美食 #相機食先 #居酒屋 #吃貨 #打卡 #手機食先 #太子美食 #餓居 #日式
雞皮
雞翼
燒小御握(飯團)
厚燒玉子
燒水果卷物盛合-豚