2019-03-16 60 瀏覽
住咗大埔咁耐竟然冇去過八妹雞煲!嗚呀!自從上個月食完之後一路都想再食,今日終於有機會喇呢間雞煲同其他雞煲店一樣都可以揀半隻雞一隻雞,仲可以揀啲乜鬼麻辣鍋呀豬肚鍋呀咁,我哋今次就揀咗最普通嘅雞煲(半隻雞)之後再加湯整雞煲邊爐。上到檯姐姐已姐好好咁提我哋,隻雞熟㗎喇可以即刻食,比起其他雞煲店要你搞黎搞去又冇得食住好好多!睇個menu真係feel到佢串過碼頭咕哩,點解咁講呢,就係因為佢個菜單上面煮寫到明啲秘製辣雞醬係只限堂食,唔準你外賣走呀吓,真係幾串啵,但係都要你串得起至得嘅~雞煲個汁汁超香濃,微微帶辣(可揀辣度),有少少芫茜蔥喺入面,入面啲雞沾滿醬汁,食落去係重味又唔過鹹,有種種香料味道又唔會有邊隻味特別搶口咁,真心好好食!呢個雞煲,一個字:掂!除此之外仲有佢啲大支john嘅檸茶、柑橘,打邊爐飲好解渴,都係30零蚊,唔太貴又幾好飲。另外仲有啤酒呀天地一號呀汽水之類,總之實唔會渴親你啦。P.S. 要溫提一下嘅就係八妹有入座限時,有人等位佢就會催你埋單,想坐耐啲嘅朋友記得要留意一下。

雞煲

呢個雞煲,一個字:掂!

2019-03-08
雞煲