2022-08-14 24 瀏覽
依加疫情 又無得去旅行 最好就係去有得食 又有得行街既南豐紗廠! Big things party 餐廳好大 好適合朋友 情侶 同有小朋友或小動物既朋友黎! 今日同老公二人叫左卡邦尼烏冬滑蛋炸豬扒飯激厚吉列玉子燒三文治三樣份量都唔少 賣相都好吸引 烏冬好creamy 唔會死咸 炸豬扒飯 豬扒唔會太乾 有好多洋蔥拌滑蛋 味道好有層次 佢地既signature厚燒吉列玉子三文治 玉子極厚 表皮經過炸過 食落好香口 甜甜地 小朋友應該好鐘意食! 餐廳對面有個好大既遊樂場 真係好適合大朋友係餐廳休息食飯傾計 小朋友係對面放電

今日同老公二人叫左卡邦尼烏冬
滑蛋炸豬扒飯
激厚吉列玉子燒三文治

The Big Things Party🍚荃灣南豐紗廠嘅日本菜,餐廳環境帶有清新自然嘅感覺,空間感十足,座位闊落可以舒服傾計。難得行完南豐紗廠,諗住平平地係個到食埋晚飯,點知又中伏。💁🏻‍♀️滑蛋吉列豚肉丼飯: 3.5/10分 ($78)成個滑蛋吉列豬扒飯嘅賣相唔差,但係吉列豬扒層脆皮有陣怪異油溢味,而且望落係橙色,唔係平時見開嘅金黃色,所以最後都冇食哂,有啲失望。反而滑蛋嘅味道幾好,適合撈飯。💁🏻‍♂️溫泉蛋照燒牛肉丼: 4/10分 ($88)溫泉蛋味道正常,照燒牛肉則較為散碎,口感同味道一般,牛肉味欠奉。飯係日本米,但食到一半時發覺照燒汁太多,令飯太濕太膩,難以食晒全部。(已經撈均勻個飯,但真係太多汁。)✨整體評價✨賣相唔錯,但味道唔討好嘅日本菜,星期六夜晚去食都好多位坐,位置亦相對寬敞,可以帶寵物入內。但由於試嘅兩個飯味道都強差人意,建議大家下次可以試南豐紗廠入面嘅其他野食或出返愉景新城搵野食😛🍽食物質素:4/10🛋環境:7/10👩🏻‍💼服務:4/10💰性價比:3/10👀回頭率: 2/10
The Big Things Party🍚
滑蛋吉列豚肉丼飯
💁🏻‍♀️滑蛋吉列豚肉丼飯: 3.5/10分 ($78)
溫泉蛋照燒牛肉丼
💁🏻‍♂️溫泉蛋照燒牛肉丼: 4/10分 ($88)
(已經撈均勻個飯,但真係太多汁。)

✨整體評價✨

🍽食物質素:4/10
🛋環境:7/10
👩🏻‍💼服務:4/10
💰性價比:3/10
👀回頭率: 2/10
題外話/補充資料: ig: 90s.couple.foodie
2022-07-10
2022-08-09 35 瀏覽
今日係呢間餐廳食晏等個飯加飲品要30mins埋單先發現張單寫咗飲品加飯嘅單價價錢明明跟餐飲品係平啲勁唔老實以後唔會再嚟奉勸大家一定要check 單😬Need to wait more than 30mins for a set lunch.I order a set lunch of food and drinks which is cheaper. However, the dishonest staff treated my meal as standalone prices of food and drinks…..Please check the receipt very careful when u enjoy your meal in this restaurant
今日係呢間餐廳食晏
等個飯加飲品要30mins
埋單先發現張單寫咗飲品加飯嘅單價價錢
明明跟餐飲品係平啲
勁唔老實
以後唔會再嚟

奉勸大家一定要check 單😬

2022-08-07 36 瀏覽
落單等咗25分鐘都仲未有嘢食明明都唔爆場 又self service餐具又唔知邊度拎嘢食又唔係特別平有啲枱上手客無執到枱 無staff會清又唔係我食嘅 無理由我執啦以後不了
落單等咗25分鐘都仲未有嘢食

又唔係我食嘅 無理由我執啦

以後不了
2022-08-07
2022-08-03 42 瀏覽
放假去南豐紗廠行街,呢到有齊文青、藝術嘅地方,仲有好多個毛孩。行到腳攰,去到2樓見到有間日式餐廳,係收銀位落單後,再等取餐叫咗份 [ 吉列豚肉稻庭烏冬 $78 ] 吉列豬扒炸到外脆內軟,肉質嫩滑,點埋沙律醬一齊食,好味道;最愛食嘅稻庭烏冬入口彈牙,木漁湯湯底夠香濃叫咗份小食,一口 [ 章魚燒 $38 ] 滿滿木魚花舖哂係面,仲有沙律醬、照燒汁、紫菜籽,章魚燒一粒粒圓碌碌,熱辣辣,外脆內軟,一碟有6粒賣相勁吸引嘅 [ 吉列玉子燒三文治 $58 ] 即叫即整,新鮮熱辣辣,搽咗牛油嘅厚多士煎得外脆內軟,玉子燒用日本新鮮雞蛋,落咗20層厚厚蛋漿而整成,搽咗豬扒蛋黃醬,味道酸酸甜甜夠特別,一碟有4件,要同朋友一齊食就唔會膩飲品就揀咗支 [ 綠茶 $18 ]The Big Things Party荃灣白田壩街45號南豐紗廠2樓204號舖

飲品就揀咗支 [ 綠茶 $18 ]

The Big Things Party
荃灣白田壩街45號南豐紗廠2樓204號舖
2022-07-31
  • 章魚燒
  • 吉列豚肉稻庭烏冬
  • 吉列玉子三文治
2022-07-31 41 瀏覽
南豐紗廠係一個pet friendly 嘅商場,入面大部份嘅餐廳都可以帶寵物入内,包括我地今日食嘅the big things party!餐廳空間闊落,大型狗隻也能輕易通過,裝修朋友外國的學校氣息。顧客們需要先到收銀處購買食品。由於我們是下午茶時間去,所以點了一些小食、甜品和飲品。這裏的食品價錢十分相宜。日本紫薯甘栗薯餅一客有兩件,剛剛炸起的薯餅外層很脆,紫薯蓉包裹着栗子碎,口感不錯。紫薯不算太甜,熱食來說很好味道。章魚燒一客6粒,很多很多鏗魚碎,十分大方😋😋,每粒將好一口size,包裹着一粒章魚。醬汁方面也是配有燒汁和沙律醬,很傳統的味道。抹茶味蛋糕芝士蛋糕配以抹茶,不會過膩。餅底脆脆的,口感很好,小小一件做下午茶或者飯後甜品分量剛剛好。榛子摩卡蛋糕這件蛋糕十分推介,榛子味很濃郁,蛋糕鬆軟、忌廉幼滑,平時不太喜歡吃忌廉的我,也把所有忌廉吃掉。100%橙汁100%神戶橙汁,很適合大人、小朋友的飲品熱拿鐵咖啡奶的比重較多,喜歡學奶啡的人必定喜歡這個咖啡總括而言環境舒適,食品質素不錯,推薦大家

日本紫薯甘栗薯餅

章魚燒

抹茶味蛋糕

榛子摩卡蛋糕

100%橙汁
100%神戶橙汁,很適合大人、小朋友的飲品

熱拿鐵咖啡
奶的比重較多,喜歡學奶啡的人必定喜歡這個咖啡

總括而言環境舒適,食品質素不錯,推薦大家
2022-07-30 43 瀏覽
南豐紗廠開咗咁耐 今日終於有機會去行下 個環境有啲似中環街市嘅工廠文藝風 而且仲有好多主人帶住狗狗黎行 超級Cutie 呢度有好幾間餐廳大部分餐廳都係Pet Friendly 我哋就去咗The Big Thing Party食個小食 飲下嘢飲 攤抖下叫咗炸薯條 章魚小丸子同埋炸雞沙律 食物新鮮整起 熱辣辣 炸薯條係粗薯 所以好夠薯味 章魚小丸子外皮脆卜卜 有細細粒嘅魷魚仔係中間 炸雞沙律就有五件炸雞配埋啲椰菜絲做底 食完鹹點我哋食甜點 叫咗個Hazelnut蛋糕 蛋糕都幾鬆軟 亦唔會過甜 至於飲品我哋叫咗d罐裝樽裝飲品 但當然呢度亦有啲係佢哋自己條仔嘅飲品啦餐廳當日有小朋友包咗半個場開生日Party 餐廳本身仲有個大Playground可以俾小朋友放電 我見啲小朋友都玩得好開心 另外呢度嘅餐點有一啲係狗狗都可以食 所以都有啲人係帶埋自己嘅寵物黎 可以話係岩哂男女老少同寵物

2022-07-23 43 瀏覽
本人今天剛去了此餐廳想分享比大家一個不愉快經歷因為之前看到有人讚揚此餐廳所以今天特地去食但發覺入面員工態度非常惡劣一D都不是寵物friendly餐廳入面未有位 並没有說能否等 一句沒有叫你走 之後我見有人走問能否座此枱 竟然說已有人座 但門口只有我一人在 連基本服務都沒有 令我好氣憤.
本人今天剛去了此餐廳想分享比大家一個不愉快經歷
2022-07-13 60 瀏覽
集文青,藝術,懷舊又係寵物友善嘅活化大廈 南豐紗廠。 今日放假熱辣辣下 走進南豐紗廠 閒遊一下。行到二樓見到一間充滿森林感覺的綠色餐廳 ,空間感十足, 看看菜單食物都啱食。自助落單,先向店員登記後就可以坐低慢慢落單,所有食物都是即製,耐心等候後就有專人奉上卡邦尼稻亭烏冬卡邦尼通常配意粉,今次掛汁在稻庭烏冬,很特別的質感,滑溜溜。 加上香脆的煙肉粒 creamy得非常之濃郁。香煎豬肉餃子雖然只是細細粒的三隻餃子仔,但皮薄肉質都算多,抵食!章魚燒肉粒勁多木魚絲遮蓋著爆汁的章魚 燒丸子,熱騰騰, 每粒都圓圓飽滿,除咗章魚粒外仲有少量蔬菜 ,口感滿足。吉列玉子燒三文治壓軸當然係呢個吉列玉子燒三文治,美美的打完卡後即刻品嚐,超厚的玉子,濃濃蛋香,口感內脆外軟,想像唔到普通的三文治會這樣令人一試難忘。

卡邦尼稻亭烏冬

香煎豬肉餃子
雖然只是細細粒的三隻餃子仔,但皮薄肉質都算多,抵食!

章魚燒肉粒

吉列玉子燒三文治

2022-07-09 1327 瀏覽
好開心找到一個寵物共融空間荃灣南豐紗廠是新好地點.商場內有很多藝術作品.小店都是DIY,文青,餐廳,好多手工自家製的東西寵物只要有車.袋.牽繩就可以進入。The Big Things Party 就是其中一間友善餐廳食物是意式和日式 cross over 餐廳很大.對面是自己同店開兒童遊樂場.所以很熱鬧很多人。餐廳內可惜只有3張枱可以帶寵物一起。如果想和寵物去最好訂位.喜歡它有為寵物而設食物.主子不用只望著我吃.哈哈!香草蕃茄雞肉稻庭烏冬 Tomato Pesto 🍅 香草醬真係好意式味道配日式烏冬原來都好夾甜甜酸酸帶了新味道覺給我,茄醬中看到新鮮番茄粒.雞肉切大粒.口感像雞柳沒有脂肪.原來煙韌烏冬比意大利粉口感更好!溫泉蛋照燒牛肉丼  Gyudon 🐄 蛋汁配靚牛肉.牛肉質感軟綿綿有牛肉味.燒汁好充足.很快就吃清一碗大飯.自己都害怕吃清了!泡沫咖啡 Cappuccino 泡泡很綿滑.咖啡入口香甜喜歡!最開心有寵物鮮食選了蘿蔔牛肉批給主子.主子吃得好狂. 但要小心吹涼先可以給主子吃。我也試過味道.沒有鹽的。只有淡淡餅味道.不過有牛肉香味。個人感覺餐廳食物有水準.價錢也實惠很適合帶寵物來
好開心找到一個寵物共融空間
荃灣南豐紗廠是新好地點.商場內有很多藝術作品.
小店都是DIY,文青,餐廳,好多手工自家製的東西
寵物只要有車.袋.牽繩就可以進入。

食物是意式和日式 cross over
餐廳很大.對面是自己同店開兒童遊樂場.所以很熱鬧很多人。

餐廳內可惜只有3張枱可以帶寵物一起。

香草蕃茄雞肉稻庭烏冬

香草蕃茄雞肉稻庭烏冬 Tomato Pesto 🍅
香草醬真係好意式味道配日式烏冬原來都好夾
原來煙韌烏冬比意大利粉口感更好!

溫泉蛋照燒牛肉丼  Gyudon 🐄
蛋汁配靚牛肉.牛肉質感軟綿綿有牛肉味.燒汁好充足.
很快就吃清一碗大飯.自己都害怕吃清了!

泡沫咖啡

泡沫咖啡 Cappuccino
泡泡很綿滑.咖啡入口香甜喜歡!

最開心有寵物鮮食

我也試過味道.沒有鹽的。只有淡淡餅味道.不過有牛肉香味。

紅蘿蔔牛肉批

個人感覺餐廳食物有水準.價錢也實惠很適合帶寵物來玩。
2022-07-09
香草蕃茄雞肉稻庭烏冬
泡沫咖啡
2022-07-09 63 瀏覽
好耐無行過南豐紗廠天陰陰無地方好去就去行下啲手作店同睇狗狗行之前搵個地方食野先平日有set可以揀 一個主食配小食都係$98所以嗌左個set同個打卡三文治—————————————————吉列玉子燒三文治($58)睇圖見到個玉子燒已經覺得好吸引玉子燒甜甜地保持濕潤面頭沾左啲炸粉再吉烈炸過麵包香脆散發住牛油香配埋日式豬排醬又幾夾下唐揚炸雞黑咖哩飯($98)炸雞外皮香脆 肉質嫩滑有肉汁 咖哩濃香不膩 唔覺唔覺食哂啲飯章魚燒(跟set)新鮮熱辣 外脆內軟 加埋醬汁好惹味
好耐無行過南豐紗廠
天陰陰無地方好去
就去行下啲手作店同睇狗狗
行之前搵個地方食野先
平日有set可以揀
一個主食配小食都係$98
所以嗌左個set同個打卡三文治
—————————————————
吉列玉子燒三文治($58)
睇圖見到個玉子燒已經覺得好吸引
玉子燒甜甜地保持濕潤
面頭沾左啲炸粉再吉烈炸過
麵包香脆散發住牛油香
配埋日式豬排醬又幾夾下

唐揚炸雞黑咖哩飯($98)
炸雞外皮香脆 肉質嫩滑有肉汁
咖哩濃香不膩 唔覺唔覺食哂啲飯

章魚燒(跟set)
新鮮熱辣 外脆內軟
加埋醬汁好惹味
2022-06-28 67 瀏覽
趁住放假去南豐紗廠行下街,點知無意間俾我發現呢間餐廳,吾小心俾佢地門口餐牌上嘅吉列玉子燒三文治吸引住。吉列牛,吉列豬扒就食過,吉列玉子燒都係第一試。玉子燒新鮮熱辣辣炸起,被簿簿嘅麵包糠包住,多士亦用牛油煎香,三文治整體外脆內軟,幾好食同特別,不過如果自己一個人食晒4件就有啲膩,最好就同朋友開心share。朋友就叫咗卡邦尼烏冬,烏冬選用左稻庭烏冬,都幾掛汁,卡邦尼醬汁好creamy,而且都有唔少嘅煙肉片。

2022-06-25 56 瀏覽
平視放假好喜歡去一啲可以帶埋宠物一齊去嘅Cafe,呢間除咗可以帶寵物之外仲可以同小朋友一齊黎,旁邊就係play group ,有遊戲玩,呢邊就係Cafe,可以點各樣主食同小食。必須要司機一定係厚燒玉子三文治,賣相已經冇得頂,面層麵包炸至金黃,裏面搽咗牛油🧈好香,裏面係厚厚嘅玉子,微微清甜,非常豐富嘅口感!另外咖喱炸雞飯份量都幾大份,味道不錯,是日本那種甜咖喱,還有滑蛋豬扒飯,蛋非常滑,大致上呢個價錢食到都不錯👍

2022-06-23
睇到南豐紗廠 the big things party有日式吉列厚玉子三文治,就趁放假過左去試下~睇到介紹都非常吸引~用自助取餐形式QR code 下單!午餐點1個主食 2人總共點3款都足夠!激厚吉列玉子燒三文治$58 新鮮玉子、高湯製成。薄薄外脆吉列炸層,包住軟嫩20層激厚玉子,甜甜脆脆有蛋香,外層烘過的多士更加上了蜜糖,整體很搭!唐揚炸雞 皮脆肉嫩,有5件~卡邦尼烏冬 $78有食過the big things 都一定知道佢地出品拌烏冬嘅厲害用上掛汁嘅稻庭烏冬,香脆嘅煙肉粒粒再加上煙肉、洋蔥、忌廉,creamy濃郁,好邪惡~+$10可配任何無酒精飲品選左呢期最hit #ooha 0糖汽水 柚子海鹽味

睇到介紹都非常吸引~

用自助取餐形式QR code 下單!

午餐點1個主食 2人總共點3款都足夠!

激厚吉列玉子燒三文治

新鮮玉子、高湯製成。

唐揚炸雞

皮脆肉嫩,有5件~

卡邦尼烏冬

+$10可配任何無酒精飲品
選左呢期最hit #ooha 0糖汽水
柚子海鹽味
2022-06-18
  • 吉列玉子三文治
2022-06-21 65 瀏覽
南豐沙廠- The Big Things Party週末帶姪仔去南豐沙廠有個類似兒童樂園行街玩下,在2樓的The Big Things Party姪仔玩得非常開心,玩完可以過對面食下小小野。吉列玉子燒三文治價錢可接受,叫了個好像餐廳招牌玉子三文治,的確是幾特別,玉子和暖而且多汁,三文治麵包經過烘烤,香脆可口而且簿簿的,只是有點單調,但整體不錯。章魚燒還有章魚小丸子,正常小食水平,6粒份量,都ok,唔錯。姪仔就點了件cake,份量大小適合小朋友,不會太多Cream,加埋飲品,細細罐,健康汽水零糖、零卡、零鹽。食完都不會太飽,還可以過一陣回家食飯。不錯。
南豐沙廠- The Big Things Party

吉列玉子燒三文治

章魚燒
還有章魚小丸子,正常小食水平,6粒份量,都ok,唔錯。

2022-06-18