小火山 (已結業)

The Volcano
有人講過,如果你介意佢既缺點,就要介意埋佢既優點,如果你接受佢d優點,就要接受埋佢d缺點。無論套用係另一半定係餐廳都好,都係咁岩聽,不過今晚呢間「小火山」我夠膽佢係近乎完美。👇🏻📌泰 國 烤 鍋 - ▪️ 小 火 山 特 色 湯 底 - ▫️ 估唔到泰式都有咁破格既鍋物,事關除左中間個烤爐可以燒肉之外,兩邊分別有兩種湯底可以比你打埋邊爐,佈局成個小火山咁。Step 1先揀左湯底先,我就揀左「小火山牛骨船湯」同埋「香茅椰汁雞湯」。牛骨湯底夠濃郁入味,椰汁雞反而清清地,帶少少椰香,我比較鍾意。▪️ 小 火 山 經 典 泰 豬 鍋 拼 盤 - ▫️ step 2就係揀豬肉拼盤,呢個最入屋既「小火山經典泰豬鍋拼盤」一次過食勻「北海道千歲う米豚肉眼」、「伊比利亞黑毛豬梅花肉」、「波蘭A級無骨豬腩」、「手切泰式豬頸肉」。豚肉眼油香十足,豬頸肉好夠爽口,豬腩入口即化,梅花肉最腍滑;配上四款自家製醬汁,staff建議由最唔辣開始,甜雞沾醬->亞萊蒜沾醬->羅望子沾醬->泰式海鮮沾醬開始食,份外惹味!▪️ 泰 式 豬 梅 花 肉 片 - ▫️ 額外嗌多左一份「泰式豬梅花肉片」試試,面頭加左一
有人講過,如果你介意佢既缺點,就要介意埋佢既優點,

如果你接受佢d優點,就要接受埋佢d缺點。無論套用係

另一半定係餐廳都好,都係咁岩聽,不過今晚呢間

小火山」我夠膽佢係近乎完美。👇🏻

📌泰 國 烤 鍋 -
▪️ 小 火 山 特 色 湯 底 -
小火山特色湯底

兩邊分別有兩種湯底可以比你打埋邊爐,佈局成個小火山咁。

▪️ 小 火 山 經 典 泰 豬 鍋 拼 盤 -

小火山經典泰豬鍋拼盤

波蘭A級無骨豬腩」、「手切泰式豬頸肉」。豚肉眼油香十足,
泰式豬梅花肉片

泰式海鮮沾醬開始食,份外惹味!

▪️ 泰 式 豬 梅 花 肉 片 -
▫️ 額外嗌多左一份「泰式豬梅花肉片」試試,面頭加左一隻蛋黃,撈
埋一齊再燒,口感滑溜之餘,肉味更加突出,值得一試。

▪️ 小火山三味刺身一口杯盛合 -
小火山三味刺身一口杯盛合

▫️ 貪得意試埋個前菜小火山三味刺身一口杯盛合」,每個杯當中包括左
宮城縣生蠔刺身」、「芭拉三文魚刺身」、「泰式生蝦刺身」。
小火山三味刺身一口杯盛合

生蠔非常新鮮肥美,一啖過非常滿足;三文魚夠爽甜;
生蝦肉質完全唔霉,夠哂爽彈,整體唔錯。

▪️ 配 菜 -
▫️ 去到最後打邊爐,一定走唔甩配菜咖啦,分別嗌左「金邊粉」、
金邊粉

生菜」、「金菇」,每樣都係吸收哂湯汁既精華,食落係特別滿足;
金菇

仲有呢個「炸蝦片配冬陰蛋黃醬」送酒岩哂;而呢個甜品
炸蝦片配冬陰蛋黃醬

蝶豆花芒果糯米飯芒果香甜,飯粒軟糯濃香,細細舊賣相精緻。
蝶豆花芒果糯米飯

📌小 火 山 特 調 雞 尾 酒 -
▪️ 釘Moo冰酒 -
釘Moo冰酒

▫️ 除左泰豬鍋咁出色之外,原來佢地cocktail選擇都咁多,我朋友就揀左杯
釘Moo冰酒」,賣相真係一大個西瓜,入口清爽透心涼,打卡一流呀!
2023-08-16
金邊粉