2024-05-07 25 瀏覽
[ #觀塘美食 #caloriefoodie觀塘 ] • 𝚃𝚒𝚖𝚎𝚜 𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 •🐿-你知唔知道觀塘新開咗一家台式Cafe呢❓餐廳裝修風格主打校園風📚帶你重返讀書年代最特別嘅係Cafe有得食超足料台式綿綿冰🍧喺觀塘食完飯都有地方食埋甜品🥳​-🦀 蟹肉蟹棒明太子意粉💰$138凡點一份主餐 加配跟餐飲品可享半價優惠🤑主餐牌有部份選擇都係西日fusion菜最吸引一定係大大條又厚肉嘅蟹棒✨再將意粉撈埋蟹肉同明太子醬 味道微辛辣-🍧 抹茶麻糬紅豆冰 💰$108綿綿冰口感綿密 配上抹茶醬 抹茶醬尚算濃郁加上抹茶雪糕、麻糬、蕨餅、紅豆等配料內層仲收埋咗餅乾碎 令成個綿綿冰口感更豐富-🍵 抹茶雪糕豆花豆漿 💰$56 🧋 豆腐雪糕豆花奶茶 💰$52兩杯特別嘅特飲 雪糕再加豆腐花每一啖都啜到滑溜嘅豆腐花抹茶豆漿嘅味道都幾濃 帶點茶嘅苦澀味-📍 觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室-#caloriefoodie
[ #觀塘美食 #caloriefoodie觀塘 ]

最吸引一定係大大條又厚肉嘅蟹棒✨
再將意粉撈埋蟹肉同明太子醬 味道微辛辣
🍧 抹茶麻糬紅豆冰 💰$108
綿綿冰口感綿密 配上抹茶醬 抹茶醬尚算濃郁
加上抹茶雪糕、麻糬、蕨餅、紅豆等配料
內層仲收埋咗餅乾碎 令成個綿綿冰口感更豐富

抹茶豆漿嘅味道都幾濃 帶點茶嘅苦澀味
📍 觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室

#caloriefoodie
2024-05-06 20 瀏覽
行開觀塘,去工廈拎野Search下OpenRice有咩好食見到附近有間新開既cafe於是就去試下❤️蟹肉蟹棒明太子意粉明太子佈滿成碟意粉仲有好大條蟹棒係中間仲有呑拿魚蟹肉紫菜碎成條意粉好夾❤️Flat white拉花拉得好靚咖啡味濃飲完覺得好❤️榛子可可鮮奶榛子味濃榛子配鮮奶又係絕配兩者互相中和咁熱飲杯凍飲好消暑❤️抹茶麻糬紅豆冰呢個係呢間餐廳既皇牌見到每枱都叫夏天咁熱食冰又好正路個冰好有層次有麻糬好有咬口入面又有d脆脆白色個層cream好有奶味大家去到不妨一試💁‍♀️Times Coffee (觀塘)👣觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室
行開觀塘,去工廈拎野
Search下OpenRice有咩好食

有麻糬好有咬口
入面又有d脆脆
白色個層cream好有奶味
大家去到不妨一試

💁‍♀️Times Coffee (觀塘)
👣觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室
2024-05-06 22 瀏覽
呢日同老婆去觀塘買嘢,順便去工廈搵嘢食。記得以前同佢去過小時光,諗住去緬懷一下。點知餐廳重新裝修,但係裏面保留住校園風,用以前學校嘅學生枱同凳,食物亦令人非常驚喜。脆炸炸軟殼蟹肉燥飯:炸軟殼蟹外層的酥脆,肉燥飯本身散發出濃香噴噴的滷肉汁,蓬鬆的米飯上放上炸軟殼蟹上,令米粒同時吸收了蟹肉的鮮味,非常美味。焦糖布甸草莓冰:這款焦糖布甸草莓冰是一道美味的甜品,結合了多種不同口感和風味。首先,新鮮的士多啤梨提供了天然的甜味和微酸的口感,與布甸的濃郁口感完美結合。冰涼的綿綿冰帶來清爽的口感,而木糠則增添了一絲香脆的質感。最後,焦糖布甸的香甜滑順使得整道甜品更加豐富。這款甜品給人一種口感層次豐富、風味和諧的享受,是炎炎夏日的絕佳選擇。抹茶雪糕豆花豆漿:抹茶雪糕帶來了濃郁的抹茶香氣和滑順的口感,與豆花的柔滑相得益彰。豆漿的清香與抹茶的濃烈風味形成了完美的平衡,使整個飲品更加順口。茉香綠茶:茉香綠茶清新怡人,散發出淡淡的茉莉花香,清甜解渴。

脆炸炸軟殼蟹肉燥飯:

焦糖布甸草莓冰:

抹茶雪糕豆花豆漿:

茉香綠茶:
茉香綠茶清新怡人,散發出淡淡的茉莉花香,清甜解渴。

2024-05-05 9 瀏覽
抹茶麻糬紅豆冰🍧棉棉冰真係好軟棉棉呀⋯⋯軟到一入口就即刻溶左🫨有綠茶雪糕,中間有層奶蓋,麻糬就煙煙韌韌,底部超級多紅豆,粒粒都好大粒,食完超級之滿足😌蟹肉蟹棒明太子意粉🍝好好好大條蟹棒,一啖咬落口超正👍🏻明太子煮得好惹味撈意粉真係冇得輸,份量又夠多好好味呀⋯⋯荔枝玫瑰冰茶🥤清清甜甜玫瑰味又香,仲有荔枝肉好飲。Expresso Tonic☕️重點係要咖啡味好飲,加左梳打水清涼解渴,正👍🏻
抹茶麻糬紅豆冰🍧

蟹肉蟹棒明太子意粉🍝

荔枝玫瑰冰茶🥤
清清甜甜玫瑰味又香,仲有荔枝肉好飲。

Expresso Tonic☕️
重點係要咖啡味好飲,加左梳打水清涼解渴,正👍🏻
2024-05-05 8 瀏覽
觀塘校園風咖啡店,前身小時光都係以課室做主題,依家重開之後改埋英文名「Times Coffee」,換過晒啲課室枱凳,餐廳亦都光猛咗好多,仍然保留課室嘅風格同佈局,亦加入了唔少嘅甜品,例如芭菲同棉花冰🍧🎃 原條鰻魚南瓜燉飯 💰$128鰻魚size適中,南瓜打溶晒喺個飯入邊,飯做得Creamy🍧 焦糖布甸草莓冰 💰$108賣相望落唔錯,棉花冰底係布甸,亦有好多士多啤梨作配襯,製作需時大概要等15分鐘🍵 Matcha Latte 💰$48抹茶味濃,味道唔錯🌹 荔枝玫瑰冰茶 💰$40淡淡荔枝同玫瑰味,亦有荔枝果肉

🎃 原條鰻魚南瓜燉飯 💰$128
鰻魚size適中,南瓜打溶晒喺個飯入邊,飯做得Creamy

🍧 焦糖布甸草莓冰 💰$108

🍵 Matcha Latte 💰$48
抹茶味濃,味道唔錯

🌹 荔枝玫瑰冰茶 💰$40
淡淡荔枝同玫瑰味,亦有荔枝果肉
觀塘工廠大廈中氣氛可愛的Cafe,以學生時代回憶為主題,令人追憶起快樂學生時光!!主要提供cafe飲品及西餐輕食。📖👓- 青醬蝦肉意粉 HK$108 🌱🦐🍝意外地出色青醬意粉!!青醬味道非常突出,羅勒葉味道濃郁,醬汁炒得平均。可惜缺少了青醬意粉最佳搭配松子,所以味道稍微缺少一些層次感。蝦肉處理出色調味得不錯,微微帶出蝦肉鮮味,而且肉質有彈性。意粉煮得較軟,適合本地人口味,而且份量頗大,男士也能吃得飽。- 炸豬扒漢堡 HK$110 🐷🍔- 豬軟骨香菇肉燥飯 HK$78 🐷🍛- 紅玉紅茶 ☕- 凍茉香綠茶 🧃
青醬蝦肉意粉

青醬蝦肉意粉
炸豬扒漢堡
豬軟骨香菇肉燥飯
凍茉香綠茶
今日嚟到觀塘落住勁大雨,咁啱俾我哋見到喺一間工業大廈入邊有間好似幾靚嘅Cafe @timescoffee.hk ,我哋就衝着入去試吓😂入到去發現佢嘅裝修係模仿學校嘅教室,會有啲學生枱櫈、黑板,仲有代表學生精神狀態嘅「一嚿雲」。😂小編大概理解到點解佢叫小時光,我諗就係想俾人返返去細細個讀書嗰陣~🥹睇一睇餐牌,佢哋嘅食物係以台式同西式為主。落住咁大雨,加埋呢度課室嘅環境,同台式嘅食物,令小編諗起那些年我們一起追的女孩呢套電影。🙈➡️蟹肉蟹棒明太子意粉 $138大大條嘅蟹棒好吸引!面頭有紫菜碎加上勁多蟹籽,成個意粉望落好滿足~食落佢嘅明太子味幾突出,意粉口感亦都啱啱好。不過個醬汁小編覺得可以再Creamy啲,食落會更加滿足!味道:7/10➡️我愛台妹 $98呢個小編都幾推薦,簡單啲嚟講,佢就係一個台式嘅all day breakfast,配有某啲西式食物例如黑松露炒蛋,沙律、粟米片等等。亦都有啲好台式嘅食物例如台灣腸同一個巨型芋泥肉鬆吐司,佢嘅芋泥足足成球雪糕咁大,尚算綿身,久唔久會有芋頭粒,都有芋頭香。加埋肉鬆吊起個味非常滿足。唯一小編覺得個芋頭可能未係當造,再粉啲就一流!味道:8/10➡️荔枝

➡️蟹肉蟹棒明太子意粉 $138

味道:7/10

➡️我愛台妹 $98

味道:8/10

➡️荔枝玫瑰冰茶 +$20(飲品跟餐半價)

荔枝同玫瑰簡直係絕配!淡淡玫瑰味加上荔枝果肉茶底,好香好清新~

味道:8/10

➡️大甲芋頭鮮奶 +$20(飲品跟餐半價)

小編好鍾意飲芋泥鮮奶,佢呢杯主要以奶味為主,帶微微芋頭香,不過污泥嘅質感亦都未算好綿同粉。但味道上都唔錯,如果再大杯啲會更加滿足!

味道:7/10

➡️焦糖布丁草莓刨冰 $108

小編當初就係比呢個刨冰吸引過嚟,上到枱好吸睛好igable
,一𢳂落去有厚厚嘅士多啤梨奶蓋,有好香嘅士多啤梨同奶味,口感綿密,加埋細緻嘅綿綿冰簡直好食到震!當然佢唔止咁簡單,入邊有餅乾碎同布甸,口感上有多重變化,非常推薦!

味道:9.5/10

抵食:7.5/10
環境:9/10
用餐優惠
試食活動
2024-05-03 8 瀏覽
餐廳環境裝修勁帶心機,用左班房做主題,打卡一梳蟹肉蟹棒明太子意粉主角係原條長長蟹棒,混合左蟹肉、明太子、蟹籽、紫菜等材料,份量都幾大份,明太子醬份量剛好,拌勻意粉,味道少少辣亦唔會太咸!抹茶麻糬紅豆冰呢款冰相對其他甜品較為特別,夾雜左餅碎,好似木糠布甸咁,幾有層次,整體甜度亦剛剛好,頂層奶蓋幾creamy 幾滑,抹茶雪糕濃郁,用左蕨餅作麻糬,分別係黃豆粉、抹茶蕨餅,兩款都煙煙韌韌,幾有咬口!Hojicha Latte味道帶淡淡培茶獨特的香氣,再加上靚靚既拉花~
餐廳環境裝修勁帶心機,用左班房做主題,打卡一梳

蟹肉蟹棒明太子意粉

味道少少辣亦唔會太咸!

抹茶麻糬紅豆冰

Hojicha Latte

味道帶淡淡培茶獨特的香氣,再加上靚靚既拉花~
2024-05-02
🍝青醬帆立貝大蝦意粉💰$128🍓焦糖布甸草莓冰💰$108🍵荔枝玫瑰冰茶💰$40🍨豆腐雪糕豆花奶茶💰$52.⚡觀塘前「小時光」嘅舖位原來俏俏轉咗做台式咖啡廳😳除咗有意粉、燉飯等主食,仲有多款特色飲品同綿線冰,係咁懷舊嘅環境梗係要食翻個刨冰打卡啦~.⚡🍓焦糖布甸草莓冰超大碗😳有勁多粒爆甜士多啤梨,面層應該係士多啤梨奶蓋,味道好濃郁creamy,綿綿冰嘅中層有木糠碎,底層仲有好大層焦糖布甸,層次超豐富!!不愛吃冰嘅小女子都鯨吞咗大半碗🤣睇得、食得、打卡able,強推👍🏻.⚡🍝青醬帆立貝大蝦意粉份量好多,帆立貝&大蝦都好大隻又彈牙;🍨豆腐雪糕豆花奶茶真係有好多滑嫩豆花係底🤣已經係半個甜品,大家可試~
🍝青醬帆立貝大蝦意粉
💰$40
🍨豆腐雪糕豆花奶茶
💰$52

2024-05-01 10 瀏覽
再訪Times Coffee上次試了豬軟骨南瓜燉飯,今次試試卡邦尼忌廉意粉。發現食物價格比之前調高。意粉份量相當多,幾creamy。食到中後段,已經勁飽。但不想浪費,最後都完成。而latte比上次濃味。我飲完咖啡後,女職員很細心,遞上了一杯水。付款時有向男職員說意粉份量多,他說這份量對於男人來說也足夠。
再訪Times Coffee

而latte比上次濃味。

我飲完咖啡後,女職員很細心,遞上了一杯水。

2024-05-01 6 瀏覽
🦀炸軟殼蟹肉燥飯 $158炸軟殼蟹好脆口,膏好濃味😍第一次見肉燥飯嘅配搭,整到好似risotto 咁🤣好濕潤,飯比較淋,肉燥肥瘦均勻,好惹味😋.🍝蟹籽卡邦尼意粉 $98卡邦尼汁夠多,食落好似金寶湯嘅味,煙肉蟹籽份量好多,蟹籽係口裏面爆開,增添鹹香味同口感👍👍好有咬口!意粉煮到al dente,好索汁😍.🍧抹茶麻薯紅豆冰 $108呢個好有驚喜💯小店刨冰都好食!首先好打卡able🤣好似睇卡通片會見到嘅甜品🍮抹茶雪糕好濃郁🍦麻薯好煙韌,紅豆份量好多🫘煮到沙沙地,甜度適中。冰食到中間有餅碎增添口感,仲有一大份紅豆係底!超足料!成個冰都沾到抹茶醬,夠晒味😋.☕️Earl grey latte飲品跟主食叫係半價❣️超抵!而且拉花好靚💓.🍨豆腐雪糕豆花奶茶 有球好濃味嘅豆腐雪糕,底下有豆腐花,好滑!奶茶單飲唔會甜,溝埋所有配料甜度就剛好☺️.📍 Times Coffee (觀塘)觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室
🦀炸軟殼蟹肉燥飯 $158

🍝蟹籽卡邦尼意粉 $98

🍧抹茶麻薯紅豆冰 $108

☕️Earl grey latte
飲品跟主食叫係半價❣️超抵!而且拉花好靚💓

🍨豆腐雪糕豆花奶茶

📍 Times Coffee (觀塘)
觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室
2024-04-27 21 瀏覽
地方都算容易搵既 環境都好闊落可能人比較少 總體黎講好舒服味道大致上係便好食同大份值得一去推薦指數:🌟🌟🌟🌟/5🌟環境舒適度:🌟🌟🌟🌟🌟/5🌟蟹籽卡邦尼意粉:🌟🌟🌟🌟🌟好耐無食過咁啱口味既卡邦尼,佢意粉其實偏硬身,不過咁啱我係鍾意食硬身,同埋最正既勁多汁!一個人食好飽,可以兩個人share明太子薯條:🌟🌟🌟份量好多,三個大人都夠食,可惜今日係同小朋友去,有少少辣,小朋友唔係好食得到,不過總體都OK焦糖布甸草莓冰:🌟🌟🌟睇落都幾大份,一大兩細一齊食嘅份量啱啱好,但係士多啤梨有啲酸,相比起價錢性價比不高,有啲小失望另外仲贈送咗一份地瓜薯波之類嘅小食,味道都OK
地方都算容易搵既

環境舒適度:🌟🌟🌟🌟🌟/5🌟

蟹籽卡邦尼意粉:🌟🌟🌟🌟🌟

明太子薯條:🌟🌟🌟

焦糖布甸草莓冰:🌟🌟🌟

另外仲贈送咗一份地瓜薯波之類嘅小食,味道都OK

2024-04-27
2024-04-27 16 瀏覽
公司附近又有新cafe試業中✨即刻lunch hour 過咗去食飯佢哋裝修風格小清新🌿係校園風🎒其中一邊用上書枱做餐枱😆 座位好寛敞適合一班朋友gathering🥰 店員態度好🫶🏻 Lunch set價錢大眾化,不過今次試左見到好多人推介單點嘅蟹肉蟹棒明太子意粉🍝食落夠creamy而且意粉好掛汁😘蟹棒同蟹肉令到成個意粉好夠鮮味👍🏻好中意面層大量蟹籽增加左口感😋甜品呢道最出名就係綿綿冰🍧賣相好靚🍓而且食落係好綿密嘅口感😝面層配料有草莓cream 、焦糖醬、草莓果肉、脆脆等👍🏻食到中間就會有幾滑溜嘅布甸🍮好豐富~飲品推薦佢哋抹茶雪糕豆花豆漿 🍵差唔多枱枱都叫呢杯😍 中意抹茶嘅必飲👏🏻 Rose Latte 味道清香🌹甜度又適中幾順喉好飲🥰Menu蟹肉蟹棒明太子意粉 $138焦糖布甸草莓冰 $108抹茶雪糕豆花豆漿 $56Rose Latte $48

Rose Latte 味道清香🌹甜度又適中幾順喉好飲🥰

Menu
蟹肉蟹棒明太子意粉 $138
焦糖布甸草莓冰 $108
抹茶雪糕豆花豆漿 $56
Rose Latte $48
2024-04-12
2024-04-26 19 瀏覽
Times Coffee係一間以校園風格做主題嘅cafe記唔記得你哋以前會喺櫃桶裝會裝啲咩先?食物方面:黑松露雜菌Risotto,雜菌份量勁多,啖啖都食到啲菇菇!d飯都煮到好入味呀!抹茶麻糬紅豆冰方面,材料有抹茶雪糕紅豆 加埋 奶蓋麻糬。入邊有啲脆脆,食落勁多層次 口感勁好!抹茶雪糕豆花豆漿方面,抹茶味好濃郁 加埋豆花係入面好有咬口!

Times Coffee係一間以校園風格做主題嘅cafe
記唔記得你哋以前會喺櫃桶裝會裝啲咩先?
食物方面:
🐟原條鰻魚南瓜燉飯 $128鰻魚不算厚肉但入味且無骨,照燒汁也恰好包圍住原條鰻魚,不會有多餘的醬汁。南瓜燉飯雖然看不見南瓜粒,但吃上口每顆飯粒都充滿南瓜的香甜,而且還有不少本菇在內。由於飯量頗多,我們兩個女生點了一個飯、一個甜品、一人一杯飲品已經超級飽了,簡單來說就是抵食🙌🏻🍧抹茶麻糬紅豆棉花冰 $108掙扎了好久到底選這個抹茶味、焦糖草莓味還是黑糖芋泥牛奶冰。最後選了抹茶味,棉花冰入口即化,但每一口都充滿抹茶的甘香!配上濃郁的抹茶雪糕、軟滑的忌廉、香甜的紅豆、Q彈的蕨餅以及隱藏在冰山內的黃豆粉,口感和味道也一流😋🤎宇治焙茶鮮奶 $46拉花還不錯,看上去和實際喝下去都十分濃郁😊🤍豆腐雪糕豆花奶茶 $52一咬便吃得出是豆腐味雪糕,豆味香濃;加上豆腐花碎和味道偏甜、有點像維他奶的奶茶,味道和賣相都比我想像中來得更不錯,值得一試👍🏻
🐟原條鰻魚南瓜燉飯 $128

🍧抹茶麻糬紅豆棉花冰 $108

🤎宇治焙茶鮮奶 $46
拉花還不錯,看上去和實際喝下去都十分濃郁😊

🤍豆腐雪糕豆花奶茶 $52