係大圍雖然好多餐廳,但真正好味的,數數手指,都應該都冇乜幾間😮‍💨而呢間湯麵店,我都唔記得尼過幾多次😍好多時候都要排隊的(15-30mins),但都冇阻我尼食佢既意慾,因為佢地既湯真係好正🤤🤤🤤我應該只差兩款麵未食過,而其他我都食過了,個人最中意海龍皇湯🦐🦐🦐餐廳雖然有兩層,但座位間比較近,幾容易聽到隔離傾咩。但同時又可以嗅到人地果碗好香既湯麵餐牌上有好多選擇,而每款湯麵都有詳細解釋有咩餸&湯去配陽春麵👍🏻而今次我食既主要係試既豬。蠔皇豬豬 ($104) 嗅落蠔味好濃郁,試一試之下係龍蝦牛油湯,好香海鮮味,而且牛油令個湯變得好滑👍🏻而當中有廣島蠔 - 蠔好鮮,浸左係湯一齊食,格外有層次感; 外面餐廳好多都用冰鮮蝦,但呢到用鳳尾蝦,好彈牙,同埋最緊要既主角 - 日本黑豚五花腩片,每片薄薄地,容易入口,每塊豚肉片都滲入左龍蝦湯🤤完全唔會黐牙。舞茸豬 ($100)呢款湯比較清甜,佢係由野菌煲成高湯,有好香既菇味。而當中有有機黑舞茸,份量都幾多👍🏻黑舞茸完全掛哂湯汁,好好味。當然都有主角日本黑豚五花腩片,每片薄薄地,容易入口,每塊豚肉片都滲入左野菌湯,肉既鮮味更岀🤤完全唔會黐牙兩個都係配扁陽春

而今次我食既主要係試既豬

。蠔皇豬豬 ($104)
蠔皇豬豬

。舞茸豬 ($100)
呢款湯比較清甜,佢係由野菌煲成高湯,有好香既菇味。
舞茸豬

兩個都係配扁陽春麵,麵份量唔多唔少,適中的,但對大食既人尼講會少左DD。麵都幾爽,唔會太淋,配埋高湯一齊入口,直頭💯!

大圍係第一間店鋪,而家銅鑼灣都有啦😍但個人感覺都係大圍果間好食D

回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️☺️
消費指數: 💰💰(人均消費$100+)
環境質素: ☘️☘️🍀🍀

* 好湯好麵 (大圍)
大圍積存街20號地舖

同類餐廳 #cocofood_香港味道