2022-08-26 67 瀏覽
[#kwfoodie日本菜]🍽Tonkotsu 8 by 三田製麵所自從疫情後😷,小編很久也沒有來到機場了,這天因朋友的關係來到了機場,看見了這間日式拉麵🍜屬於冷清的機場中,少數仍有營業🈺️的餐廳🍴所以便內進一嚐~#豚骨拉麵原味 $68
小編點了一個豚骨拉麵🍜,頂部添加了韓式辣醬在豚肉上,豚肉屬於很薄一片的那一種,味道不會太濃,一旁的半熟蛋仍然呈流心狀態💕拉麵🍜的麵質偏幼和軟身,湯底頗濃郁
餃子套餐🥟 +$28小編額外添加了套餐,有數款不同的套餐,套餐包括了小吃和飲料🥤小編點了餃子🥟外層頗香脆,內裡餡料味道跟兒時味道一樣🤣味道小評分:😋😋😋😋/5🌟喜歡可以Like&Follow, 有你的支持是小編的動力🌟整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5性價比:💰💰💰/5環境:💕💕💕/5服務:✅✅✅✅✅/5打卡指數:📸/5
[#kwfoodie日本菜]

環境:💕💕💕/5
服務:✅✅✅✅✅/5
打卡指數:📸/5
2022-08-22 53 瀏覽
尖沙咀的三田製麵所出名的是沾麵,另外有這間副線的Tonkotsu 8主打不同湯底的拉麵,近排好多朋友移民,經常要送機,所以在機場的Citylink都係一個不錯的選擇。🔺原味豚骨拉麵:拉麵湯底製作非常足料,原味的豬骨味道濃郁而不膩。除了湯頭,叉燒與配料也不馬虎,而且拉麵的口感順口柔滑,每口的拉麵都能夠吃出湯的精華。🔺叉燒醬油拉麵:使用醬油清湯和叉燒量多一點的拉麵,薄切叉燒的味道紮實再配上溫和爽口的湯底,是一碗可以每天吃都不會膩的拉麵。🔺煎餃子:餃皮煎得剛剛好,不會過焦,看上去脆卜卜,再包著滿滿的內餡,讓人難以停手再吃。

2022-08-21 40 瀏覽
自從疫情之後真係冇乜機會去機場🫣 今日入機場送機🥹 發現機場原來都變咗好多,以前咁熱鬧而家冷清清,餐廳就得返1號客運大樓幾間,選擇真係好少🥹 送完機就順便喺機場食埋嘢啦,見到呢間拉麵店都幾多人,價錢亦都好合理,一於試吓😋😎孖住食二人餐 ($198)套餐包兩款自選拉麵🍜兩款小食🥟 兩杯飲品🥤🌟黑麻油豚骨拉麵🍜係我鍾意嘅博多風拉麵,以豬骨湯底及細麵為原料😋 加上黑麻油更加香濃👍 叉燒係薄薄嘅一大片,肥瘦適中😋 仲有半隻好好味嘅溏心蛋🥚,好滿足🫶🏻🌟香辣撈麵呢個比想像中有驚喜🤩 香辣肉碎配上細麵,仲有勁多蔥同粟米🌽,令到香味更出,不過鍾意食辣嘅我略嫌辣度唔係好夠😆 如果再辣啲相信會更好😆 🌟自家製煎餃子 🥟 (三隻)餃子皮薄,豬肉餡都幾香👍 如果煎得再香脆啲會更出色🫶🏻🌟自家製炸雞🍗(三件)炸雞俾餃子更出色,新鮮炸起熱辣辣,皮脆肉質夠Juicy, 唔錯👍

😎孖住食二人餐 ($198)
套餐包兩款自選拉麵🍜兩款小食🥟 兩杯飲品🥤

🌟黑麻油豚骨拉麵🍜

🌟香辣撈麵

🌟自家製煎餃子 🥟 (三隻)
餃子皮薄,豬肉餡都幾香👍 如果煎得再香脆啲會更出色🫶🏻

🌟自家製炸雞🍗(三件)

2022-08-16
  • 黑麻油豚骨拉麵
2022-08-15 60 瀏覽
最近都多咗好多人出入機場🛫 愈黎愈多人推薦佢既拉麵😚 🥕咖喱豚骨湯拉麵試一試期間限定😋 好少見呢個特別既組合~ 一上枱就聞到好香濃既咖喱味,配合埋豚骨湯~ 入口幾濃郁而順滑,幾特別既配搭。溏心蛋亦都無令我失望😍 口感一流! 🥕吉列豬扒咖喱飯豬排炸得岩岩好😍 香而不膩。特別係層外衣,非常香脆,可以鎖住塊豬排既肉汁,食落口有軟嫩既口感~ 🥕章魚丸子 難得黎到~ 點多份小食。外層香脆,內𥚃軟線既口感配埋章魚粒~食到停唔到😍 搞到我勁想去日本😍
最近都多咗好多人出入機場🛫 愈黎愈多人推薦佢既拉麵😚

🥕咖喱豚骨湯拉麵

咖喱豚骨湯拉麵
溏心蛋亦都無令我失望😍 口感一流!

🥕吉列豬扒咖喱飯
吉列豬扒咖喱飯

🥕章魚丸子

咖喱豚骨湯拉麵
吉列豬扒咖喱飯
2022-08-13 42 瀏覽
送完朋友上機,嚟機場見到呢間拉麵好吸引,食埋個Lunch先走✨炸雞香辣撈麵呢款拉麵唔係間間拉麵店都食到,炸雞外皮香脆,肉質Juicy夠嫩滑,仲加配大量蔥花 同沙律醬,令味道更豐富。將中間隻蛋搞拌後,蛋香溶入每條拉麵,好味✨豚骨拉麵拉麵嘅湯底係靈魂,一啖麵+半啖湯嘅比例剛好,大大片豚肉,溫泉蛋軟綿綿嘅口感,實在停唔到口✨薯仔沙律薯蓉球配上新鮮爽口嘅沙律菜同蕃茄,好Fresh...可以中和一下估唔到機場都遇上有質數嘅拉麵,下次再嚟一定嚟返呢間

炸雞香辣撈麵

呢款拉麵唔係間間拉麵店都食到,炸雞外皮香脆,
肉質Juicy夠嫩滑,
仲加配大量蔥花 同沙律醬,令味道更豐富。
將中間隻蛋搞拌後,蛋香溶入每條拉麵,好味

✨豚骨拉麵

拉麵嘅湯底係靈魂,
一啖麵+半啖湯嘅比例剛好,
大大片豚肉,
溫泉蛋軟綿綿嘅口感,實在停唔到口

✨薯仔沙律

估唔到機場都遇上有質數嘅拉麵,下次再嚟一定嚟返呢間

2022-08-13
2022-08-13 27 瀏覽
Tonkotsu 8 by 三田製麵所🍜評分:🌕🌕🌕🌗🌑·東京醬油拉麵🗼三田製麵所係日本東京2018年開張,都係近幾年喺香港嘅過江龍拉麵餐廳🍴拉麵嘅質地可以揀軟硬度,咁我揀咗適中嘅軟硬度嘅,湯底濃度,同埋可以揀選擇配蔥花同埋其他配料既份量。醬油拉麵比起我以前食開嘅豚骨湯底較清淡,不過蔥花配上醬油清淡得來係好味嘅。另外驚喜就係配搭嘅豚肉算厚身,口感唔錯。雖然係一道比較簡單嘅湯底,但係整體都係中上嘅,果然係經典醬油湯底💟。總結,係機場食到同出面差唔多價格既拉麵,性價比算係唔錯 ☑️
Tonkotsu 8 by 三田製麵所🍜

評分:🌕🌕🌕🌗🌑

·東京醬油拉麵🗼

東京醬油拉麵
東京醬油拉麵
2022-08-13 34 瀏覽
機緣巧合之下黎到機場 甘就一於朝聖下🤩三田製麵所 成日都聽 今次終於可以食下聞如其名🤝食物質質keep得好好 又多選擇而且環境都幾舒服😌服務質素好有禮貌🫶🏻豚骨拉麵黑麻油 佢哋嘅招牌豚骨拉麵配上黑麻油 一啲都唔流拉麵嘅質地剛剛好 而且吸曬個豚骨湯湯底冇乜味精 食得出係用豚骨熬咗好耐而成🤪鐵板炒飯 好有鑊氣 有蛋又有蔥 加埋粟米🌽yummy🤤 章魚丸子🧆平價嘅街頭小食 想過吓癮嚟呢度細細份就啱啱好😆 而且呢度亦都係即點即整😍熱辣辣🔥
機緣巧合之下黎到機場 甘就一於朝聖下🤩

好有鑊氣 有蛋又有蔥 加埋粟米🌽yummy🤤

章魚丸子🧆
  • 黑麻油豚骨拉麵
2022-08-13 14 瀏覽
今日黎送朋友機,所以打算一齊食番d 亞洲食物🥹 隨便入去但都比到好大驚喜我地!炸雞香辣撈面本身都怕撈面會唔會好dry,但完全唔會,佢面頭仲有粟米粒,香蔥粒,辣肉碎,可以撈埋入去食, 加埋蛋黃,食落會更soft,仲有少少辣味,真係幾唔錯。炸雞都好酥脆,真係做到外脆內軟架。叫左小食炸雞中翼 ,係黑胡椒味,係皮有少少焦脆,好香口,肉質仲好嫩。咖哩豚骨湯拉麵朋友就叫左湯面,湯頭好濃郁,但又唔會死咸。叉燒都好入味,面質係幼身個種, 幾好咬口!

炸雞香辣撈面

咖哩豚骨湯拉麵
2022-08-13 19 瀏覽
今日出行去東涌SHOPPING, 行到食飯時間, 見到有間人氣拉麵店, 於是二話不說就入去醫肚。义燒炸雞拉麵义燒醬油拉麵章魚丸子义燒炸雞拉麵, 义燒好軟好大塊, 份量又多, 炸雞外脆內軟, 重有肉汁流出, 加上麵身軟硬度適中, 合我口味, 湯底又濃又入味。义燒醬油拉麵, 醬油湯底清香撲鼻, 义燒又係又大又多, 比起其他的拉麵店, 真係超抵食。章魚丸子, 粒粒章魚丸子, 彈牙可口, 章魚粒粒分明, 燒得熱辣辣, 外皮超脆, 小朋友一定鍾意食。

义燒炸雞拉麵
义燒醬油拉麵

2022-08-04 25 瀏覽
前兩日臨飛前去機場食咗啲日本嘢,決定同大家分享下!豚骨拉麵(原味) $68雪白嘅湯底有濃郁嘅豬骨味,飲落非常鮮甜。拉麵口感佳,軟硬適中,而且份量不少。豚肉有一大片,上面嘅辣椒醬為豚肉增色不少。黃金牛肉飯 $68依個係普通size嘅牛肉飯,佢仲有增量可以嗌,不過依個食完都已經好飽。白米飯香氣十足,配埋牛肉汁非常滋味。牛肉份量都多,食完非常滿足。炸雞中翼(黑椒風味) $34雞翼有四件,每件都非常juicy!除咗有黑椒味,仲有啲醬油味,非常可口。
前兩日臨飛前去機場食咗啲日本嘢,決定同大家分享下!

豚骨拉麵(原味) $68

黃金牛肉飯 $68

炸雞中翼(黑椒風味) $34

2022-08-03 632 瀏覽
今日黎左機場呢邊接男朋友收工,一場黎到,順便食埋個dinner先。由於都仲係疫情關係,機場而家都變得冷冷清清,人客好少,所以到左晚上,機場既食肆都已不多,係接機大堂呢層,都相當冷冷清清,但唯獨呢一間拉麵店,門面仲係人頭踴踴,所以我們都沒想太多,異口同聲講了:不如去食拉麵。門面都長期人客不少,好彩我們岩岩有座位,不用等位。餐廳內有十數張檯,估唔到已坐滿食客。看過餐牌,看到價錢都十分合理,並沒有是因為係機場而變得海鮮價。餐牌有散叫的亦有個相對抵食的二人餐。所以我們為免煩惱,點了一個二人餐。內可選兩個主食、兩個小食、兩罐汽水。下單後,食物上菜速度都十分快。先講一下我點了的黑蒜油豚肉拉麵,賣相好靚,黑漆漆的黑蒜油好香好濃,湯底好惹味好香,蒜香好吸引。而且仲令每啖麵料都足滿了蒜香味,大滿足。另外一碗是香辣豚肉拉麵,紅紅的湯底看似火辣辣好惹火。食起來香香辣辣,不會只有火辣既口味,是一碗辣得來仲帶有香味既拉麵,仲可以食到豚骨湯底味,又香又辣又濃肉味,唔錯。而且唔會過辣,是好惹味既推介。拉麵既麵條彈牙入味,唔錯。豚肉大大片,豚肉味道都唔錯。吸引。小食當然有點日式餃子,皮薄餡靚,滿滿既餡料,煙韌既餃子皮

下單後,食物上菜速度都十分快。
黑麻油豚骨拉麵

香辣豚骨拉麵

拉麵既麵條彈牙入味,唔錯。

豚肉大大片,豚肉味道都唔錯。吸引。
餃子

小食當然有點日式餃子,皮薄餡靚,滿滿既餡料,煙韌既餃子皮,唔錯。
炸雞

炸雞都非常大件,灑上清新既檸檬汁,酸酸甜甜好清新,雞件大粒,仲要啖啖肉,外皮又香又脆,中間肉身仲好嫩同juicy…好好味既炸雞
係機場都食到日本風味既拉麵,好地道,好好味。正。
2022-08-01
黑麻油豚骨拉麵
餃子
炸雞
2022-07-15 69 瀏覽
工作完已經8點幾,做晚市既餐廳唔多,隨心揀左拉麵店,好快就上菜。🍜原味/黑麻油豚骨拉麵:原味湯底唔會太咸,而黑麻油就適🈴️中意濃郁芝麻味既人。麵條可以揀硬/適中/淋。小妹覺得硬麵啱唔啱,因為就算食得慢都唔會浸淋啲麵。食材方面,每碗麵有一塊义燒,及半隻溏心蛋。🥟餃子:正常發揮,可以配埋醋食用。味道:🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

食材方面,每碗麵有一塊义燒,及半隻溏心蛋。

🥟餃子:正常發揮,可以配埋醋食用。

味道:🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)

2022-07-14 47 瀏覽
雖然而家已經可以去日本旅行,但一諗到要返黎香港隔離7 日就即刻打消左想去日本食好西嘅諗法,無計啦,咁就唯有趁今次送機食住日本野頂住先啦。門口環境乾淨企理餐牌嘅選擇唔算好多我自己就簡左個叉燒醬油拉麵,朋友就簡左個叉燒炸雞拉麵。兩個拉麵都有跟溏心蛋,唔駛加錢都有,幾好,因為我個人好喜歡食溏心蛋,覺得係拉麵嘅精髓,所以每次食拉麵就算要加錢都一定要食。叉燒色澤粉紅而且咬入唔會好鞋,而脂肪比例亦都唔錯,拉麵湯底夠濃,唔會係淡而無味的。炸雞中翼外脆內軟,作為小食黎講唔錯。

門口環境乾淨企理
餐牌嘅選擇唔算好多

我自己就簡左個叉燒醬油拉麵,朋友就簡左個叉燒炸雞拉麵。

炸雞中翼外脆內軟,作為小食黎講唔錯。
2022-07-10
2022-07-13 39 瀏覽
🍜叉燒炸雞拉麵呢個拉麵一共有三舊叉燒、兩件炸雞以及半隻糖心蛋。拉麵嘅湯底最怕就係好鹹,但呢度湯底確實唔錯!叉燒都香口,如果炸雞可以另上就更好啦!🤭🍛吉列豬扒咖喱飯食咖喱我就一定想配吉列豬扒!咖喱份量都算多,鍾意撈飯食嘅朋友就一定夠!吉列豬扒一共有四舊,啱啱炸起,熱辣辣,唔錯!🥰🍗炸雞中翼(黑胡椒風味)雞翼一共都係四件,又係新鮮炸起嘅,外皮打得幾脆,胡椒味幾香,覺得煮食唔夠嗌呢個小食絕對唔錯。
🍜叉燒炸雞拉麵

🍛吉列豬扒咖喱飯

🍗炸雞中翼(黑胡椒風味)
2022-07-12 23 瀏覽
—————————————去左機場送移民既朋友一程😢送完之係Tonkotsu 8 by 三田製麵所食左個麵估唔到都有驚喜。𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:-孖住食套餐|$198⧐豚骨拉麵(黑麻油)⧐豚骨拉麵(原味)◎豚骨拉麵黑麻油味比起原味我比較鐘意食依個黑麻油,一黎自己都比較重口味,所以黑麻油真係啱哂我口味。◎豚骨拉麵原味都唔差,想試返原汁原味就可以簡依隻,可以食到濃厚既豚骨味。套餐仲有小食同野飲,圍返起條數同出面食都差唔多,係機場黎講都係幾親民,味道仲唔錯添😋。—————————————📝評分味道⁴/ ⁵環境⁴/ ⁵服務⁴/ ⁵衛生 ⁴/ ⁵抵食 ⁴/ ⁵—————————————📍Tonkotsu 8 by 三田製麵所 (香港國際機場機場一號客運大樓) 赤鱲角暢達路1號香港國際機場機場一號客運大樓5樓抵港層接機大堂(非禁區)

𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:-孖住食套餐|$198
⧐豚骨拉麵(黑麻油)
⧐豚骨拉麵(原味)

📝評分
味道⁴/ ⁵