2024-01-28 258 瀏覽
從店名已可猜出這是一家西式扒房, 煮食除豬牛外還有海鮮和羊肉等等選擇, 今次我和朋友試了牛扒及羊膝, 兩者味道都不錯。來主食之前, 我們先點了一個前菜:三文魚他他配香草乳酪汁前菜的目標就是要起到打開胃口的作用, 這個菜完全達到這功用 煙燻三文魚浸在濃厚的乳酪他他醬汁中, 一隻完整的流心水煮蛋鋪面, 在加上鮮豔的橙色魚子及香草, 令到這個前菜色香味俱全, 配搭一小片鬆脆的多士, 精神和胃口都大開。主菜一是12安士西冷牛扒, 切開呈現粉紅色牛肉, 隨上有青醬及燒汁兩款蘸汁, 點樣食隨你喜好!主菜二是紅酒烤汁燴羊膝, 搭配的黑松露薯蓉夠滑, 羊膝軟淋啖啖肉, 大滿足!飲品一特濃短笛咖啡, 口感creamy呈現如絲的幼滑, 飲品二是tropical punch, 酸酸甜甜, 感覺清新涼透心。
來主食之前, 我們先點了一個前菜:三文魚他他配香草乳酪汁

西冷牛扒

Piccolo
  • TropicalPunch
  • tropicalpunch
2024-01-27 154 瀏覽
成日聽The Grill Room,銅鑼灣尖沙咀都有,今次去咗尖沙咀🥗烤鐵板燒汁吞拿魚$138先生食嘅沙律,見吞拿魚都好靚,先生一個人都食晒成碟,仲有溫室青瓜、車厘茄、水牛芝士,算係豐富嘅沙律🥣Soup of the Day$58呢日係Mushroom Soup,好味又濃郁,勁有菇味👍🏻🍄忌廉牛油蒜香雜菌$58Mushroom again😆好香,有牛油、忌廉,整體好食,仲可以搽上多士上面食,勁脆‼️🥖三文魚他他配香草乳酪汁$148三文魚他他好鮮好正,仲有蛋黃撈埋夠滑溜,又係可以加係香脆多士上面食,多士脆到戒口咁🍽️慢煮鮑魚配日式醬油意大利飯$228見好多人食,又真係好好食‼️鮑魚煎得又香又腍,Risotto煮得好夠味,軟硬度適中,不知不覺食多咗🤭🚩The Grill Room (The Humphreys) (尖沙咀) @thegrillroomhk 📍尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓2樓

🥗烤鐵板燒汁吞拿魚$138

🥣Soup of the Day$58
呢日係Mushroom Soup,好味又濃郁,勁有菇味👍🏻

🍄忌廉牛油蒜香雜菌$58

🥖三文魚他他配香草乳酪汁$148

🍽️慢煮鮑魚配日式醬油意大利飯$228

📍尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓2樓
  • 忌廉牛油蒜香雜菌
  • 是日餐湯
  • 三文魚他他配香草乳酪汁
  • 鮑魚意大利飯
這家主打現代法式及澳式料理,選用的食材新鮮高質,例如意粉會加入三文魚子等,在配菜及醬汁方面下了不少功夫,多款菜式都有獨家製醬汁,與主食味道融合,務求令食客的口感更豐富,體驗更深刻🤩三文魚他他配香草乳酪汁|$148|8/10口感嫩滑,香草乳酪汁非常creamy,搭配烘過的多士進食,是必點的西餐前菜燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉|$468|8.5/10份量很足,有成16安士!燒至medium rare後可見肉質鬆軟,入口牛味濃,切開中間呈淡淡紅色,旁邊配有香草汁與燒汁,也有薯蓉作配菜香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚子|$218|8/10帶子鮮甜不韌口,配上三文魚子,級數更昇華,龍蝦汁不會死咸,明顯是真材實料熬煮過的醬汁黑松露薯條|$68|8/10只要想點小食,都忍唔到要叫薯條🤣淡淡松露香味,薯條介乎粗與幼薯之間,香脆度適中,不會脆到硬

三文魚他他配香草乳酪汁|$148|8/10

燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉|$468|8.5/10

香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚子|$218|8/10

黑松露薯條|$68|8/10
2024-01-25
2024-01-26 92 瀏覽
如果大家喺尖沙咀想搵環境好,水準高的西餐廳,推介這間非常近港鐵站的 The grill room 。半開放式廚房,看着廚師忙碌的準備晚餐,陣陣炭火燒烤的香氣撲鼻!我要求坐 bar 頭,因為喜歡看着大師烹飪,就算想不到吃什麼,只要看一看他們的出品,便有充滿吃的衝動。服務員帶來 drink list,我就先叫支白酒嘆下先。Chardonnay , Paul Mas Domaine Astruc $288,性價比高,入門版,值得推介。Slow cook Salmon $268白酒配襯海鮮,左想右想,叫了慢煮三文魚,有燕麥小米打底,造型非常精美。厚身的三文魚,用慢煮,是非常聰明的做法,魚肉幼嫩,肉質鮮美,加上伴碟的沙律,好健康,好清新,女仕們一定喜愛。另一個推介的 side dish, 是這個蘑菇多士 $68。脆口的士多,灑上濃汁蘑菇,簡直係絕妙。拍了這張照片,我也覺得自己好識為食物造型!給自己和食物一齊加分!US Angus Rib Eye $468今晚的重頭戲,就是這個安格斯肉眼扒。五成熟,完美呈現肉汁的鮮味、牛肉味濃厚,炭火香氣撲鼻,為牛肉提高色香味的層次。伴上青汁和燒汁,兩者均各有千

服務員帶來 drink list,我就先叫支白酒嘆下先。

Slow cook Salmon $268

脆口的士多,灑上濃汁蘑菇,簡直係絕妙。

US Angus Rib Eye $468

今晚的重頭戲,就是這個安格斯肉眼扒。

伴上青汁和燒汁,兩者均各有千秋,我個人偏愛青汁,為牛肉帶來陰陽和諧的口感。

剛煮起的燒汁,帶有熱度,灑上牛肉,也是合拍得分不開。

The grill room 就是有這個魔力,會吃完一道菜式,很期待另一道,Menu都印在餐紙上,下一道菜,order 咩好呢

2024-01-25 95 瀏覽
呢排成日食肉🤣係呀,不過我決定今個禮拜食返好多菜先🤣balance 返!The grill room TST 我又過嚟幫襯~一如以往喜愛昏暗柔和燈光,俾人一種relax嘅感覺。但略嫌枱與枱之間空間唔夠🤣🔸紅酒燒烤汁燴羊膝配黑松露薯蓉$248✨羊膝是在香港餐廳比較少見,不知是否烹煮過程比較複雜呢?羊膝煮得好軟好入味,個燒烤汁帶嚟嘅紅酒味道好香濃,同埋加埋黑松露薯蓉,味道更加豐富。喜出望外☺️🔸鹽味焦糖汁燒豬腩肉配青蘋果沙律$228✨豬腩肉燒得剛剛好,脆皮又係點精嘅位置。豬腩皮非常香脆惹味😍😍鹽味同焦糖汁帶出鮮味同香甜味道,加埋幾片清爽嘅青蘋果沙律,整體口感平衡開胃💗🍹《Mocktails》🍹🔸 Hong Kong Milk Tea Cooler ✨concentrated tea, evaporated milk, syrup👍淡淡地嘅又幾順滑嘅奶茶🧋同呢一餐飯幾夾!🔸 Lychee-Lemongrass Lemonade✨ lychee-lemongrass lime premix, soda water
呢排成日食肉🤣
係呀,不過我決定今個禮拜食返好多菜先🤣balance 返!

🔸紅酒燒烤汁燴羊膝配黑松露薯蓉$248

喜出望外☺️

🔸鹽味焦糖汁燒豬腩肉配青蘋果沙律$228

🍹《Mocktails》🍹

🔸 Hong Kong Milk Tea Cooler

🔸 Lychee-Lemongrass Lemonade
2024-01-25 159 瀏覽
寒冷天氣中人在尖沙咀正找開餐地點,憶起附近這新派西餐館,正好探店,依然的當代化佈置,菜牌則是新编,👌半自助午餐( 任食多款頭盤,甜品 )+多種升級主菜(附加費用),自助午餐奉送是日餐湯,冷熱餐飲(咖啡則另收費)👏任食多款頭盤,甜品,選擇足夠,沙律,炸物,糕點齊全😋是日餐湯: 蘑菇湯濃淡中和, 蘑菇味足,入口滑溜😋升級主菜:燒紐西蘭十安士肉眼扒配薯條,四成熟肉汁豐富,牛扒肉質感夠,入口肉味濃,伴炸薯條匹配😋香煎法式雞卷配西蘭花苗及薯蓉, 雞肉用慢煮烹調,肉地嫩滑,雞皮煎至干脆,配菜適合雞卷口味😋再完兩杯熱飲結束這頓半自助西餐👏

任食多款頭盤,甜品,選擇足夠,沙律,炸物,糕點齊全😋
自助區-頭盤, 甜品

凱撒沙律

抹茶蛋糕, 香蕉蛋糕

是日餐湯: 蘑菇湯濃淡中和, 蘑菇味足,入口滑溜😋
蘑菇湯

• 抹茶蛋糕
  • 甜品
  • 自助區-頭盤
2024-01-24 120 瀏覽
📍The Grill Room🗺尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓2樓好想食牛扒就上網睇下尖沙咀附近嘅餐廳,搵到呢間Grill Room🥩 上openrice book單點餐牌仲有85折優惠就決定試下~都幾多人所以建議book位⚡️Soup of the day $58當日嘅湯係蘑菇湯,味道香濃,同埋幾大碗🤎旁邊仲有一條脆包🥖⚡️1/2kg Mussels $318叫左香草白酒煮澳洲青口配黑松露薯條🍟做前菜~ 青口有啲大隻有啲細隻,但係大隻嘅都幾肥美,醬汁都好味😋 薯條香脆,黑松露味好香,食唔停😆⚡️12oz Sirloin $388 (2 king prawns +$68)呢個係美國安格斯西冷牛扒,塊扒煎到好香🤤 有青醬同燒汁,好夾!另外加左兩隻大蝦🦐 肉質都唔錯👍🏻 旁邊有黑松露薯蓉🖤
📍The Grill Room
🗺尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓2樓

⚡️Soup of the day $58
當日嘅湯係蘑菇湯,味道香濃,同埋幾大碗🤎
旁邊仲有一條脆包🥖

⚡️1/2kg Mussels $318

2024-01-24 105 瀏覽
今晚好開心同朋友去咗尖沙咀Grilled room 食晚飯,成晚兩個係咁傾偈,坐得好舒服。北海道刺身帶子沙律帶子鮮美,配三文魚籽一起進食,大大提升其鮮味和口感。沙律菜新鮮,口感清爽,而沙律汁帶來了微妙的酸甜風味,十分開胃。鹽味焦糖汁燒豬腩肉配青蘋果沙律豬腩肉表面呈現金黃色和酥脆的外皮,內部則保持了豬肉的嫩滑口感。焦糖汁增添了豐富的香甜味道,而青蘋果沙律更平衡了豬肉的油膩感,好好食呀!葡式香辣燒春雞配黑松露薯條沙律春雞燒烤至外脆內嫩的狀態,保留了肉質的鮮嫩和多汁。而黑松露薯條炸得香脆可口,整體令人非常有飽足感!

北海道刺身帶子沙律

鹽味焦糖汁燒豬腩肉配青蘋果沙律

葡式香辣燒春雞配黑松露薯條沙律
  • 葡式香辣燒春雞配黑松露薯條沙律
  • 鹽味焦糖汁燒豬腩肉配青蘋果沙律
2024-01-20 229 瀏覽
好耐沒來過了,來過有兩三次都想再來食下🍽️新鮮黑松露巴馬火腿配露筍温泉蛋沙律$98冷盤,露筍爽口,配上給幾片點松露香口惹味,巴馬火腿新鮮咸香適中,再有溫泉蛋香,絕妙配搭。燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯蓉$38812oz份量適中,叫了七成熟,燒得剛剛好,不會過生過熟,保留了肉汁,而肉質細嫩黑松露薯蓉棉香,入口即溶,配上肉味濃郁的西冷扒,也是很好的配搭。蒜蓉牛油烤蔬菜 $68蔬菜新鮮爽甜,蒜香味通透又不會過濃蓋過蔬菜原有鮮味Nuts 'bout Tella Shake $78材料有nutella, dark chocolate, milk,面頭有厚厚忌廉仲有條繽紛樂,賣相已令我非常滿足,有著棒子和朱古力味卻又不會太甜。Red Sangria $78較甜,紅酒味少了一點,果肉不少。
好耐沒來過了,來過有兩三次都想再來食下🍽️

新鮮黑松露巴馬火腿配露筍温泉蛋沙律$98
新鮮黑松露巴馬火腿配露筍温泉蛋沙律

燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯蓉$388

蒜蓉牛油烤蔬菜 $68
蔬菜新鮮爽甜,蒜香味通透又不會過濃蓋過蔬菜原有鮮味
蒜蓉牛油烤蔬菜

Nuts 'bout Tella Shake $78
Nuts 'bout Tella Shake

Red Sangria $78
較甜,紅酒味少了一點,果肉不少。
Red Sangria
2024-01-16
新鮮黑松露巴馬火腿配露筍温泉蛋沙律
蒜蓉牛油烤蔬菜
Nuts 'bout Tella Shake
2024-01-18 197 瀏覽
今晚同朋友黎食左呢間係尖沙咀既法式西餐廳~The Grill Room~撐枱腳。呢度氣氛柔和,好適合朋友、情侶嚟食飯,傾計談心。香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉,扁意粉夠煙韌,每條都掛滿龍蝦汁,意粉仲夠熱辣辣,而帶子肉厚彈牙。鹽味焦糖汁燒豬腩肉,腩肉皮超脆,肉厚,肥瘦各半,口感豐富。鹽味焦糖汁特別,估唔到咁夾。黑松露薯條,脆口淡香黑松露味。78% 朱古力心太軟,啱哂鐘意食黑朱古力既我,唔會太甜,一切開朱古力就湧出黎。

黑松露薯條,脆口淡香黑松露味。

2024-01-17 167 瀏覽
今日就同老公撐枱腳,揀咗呢間《The Grill Room》網上評價性價比高,環境都唔錯👍 裝備時尚感,餐廳兩邊卡位設計,中間設有吧檯同埋高腳檯椅位置,二人世界或者同三五知己聚會都好岩前菜叫左三文魚他他配香草乳酪汁必點的一道菜!份量滿滿,三文魚刺身肥美配埋乳酪汁真係一流,上面仲有三文魚子溫泉蛋,將所有材料拌勻將三文魚他他放係多士上面一口就超級滿足幸福感滿滿香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉🍝每條扁意粉都掛上呢個龍蝦汁,意粉質感軟硬度適中,帶子煎得香嫩仲好厚肉上面再有三文魚籽做點綴,賣相不只吸引🤩仲好好味🤤香草鮮茄紅酒燴牛面肉扁意粉🍝紅酒🍷配蕃茄加上月桂葉和香草🌿醬汁掛住🥰每根扁意粉上,牛面頰肉份量多而且入口即化肉質真係一試難忘朱古力心太軟我最愛甜品心太軟溫度控制得好好,一切開朱古力🍫就如熔岩般湧流,而且朱古力濃郁但唔會太甜加埋雪糕🍦真好👅享受!

前菜叫左

香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉🍝
每條扁意粉都掛上呢個龍蝦汁,意粉

香草鮮茄紅酒燴牛面肉扁意粉🍝
紅酒🍷配蕃茄加上月桂葉和香草🌿

朱古力心太軟

2024-01-17 149 瀏覽
我同朋友到尖沙咀食飯,去到餐廳不需要等位就可以入座 。我們叫了慢煮三文魚配香草乳酪汁,以及燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯蓉。讓我們聊聊慢煮三文魚,低溫煮法保持了鮮嫩多汁的口感,每一口都能感受到魚肉的細膩味道,配上香草乳酪汁增添了奶香。接下來是燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯蓉,西冷扒肉質鮮嫩,口感彈牙,搭配黑松露薯蓉,薯蓉綿軟滑嫩,帶有黑松露香氣。總的來說,這頓西餐的味道出色,展現了高級食材的精緻美味,讓人食指大動。西餐風味與中餐不同,給人新鮮感覺。
我同朋友到尖沙咀食飯,去到餐廳不需要等位就可以入座 。

2024-01-09
今晚慶祝家人生日試吓呢間得獎西餐廳食物賣相、味道不得不讚特別係Rib Eye, Pork Belly但服務真係一般1)1830坐低後,想等齊人先一齊叫菜,但侍應不間段叫您點菜、話2000要交枱,令人覺得不耐煩,最後我哋準時2000交枱,離開時見餐廳仍然有空枱無人等位2)晚餐期間侍應一直板住臉服務您3)我哋自𢹂蛋糕收$150切餅費,我哋都ok,切完蛋糕後同侍應取回蛋糕袋,侍應居然掉比我,好無禮貌,令我真的不高興4)影生日合照,麻煩了侍應協助拍照,三份一張相係枱底相,好無奈總結…雖然食物係好食,但咁嘅服務質素,下次唔會再幫襯,攞獎都係咁話
今晚慶祝家人生日
試吓呢間得獎西餐廳
食物賣相、味道不得不讚
特別係Rib Eye, Pork Belly
但服務真係一般
  • 燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯蓉
  • 慢煮三文魚配香草乳酪汁
  • 香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚子
2024-01-13 197 瀏覽
用餐時間短一入到去已經同你講90分鐘用餐時間,其實聽到覺得真係有啲odd,佢哋做嘅價位係兩個人食set加嘢飲都差唔多過千,呢個價位嘅西餐廳同我哋講有用餐時間限制其實唔係好合理。🤮服務差之後上咗個餐牌俾我哋,啲夥計解釋緊已經好唔耐煩,木口木面,食緊嘢嗰陣冇乜服務,都唔會過嚟補下杯水,只係一見到你食完就即刻收走啲嘢,感覺好似想趕你走🤡唔適合做生日飯佢哋openrice睇相個環境靚,但係入到去其實個鋪面唔係話好大,我哋坐嗰張枱凳好迫,張凳都唔係坐得舒服,仲要喺埋單櫃隔離,上面擺住啲餐具,完全唔係一啲佢個價位嘅餐廳應有嘅格局。如果係情侶去嘅話真係咩氣氛都冇晒!
用餐時間短

服務差

唔適合做生日飯
2024-01-12 125 瀏覽
約了久別重逢的朋友在九龍K11行街,大家都有收獲真開心。行到累當然要找地方食飯繼續分享彼此的過去。朋友推薦去Grill Room, 因餐廳就在隔離堪富利道,食物質素唔錯。食肆環境裝修優雅乾淨,室內燈光柔和;服務員有禮地招待我們坐下,感覺舒服。旣然友人是常客,當然由她發辦啦!🤪Mushrooms 忌廉牛油蒜香雜菌     $58採用新鮮雜菌為主加入鮮忌廉牛油,讓其味道更豐富。而香蒜亦增加了菜式的層次感,配以自家製多士;是唔錯的組合。紅酒自家製燒烤汁伴羊膝架   Lamb Shank   $268羊膝這部分一向都很少食到,估唔到係整隻上碟。 羊膝煮得很淋,輕鬆一切就肉骨分離;肉質非常嫩口和入味。慢煮鮑魚配日式醬油意大利飯 Abalone Risotto   $228味道像奶油來煮,米心有點硬但口感煙韌等正 特顯出意大利飯的特質。加上鮑魚可提升其高貴的氣派。Chocolate Fondant 78%朱古力心太軟  $88蛋糕外面焗得香脆,切開時熱騰騰的朱古力流心像熔岩般湧出來;伴以冰淇淋一起吃,冷熱中和食時非常滋味。
Mushrooms 忌廉牛油蒜香雜菌     $58
紅酒自家製燒烤汁伴羊膝架