呢日同朋友去咗觀塘開倉掃貨🙈 行到好攰 想搵一間Cafe坐吓 唔係太肚餓 就嗌咗一個主食 一個甜品同埋兩杯飲品☕️蟹肉蟹棒明太子意粉呢個意粉真係落足料 佢唔係好creamy果種意粉🍝 每一啖都食到大量嘅明太子 面頭仲有啲一絲絲嘅蟹肉 蟹籽同埋蟹棒 份量足夠同朋友一齊分享焦糖布甸草莓冰朋友一見到呢個牛奶冰已經好興奮😆 因為賣相好靚 打卡一流呀 最底仲隱藏咗啲好滑嘅布甸🍮 呢個冰用上好甜嘅鮮士多啤梨 喺冰嘅上面仲有啲粉紅色嘅士多啤梨cream 帶出呢份甜品主要嘅甜味🍓記住唔好打咁耐卡啊 天氣熱個冰都會溶得好快㗎抹茶雪糕豆花豆漿呢杯飲品唔會太甜 面頭有一球濃郁嘅抹茶雪糕 下面就有抹茶豆漿 最底仲有啲豆腐花添呀 係一杯好似甜品嘅飲品🍵 因為朋友好鍾意食豆花 所以佢好滿意呢杯飲品 豆味都幾出眾Latte呢杯咖啡我仲額外加咗一shot☕️ 味道真係好濃郁啊 飲完呢杯回魂啡 仲可以去搏殺多次✌🏻嚟呢間cafe真係一定要試草莓冰 又靚又好味🤤 其他野都唔錯㗎 想喺觀塘搵間cafe chill吓 呢間係個好選擇

抹茶雪糕豆花豆漿
抹茶雪糕豆花豆漿

Latte
Latte

2天前 0 瀏覽
回到中學年代, 好耐無坐過呢啲枱凳啦! 紫薯芋泥冰$98-結合左紫薯和芋頭的風味,加上冰涼的口感,非常適合夏天享用。-黃色既脆脆令呢個甜品有唔同口感. 蟹肉蟹棒明太子意粉 $138-呢個係texture 偏濕啲~ 但都有好香既明太子味. 意粉既質地適中. 抹茶雪糕豆花豆漿 $56-唔知係屋企可唔可以咁樣整呢 😙伯爵拿鐵咖啡 $50-第一次試茶加咖啡. 又幾特別波~偏苦一點推介指數:⭐️⭐️⭐️/5待應既態度唔錯~ 係香港好珍貴嫁🥹
回到中學年代, 好耐無坐過呢啲枱凳啦!

紫薯芋泥冰$98
-黃色既脆脆令呢個甜品有唔同口感.

蟹肉蟹棒明太子意粉 $138

抹茶雪糕豆花豆漿 $56
-唔知係屋企可唔可以咁樣整呢 😙

伯爵拿鐵咖啡 $50
-第一次試茶加咖啡. 又幾特別波~偏苦一點

推介指數:⭐️⭐️⭐️/5
待應既態度唔錯~ 係香港好珍貴嫁🥹
-帶你回到青春之小時光 “Times Coffee”就係以前小時光嘅舊地址再重新裝修 以復古為主題 好岩girltalk打卡食個冰😋1)炸軟殼蟹肉燥飯🦀肉燥香濃加埋冬菇好夾炸軟殼蟹香脆可口 夠乾爽👍🏻飯粒粒分明 唔會太濕值得一讚😋2)抹茶麻糬紅豆綿綿冰🍧綿綿冰非常綿密 入口即溶抹茶味香濃而不苦澀 加埋上面個雪糕似飲緊抹茶食到落底都勁多紅豆 甜而不膩😍其他配料 抹茶蕨餅同黃豆粉蕨餅 拍得住日本食既😋食哂全個都勁足料 唔會好單調⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️3)凍紅柚氣泡咖啡+凍伯爵鮮奶咖啡個人中意氣泡咖啡多啲夏天飲好清爽refreshing好解渴👍🏻Earl grey latte茶味好香 又唔會蓋過咖啡味兩者互相襯托☺️
帶你回到青春之小時光 “Times Coffee”
就係以前小時光嘅舊地址

好解渴👍🏻
Earl grey latte茶味好香 又唔會蓋過咖啡味
兩者互相襯托☺️

3天前 0 瀏覽
被主食耽誤的甜品店,內裝係以校園做主題, 餐枱係小學學生枱同舊式Lokcer櫃~佢地既甜品以棉棉冰同芭菲為主,除左草莓同抹茶味道外,店主話佢地依期主打紫薯芋泥冰($108)😆睇落靜係得芋頭雪糕,紅豆~ 入面仲有幼細既餅乾碎,芋泥~兩個女仔食下食下都幾飽🤭另外仲叫左請個青醬帆立貝大蝦意粉($128), Cream比較多,對比其他青醬意粉,較易入口~因為本身我都唔太常食~另外,分別同朋友叫左一杯抹茶latte($46)同抹茶豆腐雪糕豆漿($56)

3天前 0 瀏覽
夏天到了!個個都喺度食冰消暑我又要食!上網搵下原來觀塘嘅Times coffee都有大大碗嘅雪花冰~入到餐廳有種進入課室嘅感覺~用左教室用嘅書枱代替餐枱仲有locker做裝飾添!已經幾多年無入班房喇?回憶返晒黎仲同男朋友傾左唔少大家中學趣事🤯好開心~為左食大碗嘅雪花冰我地只係叫左⼀個主食share好彩呢度無最低消費同限時用餐啫~蟹肉蟹棒明太子意粉蟹肉份量唔少巨型蟹棒有鮮味意粉唔會太淋一pat pat大甲芋泥豆漿芋泥自帶香甜同豆漿好夾荔枝玫瑰冰茶呢杯唔會太甜茶味足夠玫瑰添香主角抹茶麻糬紅豆冰好好味!面上有一球抹茶雪糕但同抹茶冰有兩種不同層次嘅茶味加上厚厚奶蓋同蜜紅豆⼀齊食香、甜、綿、滑🤩🤩🤩份量真係好大記得share食!
夏天到了!
個個都喺度食冰消暑
我又要食!
上網搵下
原來觀塘嘅Times coffee都有大大碗嘅雪花冰~

入到餐廳
有種進入課室嘅感覺~
用左教室用嘅書枱代替餐枱
仲有locker做裝飾添!
已經幾多年無入班房喇?
回憶返晒黎
仲同男朋友傾左唔少大家中學趣事🤯
好開心~

為左食大碗嘅雪花冰
我地只係叫左⼀個主食share
好彩呢度無最低消費同限時用餐啫~

蟹肉份量唔少

加上厚厚奶蓋同蜜紅豆⼀齊食
香、甜、綿、滑
🤩🤩🤩
份量真係好大
記得share食!
2024-05-02
5天前 0 瀏覽
今日回到學生時代,係課室食午餐,成件事好青春。炸軟殼蟹肉燥飯原隻金黃香脆的軟殼蟹,份量十足。平時通常係配risotto,今次係配肉燥飯,香味四溢,估唔到呢個fusion 配搭幾有趣。抹茶紅豆芭菲三大球茶香突出而且帶回甘的抺茶雪糕、豆腐雪糕🍦可以撈埋底下有紅豆🫘醬,仲有口感 Q 軟的蕨餅,口感層次豐富。荔枝玫瑰冰茶清清地,帶花香味,夏日透心涼的飲料!豆腐雪糕豆花奶茶感覺係邊食緊豆腐花,邊飲奶茶咁~豆腐花嫩滑的口感融入細滑醇香的奶茶入面,啖啖香濃新鮮感!
今日回到學生時代,係課室食午餐,成件事好青春。

炸軟殼蟹肉燥飯

抹茶紅豆芭菲

荔枝玫瑰冰茶
清清地,帶花香味,夏日透心涼的飲料!

豆腐雪糕豆花奶茶
6天前 0 瀏覽
今次黎到小時光既舊址, 呢度既裝修保留返之前既風枱, 都仲有啲學生時期既書枱同櫈, 食物選擇以西式為主, 午市會有套餐同單點, 跟餐飲品都係半價😌青醬帆立貝大蝦意粉🍝($128)滿滿濃郁既青醬包裹住每條意粉, 配料有大量既菇, 三隻蝦, 兩粒元貝, 豐富得黎又好味🤤抹茶麻糬紅豆冰🍧($108)大大碗既綿綿冰上面有一球抹茶雪糕, 奶蓋, 紅豆粒, 厥餅, 每一啖都好凍同堆透心涼☺️抹茶雪糕豆花豆漿🍵($56)一球抹茶雪糕配上濃郁既豆漿同豆花, 口感豐富, 抹茶味濃郁, 飲完都幾飽🤣桂花白桃冰茶🥃($40)清爽既白桃冰茶配上白桃肉同桂花, 食完咁豐富既一餐飲返杯幫助消化😝呢度食物都算幾大份, 即叫即整, 有溫度, 座位都算多, 所以都幾好坐😊

青醬帆立貝大蝦意粉🍝($128)

抹茶麻糬紅豆冰🍧($108)

抹茶雪糕豆花豆漿🍵($56)

桂花白桃冰茶🥃($40)

2024-05-09
呢日同老公幫小妹買幼兒餐具,去左工廈呢間店食嘢。記得以前叫小時光,而家重新裝修,仲有校園feel。除咗用學生桌椅做餐枱,最鍾意係佢一盞盞嘅雲朵燈😍蟹肉蟹棒明太子意粉:這道蟹肉蟹棒明太子意粉絕對是海鮮愛好者的天堂!麵條彈牙有嚼勁,配上新鮮的蟹肉和蟹棒,讓整道菜增添了豐富的口感。明太子醬汁濃郁而不膩,帶有微妙的辣味,與蟹肉的鮮甜相互襯托。每一口都能感受到海鮮的鮮味和意粉的滑爽,絕對是一道令人垂涎欲滴的美味佳餚。士多啤梨朱古力芭菲:上層的士多啤梨雪糕和朱古力雪糕以及新鮮的士多啤梨片組成了一個美麗的色彩層次。雪糕的口感綿滑柔軟,士多啤梨的酸甜味與朱古力的濃郁味道相互輝映。下層的朱古力泡芙和脆脆片增加了食物的口感層次感,讓整個芭菲更加豐富多樣。最後,最底層布甸的添加使得整個甜點更加濃郁而且口感豐富,令人食唔停口。荔枝玫瑰冰茶:荔枝的香甜味道在冰涼的茶飲中彰顯出來,玫瑰的芳香與荔枝的味道相輔相成,帶來了清新冰涼之感。桂花白桃冰茶:白桃的甜美與桂花茶水的清爽相融合,使得這款冰茶口感順滑、味道豐富,飲完令你感到清爽舒適。

蟹肉蟹棒明太子意粉:

士多啤梨朱古力芭菲:

荔枝玫瑰冰茶:

桂花白桃冰茶:
士多啤梨朱古力芭菲
桂花白桃冰茶
士多啤梨朱古力芭菲
桂花白桃冰茶
新開張校園風台式餐廳😍 環境好闊落,以木系為主調,擺放好多綠色植物,感覺十分舒適休閒,好啱同朋友嚟享用美食🥰🥰 食物質素很不錯,晚餐人均消費$200以下~脆炸軟殼蟹肉燥飯 ($158)大大隻軟殼蟹炸得酥脆,內部的蟹肉鮮嫩,香口惹味,搭上肉燥飯,口感味道更豐富,很不錯~焦糖布甸草莓冰 ($108)必點高質甜品!牛乳綿綿冰配上大量木糠、士多啤梨、士多啤梨cream、焦糖醬及布甸,超邪惡的配搭😍😍😍 啖啖都食到不同食材嘅香甜味~大大份 食完都好飽肚㗎,完美地結束晚餐😆芋泥鮮奶 ($40/熱)芋泥的香氣和濃郁的口感與鮮奶的清爽和綿密相結合,仲有粒粒芋頭,帶來了豐富的口感和風味😚榛子可可鮮奶 ($42/熱)拉花超美的😍 榛子可可香甜濃郁,配搭上鮮奶,甜而不膩,鍾意飲朱古力一定要試!

脆炸軟殼蟹肉燥飯 ($158)

焦糖布甸草莓冰 ($108)

芋泥鮮奶 ($40/熱)

榛子可可鮮奶 ($42/熱)
2024-05-08 0 瀏覽
今日去咗觀塘美興工業大廈A座嘅Times Coffee,真係一個好靚又有青春氣息嘅餐廳!佢裝修得好似學校咁,有學校櫃桶枱,好有年輕人嘅感覺。我地試咗佢哋嘅主食,就係蟹肉蟹棒明太子意粉。呢個意粉煮得好彈牙,有巨型既蟹棒加上蟹肉嘅鮮味,再加上明太子醬汁,好濃郁好香口,真係好好食啊!甜品方面,我地試咗焦糖布甸草莓冰。上層係焦糖棉棉冰、底層係布甸好滑好香,再加上新鮮嘅草莓,又甜又清爽,好適合解渴同享受甜蜜。飲品嘅話,我地揀咗朱古力鮮奶同Caramel Latte。朱古力鮮奶好濃郁好順滑,每一口都飲到朱古力嘅香甜味。Caramel Latte同朱古力既拉花好靚,好有視覺效果,味道香甜好飲,令人心情好舒暢。

2024-05-06
  • 蟹肉蟹棒明太子意粉
  • 焦糖布甸草莓冰
2024-05-07 0 瀏覽
[ #觀塘美食 #caloriefoodie觀塘 ] • 𝚃𝚒𝚖𝚎𝚜 𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 •🐿-你知唔知道觀塘新開咗一家台式Cafe呢❓餐廳裝修風格主打校園風📚帶你重返讀書年代最特別嘅係Cafe有得食超足料台式綿綿冰🍧喺觀塘食完飯都有地方食埋甜品🥳​-🦀 蟹肉蟹棒明太子意粉💰$138凡點一份主餐 加配跟餐飲品可享半價優惠🤑主餐牌有部份選擇都係西日fusion菜最吸引一定係大大條又厚肉嘅蟹棒✨再將意粉撈埋蟹肉同明太子醬 味道微辛辣-🍧 抹茶麻糬紅豆冰 💰$108綿綿冰口感綿密 配上抹茶醬 抹茶醬尚算濃郁加上抹茶雪糕、麻糬、蕨餅、紅豆等配料內層仲收埋咗餅乾碎 令成個綿綿冰口感更豐富-🍵 抹茶雪糕豆花豆漿 💰$56 🧋 豆腐雪糕豆花奶茶 💰$52兩杯特別嘅特飲 雪糕再加豆腐花每一啖都啜到滑溜嘅豆腐花抹茶豆漿嘅味道都幾濃 帶點茶嘅苦澀味-📍 觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室-#caloriefoodie
[ #觀塘美食 #caloriefoodie觀塘 ]

最吸引一定係大大條又厚肉嘅蟹棒✨
再將意粉撈埋蟹肉同明太子醬 味道微辛辣
🍧 抹茶麻糬紅豆冰 💰$108
綿綿冰口感綿密 配上抹茶醬 抹茶醬尚算濃郁
加上抹茶雪糕、麻糬、蕨餅、紅豆等配料
內層仲收埋咗餅乾碎 令成個綿綿冰口感更豐富

抹茶豆漿嘅味道都幾濃 帶點茶嘅苦澀味
📍 觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室

#caloriefoodie
2024-05-06 0 瀏覽
行開觀塘,去工廈拎野Search下OpenRice有咩好食見到附近有間新開既cafe於是就去試下❤️蟹肉蟹棒明太子意粉明太子佈滿成碟意粉仲有好大條蟹棒係中間仲有呑拿魚蟹肉紫菜碎成條意粉好夾❤️Flat white拉花拉得好靚咖啡味濃飲完覺得好❤️榛子可可鮮奶榛子味濃榛子配鮮奶又係絕配兩者互相中和咁熱飲杯凍飲好消暑❤️抹茶麻糬紅豆冰呢個係呢間餐廳既皇牌見到每枱都叫夏天咁熱食冰又好正路個冰好有層次有麻糬好有咬口入面又有d脆脆白色個層cream好有奶味大家去到不妨一試💁‍♀️Times Coffee (觀塘)👣觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室
行開觀塘,去工廈拎野
Search下OpenRice有咩好食

有麻糬好有咬口
入面又有d脆脆
白色個層cream好有奶味
大家去到不妨一試

💁‍♀️Times Coffee (觀塘)
👣觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室
  • 蟹肉蟹棒明太子意粉
2024-05-06 0 瀏覽
呢日同老婆去觀塘買嘢,順便去工廈搵嘢食。記得以前同佢去過小時光,諗住去緬懷一下。點知餐廳重新裝修,但係裏面保留住校園風,用以前學校嘅學生枱同凳,食物亦令人非常驚喜。脆炸炸軟殼蟹肉燥飯:炸軟殼蟹外層的酥脆,肉燥飯本身散發出濃香噴噴的滷肉汁,蓬鬆的米飯上放上炸軟殼蟹上,令米粒同時吸收了蟹肉的鮮味,非常美味。焦糖布甸草莓冰:這款焦糖布甸草莓冰是一道美味的甜品,結合了多種不同口感和風味。首先,新鮮的士多啤梨提供了天然的甜味和微酸的口感,與布甸的濃郁口感完美結合。冰涼的綿綿冰帶來清爽的口感,而木糠則增添了一絲香脆的質感。最後,焦糖布甸的香甜滑順使得整道甜品更加豐富。這款甜品給人一種口感層次豐富、風味和諧的享受,是炎炎夏日的絕佳選擇。抹茶雪糕豆花豆漿:抹茶雪糕帶來了濃郁的抹茶香氣和滑順的口感,與豆花的柔滑相得益彰。豆漿的清香與抹茶的濃烈風味形成了完美的平衡,使整個飲品更加順口。茉香綠茶:茉香綠茶清新怡人,散發出淡淡的茉莉花香,清甜解渴。

脆炸炸軟殼蟹肉燥飯:

焦糖布甸草莓冰:

抹茶雪糕豆花豆漿:

茉香綠茶:
茉香綠茶清新怡人,散發出淡淡的茉莉花香,清甜解渴。

2024-05-05 0 瀏覽
抹茶麻糬紅豆冰🍧棉棉冰真係好軟棉棉呀⋯⋯軟到一入口就即刻溶左🫨有綠茶雪糕,中間有層奶蓋,麻糬就煙煙韌韌,底部超級多紅豆,粒粒都好大粒,食完超級之滿足😌蟹肉蟹棒明太子意粉🍝好好好大條蟹棒,一啖咬落口超正👍🏻明太子煮得好惹味撈意粉真係冇得輸,份量又夠多好好味呀⋯⋯荔枝玫瑰冰茶🥤清清甜甜玫瑰味又香,仲有荔枝肉好飲。Expresso Tonic☕️重點係要咖啡味好飲,加左梳打水清涼解渴,正👍🏻
抹茶麻糬紅豆冰🍧

蟹肉蟹棒明太子意粉🍝

荔枝玫瑰冰茶🥤
清清甜甜玫瑰味又香,仲有荔枝肉好飲。

Expresso Tonic☕️
重點係要咖啡味好飲,加左梳打水清涼解渴,正👍🏻
2024-05-05 0 瀏覽
觀塘校園風咖啡店,前身小時光都係以課室做主題,依家重開之後改埋英文名「Times Coffee」,換過晒啲課室枱凳,餐廳亦都光猛咗好多,仍然保留課室嘅風格同佈局,亦加入了唔少嘅甜品,例如芭菲同棉花冰🍧🎃 原條鰻魚南瓜燉飯 💰$128鰻魚size適中,南瓜打溶晒喺個飯入邊,飯做得Creamy🍧 焦糖布甸草莓冰 💰$108賣相望落唔錯,棉花冰底係布甸,亦有好多士多啤梨作配襯,製作需時大概要等15分鐘🍵 Matcha Latte 💰$48抹茶味濃,味道唔錯🌹 荔枝玫瑰冰茶 💰$40淡淡荔枝同玫瑰味,亦有荔枝果肉

🎃 原條鰻魚南瓜燉飯 💰$128
鰻魚size適中,南瓜打溶晒喺個飯入邊,飯做得Creamy

🍧 焦糖布甸草莓冰 💰$108

🍵 Matcha Latte 💰$48
抹茶味濃,味道唔錯

🌹 荔枝玫瑰冰茶 💰$40
淡淡荔枝同玫瑰味,亦有荔枝果肉