2023-12-11 946 瀏覽
【大埔區】【逸東餃子】每一次講大埔區嘅食肆,我都會好刻意咁強調大埔係一個人傑地靈多靚女嘅好地方。其實同食嘢都絕對有關,心情好啲咁食嘢,食乜都會覺得好食啲。而多啲見到啲靚女嘅話,又的確會影響到自己心情,所以絕對係有關嘅。今次嚟到大埔墟東昌街呢邊食嘢,都講過呢條街嘅幾間食肆喇,講埋呢間「逸東餃子」啦。坐低就梗係叫 $48 嘅「招牌魚湯餃子」啦,呢個價錢係六隻嘅價錢嚟,我仲加 $2 要咗雙拼,但我首先係覺得個魚湯幾鮮幾好飲喎。我揀咗「粟米芝士鮮肉餃」同「芫茜胡椒鮮肉餃」呢兩隻味,兩者都唔錯嘅。之後叫埋 $46 嘅煎餃六隻,我揀嘅味道係「咖喱雞洋蔥」,幾濃幾正,都幾夾做煎餃嘅味。我再叫埋 $28 嘅「脆炸豆腐」,新鮮炸起都好食,估唔到。之後再叫多份 $48 嘅「鮑汁拼盤」,個拼盤有雞翼、豬手、滷蛋、豆腐片,個汁唔算好濃,但幾好味。嘢飲我飲 $14 嘅「熱情果玄米綠茶」,熱情果同玄米嘅味都出,唔錯。呢餐夾埋食咗我 $186,食咗咁多嘢唔算貴啦下話。。。(地址:大埔東昌街6-11號東昌閣地下E號舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #hkfood #food #foodpo

(地址:大埔東昌街6-11號東昌閣地下E號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #hkfood #food #foodporn #instafood #foodphotography #foodstagram #foodblogger #yummy #foodlover #delicious #foodgasm #instagood #foodies #tasty #tastyfood #dinner #foodpics #foodiesofinstagram #love #dessert #restaurant #foodblog #eat #1am大埔區 #大埔墟 #逸東餃子 #大埔 #招牌魚湯餃子 #粟米芝士鮮肉餃 #芫茜胡椒鮮肉餃 #咖喱雞洋蔥 #煎餃 #脆炸豆腐 #鮑汁拼盤 #熱情果玄米綠茶 #1am1230 #1ambackup
2023-11-19