2021-04-28 435 瀏覽
唔知你地假日會去邊呢?而我就會同我寶貝仔周圍玩同食🤣,謙謙同我都鍾意迪士尼內的公仔,知道時代廣場對開有活動緊係拿拿聲去啦!玩完餓了就搵到 Walter Bistro 去嘆我地的lunch 了。嘩😍呢到做緊 Tapas 任食如食主菜都係另加$30,我同謙謙就慢慢係到食小食打下機休息一下。小食好多款式呢!⚛ No.1 醋浸番茄沙甸魚配紅燈籠椒多士⚛ No.2 意大利薯仔洋蔥焗蛋配蒜蓉汁⚛ No.3 洋蔥煙肉焗蠔⚛ No.4 銀魚柳紅燈籠椒多士⚛ No.5 炸魚肉蝦餃子配腰果醬及甜豉油⚛ No.6 紅蝦他他配牛油果番茄⚛ No.7 炸魷魚配蒜蓉醬以上的小食各有特色,每件放係碟上都做到好精緻美麗先上菜, 味道各有千秋, 多士焗得香脆,上層的魚味道夠突出,真係好夾,一口一件大愛😍。主菜方面 : ⚛ 慢煮雞胸配柑橘汁 ~ 甜甜的柑橘汁配上雞胸份外清新。⚛ 番茄蟹肉意粉 ~ 濃郁番茄拌勻蟹肉意粉謙謙最愛。⚛ 慢煮無骨牛小排 ~ 我就喜歡牛小排,貪佢慢煮過,幾腍和入哂味。謙謙見叫小食,成機都飲可樂,而我就嘆左意大利氣酒和橙汁,咁樣舒舒服服慢慢嘆好正呢!

小食好多款式呢!

⚛ No.1 醋浸番茄沙甸魚配紅燈籠椒多士

⚛ No.2 意大利薯仔洋蔥焗蛋配蒜蓉汁

⚛ No.3 洋蔥煙肉焗蠔

⚛ No.4 銀魚柳紅燈籠椒多士

⚛ No.5 炸魚肉蝦餃子配腰果醬及甜豉油

⚛ No.6 紅蝦他他配牛油果番茄

⚛ No.7 炸魷魚配蒜蓉醬

主菜方面 :

⚛ 慢煮雞胸配柑橘汁 ~ 甜甜的柑橘汁配上雞胸份外清新。

⚛ 番茄蟹肉意粉 ~ 濃郁番茄拌勻蟹肉意粉謙謙最愛。

2021-04-27 212 瀏覽
雖然我地都知buffet嘅食物質素通常都冇散叫咁高,但好多人就係鍾意一個價錢可以任揀食嗰種感覺,好抵咁,特別係同一大班朋友時,放到成枱都係食物就更加滿足。喺香港要食buffet已經唔再侷限喺酒店嘅西餐buffet,仲有日式、韓式,甚至係點心或者甜品放題,不過最近有食友報料,我先知原本Walter Bistro仲有西班牙Tapas Buffet,精緻又惹味嘅Tapas不嬲都係其中一樣我鍾意嘅菜式,不過碟頭細,加埋酒水,人頭閒閒地都幾舊水先落倒樓,聽倒哩個Tapas Buffet唔洗人頭兩舊水就落倒樓,當要要黎試下。哩個Tapas Menu只有中午12:00至15:00先有供應,一至日都食得,$150/人已經有10款唔同Tapas任食同果汁汽水任飲,如果想飲返兩杯嘅朋友,亦可以加$100有free flow汽酒、白酒同紅酒,飲兩杯都已經回本,另外如果覺得食Tapas唔夠飽肚,亦可以加$30加配主菜。先黎每人一杯果汁先,果汁選擇有蘋果汁同橙汁,而汽水就有可樂、Zero同雪碧。Tapas Menu入面有10款唔同嘅Tapas,當日因為其中一款Tapas冇貨,所以我地就試晒其餘九款,小試牛刀每款

橙汁 & 蘋果汁
Tapas Menu入面有10款唔同嘅Tapas,當日因為其中一款Tapas冇貨,所以我地就試晒其餘九款,小試牛刀每款只叫一份,好食嘅先再order。

辣蝦炒薯仔 - 哩個係二人份量,一份有兩隻蝦。咪睇佢啲顏色咁紅,其實只係bb辣,反而茄醬味比較突出,配埋爽口蝦球同炒薯仔,真係幾惹味。

辣蝦炒薯仔
銀魚柳配紅燈籠椒多士 - 銀魚多士賣相好精緻,絕對唔差得過出面人均消費幾百蚊嘅西班牙酒吧餐廳,多士上面除左銀魚柳同燈籠椒,仲加左少少新鮮番茄蓉,所以食落多左番茄嘅酸香味,幾開胃清新。

銀魚柳配紅燈籠椒多士
紅蝦他他配牛酒果番茄 - 哩度係二人份量,如果鍾意食牛油果,建議一次過點多幾份。紅蝦切到細細粒,所以唔係好覺得自己食緊蝦咁,反而牛油果比例算多,同埋口感好軟滑。

紅蝦他他配牛酒果番茄
意大利洋蔥焗蛋配蒜蓉汁 - 哩個係一人份量,件頭都唔算細。蛋餅唔會太老太乾,中間除左洋蔥其實仲有少少薯仔,相比起其他Tapas係比較飽肚,個人覺得如果唔係話一定要食主菜,可以慳返$30,食多兩件蛋糕都已經夠飽。
意大利洋蔥焗蛋配蒜蓉汁
醋浸番茄沙甸魚配紅燈籠椒多士 - 哩個係一人份量,包含佐兩件多士。之前食過西班牙菜嘅沙甸魚通常都係偏鹹,但哩度用醋浸過,所以唔會太鹹仲多左陣酸香味。
醋浸番茄沙甸魚配紅燈籠椒多士

青口配白酒汁 - 青口係逐隻order,唔會太韌,不過因為唔似平時咁係連白酒汁一鍋上,所以白酒汁味道唔算突出。
青口配白酒汁

炸西班牙青辣椒 - 哩度份二人份量,一份有三隻,雖然叫青辣椒,但食落其實唔辣嘅,反而係鹹鹹香香。
炸西班牙青辣椒
炸魚肉蝦餃子配腰果醬及甜豉油 - 一份有兩隻,餃子炸得好香脆,炸皮唔會太厚太硬,中間嘅魚肉蝦餡幾彈口,如果醬汁多啲更好。
炸魚肉蝦餃子配腰果醬及甜豉油

炸魷魚配蒜蓉醬 - 一人份量大約有兩三舊炸魷魚,魷魚炸得香脆,不過蒜蓉醬唔太突出比較清淡,如果多少少調味會更好。
炸魷魚配蒜蓉醬
慢煮無骨牛小排 - 牛小排份量唔算太多,不過加$30就食倒都可以接受。牛小排好軟嫩,蘸埋個醬汁食味道都唔錯。
慢煮無骨牛小排
番茄蟹肉意粉 - 意粉份量大約係平時西餐廳嘅一半份量,唔會太飽食完都仲有肚量試勻咁多款Tapas,意粉唔會太腍,加左新鮮番茄而唔係茄汁煮成,所以番茄汁質地比較水潤,味道亦唔會太甜。
番茄蟹肉意粉

總結,$150有得任食Tapas同任飲果汁汽水確係幾抵,Tapas質素幾高,加埋一都係$170,如果唔係特別想試某一款主菜,其實淨係食Tapas都夠飽。
紅蝦他他配牛酒果番茄
意大利洋蔥焗蛋配蒜蓉汁
青口配白酒汁
2021-04-25 192 瀏覽
朋友仔上網見到Walter Bistro全新推出Weekend Tapa Menu,一個價錢可以無限添加西班牙小食,真係好吸引,約左尋日齊齊去食~Tapa Menu每人只需$150,就可以無限添加西班牙小食、果汁同汽水,主菜每道加$30,真係好抵食!炸魚肉蝦餃子配腰果醬及甜豉油即叫即炸,表面金黃酥脆,入口外酥內嫩,肉餡飽滿彈牙,配埋特色醬汁更惹味。意大利薯仔洋蔥焗蛋配蒜蓉汁西班牙小食必點之一就係蛋餅,層次豐富,口感煙靭,蛋香四溢。紅蝦他他配牛油果蕃茄蝦肉鮮嫩彈牙有咬口,牛油果綿滑、蕃茄仲好清甜~銀魚柳配紅燈籠椒多士味道獨特濃郁,帶點微鹹,配埋紅燈籠椒同食更清新。醋浸番茄沙甸魚配紅燈籠椒多士番茄沙甸魚細膩美味,微酸好開胃。炸魷魚配蒜蓉醬口感酥脆,魷魚Q彈有嚼勁。洋蔥煙肉焗蠔蠔肉肥美又鮮味,加洋蔥煙肉芝士焗製,鹹香惹味,好足料。慢煮無骨牛小排肉質細膩嫩滑勁JUICY,牛味香濃,啖啖肉勁滿足。卡邦尼意粉配63度溫泉蛋意粉煙韌有彈性,伴以流心溫泉蛋,令醬汁充滿芝士奶香,同時軟滑又CREAMY。
朋友仔上網見到Walter Bistro
全新推出Weekend Tapa Menu,
一個價錢可以無限添加西班牙小食,
真係好吸引,約左尋日齊齊去食~

Tapa Menu每人只需$150,
就可以無限添加西班牙小食、果汁同汽水,
主菜每道加$30,真係好抵食!

炸魚肉蝦餃子配腰果醬及甜豉油
即叫即炸,表面金黃酥脆,
入口外酥內嫩,肉餡飽滿彈牙,
配埋特色醬汁更惹味。

意大利薯仔洋蔥焗蛋配蒜蓉汁
西班牙小食必點之一就係蛋餅,
層次豐富,口感煙靭,蛋香四溢。

紅蝦他他配牛油果蕃茄
蝦肉鮮嫩彈牙有咬口,
牛油果綿滑、蕃茄仲好清甜~

銀魚柳配紅燈籠椒多士
味道獨特濃郁,帶點微鹹,
配埋紅燈籠椒同食更清新。

醋浸番茄沙甸魚配紅燈籠椒多士
番茄沙甸魚細膩美味,微酸好開胃。

炸魷魚配蒜蓉醬
口感酥脆,魷魚Q彈有嚼勁。

洋蔥煙肉焗蠔
蠔肉肥美又鮮味,
加洋蔥煙肉芝士焗製,
鹹香惹味,好足料。

慢煮無骨牛小排
肉質細膩嫩滑勁JUICY,
牛味香濃,啖啖肉勁滿足。

卡邦尼意粉配63度溫泉蛋
意粉煙韌有彈性,
伴以流心溫泉蛋,
令醬汁充滿芝士奶香,
同時軟滑又CREAMY。

2021-04-24
2021-04-21 62 瀏覽
任飲任食意大利菜👏😋環境舒適、地方大、坐位寬闊、又舒適又享受的意大利餐廳————————-無花無假即做的任食意大利菜,多款食物任君選擇,新鮮食材,食環境、食質素、價錢又抵食👍👍—————————$150任食任飲兩小時果汁🍹🧃任飲加$30仲可以配主菜主菜又係任食👍👏👏👏多種款式及海鮮又係任食🥳—————————🟫炸魚肉餃子配腰果醬:即炸熱辣辣,魚肉🐟彈牙,香脆美味😋—————————🟪意大利薯仔洋蔥焗蛋配蒜蓉汁:呢個焗蛋餅🥞完全係好食到無法抗拒👍—————————-🟩紅蝦他他配牛油蕃茄:紅蝦🦐爽口,配埋牛油果🥑做沙律🥗吃,味道突出又健康👏——————————-🟥銀魚配紅燈籠多士:多士配銀魚🐟、滋味夠心思——————————-🟧醋浸蕃茄沙甸魚配紅燈籠椒🌶️多士:蕃茄沙甸魚多士,加上紅燈龍椒,吃下又脆口又爽甜😋——————————🟫炸西班牙青辣椒🫑:完全唔辣仲好甜,又健康又好吃,又爽又甜,我仲不停咁Encore呢個🫑食😂—————————-🟪炸魷魚🦑圈蒜蓉汁:炸魷魚🦑圈,爽口彈牙—————————-🟩辣蝦炒薯仔🥔:就像吃著沙律🥗的美味—————————-🟥洋蔥煙肉焗蠔:惹味的食物,洋蔥煙肉的香
任飲任食意大利菜👏😋
環境舒適、地方大、坐位寬闊、又舒適又享受的意大利餐廳

————————-
$150任食任飲兩小時
果汁🍹🧃任飲
加$30仲可以配主菜
主菜又係任食👍👏👏👏
多種款式及海鮮又係任食🥳
🟫炸魚肉餃子配腰果醬:
即炸熱辣辣,魚肉🐟彈牙,香脆美味😋

🟪意大利薯仔洋蔥焗蛋配蒜蓉汁:
呢個焗蛋餅🥞完全係好食到無法抗拒👍

🟩紅蝦他他配牛油蕃茄:
紅蝦🦐爽口,配埋牛油果🥑做沙律🥗吃,味道突出又健康👏

🟥銀魚配紅燈籠多士:
多士配銀魚🐟、滋味夠心思
🟧醋浸蕃茄沙甸魚配紅燈籠椒🌶️多士:
蕃茄沙甸魚多士,加上紅燈龍椒,吃下又脆口又爽甜😋

——————————
🟫炸西班牙青辣椒🫑:
🟪炸魷魚🦑圈蒜蓉汁:
炸魷魚🦑圈,爽口彈牙
🟩辣蝦炒薯仔🥔:
就像吃著沙律🥗的美味

🟥洋蔥煙肉焗蠔:
惹味的食物,洋蔥煙肉的香脆香口,帶出焗蠔🦪的鮮味🥳
————————
🟧青口配白酒汁:
白酒的配合,青口的美味,食多多都無問題😂😂😂😂😂

———————————
主菜:
🟫慢煮雞胸配金橘汁:
配了金橘汁的雞胸,慢煮時金橘汁的滲入雞肉內,令雞肉吃起來有着金橘汁的滋味

——————————

無限添加的果汁及食物
吃得知足大滿足
開心🥳知足........簡單人生更幸福
—————————
好耐無同媽媽撐枱腳,星期六又同佢食好嘢,嚟到銅鑼灣嘅「Walter Bistro」食晏🍽。點解揀呢間餐廳?皆因我上網見到佢做緊120分鐘任食西班牙小食嘅Tapas Menu,每人收費只係$150,平過就咁食Lunch Set。Tapas有十款選擇🇪🇸,大部份均係經典款式。由於知道Tapas係細細份,所以我哋決定全部都嚟一份!餐廳嘅上菜速度好快,而且每樣小食嚟到都係熱辣辣的,抵讚👍。唔想齋食小食的話,你亦可以加$30要份主菜,四款選擇有肉有意粉揀。1️⃣ 炸魚肉蝦餃子配腰果醬及甜鼓油 Shrimp & Fish Dumplings with Cashewnut Puree & Sweet Soy Sauce,🥟炸餃子造型似中式炸雲呑,餃皮雖厚但酥脆,配合埋甜甜嘅腰果醬食好夾。餃子餡用上魚肉同蝦,所以口感帶點彈牙,亦無豬肉咁大浸味。2️⃣ 意大利薯仔洋蔥焗蛋配蒜蓉汁 Potato & Onion Frittata with Garlic Sauce,呢道菜同西班牙蛋餅幾類同,因為有加咗薯仔🥔,有關意大利Frittata同西班牙Tortilla Patatas嘅分別可以Google一下。焗蛋餅似足蛋
炸魚肉蝦餃子配腰果醬及甜鼓油
意大利薯仔洋蔥焗蛋配蒜蓉汁
2️⃣ 意大利薯仔洋蔥焗蛋配蒜蓉汁 Potato & Onion Frittata with Garlic Sauce,呢道菜同西班牙蛋餅幾類同,因為有加咗薯仔🥔,有關意大利Frittata同西班牙Tortilla Patatas嘅分別可以Google一下。焗蛋餅似足蛋糕切餅🧀,蛋香滿滿,配合洋蔥同薯仔已經好好食,唔使加其他料。
紅蝦他他配牛油果蕃茄
3️⃣ 紅蝦他他配牛油果蕃茄 Red Prawn Tartare with Avocado & Cherry Tomato,呢個份量嘅他他啱啱好,各樣食材切成粒粒,組合一齊食好惹味。🦐紅蝦應該係未煮熟,但毫無腥味,只有鮮味;牛油果🥑同車厘茄🍅就好啱造成他他嘅一部份。
銀魚柳配红燈籠椒多士
4️⃣銀魚柳配红燈籠椒多士 Anchovy & Red Pepper Coulis on Toast以及5️⃣醋浸蕃茄沙甸魚配紅燈籠椒多士 Tomato Sardines Fish with Red Pepper Coulis on Toast,兩款都係一口多士🍞。脆脆嘅多士底層先鋪上三色椒,其後再分別放上銀魚柳(鯷魚)同沙甸魚🐟。如果我無分錯的話,左邊嘅係鯷魚,而右邊有啲醬係上面嘅係沙甸魚,唔食真係唔會估唔到鯷魚醋味更重,食落有啲酸,但非常開胃🤤。沙甸魚就正常,但肉質偏乾。
炸西班牙青辣椒
6️⃣炸西班牙青辣椒 Deep Fried Spinach Green Chili,我媽第一個反應係覺得咁樣炸青椒點好食㗎🫑。不過我好明白,以前未食過嘅我都係咁諗,但一食就會愛上。呢款青椒叫Padron Pepper,長條形細細一條,無辣味,亦無Bell Pepper咁重青味;只需要拎去輕炸再撒少少鹽,已經係一道非常美味嘅前菜小食。簡單啲講就係連小新都大讚👍。
炸魷魚配蒜蓉醬
7️⃣炸魷魚配蒜蓉醬 Deep Fried Calamari with Garlic Sauce,🦑炸魷魚可算係多國菜式,唔同餐廳都有賣。即使係大路菜,不過呢度嘅出品好有水準,令人印象深刻。炸皮薄薄的,好鬆脆,魷魚亦唔韌,配以味粉食就搞掂。
辣蝦炒薯仔
8️⃣辣蝦炒薯仔 Chili Shrimp with Sauteed Potatoes,呢個都係好傳統嘅西班牙Tapas款式,份量的骰,鮮蝦同薯仔各有兩件。🍤蝦肉鮮味爽口,食得出唔係雪藏貨,而薯仔就唔會炒到太淋。調味方面,雖然話係辣炒🌶,但實際都唔算太辣,個人認為落啲蒜炒會更正。
9️⃣洋蔥煙肉焗蠔 Baked Oyster with Bacon & Tomato以及🔟青口配白酒汁 Mussel with White Wine Sauce,留意返兩款海鮮款式嘅單位係一份一隻啊!焗蠔面頭嘅洋蔥煙肉🥓炒得超香口,但蠔本身就偏生,對我嚟講有啲腥。另一邊廂,白酒汁青口就比較易入味,亦都好肥美。
卡邦尼意粉配63度溫泉蛋
🅰️卡邦尼意粉配63度溫泉蛋 Spaghetti Carbonara with 63°C Egg,🍝主菜份量適中,無論醬汁定意粉都處理得好好。卡邦尼醬偏濕兼且多汁,所以絕對足夠撈哂成碟,亦令到意粉無漿住變成一餅嘢。意粉方面,廚師能夠煮出Al Dente嘅口感,食落有嚼勁得嚟唔硬,高質。
慢煮無骨牛小排
🅱️慢煮無骨牛小排 Slow Cooked Boneless Short Rib Beef,牛小排賣相好吸引,擺盤細緻🍽。牛小排份量看似唔多,得三件,但其實每件都幾厚身,食落好飽。🐮牛小排牛味濃郁,不過可能係慢煮嘅關係,口感同想像中有啲唔同,佢比較似牛腩,一絲絲,但就唔算鞋口。呢道菜個醬汁係燒汁,味道恰到好處,唔會蓋過牛味。至於配菜就有三筍:甘筍、蘆筍同珍珠筍,每樣各三,好睇又好食,兼有中和嘅作用。
飲品方面,果汁同汽水亦都係任飲,如果嗌酒Free Flow就每位$100。我哋要咗蘋果汁🍎同橙汁🍊,飲品就無咩好介紹啦。
總括嚟講,呢間西餐廳各方面都令人滿意,雖則佢主打歐洲菜,並唔係純西班牙餐廳,但各款Tapas都整得好好食😋。另外,以任食而言,佢亦都做得好好,食物出餐快嘅同時唔會犧牲咗熱辣辣嘅溫度,份量亦控制得宜,每樣少少哋令食客可以食匀咁多款,唔會食兩款就塞飽哂🙏🏻。最後,餐廳嘅環境同店員服務都值得五星哦。推介🌟🌟!
2021-04-10
炸魚肉蝦餃子配腰果醬及甜鼓油
銀魚柳配红燈籠椒多士
辣蝦炒薯仔
呢間餐廳前身食過今日諗住再去食點知已經轉左名睇過MENU $150可以任食西班牙小食性價比好似唔錯 而且都好少見所以就去左試下—————————————————————Menu上面10款小食可以任叫中島試咗其中七款遺憾嘅係食唔到個紅蝦他他囉😔沽清基本上每一款都唔錯當中有幾款覺得值得推介⋯ 蒜蓉醬炸魷魚魷魚炸得剛剛好彈牙乾身脆口又唔油膩蒜蓉醬味道適中唔鹹仲有陣好香嘅大蒜味值得encore再encore⋯ 炸魚肉蝦餃子好似中式嘅炸雲吞不過佢溝咗魚肉同蝦肉一咬除咗脆薄卜卜魚肉同蝦即刻爆汁加埋啲腰果醬同甜豉油令到成件事升華咗⋯ 意大利薯仔洋蔥焗蛋初初睇以為係芝士蛋糕🤣原來係西班牙蛋餅咬落去就食到好香薯仔同埋蛋嘅味道飽肚之選👍🏻⋯ 卡邦尼意粉一上枱已經聞到好香濃嘅忌廉味外面食好驚的汁會好稀 好似湯意粉禁呢個醬汁好濃稠撈埋意粉食一流⋯ 洋蔥煙肉焗蠔用咗細細隻嘅珍珠蠔一啖一粒面頭鋪滿鹹香嘅煙肉同洋蔥齒頰留香😋⋯ 慢煮無骨牛小排慢煮完嘅牛肉好軟淋配上紅酒黑醋汁食落開胃一碟都只係需要加$30就有啦—————————————————————✎ 炸魚肉蝦餃子配腰果醬及甜豉油✎ 意大利薯仔洋蔥焗蛋配蒜蓉汁✎
呢間餐廳前身食過

卡邦尼意粉配65度溫泉蛋

✎ 慢煮無骨牛小排 +$30
2021-04-18
2021-04-17 152 瀏覽
2021年4月11日 星期日又到左週末嘅時間,今日同老婆去咗銅鑼灣食晏,由於想試吓食新餐廳,所以專登上網睇吓有咩好推介,最後選擇左呢一間西班牙餐廳喺二千年廣場搭lift一上到去就見到,睇落去裝修得幾有氣氛入到去坐低再睇返餐牌,發現真係有西班牙小食任食,而且價錢仲要好抵,每人都係$150,如果叫主食,都係$30,銅鑼灣地段黎講真係好經濟,不過當然都要睇返食物嘅份量同質素,所以我哋決定每樣都試少少先首先試嘅係炸魚肉蝦餃子,冇諗到擺盤都咁靚,每人有一隻,食落去外皮好香脆,裏面嘅魚肉蝦餡都好多,配埋腰果醬同甜豉油一齊食,味道更加豐富之後有老婆就鍾意嘅意大利薯仔洋蔥焗蛋配蒜蓉汁,每一次嚟嘅時候只係切一小嚿,所以食完之後都唔會太飽,可以再不斷encore,食落去充滿薯仔味,而且層次分明,焗得啱啱好呢個係慢煮無骨牛小排,牛小排真係好腍,完全冇骨,牛肉嘅味道鎖晒入去,就算唔點醬汁都已經好夠味之後有慢煮雞胸配柑橘汁,柑橘同雞胸幾配合,雞肉夠嫩滑而且好多汁,加上份量都幾多至於呢一個炸魷魚配蒜蓉醬就中規中矩,唔算太特別,淨係炸得好香口,味道一般呢個係銀魚柳配紅燈籠椒多士,味道都幾特別,魚柳完全冇骨,有少少橄
2021年4月11日 星期日

喺二千年廣場搭lift一上到去就見到,睇落去裝修得幾有氣氛

呢個係銀魚柳配紅燈籠椒多士,味道都幾特別,魚柳完全冇骨,有少少橄欖油調味魚肉都幾幼嫩

之後有洋蔥煙肉焗蠔,焗得幾香,上面有燒焦過嘅芝士碎,蠔肉唔腥,咬落去有少少海水味

仲有煮青口配白酒汁,青口雖然唔算大隻,不過幾入味,上面仲有炸蒜添

至於呢個紅蝦他他配牛油果蕃茄我覺得幾出色,因為食落去嘅每一啖都食到紅蝦,而且因為有牛油果嘅關係,食完都唔會覺得油膩,仲好似越食越開胃添

最後仲有辣蝦炒薯仔,分量唔算太多,淺嘗嘅話啱啱好,薯仔切成一粒粒,食落更加入味,至於蝦仁幾彈牙,味道都唔錯

食咗咁多西班牙小食,每人都係百幾蚊左右,仲可以無限添加添,真係平到你唔信
2021-04-11
2021-04-17 80 瀏覽
之前同屋企人去過觀塘智選假日酒店入面嗰間「Walter Bistro」食半自助晚餐,餐廳嘅環境好舒服,價錢同食物質素亦相當唔錯,一家人都食得很開心。最近從網站得知「Walter Bistro」喺銅鑼灣開咗間新分店, 趁周末專登過嚟吃頓午餐。店子位於二千年廣場 5 樓,舖面裝潢簡約,環境非常闊落,氣氛輕鬆隨意。原來餐廳最近推出咗個西班牙小食午餐,每位只需 $150,就可以兩小時無限添加任食 10 款 Tapas 同任飲果汁及汽水,+$30 仲可以多一款主菜,。既然係任食,當然要全部試曬。先嚟嘅炸魚肉蝦餃子味道挺不錯,餃子外皮脆卜卜,入面塞滿魚肉和蝦肉,非常飽滿,配健康的腰果醬同濃香的甜豉油吃,倍添滋味。意大利薯仔洋蔥焗蛋食味亦不俗,蛋餅用料十足,內有超多薯仔同洋蔥粒,入口蛋香濃郁,加上鹹香的芝士同蒜蓉汁,好惹味。紅蝦他他配牛油果蕃茄:紅蝦他他由擺碟到味道都好有驚喜,蝦肉香而細膩;牛油果軟腍綿滑,富清新香氣;配上鮮甜多汁嘅蕃茄,真係滋味無窮。另外銀魚柳配紅燈籠椒多士 同 醋浸蕃茄沙甸魚配紅燈籠椒多士,味道亦一流。多士烘得非常脆口,銀魚柳魚味十足,入口帶陣陣鹹香;而沙甸亦微酸帶甜,肉質肥美,
另外銀魚柳配紅燈籠椒多士 同 醋浸蕃茄沙甸魚配紅燈籠椒多士,味道亦一流。多士烘得非常脆口,銀魚柳魚味十足,入口帶陣陣鹹香;而沙甸亦微酸帶甜,肉質肥美,中間嘅紅燈籠椒味道不辣,夾埋一齊食好開胃。
炸西班牙青辣椒:青椒帶淡淡鹽味,卻不死鹹,食得到辣椒的原味,而且雖然係油炸,但食落竟然有點清爽,唔錯。
炸魷魚配蒜蓉醬:魷魚圈炸得好脆口,外層的炸漿做得很薄,內裡鮮嫩柔軟,咬落唔韌。
另外呢款辣蝦炒薯仔亦值得一試,蝦肉大隻彈牙,微辣刺激;薯仔粒熟度剛好,囗感粉中帶硬,配上酸甜嘅醬汁,很惹味。
最尾呢兩款洋蔥煙肉焗蠔 同 青口配白酒汁亦做得很不錯,生蠔焗完之後唔會過熟,食落仍然軟嫩有汁,帶有蠔香。青口肉身好滑好軟,白酒汁嘅香味完全滲曬入去,入口 Juicy 又散發住陣陣酒香。
Main Course 點咗蕃茄蟹肉意粉 同 慢煮無骨牛小排。意粉煮得啱啱好,柔韌有咬口,蟹肉落得好闊綽,啖啖鮮甜,配上酸咪咪嘅醬汁,好醒胃。牛小排亦是心機之作,吃起來有嚼頭又不會過韌,而且肉味好濃,入口油潤有脂香。
2021-04-16 13 瀏覽
Lunch time 12nn-3pm可以無限任食西班牙小食😍🤑🤩只需💲150 p.p❤️,額外加💲30可選一款主菜👍🏼,仲有紅白酒可以加購,不過見lunch time 就無加,下次回訪再食dinner就試一下佢地嘅house wine 先🍷。.小食全部都試過,紅蝦他他配牛油果蕃茄更是必點,真心就係食呢碟都翻本😳!!牛油果全熟又香又林,紅蝦份量多又黏口😋,配埋蕃茄同調味粉簡直係絕配😍,建議叫侍應一次過order多啲一碟,就唔洗不斷refill😂另外青口都幾大粒同彈牙,白酒味道都調教得恰到好處❤️.唔好睇少主菜只係加30蚊咁平,佢嘅質素一啲都唔馬虎,慢煮雞胸肉唔鞋,仲切好一小塊,雞胸肉之間仲夾住一"楷"橙,擺碟同誠意都滿滿的😊;意粉軟硬適中,温泉蛋配卡邦尼汁超香濃,濃稠度剛好 入囗滑順😋.小食有10款(💲150,任食):炸魚肉蝦餃子配腰果醬及甜豉油✨意大利薯仔洋蔥焗蛋配蒜蓉汁紅蝦他他配牛油果蕃茄✨銀魚柳配紅燈籠椒多士醋浸蕃茄沙甸魚配紅燈籠椒多士炸西班牙青辣椒炸魷魚配蒜蓉醬辣蝦炒薯仔洋蔥煙肉焗蠔✨青口配白酒汁✨.主菜有4款選擇(+💲30):慢煮雞胸配柑橘汁番茄蟹肉意粉卡邦尼意粉配63度溫泉蛋✨

另外青口都幾大粒同彈牙,白酒味道都調教得恰到好處❤️

小食有10款(💲150,任食):

味道:😋😋😋😋😋
環境:✨✨✨✨
服務:💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️
賣相:📸📸📸📸📸
等待:0 mins (2pm)
回頭率:100%
📌 侍應好nice
個人覺得外國菜都咁上下貴,竟然比我揾到一間jeng 野~ 任叫西班牙小食都係每人$150,如果想要主食加$30就有~ 重點係各種小食都好食,唔會講抵食就有失味道~ (第一次太多相想post ~) 環境方面我覺得好okay ! 有西式外國餐廳嘅感覺,而且燈光好浪漫,有一種小高級嘅feel~ 幾適合情侶食個high quality lunch ~ 打卡friendly(*゚∀゚*) Food /Dessert : 📸📸📸📸/5Environment :📸📸📸.5 /5 Price 💰$150 per person / add $100 unlimited red/white wine 🍷 實在太多食物揀了,淨係講比較推薦嗰啲!(╹◡╹)Potato & Onion Frittata 蛋餅好蓬鬆,而且味道好rich, 非常重蛋味 ~ 好食! (之前食過蛋餅薯仔太大食唔到蛋味,呢個完全相反) White Wine Mussels 青口好新鮮有甜味,酒味適中,而且好juicy ~ Sardines Red Pepper on Toast 有銀魚柳同沙甸魚迷你多士,個人比較喜歡沙甸魚多啲因為些腥味

個人覺得外國菜都咁上下貴,竟然比我揾到一間jeng 野~

打卡friendly(*゚∀゚*)
Food /Dessert : 📸📸📸📸/5
Environment :📸📸📸.5 /5

Price 💰

實在太多食物揀了,淨係講比較推薦嗰啲!(╹◡╹)

Potato & Onion Frittata

White Wine Mussels

青口好新鮮有甜味,酒味適中,而且好juicy ~

Sardines Red Pepper on Toast

有銀魚柳同沙甸魚迷你多士,個人比較喜歡沙甸魚多啲因為些腥味低啲,兩款魚多士好適合配酒!

Shrimp & Fish Dumplings

食落去蝦味好重而且醬汁偏濃,都幾有西班牙風味~

Short Rib Beef (Main Course +$30)

牛肉炆到好冧仲好入味添,旁邊嘅配菜雖然比較普通,但係+$30有高品質嘅牛小排都幾唔錯!

推薦值: ⚜️⚜️⚜⚜ /5
超滿足又深刻印象嘅午餐~ 極度建議叫酒飲! 始終Tapas 口味較重而且同酒好夾,好chill嘅vibes ~ 下次再嚟試!
2021-04-10
突然想食西班牙菜,行過時代廣場就搵到呢一間餐廳。👍🏻 紅蝦他他配牛油果蕃茄牛油果切到一粒粒,配上西班牙爽甜紅蝦,淋上酸酸甜甜嘅蕃茄粒,食起上嚟相當清新,感覺亦相當健康。👍🏻 意大利薯仔洋蔥焗蛋配蒜善汁 西班牙必食焗蛋,薯仔洋蔥配搭非常啱味,蛋裡包住一粒粒嘅薯仔,口感軟綿綿,蛋醬攬拌得很均勻令焗蛋都做到好滑,蛋香味濃。👍🏻醋浸蕃茄沙甸魚配紅燈籠椒多士沙甸魚魚油香好重,並無太多嘅醋味。配上一條條紅椒絲和多士底,十分滋味。👍🏻 洋蔥煙肉焗蠔夠入味,蠔亦鮮甜,蠔嘅面頭鋪左好多芝士粉,煙肉亦成份小食多左一個爽脆既口感。👍🏻 +$30 可以有一款主食牛小排用慢煮方法烹調,令肉質超級腍軟(不過有少少似牛腩),好易切。醬汁唔會太鹹,亦唔會搶佢牛肉嘅本味, 不俗!👍🏻👍🏻餐廳環境好舒服,好闊落。播住柔和嘅音樂,呢一餐飯簡直係享受啊!💡餐廳最近推出左Wafter Bytro Tapas Menu(12:00-15:00)只需$150/人, 就可以無限追加西班小食,汽水或果汁!性價比真係幾高。
突然想食西班牙菜,行過時代廣場就搵到呢一間餐廳。

👍🏻 紅蝦他他配牛油果蕃茄

👍🏻 意大利薯仔洋蔥焗蛋配蒜善汁

👍🏻醋浸蕃茄沙甸魚配紅燈籠椒多士

👍🏻 洋蔥煙肉焗蠔

👍🏻 +$30 可以有一款主食

2021-04-10 25 瀏覽
上網見到呢一間餐廳轉咗做西班牙菜式小食任食,所以就同朋友特登嚟食,因為我好掛住西班牙嗰陣時食過嘅菜😭呢度$150左右就可以任食,包括左蠔、青口、蝦、薯仔洋蔥焗蛋、炸魷魚等等,真係應有盡有,而且每一道嘅小食一啲都唔馬虎,無論擺盤定係味道,都感受到佢落足心機!食晒佢所有嘅小食,個人覺得最好食係佢嘅青口,你最後大大粒之外,而且全部都好鮮甜,啲蒜蓉炒得好香好好食!以佢嘅焗蠔一啲都唔腥,仲可以任食真係好抵食!加多$30仲可以食佢嘅卡邦尼意粉,以為會好細份,點知好大份而且煮得一啲都唔馬虎!超級濃郁而且啲汁完全黐住晒係啲意粉上面,真係食過返尋味!呢度仲可以任飲汽水蘋果汁等等,環境坐得舒服服務都好好!

呢度仲可以任飲汽水蘋果汁等等,環境坐得舒服服務都好好!
2021-04-07 37 瀏覽
復活節假期嚟到銅鑼灣shopping. 在openrice尋找到這間笑臉很多的西餐廳, 位於皇室堡附近 非常方便。燈光暗暗黑黑都幾浪漫. 假日午餐單, 我覺得都幾彈性,Tapas Menu 150蚊小食任食,另可再加30蚊配一個主菜,可以一邊慢慢吃一邊傾偈。飲品方面果汁或汽水都是無限添飲的.小食有十款選擇,都很多元化,全部都是細細碟,一人份量,我哋兩個人叫了以下幾款:炸魷魚 /紅蝦他他配牛油果蕃茄 /焗蠔 /青口 /醋浸蕃茄沙甸魚全部都很精緻,看得出廚師的心思。當中我 encore的有他他,一客小小的他他層次分明,多款配料拌勻而成,鮮嫩咀嚼有層次。主菜方面有四款選擇,我地揀左呢三款卡邦尼意粉/慢煮牛小排/慢煮雞配柑橘汁 三款之中慢煮牛小排必食, 雖然份量不算多,但非常鬆軟, 細口咬落陣陣紅酒味散發出來。本想再叫多一客,但已經飽飽了。
燈光暗暗黑黑都幾浪漫.

飲品方面果汁或汽水都是無限添飲的.

全部都很精緻,看得出廚師的心思。

主菜方面有四款選擇,我地揀左呢三款
卡邦尼意粉/慢煮牛小排/慢煮雞配柑橘汁

2021-04-06 52 瀏覽
在銅鑼灣這間walter bistro lunch做緊可以無限添加西班牙小食同埋汽水,果汁都係150蚊一個人!食足三個鐘真係冇得輸!!地方坐得舒服環境幾好!炸魚肉蝦餃子配腰果醬及甜豉油,賣相好似整到甜品咁!我最鐘意呢個!炸得非常之香脆!餃子肉餡非常之多汁。有 d似炸雲吞既感覺,正!意大利薯仔洋蔥焗蛋配蒜蓉汁,薯仔配咗蒜蓉汁,非常之香!再加上洋蔥感覺不錯。紅蝦他他配牛油果蕃茄,百感交集嘅味道紅蝦非常的q彈爽口!入口即溶嘅牛油果冇得輸,味道幾清香入味,非常開胃!銀魚柳配紅燈籠椒多士,多士個底配襯著紅燈籠椒,topping加上魚銀魚柳 幾鮮甜,再加上最後嘅多士百感交集!醋浸蕃茄沙甸魚配紅燈籠椒多士,炸西班牙青辣椒口感非常的爽脆,一啲都辣"清新爽脆唔油膩!非常之濃郁既炸魷魚配蒜蓉醬,炸漿幾薄身,魷魚鮮香幾好食。洋蔥煙肉焗蠔,非常鮮香再加上creamy嘅洋蔥芝士,煙肉一齊食感覺不錯!超惹味!整體係非常抵食,出邊就咁食1,2款都呢個價錢,呢度性價比非常高!

非常之濃郁既炸魷魚配蒜蓉醬,炸漿幾薄身,魷魚鮮香幾好食。

2021-04-05 232 瀏覽
復活節長假期去咗銅鑼灣「Walter Bistro」嘆返個Brunch~店內裝修幽暗有情調,座位寬敞又舒適。週末假期中午時段設有Tapas Menu,每位$150,可享用無限添加的西班牙小食、汽水及果汁,主菜每款另加$30,每人另加$100則可任飲意大利汽酒、白酒及紅酒🍷洋蔥煙肉焗蠔加咗煙肉一齊焗嘅蠔🦪更添鹹香滋味,表面仲有香草碎及芝士粉,頗香口紅蝦他他配牛油果蕃茄賣相精緻,生紅蝦肉切成粒粒,搭配牛油果及蕃茄粒,清新開胃意大利薯仔洋蔥焗蛋配蒜蓉汁西班牙菜又點少得蛋餅!將雞蛋、薯仔片同洋蔥混合而成嘅焗蛋,味道同口感都好豐富炸魚肉蝦餃子配腰果醬及甜豉油賣相有少少似炸中式雲吞,外皮金黃香脆,內裡肉餡飽滿,好滋味!配上特色腰果醬及甜豉油,將味道更昇華醋浸番茄沙甸魚配紅燈籠椒多士番茄沙甸魚微微酸,頗開胃的,底下墊底有香脆多士及紅燈籠椒炸西班牙青辣椒青椒細細粒,炸得唔油膩,口感幼嫩,無榨辣蝦炒薯仔🥔薯仔粒加入左蝦肉、蕃茄、辣椒一同炒香,唔會太辣,都幾惹味蕃茄蟹肉意粉(主菜每項另加$30)主菜份量大小適中,剛好夠一人享用。意粉軟硬適中,配上香甜蕃茄汁及蟹肉,簡單又美味慢煮無骨牛小排(主菜每項另加$3

洋蔥煙肉焗蠔

紅蝦他他配牛油果蕃茄

賣相精緻,生紅蝦肉切成粒粒,搭配牛油果及蕃茄粒,清新開胃

醋浸番茄沙甸魚配紅燈籠椒多士

番茄沙甸魚微微酸,頗開胃的,底下墊底有香脆多士及紅燈籠椒

炸西班牙青辣椒

青椒細細粒,炸得唔油膩,口感幼嫩,無榨

辣蝦炒薯仔🥔

薯仔粒加入左蝦肉、蕃茄、辣椒一同炒香,唔會太辣,都幾惹味

蕃茄蟹肉意粉(主菜每項另加$30)

慢煮無骨牛小排(主菜每項另加$30)

牛小排肉非常軟嫩,無骨啖啖肉,慢煮得好入味,肉味非常濃郁,好高質!