2024-04-24 65 瀏覽
呢間屯門越南小店真係好高質,每次入屯門都必食。最心水推介係佢嘅法包,就算食咗晏都會買一舊慢慢食.....😋🌯🥒🥕配菜多首先佢餡料超級多,配菜多樣,而且非常豐富,有芫茜、肉醬、青瓜、酸瓜、醃漬酸白蘿蔔、紅蘿蔔等,配合起嚟口感非常好又爽又脆又又酸酸甜甜感覺,非常開胃、清新!🌿🐓🐖🐂餡料有三款揀有烤牛肉、烤雞或者香茅豬扒三款揀。其實三款都好食,但我自己偏愛烤雞,貪佢健康,因為配菜多,所以食烤雞都好清新,又燒得幾香;香茅豬扒都唔錯,香茅味都出;烤牛肉就普通,少少乾身。即係🐓>🐖>🐂🥖法包🥖法包烘熱,外層幾脆,句身煙靭帶嚼勁,加上大量配菜。個包好大件,絕對可以當正餐食。成件事真係好得!😍😋🤭環境🤭注意佢只有外賣,沒有堂食座位。不過可能佢太好食,無論我咩時段去,每次都有三四個客等緊食物。🤗注意🥘法包真係要即食,有次攞走10分鐘後食,法包已經有少少腍,又冇咁熱,已經同即食爭一段距離。其實佢其他檬粉都好好味,下次再介紹。🤗
呢間屯門越南小店真係好高質,每次入屯門都必食。

🌯🥒🥕配菜多

🐓🐖🐂餡料有三款揀

🥖法包🥖

🤭環境🤭

注意🥘

其實佢其他檬粉都好好味,下次再介紹。🤗
2024-04-01 146 瀏覽
最近兩次食都好重味精,食完口乾好耐春卷出品質素下降,返到屋企已經淋晒,以前都唔會...似係包裝盒問題?法包味道保持到。平時都係叫呢啲食。出品質素持續下降,店方看到請重視。不過重味精真係好難頂...
最近兩次食都好重味精,食完口乾好耐

法包味道保持到。平時都係叫呢啲食。
出品質素持續下降,店方看到請重視。

不過重味精真係好難頂...
2024-03-29
10 分鐘 (外賣自取)
2024-03-29 149 瀏覽
先講點餐,紅日第一天入去,門口有一枱人,我前面有兩個人點了餐,但兩個出單都有問題。因此唔好預期會快同準,香港人嘅快同準應該喺呢度係唔會出現嘅,因為真係越南人經營大家比少少耐性。麭的外皮係熱同微脆,咬下會感受到麵包鬆軟。我叫的是豬肉包,豬肉偏肥,係肥到會知道嚼緊肥膏。芫茜是食咁多間店最少的一間,酸蘿蔔配料加了沙律醬,反而唔係好酸,沒有清新爽口的感覺。麭內的肝醬,不同其他店的細滑,這店的肝醬比較大粒,似肉碎多啲。整體所感是可以的,但山長水遠專登入去食就未必有這需要了。
2024-03-29
我叫了香茅豬扒包,友人叫了香茅雞扒包。份量很大,材料也很充足,味道還很好吃!以這個價錢來說,真的物超所值!法包烤得又香又脆!豬扒肉非常足料,由第一口到最後一口均有豬扒,味道醃得很惹味!除此之外,還有醃青瓜絲和醃蘿蔔絲,也給得很多,青瓜和蘿蔔能中和豬扒的油膩,但是不會奪去香茅味的濃郁!讓人驚喜的是,它還塗了厚厚一層吞拿魚醬,讓豬扒包的味道非常有層次感,雖然味道豐富,但配起來非常好吃!我從來未試過吃得這麼津津有味,豬扒包讓人一直想吃一直想吃,完全沒有厭膩的感覺!這麼大塊的包,我也少有地全部吃得下,可想而知它有多美味!這個豬扒包真的是我吃過最美味的豬扒包,讓人非常滿足!來屯門的人必定要試!
我叫了香茅豬扒包,友人叫了香茅雞扒包。

法包烤得又香又脆!

2023-04-08
外賣自取
✨飯類都有驚喜由係未搬舖之前已經有食法包,到搬左係新舖之後覺得乾淨啲衛生啲,新舖的確遠左小小但有時都會掛住行去買。平時都主要係食法包,但今日好肚餓就決定試下佢啲飯。🐔炸雞肉飯 $52開頭叫炸雞飯以為會係有粉醬包住嘅炸雞,食落係同法包餡嘅雞肉相似。打開睇原來飯係包埋一隻煎蛋,菜心、配上小小豉油同葱油,睇落份量好似普通。一路食先知原來配醃蘿蔔絲同紅蘿蔔絲,配上飯食好清新。雞肉份量都可以,食落都有汁唔會乾。配上紅蘿蔔絲解左雞嘅油膩感。食食下就食完成碗飯,加上配料食完就好飽。凍咖啡 配餐 加 $8☕️咖啡味濃,同一般越南咖啡一樣偏甜。飲飲都都有少少上癮🙈如果平時食開法包,都不妨可以試試佢個飯。轉下口感,雖然配料同法包大致上相似,但食落都有驚喜。小店主打外賣,見到有時有比食客坐係旁邊快快食完。放飯時佢地有時都比較多單,都要等耐小小,有需要可以打去電話落單先☺️
✨飯類都有驚喜

🐔炸雞肉飯 $52

凍咖啡 配餐 加 $8
☕️咖啡味濃,同一般越南咖啡一樣偏甜。飲飲都都有少少上癮🙈

炸雞肉飯  配凍咖啡
炸雞肉飯  配凍咖啡
  • 炸雞飯
2024-02-28 337 瀏覽
見到咁多好評,仲講到係正宗越式法包店,所以專程從外區入來試~order 了一個香茅豬肉法包$42和跟餐加$10的越式凍咖啡。等了約5分鐘就有。豬肉料多,肉質不錯,肉質處理比越南好👍🏻 配上蘿蔔絲青瓜絲和芫荽。但法包🥖令人失望🥲 我已即場食,但法包完全不是外脆內軟,仲有啲靭,完全唔係越南正宗好食法包😫😫凍咖啡太甜,比越南仲要甜😶‍🌫️ 總評:價錢相宜,但食物失望而回,完全比唔上越南地道法包🥲 唔值得專登入去食

等了約5分鐘就有。

凍咖啡太甜,比越南仲要甜😶‍🌫️

越式咖啡
2024-02-24
2024-02-08 275 瀏覽
好鍾意食但真係可遇不可求嘅小店經過十次八次可能只係撞啱一兩次有開就算有開門都好多時冇晒我想食嘅嘢佢個扎肉法包好好食 平時都係叫呢個不過今次有啲肚餓就叫咗撈檬同飯拎走叫咗一個越式春卷撈檬一個香茅雞肉撈檬一個香茅豬扒飯佢個魚露酸辣汁好好食少少辣得嚟係好爽好惹味嗰種個香茅雞肉好好味 好嫩唔鞋口春卷都唔錯 但如果可以將一條剪成兩嚿會更加方便客人食香茅豬扒飯冇諗到佢仲加隻蛋落去哈哈就當係bonus啦連配菜都唔少㗎 夠晒飽肚三樣嘢百五蚊都唔駛 好抵又好食下次再試下佢啲撈麵先 好似未見過越南舖會有撈麵食
好鍾意食但真係可遇不可求嘅小店

三樣嘢百五蚊都唔駛 好抵又好食
下次再試下佢啲撈麵先
好似未見過越南舖會有撈麵食

2024-02-04
15 分鐘 (外賣自取)
  • 香茅雞肉撈檬
2024-01-20 348 瀏覽
📍Tuen Mun Baguettes屯門達仁坊24號好運洋樓地下15號舖🐷🥖香茅豬肉法包 $39🐥🥖雞肉法包 $39🫔越式春卷 $35🍋🥤凍青檸薄荷葉梳打 +$8今日接女朋友收工之後番左屯門搵野食,今日繼續係女朋友推介系列😆呢間越式小店淨係做外賣,食物既款式唔算好多,有越式法包、撈檬、撈麵同飯。我同女朋友一人叫左一個法包,跟住叫一個小食同一杯野飲。兩個人食到飽晒,加埋都係$121😆想讚吓佢地既法包,除左足料之後,豬扒同雞扒都煎得好香脆😋法包烘熱完好鬆軟,入面塗滿肉碎同酸蘿蔔。本身擔心食咁大個包會有啲厭,但係佢地真係整得好好食😋佢地既春卷同平時既越式春卷唔一樣🤔層皮有啲似腐皮,而餡都好足料🤤雖然佢地款式唔多,但我諗我得閒都會想去食番同樣既野食😆😆#bunnytummy_新界#bunnytummy_屯門#bunnytummy_越南菜#bunnytummy_外賣 #香港foodie #食好西 香港美食 #hkfoodblogger#hkfoodie #hkig #香港好去處 #拍拖好去處
📍Tuen Mun Baguettes
屯門達仁坊24號好運洋樓地下15號舖

🐷🥖香茅豬肉法包 $39

🐥🥖雞肉法包 $39

🫔越式春卷 $35

🍋🥤凍青檸薄荷葉梳打 +$8

雖然佢地款式唔多,但我諗我得閒都會想去食番同樣既野食😆😆

#bunnytummy_新界
越式春卷
凍青檸薄荷葉梳打
越式春卷
2023-09-24 976 瀏覽
夜晚一個人收工咁啱經過呢度附近😳呢間餐廳又一直好想試🤫所以就行左過黎試試佢😜今次叫左個香茅豬肉法包加個薄荷特飲🤤即叫即整所以都等左一陣😆個法包入面好多豬肉好足料好嫩😋同時有淡淡嘅香茅味配埋佢個醬同埋脆口嘅法包仲有少少蔬菜係一個完美嘅配搭😍至於薄荷特飲幾清新幾fresh☘️加幾蚊黎講都可以試埋佢🤏不過本身比較大食所以食完一個對我黎講唔係好飽😂建議如果2個人黎可以叫3個包食🤫咁就可以試多兩款了😉但呢間係外賣店黎所以要企係到食或者坐喺街嘅長凳度食🙌🏻價錢:8/10味道:8/10服務:7/10環境:6.5/10
價錢:8/10
味道:8/10
服務:7/10
環境:6.5/10
2023-09-14
第一次入屯門,估唔到因為趕時間,結果行左陣商場加買左個法包就走左lmao。個包幾好食,以前係越南買過同類野食都覺得唔好食,估唔到香港食到個真係正既法包🙈而且老闆好好人,見我地趕就好快整左個俾我地,好耐冇係香港遇過咁好既老闆/店員,感動🥺如果你睇到既話多謝你!!!有機會再入一定再去買~
  • 香茅豬肉法包
2023-09-03 526 瀏覽
😬我個人覺得幾好食 同埋好足料🤤 小店係越南人開的 食物主打越南法包 同埋檬粉個日想食埋春捲 可惜賣嗮🥲雖然真係有少少遠 身為區外人 我都覺得值得久唔久去一次 住附近既就一定要食🩷☺️唯獨一個缺點就係佢只限外賣🥡 食法包都還好 但係食麵既話就真係麻煩少少 我見附近都有個公園 有凳 可能要坐係個到食👀扎肉法包($39)法包超級脆 食到裡面麵包又保持到鬆軟既口感🥖 即使我哋唔係即刻食都唔會淋嗮 扎肉係側邊煎到脆脆哋 應該用左雞肉扎肉 而且精綷就係個肝醬超級香 仲超級大方咁🤓 配菜方面有大量醃蘿蔔同埋青瓜🥒 酸酸哋同成個包幾夾 有幾fresh🥗香茅牛肉撈檬($48)大大盒 好抵食!撈檬個隻好香 酸酸哋 好重魚露同埋越南香草味🌿 同埋唔係好辣🫶🏻 餐廳絕對唔吝嗇牛肉份量 超級多 牛肉好重香茅味 煎得好香 煮得啱啱好 唔會過熟 仲係好淋🤞🏻隔離都配左唔少生菜🥬、青瓜🥒、芫茜 令到成個餐唔會太膩 配埋牛肉食好解膩👍🏻越南咖啡☕️($18)我覺得咖啡味幾香 可惜可能夏天太熱🥵 搞到冰溶得太快 咖啡味變得好淡😿📍 Tuen Mun Baguettes (屯門)地址:屯門達仁坊24號好運洋樓地下15號舖
😬

我個人覺得幾好食 同埋好足料🤤
小店係越南人開的 食物主打越南法包 同埋檬粉
個日想食埋春捲 可惜賣嗮🥲

扎肉法包($39)

香茅牛肉撈檬($48)

越南咖啡☕️($18)

📍 Tuen Mun Baguettes (屯門)
地址:屯門達仁坊24號好運洋樓地下15號舖
  • 扎肉越南法包
  • 香茅牛肉撈檬
2023-08-03 711 瀏覽
非常喜歡食banh mi嘅我,係屯門發現左寶藏!一間一啲都唔起眼的小鋪頭,竟然有平靚正越南包!佢個香茅豬肉法包真係不得了!巨型又足料,而且只售$39🤩 連肝醬都非常多,肉又多😂男朋友點左雞蛋越南包,平時唔中意食包嘅佢都話好好食。即叫即做,麵包脆脆,熱辣辣正!係一間小小的外賣店,中午2點幾去不算多人。只有幾個客人排隊。老闆態度親切,應該係越南人😆屯門人must try👍🏼 真係好鬼大件,好味又抵食。
屯門人must try👍🏼 真係好鬼大件,好味又抵食。
雞蛋法包
2023-08-01
10 分鐘 (外賣自取)
雞蛋法包
2023-07-15 627 瀏覽
之前成日聽人介紹屯門有間法包好好食,今次終於有機會一嘗佢真身。由於現在冇咩堂食位,我都係買完企係側邊食。試左一個法包同撈面。法包十分足料,肉質好多汁鮮甜,配上配菜,覺得真係可以比美自己係越南食過既法包。撈面同樣出色,十分足料飽肚。呢個價錢絕對係100分,一定會再回訪!
><之前大概係5月中去食 唔熟路搵緊鋪頭位置之際突然聞到好香嘅嘢食味 所以就locate到🤣🤣香茅豬肉法包/ 雞肉法包(39)個包拎到返去仲脆身煙韌材料滿滿 肉腍入味 肝醬好食 法包有3/4前手臂咁長 食到飽晒春卷(35)似素餡料 唔油膩要蘸汁先夠味青檸梳打/越式咖啡(+8)咖啡幾香滑見佢新出咗粟米奶同煎餅 好吸引><><><><><><><><><><Tuen Mun Baguettes屯門達仁坊24號好運洋樓地下15號舖
之前大概係5月中去食
唔熟路搵緊鋪頭位置之際
突然聞到好香嘅嘢食味
所以就locate到🤣🤣
香茅豬肉法包/ 雞肉法包(39)
個包拎到返去仲脆身煙韌
材料滿滿 肉腍入味 肝醬好食
法包有3/4前手臂咁長 食到飽晒
春卷(35)
似素餡料 唔油膩要蘸汁先夠味

青檸梳打/越式咖啡(+8)
咖啡幾香滑

見佢新出咗粟米奶同煎餅 好吸引
><><><><><><><><><><
Tuen Mun Baguettes
屯門達仁坊24號好運洋樓地下15號舖
2023-07-03 378 瀏覽
今次order咗香茅豬肉越南法包店員另外推介話今日有粟米汁新整就都買咗支試下個法包一拎上有好重手點知打開個袋除咗好鬼香之外d饀料真係好多除咗滿滿嘅香茅豬肉入面有青瓜、紅白蘿蔔絲、肝醬一咬法包就聽到好清脆嘅聲音入口一d都唔乾而且香茅豬肉加上配菜酸酸甜甜真係會令人一咬再想咬真係好好味而且價錢一d都唔貴真係性價比高如果添記係食歷史呢個係食味道而order咗嘅粟米汁個人就覺得好似飲緊日本果d粟米湯咁不過係凍嘅version
今次order咗香茅豬肉越南法包
店員另外推介話今日有粟米汁新整就都買咗支試下
個法包一拎上有好重手
點知打開個袋除咗好鬼香之外d饀料真係好多
除咗滿滿嘅香茅豬肉
入面有青瓜、紅白蘿蔔絲、肝醬

一咬法包就聽到好清脆嘅聲音
入口一d都唔乾而且香茅豬肉加上配菜酸酸甜甜