2009-11-16 17 瀏覽
無意中響度發現瑞記蛋牛好似好正,放工走過來試。檔口較為難搵,原來在樓層的角位舖。全店只有負責煮野既女子,和沖野飲,整西多的伯伯。坐低了,見不少熟客走入廚房,同阿伯order食物。我見阿伯出來,咪同佢講,我食乜啦。五分鐘後,那位女子,又問我食乜。Anyway我明白呢種「家庭經營方式」。無耐,阿伯拿杯奶茶來,味道都唔錯,唔厚唔薄,茶味幾香。等了20分鐘,期間見那女子不停煮麵和煎西多,根本無理「蛋牛」。後來阿伯攞碟蛋牛包出來,問誰的?我說係我架,同時亦有人認頭,阿伯好清醒的說,你要蛋牛治ga ma!吓.....原來我睇食評相,有時係熱狗包,有時係方包,係真係有分別架!但係牆上菜牌係無蛋牛「包」呢樣野,只有蛋牛「治」囉…..太激氣喇!雖然我的蛋牛「治」即刻來到,但我心係想食蛋牛「包」架!而家份蛋牛治方包又唔軟,又唔係烘底,蛋牛又未見特別好食,只係加左數粒蔥落去炒,唉…o拿o拿聲食埋去走。本身都想食西多,但見食評說它很一般。而家咁,早知嗌西多啦,又快,又滿足到心意。心諗,見阿伯年紀大,仍繼續經營下去,成日mi住口笑個樣,我/或者熟客們,都是給他一個支持。無奈,轉個頭,見阿伯擔住支煙,令我大打折扣
無意中響度發現瑞記蛋牛好似好正
,放工走過來試。
無耐,阿伯拿杯奶茶來,味道都唔錯,唔厚唔薄,茶味幾香

…..
心諗,見阿伯年紀大,仍繼續經營下去,成日mi住口笑
個樣,我/或者熟客們,都是給他一個支持。無奈,轉個頭,見阿伯擔住支煙,令我大打折扣囉
!
熱奶茶