係人都知江南出產既四大才子,當中既唐伯虎基本上無人不曉,無論電視劇定電影都總會出現過無數次佢既足跡。才華真係一種好吸引既魅力,就算我係男人老狗都覺得,呢種魅力可以令人入升價十倍,同樣錢係買唔到既能力。而令我不禁哼起林俊傑首江南.. 當夢被埋在江南煙雨中,心碎了才懂。既然未去過江南,吸收唔到天地靈氣,不如係銅鑼灣走返轉「江浙滬」,一樣食到江浙菜體驗呢份文化情懷。📌麵 類 -▪ 擔擔麵 - $46▫ 擔擔麵最講求麻醬既湯底,呢個就夠哂四川風味啦,滿滿既花生碎混埋肉碎一齊,口感非常豐富。而麵條唔會煮到過軟淋,配搭湯底一齊食,麻香味夠出眾,我幾鍾意。📌小 菜 -▪ 瑤柱賽螃蟹 - $66▫ 最鍾意有賽螃蟹既上海菜,但好怕出面餐廳整到好油膩,但呢個幾有驚喜。首先蛋白質感嫩滑,味道唔會太濃,最重點入口唔會好油淋淋,加少少醋再提高成個香味。加上瑤柱既份量都幾足料,呢個價錢抵食。📌點 心 -▪ 招牌鮮肉小籠包 - $46 (4隻)▫ 最成功既小籠包一定要皮薄多汁,呢個就滿足到我啦。新鮮滾熱辣,一咬開頂部,裡面充滿住湯汁,相當濕潤;而外皮唔會太過厚身,仲唔會一夾就散;而豬肉食落仲相當Juicy,口感非常
係人都知江南出產既四大才子,當中既唐伯虎基本上無人不曉,

一樣食到江浙菜體驗呢份文化情懷。

📌麵 類 -
▪ 擔擔麵 - $46

📌小 菜 -
▪ 瑤柱賽螃蟹 - $66

首先蛋白質感嫩滑,味道唔會太濃,最重點入口唔會好油淋淋,加少少再提高成個香味。
加上瑤柱既份量都幾足料,呢個價錢抵食。

📌點 心 -
▪ 招牌鮮肉小籠包 - $46 (4隻)

豬肉食落仲相當Juicy,口感非常到位,呢個一定要嗌!
2020-05-18
  • 擔擔麵