南豐紗廠開咗咁耐,我而家先得閒嚟行吓,原來有咁多嘢睇👀,最後揀咗呢間日式Cafe坐低hea吓😙**********南蠻炸雞($68)炸雞雞肉juicy爆汁,外皮脆卜卜💥沙律🥗做配菜balance番**********味噌三文魚六菜便當🍚($118)🌟推介🌟超級健康👍🏻呢個味噌三文魚,魚肉鮮嫩唔鞋口上面鋪咗幾粒三文魚籽,唔小心食咗人地一家🙈六菜有香菇、南瓜🎃、紫椰菜、蘿蔔🥕、車厘茄🍅、西蘭花🥦有六菜伴住,白飯充滿蔬菜嘅清甜😋**********三文魚籽明太子忌廉烏冬🍜($88)邪惡之選😈每條烏冬都掛滿忌廉汁🤤,廚師落足料**********甜品-柚子檸檬撻🍋($48)🌟推介🌟檸檬撻非常清新,感覺檸檬味🍋比柚子味更出,加上面一層cream,中和番強勁嘅檸檬味-柚子白朱古力蛋糕🍰($48)賣相好似一嚿雲☁️第一啖係切到mousse嘅時候覺得甜咗啲,再切深小小就見到類似柚子啫喱係蛋糕中間,mousse加酸may may嘅柚子啫喱,甜度就啱啱好啦!

**********
南蠻炸雞($68)

炸雞雞肉juicy爆汁,外皮脆卜卜💥
沙律🥗做配菜balance番

**********
味噌三文魚六菜便當🍚($118)

🌟推介🌟
超級健康👍🏻
呢個味噌三文魚,魚肉鮮嫩唔鞋口
上面鋪咗幾粒三文魚籽,唔小心食咗人地一家🙈
六菜有香菇、南瓜🎃、紫椰菜、蘿蔔🥕、車厘茄🍅、西蘭花🥦
有六菜伴住,白飯充滿蔬菜嘅清甜😋
**********
三文魚籽明太子忌廉烏冬🍜($88)

邪惡之選😈
每條烏冬都掛滿忌廉汁🤤,廚師落足料

甜品

柚子檸檬撻🍋($48)
🌟推介🌟
柚子白朱古力蛋糕🍰($48)

2021-10-15
2021-10-22 18 瀏覽
中環怡和大廈好受打工仔歡迎嘅 @The Big Things Kitchen選址荃灣@The 開第二間分店。不過格局同菜式選擇就好唔同。中環主打打嘅係日式lunch box set,不過入到直豐紗廠就即時換上chill vibe,唔係趕頭趕命而係享受生活,走園林路線,對面仲有個至內遊樂場,fit晒週末親子遊。Menu方面,都係以有營健康為賣點,不過款式就更大眾化,味道方面試過餐牌上好幾款菜式,味道清淡但唔錯,食材選擇同配搭都幾有心思。當中最期待嘅玉子三文治,厚蛋好重蛋香,微甜,夾住外層嘅烘底麵包好治癒。賣相同味道都一樣咁好!

2021-10-21 78 瀏覽
南豐紗廠係近年嘅打卡聖地. 之前經過見到有個收費嘅室內遊樂場, 原來佢旁邊有間新派Fusion料理, 主張簡單健康美食, 比較少調味. 好適合一家大細嚟食.店長推介嘅 味噌三文魚六野菜便當($118)🍱 入面有味噌三文魚, 三文魚籽, 紫椰菜, 汁煮日本甜南瓜, 紅蘿蔔🥕, 醬油香菇🍄, 西蘭花🥦, & 自家種植車厘茄 配上珍珠米, 以均衡食物比例設計, 抗炎 抗癌 仲抗氧化, 成碗野超級colorful🌈 食得健康又睇得開心😃然後我覺得最有特色嘅係 吉列玉子三文治($58) 完全估唔到 蛋都可以吉列炸😮 超厚身嘅玉子 配上多士 & 豬扒蛋黃醬, 好似喺日本食緊手啲創新嘅蛋料理咁, 口感好豐富😋其他嘢食相對上就比較普通, 例如 明太子忌廉烏冬($88) , 明太子嘅份量太少, 完全食唔出佢個味, 成碗野就主要係得嗰幾粒三文魚籽嘅味🤨南蠻炸雞 ($68) & 雞肉蕃茄醬烏冬 ($88) 都係整體味道偏淡, 如果食開重口味嘅人應該都會食唔慣🤭今年好似好多節日都過得好冇氣氛… 如果唔係見到佢啲萬聖節裝飾, 我都唔知原來就嚟萬聖節添🎃 餐廳本身嘅裝修就以園林為主題, 有張吊椅打卡位📸 不能錯過

味噌三文魚六野菜便當

吉列玉子三文治

明太子忌廉烏冬

南蠻炸雞

雞肉蕃茄醬烏冬

今年好似好多節日都過得好冇氣氛… 如果唔係見到佢啲萬聖節裝飾, 我都唔知原來就嚟萬聖節添🎃 餐廳本身嘅裝修就以園林為主題, 有張吊椅打卡位📸 不能錯過🙈

2021-10-11
味噌三文魚六野菜便當
吉列玉子三文治
明太子忌廉烏冬
南蠻炸雞
雞肉蕃茄醬烏冬
@thebigthingsparty係位於南豐紗廠一間新開嘅Café,餐廳環境係木系裝修風,感覺幾舒服。呢度主打日式fusion便當同健康輕食,見佢賣相吸引所以試試佢!-南蠻炸雞 $68炸雞即叫即炸,香脆熱辣辣。有三文魚籽做topping好得意。最欣賞佢放左好多沙律菜係炸雞底,感覺即刻冇咁膩!-吉列玉子三文治 $58賣相好吸引,係日本食開都係得厚玉子,佢呢個吉列玉子好創新,烘過嘅麵包夾住外脆內軟嘅超厚玉子,食到有少少沙律醬味,好味又滿足!提提大家打卡要快,一黎就要食,放耐左會濕,味道差好遠。-味噌三文魚六野菜便當 $118好有日式風味嘅便當!menu封面就放佢,應該係最推薦嘅item。佢細細盒但就有齊每日所需營養:有紅蘿蔔、南瓜、車厘茄、冬菇&西蘭花,食得出有用日式醬油烹煮,健康竹得黎冇咁單調。過百蚊嘅便當當然唔少得佢塊香煎三文魚扒,外脆內嫩。-明太子忌廉烏冬 $88明太子忌廉係我最愛,平時食開配意粉,試下同烏冬夾唔夾先!Topping又有三文魚籽,賣相即加分。食落忌廉味好濃厚,每條烏冬都好掛汁。但小心,唔好睇佢細細碗,食落都幾漏。-停不了的OREO $88打卡一流!算係唔太甜,但因為

南蠻炸雞 $68

吉列玉子三文治 $58

味噌三文魚六野菜便當 $118
明太子忌廉烏冬 $88

停不了的OREO $88
打卡一流!算係唔太甜,但因為太邪惡,仲有大大舊冬甩,一定要同朋友share!

*The Big Things Party Cafe*
地址:荃灣白田壩街45號南豐紗廠2樓204號舖
#hkfood#likeforlike#instatravel#latergram#hktravel#photooftheday#traveling#yummy#travelhk#followforfollow#travelgram#hkdating #utravelhk#igtravel#pleaselike#hkfoodie#foodphotography#bestfoodhongkong#coffeehk#hkcafe#topcitybites#topcitybiteshk
#香港美食 #打卡餐廳 #brunch #dinner#香港餐廳#日式cafe #便當 #甜品 #香港餐廳推介 #荃灣美食#themillshk
2021-10-20 22 瀏覽
位於荃灣南豐紗廠既The big things party 環境闊落好合適一家大細親子活動既餐廳唔止餐廳嘅嘢食健康,有便當🍱素面野飲重有唔同既奶昔同茶,連啤酒都有大小朋友既需要都有齊重附設主題遊樂場唔同既cooking class 岩哂親子樂🌈🎉今次叫咗味增三文魚六野菜便當三文魚輕輕燒過,保留刺身口感加埋多種野菜,開胃又夠營養中華冷麵,冷麵超級彈牙有口感,配料都好新鮮加埋冷麵汁超級開胃最後仲有個南蠻炸雞因為加咗三文魚籽喺面中和返啲油膩感一次過食晒五粒都冇問題就尼萬聖節,舖頭方面亦有多款萬聖節甜品同cake 記住試埋喇食飽飽又可以俾小朋友放電⚡️大朋友又可以坐喺到chill下係家庭既週末好去處🧚

位於荃灣南豐紗廠既The big things party
環境闊落好合適一家大細親子活動既餐廳
唔止餐廳嘅嘢食健康,有便當🍱素面
野飲重有唔同既奶昔同茶,連啤酒都有
大小朋友既需要都有齊
重附設主題遊樂場
唔同既cooking class 岩哂親子樂🌈🎉

今次叫咗味增三文魚六野菜便當
三文魚輕輕燒過,保留刺身口感
加埋多種野菜,開胃又夠營養
最後仲有個南蠻炸雞
2021-10-19
三文魚便當
素麵
炸雞
***親子餐廳***The Big Things Party 係一間日式主題餐廳,自家天台耕種,提供新鮮有營嘅美味食物。每款菜式均含有優質蛋白質、複合式碳水化合物和健康脂肪,並搭配唔同顏色嘅蔬果,達至色香味俱存!~味噌三文魚六野菜便當$118 以日式懷石料理烹調方法帶出鮮味~傳統日本便當木盒盛載六款野菜,包括抗氧化紫椰菜、汁煮日本甜南瓜、茄紅素爆標紅蘿蔔、自家種植車厘茄、抗炎抗癌西蘭花和日式醬油香菇。 至於三文魚則採用信州味噌烹調,最後灑上新鮮三文魚籽,營養價值和CP值都好高!有魚有菜有飯達至均衡飲食。~超人氣厚切吉列玉子三文治$58 以優質日本雞蛋製成兩吋厚厚嘅玉子,比一般玉子燒多三倍份量製成,再以吉列方式炸脆整份玉子~好厚好厚,真係啖啖玉子,大滿足~麵包仲塗滿牛油,再以鐵板乾烤及加上日式豬排醬和奇妙醬,真係非常之好味呀~~~南蠻炸雞$68 有冇人同我一樣好鐘意食炸雞架?採用泰國無激素雞肉,即叫即炸,非常香脆!再配自調三文魚籽南蠻醬汁,充滿日本風味~~Big Party Shakes 派對特飲$88冬甩雪糕奶昔有三款口味,包括朱古力、士多啤梨和Oreo。每款雪糕奶昔上都有一個色彩繽紛
***親子餐廳***

自家天台耕種,

提供新鮮有營嘅美味食物。

~味噌三文魚六野菜便當

以日式懷石料理烹調方法帶出鮮味~

有魚有菜有飯達至均衡飲食。

~超人氣厚切吉列玉子三文治

好厚好厚,真係啖啖玉子,大滿足~

麵包仲塗滿牛油,

再以鐵板乾烤及加上日式豬排醬和奇妙醬,

真係非常之好味呀~~

~南蠻炸雞

有冇人同我一樣好鐘意食炸雞架?

採用泰國無激素雞肉,

即叫即炸,非常香脆!

再配自調三文魚籽南蠻醬汁,

充滿日本風味~

~Big Party Shakes 派對特飲

冬甩雪糕奶昔有三款口味,包括朱古力、士多啤梨和Oreo。

每款雪糕奶昔上都有一個色彩繽紛糖衣嘅冬甩,

有得飲又有得食,

用嚟打卡更係一流~

***The Big Things Party***

2021-10-11
味噌三文魚六野菜便當 ,南蠻炸雞
超人氣厚切吉列玉子三文治
Big Party Shakes 派對特飲
好耐冇見有人比說話我聽約唔啱時間唯有喺佢落場嘅時候去食飯,去咗間新餐廳試吓佢南蠻炸雞 $68我想講連炸雞都有三文魚籽,好正。啲炸雞應該即叫即炸,食到好香脆好熱。吉列玉子三文治 $58其實呢個係我最期待嘅嘢食,吉列牛成日都聽到,吉列牛三文治都聽過,吉列玉子三文治真係第一次聽,佢令我意外真係幾好食,係外脆內軟嘅玉子,而且唔會話好油,味道就係平時食日本餐廳嘅熱玉子,面係脆同加咗麵包咁,但真係好特色。味噌三文魚六野菜便當 $118呢個係店長推介,佢用咗個便當盒放係成件事加分,唔好以為佢好少,其實都好飽肚。餐牌話呢個係以均衡食物比例設計嘅,咁的確真係6樣蔬菜係幾健康嘅。便當有珍珠米,味噌三文魚,三文魚籽,抗氧化紫椰菜,汁煮日本甜南瓜,抗炎抗癌西蘭花,茄紅素爆標紅蘿蔔,自家種植車厘茄,醬油香菇。個便當咁多嘢真係好充足。明太子忌廉烏冬 $88又係我最愛嘅明太子,唔好問我會唔會好鹹,我想講佢個明太子唔會好鹹,而且上面有好多三文魚籽,係平時刺身食嘅三文魚子啊,兩樣嘢真係好夾好好食🥰柚子檸檬撻 $48超級鍾意食呢個,甜品來講佢唔甜,柚子味好香,而且成個撻好夾,又唔會好膩。柚子白朱古力蛋糕 $48超特別,佢
好耐冇見有人比說話我聽
約唔啱時間唯有喺佢落場嘅時候去食飯,去咗間新餐廳試吓佢

南蠻炸雞 $68

吉列玉子三文治 $58

味噌三文魚六野菜便當 $118

明太子忌廉烏冬 $88

柚子檸檬撻 $48

柚子白朱古力蛋糕 $48
超特別,佢係白朱古力面入面有柚子蛋糕,柚子味勁香濃,都係唔會好甜。

停不了的oreo $88
開頭有啲怕佢好甜,因為佢係ores,飲落竟然唔係好甜,有驚喜,上面仲要有冬甩,同埋好多朱古力配料,好睇好食又好飲。

士多啤梨奇遇記 $88
呢杯有驚喜,朋友表示好鍾意,佢唔會好似某間士多啤梨奶昔咁甜,而且唔會藥水味,上面都係有冬甩,同朱古力糖果嘅配料

兩杯嘢飲好睇又好飲,最緊要有得食又有得飲,仲要有得打卡。真係飽到飲完都食唔落,但真係好出色,佢嘅冬甩都幾好食,似麵包唔好睇佢上面咁多配料其實都唔會話好甜。

我想講呢間餐廳真係幾唔錯,有張類似千秋櫈嘅俾你打卡,而且環境都算舒服同大。最緊要食物靚之餘仲唔錯,仲喺南豐紗廠可以食完野行下。
2021-10-18 39 瀏覽
The clever use of wooden decor coupled with indoor plants and warm lightings, this café makes a cozy and intimate impression to us. This Japanese inspired woodsy café serves healthy comfort food in neat presentation. I was running late on that nite, sadly some hot items like rainbow onigiri, tamago sando & party shakes were all sold out...Chicken Nanban ▪︎南蠻炸雞> An appetizing small bite, crispy, succulent and juicyMiso Salmon 6-Veggie Bento▪︎味噌三文魚六野菜便當> Salmon was seasoned in miso & pan-sea

Chicken Nanban ▪︎南蠻炸雞

> Salmon was seasoned in miso & pan-seared & topped with salmon roe which delivered a tender and oily with a nice sweetness in taste; in addition meal box was packed with 6 kinds of veggie: pumpkin, carrot, cherry tomatoes, mushrooms, broccoli & purple kale, overall a healthy & tasty bento

Tonkatsu Ramen▪︎吉列豬扒拉麵
> Fried pork chops were super crispy but not very oily, yummy. I like the clear broth which was very light

Salmon Mentaiko Udon▪︎明太子烏冬
>Udon was chewy and creamy

Hiyashi Chuka Noodle▪︎中華素冷麵
>A bright and flavorful Japanese cold ramen suitable for vegetarians

White Yuzu Chocolate Cake▪︎柚子白朱古力蛋糕
Yuzu Lemon tart▪︎柚子檸檬撻
>I loved the delicate presentation, both cakes tasted zesty and refreshing, not too sweet

Fresh ingredients made all dishes tasty and not overly seasoned, I think children will love their meal too
White Yuzu Chocolate Cake
Salmon Mentaiko Udon
Chicken Nanban
Tonkatsu Ramen
2021-10-16 68 瀏覽
首先玉子三文治的確係幾好食嘅同埋幾有新鮮感,好似吉列豬扒既方式整玉子然後我想講服務真係好一般,入到去冇人理,我見隔離枱坐低咗餐牌都冇,大家都等咗好耐,然後隔離枱要自己走出去自己拎,咁野飲好耐未到,我哋嗌嘅主食都食晒,咁就問個女店員,我地問:唔好意思可唔可以幫我睇睇杯嘢飲?,然後個女店員佢睇都唔睇,就話嚟緊啦嚟緊啦,我就問:會唔會漏左單架?😯 佢先幫我睇睇…到埋單,等左好耐,最後都係頂唔順自己走咗出去埋單..同埋啲枱太近,疫情關係其實好危險,白色牌都冇塊隔住,然後我就同果個年輕個女店員話:唔好意思,可唔可以調位,然後,佢竟然唔比,隔離嗰幾張枱都冇人,以下張圖就係距離,隔離唔係冇人,係有人,不過只係未入咁解好啦咁我見到佢另一邊個場係空既,咁我就話:唔好意思,可唔可以坐嗰邊,佢話有人包場,點知到最後走都冇,見佢都係入啲街客😑 都講返食物,不過不失嘅,幾入味我諗等佢哋運作成熟啲嘅時候,可能都會再去既
首先玉子三文治的確係幾好食嘅
同埋幾有新鮮感,好似吉列豬扒既方式整玉子

到埋單,等左好耐,最後都係頂唔順自己走咗出去埋單..

都講返食物,不過不失嘅,幾入味

我諗等佢哋運作成熟啲嘅時候,可能都會再去既

• 玉子三文治🥪
2021-10-16 41 瀏覽
南豐紗廠新舖頭,叫咗三樣嘢:豚肉大阪燒,三文魚親子丼,玉子三文治。總結:鋪面好靚,嘢食好難食。大阪燒:豚肉係冇煎過煙肉,粉漿太厚,口口好黏,雖然係熟。親子丼:成個飯係凍嘅,三文魚太鹹又有怪味,冬菇都喺凍。三文治:最正常嘅一個,擺得入口。唔會再黎。

總結:鋪面好靚,嘢食好難食。

大阪燒:豚肉係冇煎過煙肉,粉漿太厚,口口好黏,雖然係熟。

親子丼:成個飯係凍嘅,三文魚太鹹又有怪味,冬菇都喺凍。

三文治:最正常嘅一個,擺得入口。

唔會再黎。
南豐紗廠係近年文青好去處,賣嘅小品以原創行先,不過呢半年有啲租戶陸續撤出,換左一批新血入嚟,比遊客另一番新景象!早排見到朋友帶住小孩去新開嘅室內遊樂場,去埋隔離嘅餐廳食飯,重大讚好食~今日放工就行左去試試啦🦦💓🍗南蠻炸雞經典日式炸雞料理,外皮顏色金黃酸甜的味道配合剛剛好,再配上滿滿的美乃滋及三文魚子,味道更加豐富!🐟味噌三文魚六野菜便當蔬菜🥬類甚多,顏色豐富鮮艷,有南瓜🎃、車厘茄、西蘭花、紅蘿蔔同埋冬菇冬菇超香,食材高質所以簡單烹調已經好好,件三文魚係刺身級質素,簡直係令人驚艷💓用日本味噌醃製,食落魚肉細嫩有緻,帶有少少油香,再吃一口白飯,味道簡單甜美🐖吉列豬扒拉麵🍜相信好多小朋友都鍾意食湯麵,家長都多數會𝗈𝗋𝖽𝖾𝗋一份麵食一齊食,拉麵份量頗多,豬骨湯底濃厚,配上小朋友最愛炸物 :豬扒🐷💓一定俘虜小朋友嘅心💓🍓士多啤梨奇遇記🍩一見個造型就非常吸睛,大大個冬甩喺飲品上面,配上士多啤梨漿,五彩繽紛嘅糖果,不過雪糕奶昔飲落其實唔太甜,味道帶奶同士多啤梨味多,雖然睇落好邪惡,但飲落其實絕對唔錯❄️🍋柚子檸檬撻呢款甜品好多都食到,但原材料之一檸檬又係自家種植加上日本柚子做的啫喱,檸味清新而濃烈,而
南豐紗廠係近年文青好去處,
賣嘅小品以原創行先,
不過呢半年有啲租戶陸續撤出,
換左一批新血入嚟,比遊客另一番新景象!

早排見到朋友帶住小孩去新開嘅室內遊樂場,
去埋隔離嘅餐廳食飯,重大讚好食~
今日放工就行左去試試啦🦦💓

🍗南蠻炸雞
經典日式炸雞料理,外皮顏色金黃
酸甜的味道配合剛剛好,
再配上滿滿的美乃滋及三文魚子,
味道更加豐富!

🐟味噌三文魚六野菜便當
蔬菜🥬類甚多,顏色豐富鮮艷,
有南瓜🎃、車厘茄、西蘭花、紅蘿蔔同埋冬菇
冬菇超香,食材高質所以簡單烹調已經好好,
件三文魚係刺身級質素,簡直係令人驚艷💓
用日本味噌醃製,食落魚肉細嫩有緻,
帶有少少油香,再吃一口白飯,味道簡單甜美

🐖吉列豬扒拉麵🍜
相信好多小朋友都鍾意食湯麵,
家長都多數會𝗈𝗋𝖽𝖾𝗋一份麵食一齊食,
拉麵份量頗多,豬骨湯底濃厚,
配上小朋友最愛炸物 :豬扒🐷
💓一定俘虜小朋友嘅心💓

🍓士多啤梨奇遇記🍩
一見個造型就非常吸睛,大大個冬甩喺飲品上面,
配上士多啤梨漿,五彩繽紛嘅糖果,
不過雪糕奶昔飲落其實唔太甜,
味道帶奶同士多啤梨味多,
雖然睇落好邪惡,但飲落其實絕對唔錯❄️

🍋柚子檸檬撻
呢款甜品好多都食到,
但原材料之一檸檬又係自家種植
加上日本柚子做的啫喱,檸味清新而濃烈,
而且撻嘅份量都幾大,
兩個人𝖲𝗁𝖺𝗋𝖾都無問題,超級推薦💯

𝖳𝗁𝖾 𝖡𝗂𝗀 𝖳𝗁𝗂𝗇𝗀𝗌食材非用心,店內蔬菜均自家種植,
而農地就係喺天台,呢個好少餐廳會咁做,
真係好驚喜!
尤其對面係一個兒童室內遊樂場,
一家人玩完去呢度食嘢絕對係好選擇!
日式fusion餐廳 裝修木系色調 周圍擺放綠色植物 有張梳乎吊椅嘆下 🎃佈置充滿萬聖節氣氛 食ベましょう!❀南蠻炸雞❀雞塊大舊炸完唔乾身 配埋酸甜魚籽他他醬成碟新鮮沙律菜🥗❀吉列玉子三文治❀全menu最期待鹹食厚切甜玉子 麵包吉列過金黃脆卜卜❀味噌三文魚六野菜便當❀一啖煎香過魚油 一啖日本飯香 簡單日本原味道 仲有六款健康野菜🥦 ❀三文魚籽明太子忌廉烏冬❀每條彈牙烏冬沾滿粒粒明太子 香港大部份明太子鹹味較日本輕淡 ❀柚子檸檬撻❀牛油餅底脆 柚子檸檬醬上一層花型輕滑蛋白霜 粒紅色麥提莎?好似浴珠 哈哈❀柚子白朱古力慕絲❀蝴蝶點綴造型好靚 微甜白朱古力粉紅慕絲包住酸度強勁嘅日本柚子啫喱 ❀西瓜特飲❀可惜冬甩特飲賣晒🥺轉飲梳打朋友評語 唔夠西瓜 橙汁較重🍉❀紫蘇特飲❀未飲過紫蘇咁特別🌿自家種植嫁混合接骨木花 柚子 花茶 都係我鍾意嘅口味對面兒童樂園有Melody 噢 不過我超齡了🤪
日式fusion餐廳 裝修木系色調 周圍擺放綠色植物

❀紫蘇特飲❀
未飲過紫蘇咁特別🌿自家種植嫁
混合接骨木花 柚子 花茶 都係我鍾意嘅口味

對面兒童樂園有Melody 噢 不過我超齡了🤪

-南蠻炸雞($68)🐔炸雞夠晒新鮮👍🏻,上到黎個陣熱到放唔到入口🥵。而且炸雞唔會炸到太亁身😌,仲保留到d肉汁😙,配埋南蠻醬同三文魚籽囗感更加豐富😋。下面仲有配到d生菜🥬,一齊食感覺少啲熱氣又少啲油😎。-吉列玉子三文治($58)🥪原先以為玉子會係軟身個隻🧐,點知原來係甜蛋玉子燒的感覺😜。麵包烘到香脆加埋吉列層夾住厚厚的玉子口感好有層次🤩,再加埋豬扒蛋黃醬酸酸甜甜咁😙,食落去更加開胃😉。-明太子忌廉烏冬($88)🍝濃濃的忌廉加埋明太子的醬汁同魚籽令到味道食落creamy得黎帶點鮮甜同鹹味😌。而且一碟份量唔會太多😗,所以配埋小食一齊食就岩岩好😎,唔會太滯😛。-中華素冷麵($68)呢個比預期中出色🤩,特別係個昆布菇汁甜甜地岩晒我口味😋。而冷麵煙韌得黎唔會凍到成餅野咁黐住晒👍🏻。雖然係素食但係配料都有好多種😌,撈埋一齊食口感都唔錯㗎😚。我地的冷麵汁就係夾完麵再落少少喺自己個碟到食的😛,唔知大家係成碗倒晒落去碗麵到定係同我哋一樣呢🤔?-味噌三文魚六野菜便當($118)🍚呢個係店主推介嘅🧑‍🍳,三文魚用咗味噌醃製再煎開放落去便當到😌,冇落其他醬汁同調味🧂,保留左原先嘅鮮味🐟。而且入面有六種蔬菜🥕,包
-南蠻炸雞($68)🐔

-吉列玉子三文治($58)🥪

-明太子忌廉烏冬($88)🍝

-中華素冷麵($68)

-味噌三文魚六野菜便當($118)🍚
呢個係店主推介嘅🧑‍🍳,三文魚用咗味噌醃製再煎開放落去便當到😌,冇落其他醬汁同調味🧂,保留左原先嘅鮮味🐟。而且入面有六種蔬菜🥕,包括抗氧化紫椰菜🥬,汁煮日本甜南瓜🎃同抗炎抗癌西蘭花等🥦。每種都有唔同嘅功效👀,完全展示到佢食得健康零負擔嘅目的😎,啱晒健康減肥或者鍾意清淡的人士食🤪。

-柚子白朱古力蛋糕($48)🍰
大部份都係由柚子白朱古力mousse組成🍫,開頭食嗰陣仲以為係雪糕黎😅。下面有一塊消化餅d fd🍪,令到有少少似餅底嘅感覺🤔,而食到去中間會有塊柚子味的啫喱🧐,一路食緊甜嘢食落去會好酸好刺激😂,但亦都令到成個甜品冇咁滯口😜。而蛋糕反而係佔最少數😌,就係啱啱好喺啫喱下面😗。

-凍mocha($42)🍹
因為我係6:00pm先去食⏰,令到原先最想飲到嘅big party shake冇晒🥲,sad到後尾叫咗飲品都唔記得影😅。不過呢杯味道都唔錯😌,相比起加朱古力mix咖啡🤔,更加似mix咗朱古力奶🤨,所以比起一般嘅較甜😗。

-凍咖啡($38)🍹
呢杯就普通齋啡一杯,正正常常😌。

✨點解話呢間係親子餐廳呢👨‍👩‍👧,因為對面就有一個兒童遊樂場🎠,食完嘢又可以帶小朋友去放下電👦🏻。各位年輕嘅都唔需要擔心💁🏻‍♀️,店入面都有提供到打卡位俾大家影吓相架haha🤳。 不過大家要留意返佢地7:00pm就閂門架啦🤭。
2021-10-15 17 瀏覽
荃灣日式Cafe💕環境好靚💕食野之餘仲可以打卡添😍南蠻炸雞🐥$68(5件)食落去香脆可口~加上南蠻醬汁,好味😋吉列玉子三文治🥪$58賣相非常之不錯,厚切睇落好吸引,朋友想食玉子我其實麻麻地鐘意玉子,但係呢個玉子三文治都幾好食👍🏻下次可以再叫味增三文魚六野菜便當🍱$118呢個便當睇落去好Yummi🥳好吸引~野菜係(蘿蔔,紫椰菜,車厘茄,日本小南瓜,西蘭花,冬菇)呢六種💕岩哂平時比較小食蔬菜嘅我🥬覺得好健康,另外三文魚整得好出色,好好味👍🏻吉列豬扒拉麵🍜$78熱辣辣嘅炸豬扒好好食😋加上拉麵真係絕配。停不了Oreo$88 and 朱古力冬甩新地$88女士應該都會好鐘意😍超級出色😍又靚又好味~岩哂打卡之人真係好靚好可愛好正,睇個賣相都贏曬😂個人比較鍾意朱古力冬甩新地😍不過就甜小小如果想冇咁甜兩者比落去停不了Oreo就冇咁甜👍🏻我見另外都有素食嘅食物叫🙌🏻岩哂食素之人🤝
荃灣日式Cafe💕

環境好靚💕食野之餘仲可以打卡添😍

南蠻炸雞🐥$68(5件)
食落去香脆可口~加上南蠻醬汁,好味😋

吉列玉子三文治🥪$58
賣相非常之不錯,厚切睇落好吸引,

味增三文魚六野菜便當🍱$118
呢個便當睇落去好Yummi🥳好吸引~
岩哂平時比較小食蔬菜嘅我🥬覺得好健康,
另外三文魚整得好出色,好好味👍🏻

吉列豬扒拉麵🍜$78
熱辣辣嘅炸豬扒好好食😋加上拉麵真係絕配。

停不了Oreo$88 and 朱古力冬甩新地$88
女士應該都會好鐘意😍
超級出色😍又靚又好味~岩哂打卡之人
真係好靚好可愛好正,睇個賣相都贏曬😂
個人比較鍾意朱古力冬甩新地😍不過就甜小小

• 停不了Oreo
  • 朱古力冬甩新地
  • 吉列玉子三文治
2021-10-15 811 瀏覽
#荃灣 間唔中就要去 #南豐紗廠 放下電, 😌文青啊...其實有好多間餐廳都未試過, 所以次次去都有驚喜! 💁‍♀️今次來一家新餐廳, 用上木系裝修, 吊椅等, 處處打卡位! 🐥南蠻炸雞 $68/5件 ~ 濃濃的味道, 外皮炸得香脆, 雞肉嫩滑多汁, 搭配菜絲沙律, 好適合飲嘢傾計食! 如果配啤酒就無敵喇! 🐟味噌三文魚六野菜便當 $118 ~ 果然係六種野菜, 色彩鮮艷! 包括紫椰菜、日本南瓜、🥦西蘭花、🥕紅蘿蔔、🍄醬油香菇、🍅車厘茄! 用上日式烹調方法, 再配珍珠米, 味噌三文魚及三魚籽! 好少見三文魚煎得咁好, 唔會過熟, 外皮香脆! 果然係均衡飲食, 健康零負擔!🍜吉列豬扒拉麵 $78 ~ 豬骨湯底, 配椰菜、紫菜絲! 湯底濃郁但唔油膩, 豬扒炸得香脆, 肉質結實但唔硬, 麵質爽口彈牙, 不錯啊! 🍋柚子白朱古力蛋糕 $48 ~ 牛油皮夠薄而脆, 蛋白霜唔太甜, 好絲滑, 搭配酸酸的檸檬醬, 係我最喜愛的味道! 🍋柚子檸檬撻 $48 ~ 由白朱古力 Mousse + 柚子啫喱 + 海棉蛋糕組合而成, 粉紅色好靚的! 酸酸甜甜, 味道好平衡! 🍫☕凍 Mocha 咖啡 & 凍朱古力

🍫☕凍 Mocha 咖啡 & 凍朱古力, 唔太甜, 夠凍, 好味道!

👦👧對面仲有 Playground 比小朋友玩, 有小朋友的父母唔好錯過!