2021-10-31 1567 瀏覽
萬勝節前閉關温書mode啟動,好想快啲測完驗去玩呀😬!上兩星期去左 The Big Things Playground 玩,順便試吓對面既日系餐廳 「The Big Things Party」, 走文清路線,主打日式輕食,餐廳內種左唔少植物、仲有韆鞦比大家打卡影靚相。臨近Halloween都有啲節日裝飾,氣氛唔錯!食物以輕食日式Fusion菜為主,今次試左幾款都覺得甚有水準。🥪吉列玉子三文治玉子用吉列做法真係第一次試,5-6cm厚玉子炸完一啲都唔鞋唔老,仲好嫩滑有蛋香,甜甜地好好味,一份4件好夠份量,夠晒一家人分享。🐔南蠻炸雞雞塊啖啖肉,加埋三文魚籽同蛋黃醬夠滋味,雞件入味,外脆肉嫩,喜歡炸雞既朋友一定唔好錯過。🍱味噌三文魚六野菜便當唔止賣相色彩豐富,仲好健康添! 有三文魚柳,仲有6款不同蔬菜,西蘭花、南瓜、紫椰菜,小蕃茄等,好適合小朋友同Keep fit中既人士食。🍝三文魚籽明太子忌廉烏冬忌廉汁夠香濃稠杰,三文魚籽鹹香,烏冬掛汁一流又保留到彈口感,阿囡勁鐘意食。試埋兩款甜品:🥧柚子檸檬撻賣相吸引,蛋白霜幼滑,檸檬饀酸酸甜甜好解膩,牛油撻底都夠香同脆,好好味。🍰柚子白朱古力蛋糕粉紅色波
萬勝節前閉關温書mode啟動,好想快啲測完驗去玩呀😬!

🥪吉列玉子三文治

🐔南蠻炸雞

🍱味噌三文魚六野菜便當

🍝三文魚籽明太子忌廉烏冬

試埋兩款甜品

🍰柚子白朱古力蛋糕粉紅色波波造型,賣相好igable,白朱古力並非我所好,但內層夾着微微甘澀的柚子啫喱,中和了甜度,加埋海綿蛋糕,甜中帶酸,幾有層次感。

配埋兩杯特飲🍹: 士多啤梨櫻特飲和自家種植紫蘇特飲,夠晒fresh解渴。
2021-10-16
2021-10-29 1056 瀏覽
今年生日因為星期日,囝囝要返工所以提早食.去荃灣食.南豐紗廠入 面原來甘多 野食搵左 間THE BIG THINGS PARTY囝叫左南蠻炸雞吉列豬扒拉麵加 餃子同 大板燒再叫杯士多啤梨奇遇記加多件熱情果蛋榚我就簡單D食味噌三文魚六 野菜便當加個冷烏冬同無花果蛋榚見 囝杯飲品甘正都叫杯 朱古力冬甩新地南蠻炸雞好有 韓Feel用雞脾肉, 比較嫩味道讚囝一個 人獨食晒吉列豬扒拉麵最like分開盛上香脆鬆軟外皮Juicy 夠入味 湯底 濃郁豬骨湯味拉麵沒有出現"淋"身感覺餃子 皮薄,味道較咸大板燒夠薄不會粉厚如果多d椰菜同燒汁仲正杯士多啤梨奇遇記好靚,但太甜味噌三文魚六 野菜便當外型.細細份加上分量絕對夠食魚雖然燒.但不會太”鞋”身抵讚味道不錯. 南瓜一定要食先用日式鮮味豉油加入調味再煎.好味.如同漬物一般多數用鹽煎香.廚師有心機去改良.飯絕對日本米.不是平價,因為有咬口,米香.軟糯冷烏冬不能不食比想像中好味烏冬夠冷,不是冰涷彈口,不黏牙爽口,芝麻醬剛夠.不會糊口有清新感覺比出面日本料理,更出色.朱古力冬甩新地見到外型超想大啖食可惜已經食左 5 少野 好 彩不是太甜食上面朱古力零食好 有小朋
今年生日因為星期日,囝囝要返工

所以提早食.

味道不錯. 南瓜一定要食

先用日式鮮味豉油加入調味

再煎.

好味.如同漬物

一般多數用鹽煎香.

廚師有心機去改良.

飯絕對日本米.

不是平價,

因為有咬口,米香.

軟糯

爽口,
芝麻醬剛夠.

不會糊口

有清新感覺

比出面日本料理,更出色.

朱古力冬甩新地

見到外型超想大啖食

可惜已經食左 5 少野

好 彩不是太甜

食上面朱古力零食

好 有小朋友feel

相對食物比飲品更出色.

熱情果蛋榚

夠香軟,但食不出什麼特別味道

反而無花果蛋榚更好

• 冷烏冬
  • 味噌三文魚六 野菜便當
  • 南蠻炸雞
2021-10-29 75 瀏覽
南豐炸雞大大件份量又多,雖然係炸物,但係雞肉仍然非常滑身。味增三文魚六野菜便當呢個要大大力推介,非常適合追求健康美麗嘅女士。超級營養便當,有南瓜、蕃茄、西蘭花、菇菌、蘿蔔等六種唔同嘅蔬菜,除咗可以攝取豐富嘅纖維之外,仲有含Omega3同埋蛋白質嘅三文魚。而且便當精緻小巧,無論視覺定味覺都絕對吸引。吉列豬扒拉麵點解好窩心將吉列豬扒同埋麵分開上,客人可以因應個人嘅喜愛程度而將豬扒放入湯。拉麵嘅湯底亦都非常濃郁。柚子檸檬撻外型好似一朵花咁,清新嘅檸檬配上澀味嘅柚子,一次過可以享受兩個層次。柚子白朱古力蛋糕白朱古力比較甜,但係柚子嘅清新配合得非常之好。派對特飲 士多啤梨奇遇記造型超級吸引嘅士多啤梨特飲,仲有大大個冬甩係飲品上面,無論小朋友定大人都會鐘意。

南豐炸雞
大大件份量又多,雖然係炸物,但係雞肉仍然非常滑身。

味增三文魚六野菜便當

柚子檸檬撻

柚子白朱古力蛋糕
白朱古力比較甜,但係柚子嘅清新配合得非常之好。

派對特飲 士多啤梨奇遇記

2021-10-17
2021-10-28 147 瀏覽
🐾香港最文青的打卡地——南豐紗廠。有拍不完的舊時港風、古調織廠,逛不完的文藝手作小店,還有吃不夠的文青專屬輕食咖啡店。🌿和南豐紗廠裡普遍的工業風不同,「The Big Things Party 」是一家清新田園風的咖啡店,主打健康有營養的日式料理。餐廳環境闊落舒適,有女生和小朋友都喜歡的搖椅打卡位,最近加入了萬聖節的裝飾,令氣氛感覺更加開心!必點主食推介:🍱味噌三文魚六野菜便當($118)用木質的橢圓形便當盒裝著,擺盤可以說是相當的精緻,最耀眼的主角三文魚,香煎脆邊調味足,入口魚油爆滿,配搭六款新鮮野菜,均衡健康又美味!🥕(當中包括抗氧化紫椰菜、汁煮日本甜南瓜、茄紅素爆標紅蘿蔔、自家種植車厘茄、抗炎抗癌西蘭花和日式醬油香菇)🥪吉列玉子三文治($58)比一般玉子燒多3倍分量,用優質日本雞蛋製成,再以吉列方式炸脆整份玉子,混入日式豬排醬和奇妙醬的三文治,最後以鐵板乾烤塗滿牛油的麵包,所以外層松脆,內層則非常豐厚,相信大人小朋友都會愛上!🍜吉列豬扒拉麵($78)金燦燦的厚切豬扒,肉質緊實,但一點都不會柴,吸收了濃郁的湯汁之後更加嫩口。美中不足的是拉麵比較過淋了。🍩停不了的Oreo($88)士

🐾

🌿

必點主食推介:

🍱
味噌三文魚六野菜便當($118)

🥕

🥪
吉列玉子三文治($58)

🍜
吉列豬扒拉麵($78)

🍩
停不了的Oreo($88)
士多啤梨奇遇記($88)

🤩
超IG-able的甜甜圈雪糕奶昔,是這裏的特色飲品。你有立即雙眼發光嗎?上層是巨型的甜甜圈,下面則是冰凍的奶昔,就是令人無法抗拒呀!

🍰
開心果慕絲蛋糕($48)
紅桑子牛乳朱古力蛋糕($48)

👅
開心停不下來,最後當然少不了甜品,做個完美的總結。甜品款式會定期更換,當天的慕絲蛋糕外形精美,口感細滑,也所以不能錯過喔!

• 吉列玉子三文治
2021-10-27 64 瀏覽
南豐紗廠又多一間新Cafe,今次試呢間親子餐廳,主打日式fusion輕食*吉列玉子三文治🥪 $58*有四大舊咁多,三文治烘底上,係有份量既前菜💪🏻*味噌三文魚六野菜便當🍱 $118*打開第一頁餐牌見呢個便當係店主推介,就order左,便當主打均衡飲食,真係有6種蔬菜🥬,三文魚亦煎得唔錯,不過便當既飯就乾左少少🤏,如果加返D汁撈飯就更好啦派對特飲*士多啤梨奇遇記 $88*叫呢個飲品要記得佢有個大冬甩🍩喺飲品上面,要預留肚仔去食呀😆既係飲品又係甜品,店主都有貼心地上埋碟仔俾你放冬甩,冬甩🍩始終係甜食,同friend每人share一半都夠曬飽🤣*柚子檸檬🍋撻$48*呢個甜品一入口有柚子既清香,配合檸檬既酸,食完冬甩🍩之後用酸味結尾岩岩好

*吉列玉子三文治🥪 $58*

有四大舊咁多,三文治烘底上,係有份量既前菜💪🏻

*味噌三文魚六野菜便當🍱 $118*

派對特飲
*士多啤梨奇遇記 $88*

*柚子檸檬🍋撻$48*
The Big Things Party (荃灣)荃灣白田壩街45號南豐紗廠2樓204號舖味噌三文魚六野菜便當 $118煎三文魚柳嫩滑,切開時魚油豐富,珍珠米口感煙韌之餘,吸滿三文魚油香😚食得出日本甜南瓜、西蘭花及冬菇以日式醬汁烹煮過,夠入味~南蠻炸雞 $68外皮炸得香脆,雞肉嫩滑,唔嚡唔硬,底層墊有沙律,平衡返原本的油炸感卡邦尼烏冬 $88忌廉同芝士味都幾重~稻庭烏冬滑溜~開心果慕絲蛋糕 $48開心果味都幾重紅桑子牛乳朱古力蛋糕 $48幾靚幾搶眼📸 味道甜又帶dd微酸,幾清新士多啤梨奇遇記 $88士多啤梨雪糕奶昔x士多啤梨醬~仲有cream + 冬甩🍩!好邪惡呀😆停不了的Oreo $88雲呢拿雪糕奶昔x朱古力醬可能oreo賣晒,以朱古力曲奇餅🍪代替~同樣有cream + 冬甩🍩!都係好邪惡呀😆除左有邪惡奶昔可以order外,小妹當日喺雪櫃仲見到有手工啤添🍺 親子cafe~果然無論大人定細路嚟到,都一定有適合嘅餐點飲品選擇~😘
The Big Things Party (荃灣)
荃灣白田壩街45號南豐紗廠2樓204號舖

味噌三文魚六野菜便當 $118
煎三文魚柳嫩滑,切開時魚油豐富,
珍珠米口感煙韌之餘,吸滿三文魚油香😚
食得出日本甜南瓜、西蘭花及冬菇以日式醬汁烹煮過,夠入味~

南蠻炸雞 $68
外皮炸得香脆,雞肉嫩滑,唔嚡唔硬,
底層墊有沙律,平衡返原本的油炸感

卡邦尼烏冬 $88
忌廉同芝士味都幾重~稻庭烏冬滑溜~

開心果慕絲蛋糕 $48
開心果味都幾重

紅桑子牛乳朱古力蛋糕 $48
幾靚幾搶眼📸 味道甜又帶dd微酸,幾清新

士多啤梨奇遇記 $88

停不了的Oreo $88
雲呢拿雪糕奶昔x朱古力醬

2021-10-22
2021-10-24 71 瀏覽
活化工廈入面既日式餐廳位於南豐紗廠,閒日唔算多人,不過由荃灣西站搭車過去好塞車,餐廳又早關門(7點要刪門),所以想影多啲相真係要好好拿捏時間,因為好多打卡位,啲食物賣相又擺得好好,明呃你影多幾張相🤣1️⃣南蠻炸雞終極熱辣辣新鮮出爐👍🏻好難炸雞可以做到呢個效果!好好味😋2️⃣吉列豬扒拉麵認真既,個拉麵同湯底有啲似平時係超市買到果隻味黎既,不過人哋又唔係拉麵專門店,唔難食已經好好,好彩個吉列豬扒加返分!外脆內軟👍🏻又冇皮肉分離,炸物一流!3️⃣三文魚籽明太子忌廉烏冬呢個係必食😋因為個忌廉同烏冬真係好夾!好好味👍🏻如果唔係三文魚籽可能會更好😛因為我唔鍾意食,如果唔係肯定係滿分!4️⃣士多啤梨奇遇唔會太甜,個士多啤梨味又好香!成杯野靚到唔捨得飲阿!5️⃣朱古力冬甩新地好似飲緊朱古力雪糕新地咁😂又唔會好甜!又靚!💟總結:整體來講都係個好好嘅體驗!環境又闊,裝修又靚,野食又好味!
活化工廈入面既日式餐廳

1️⃣南蠻炸雞
終極熱辣辣新鮮出爐👍🏻好難炸雞可以做到呢個效果!好好味😋

2️⃣吉列豬扒拉麵

3️⃣三文魚籽明太子忌廉烏冬

4️⃣士多啤梨奇遇
唔會太甜,個士多啤梨味又好香!成杯野靚到唔捨得飲阿!

5️⃣朱古力冬甩新地
好似飲緊朱古力雪糕新地咁😂又唔會好甜!又靚!

餐廳主打西日fusion菜,宜家有萬聖節主題裝飾🎃,食材味道配搭簡單好味,上菜速度快到飛起 😱✨,隔離係親子樂園,岩一家大細去玩完再食返餐好嘅補充體力👨‍👩‍👧‍👦:-1️⃣「吉列玉子三文治🥪🥚($58)」 吉列豬/牛你食過,吉列玉子你又試過未?😈好厚嘅玉子好香甜😳 外層咬落微脆,有豬扒蛋黃醬好開胃🤤 ~ Katsu Yaki Tamago Sando: love it!! The tamagokaki is thick and sweet👍🏻-2️⃣「明太子忌廉烏冬🖤($88)」烏冬偏淋掛汁,有卜卜脆三文魚子🤘🏻~Uni Salmon roe mentaiko udon: very creamy and rich in cream sauce-3️⃣「豚肉大阪燒🐷($88)」煙三文魚有6-7大塊! 🍣仲有藜麥、少量牛油果🥑等等,食材新鮮~Pork Okonomiyaki : very appetising👍🏻-4️⃣「柚子檸檬撻🍋($48)」酸甜酸甜但tart底偏淋~Yuzu Lemon Tart : sour and sweet-5️⃣「柚子白古力蛋糕🍰($48)」有層次!幾靚,而且表面好脆😎~Yuz
1️⃣「吉列玉子三文治🥪🥚($58)」
2️⃣「明太子忌廉烏冬🖤($88)」
3️⃣「豚肉大阪燒🐷($88)」
4️⃣「柚子檸檬撻🍋($48)」
5️⃣「柚子白古力蛋糕🍰($48)」
有層次!幾靚,而且表面好脆😎~Yuzu White Chocolate Cake: quite nice, crunchy, creamy inside👍🏻
6️⃣「派對特飲👯‍♀️($88)」(with 🍩)
停不了的Oreo 🍪~Cookie & Cream
士多啤梨奇遇記 🍓 ~ Strawberry Adventure
2021-10-23 84 瀏覽
荃灣紗廠有好多文青cafe,最近就新開左呢間The Big Things Party,主打日式料理,除左強調食得有營之外,有啲菜式都幾創新幾吸引😍 1⃣️味噌三文魚六野菜便當($118)三文魚煎得好嫩😋面頭煎香,食到味噌既香味,加埋三文魚籽食鮮味更加提升。除左三文魚之外,仲有六款配菜:紫椰菜、南瓜、西蘭花、紅蘿蔔、車厘茄同埋香菇。感覺營養好均衡,而每一樣配菜都是得出係有用心既🥰南瓜甜甜地,煮得幾淋,好易入口。另外紅蘿蔔刨成好幼好幼既絲,食落唔會好菜青味,有調味過,送飯一流!  2⃣️日式炒麵($68)炒麵有椰菜、冬菇、紅薑絲,搭配燒汁,食落真係好有日式風味,而且唔會過份油膩👍  3⃣️滑蛋吉列豬扒丼($88)吉列豬扒份量算多,炸得香脆,但係肉質偏實,同埋冇乜調味。滑蛋同洋蔥煮得好入味,不過覺得滑蛋可以多翻啲。  4⃣️吉列玉子三文治($58)呢個係我最期待既🤤玉子燒就食得多la,但係吉列玉子,仲要係三文治,真係第一次見第一次食🤩玉子好厚,帶淡淡既甜味,蛋香味夠,吉列既做法好特別,面頭好脆好薄,仲有啲豬扒蛋黃醬,酸酸甜甜,又更加豐富左個蛋香。用兩塊烘脆左既厚多士夾住,成個搭配好新鮮,亦都絕對冇令我失望!

1⃣️味噌三文魚六野菜便當($118)
味噌三文魚六野菜便當

2⃣️日式炒麵($68)
日式炒麵

3⃣️滑蛋吉列豬扒丼($88)
滑蛋吉列豬扒丼

4⃣️吉列玉子三文治($58)
吉列玉子三文治

5⃣️豚肉大阪燒($88)
豚肉大阪燒
係可以想像到既味道,入面既料都係正正常常既椰菜、豬肉,醬汁好味,豚肉都好平均分佈,唔錯但係冇乜特別。
味噌三文魚六野菜便當
日式炒麵
2021-10-23 57 瀏覽
南豐紗廠一直都係年輕人嘅打卡熱點🙈今日我都去左南豐紗廠~夜晚同姨姨經過呢間新開嘅日式Cafe😍環境好靚!有好多綠色植物,仲有一張吊椅可以用嚟打卡~而且接近Halloween店內都有一啲👻☠️裝飾整體評分:6.5/10環境:7.2/10人均消費:$50-100味噌三文魚綠野菜便當🍱:便當色彩豐富😻望落去好似日本動漫入面嘅便當~三文魚煮得岩岩好唔會過老🐟調味合適,仲用咗唔同嘅健康食材配搭,紫色椰菜絲、日本甜南瓜片、西蘭花等😋評分:6.8/10明太子忌廉烏冬:面頭撒上三文魚籽,烏冬彈牙,上面掛滿明太子醬汁😋幾creamy評分:6.5/10南彎炸雞:炸雞好滑,再配上南蠻醬幾正😍加上沙律菜配碟~正評正:6.8/10 柚子檸檬撻:一嚟已經覺得好靚😍 蛋白霜好滑~入面餡料用咗檸檬柚子啫喱,好match~檸檬味道都幾出評分:6.5/10柚子白朱古力蛋糕:同樣以柚子作主題,面頭有蝴蝶作裝飾~靚到唔捨得食,白朱古力慕絲入口即化,好有層次!評分:6.5/10士多啤梨櫻桃特飲:佢用咗士多啤梨,薄荷,車厘子糖漿,青蘋果汁加Soda~酸酸甜甜評分:6/10自家種植紫蘇特飲:用咗紫蘇葉,接骨木花,柚子蓉,花茶加S

整體評分:6.5/10
環境:7.2/10
人均消費:$50-100

評分:6.8/10

評分:6.5/10

南彎炸雞炸雞好滑,再配上南蠻醬幾正😍加上沙律菜配碟~正

評正:6.8/10

評分:6/10

自家種植紫蘇特飲:用咗紫蘇葉,接骨木花,柚子蓉,花茶加Soda溝成,飲落好開胃🤩

評分:6/10
記得以前一有假期就會偷閒返鄉(日)下(本),每次都會逛超市、全家,因為款式奇多又特別便宜,會特地買弄便當的可愛食材回香港🍱。所以逛著逛著就有了些主婦冷知識,哪家超市有好吃的豆腐甜品、便宜的稻荷壽司腐皮、好看的便當裝飾,問我就對了XD。❀現在香港買日本食材已是非常方便,不過製作一份精緻的便當動輒用上數小時,都市人實在難有閒暇預備。想吃到營養豐富、色彩鮮艷的和洋便當和小菜,其實亦非難事。坐落於南豐紗廠,同層備有像日本池袋𝐽𝑢𝑚𝑝 𝑊𝑜𝑟𝑙𝑑的小朋友遊樂園,對面剛好就是這家佈滿森綠植物的和洋小餐廳了!部份食材更是自家種植 (啊就是我想做很久的事),確保安心新鮮。♡•••••••••••••••☽🍱𝐌𝐚𝐢𝐧🍱♥ 味噌三文魚六野菜便當 ♥ ($118)督見幾乎每桌都有一盒,七彩繽紛讓人食慾大增。配菜包含香菇、玉子錦絲、小蕃茄、西蘭花、南瓜紫椰菜😛。煮軟過的蔬菜帶輕微的湯汁香,調味不重,能更顯食材原本的香氣。三文魚𝑇𝑜𝑝𝑝𝑖𝑛𝑔居然有三文魚子!不過也是味噌的鹹香不太突出,反倒三文魚的脂質甜香更勝一籌,是一道清淡但很適合需要飲食均衡和飲控的菜式🤍。♥ 明太子忌廉烏冬 ♥ ($88)原以為這款會比較

🍱𝐌𝐚𝐢𝐧🍱

♥ 味噌三文魚六野菜便當 ♥ ($118)

♥ 明太子忌廉烏冬 ♥ ($88)
原以為這款會比較鹹香,卻比想像中輕盈,忌廉汁中混入爽脆的洋葱塊和青蔥,有中和了一點膩度。烏冬和醬汁質感很好,惜明太子味道相比會淡薄一些。

🍙Side🍙

♥ 南蠻炸雞 ♥ ($68)
共有五大塊,這裏的炸雞外皮不是硬脆容易刺嘴的那種,而是偏軟嫩易咬的口感,肉汁也有被鎖住。醬汁是加入了一點酸度的他他醬🥰,也加入了三文魚籽,連咬開的鮮香一齊就是Comfort food代表吧XD。

♥ 素飯團 おにぎり♥ ($68)
是紅菜頭和枝豆飯團🍙,嫩綠和粉紅的顏色很可愛呢!吃下去可以吃到一點紅菜頭和枝豆的顆粒,不過也是屬於比較清淡的口味。

因為吃不完最後帶回家烤了𝑋𝐷,意外發現稍微烤過食材味會更香,表皮微脆更好入口呢,私心希望可以出烤的版本哈哈哈。

🍮𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭🍮

♥ 柚子檸檬撻 ♥ ($48)
上面一圈圈的是烤過的蛋白霜,甜度會有點高,幸好裏面的𝐿𝑒𝑚𝑜𝑛 𝐶𝑢𝑟𝑑是我喜歡的酸度,和鬆脆的牛油撻皮一口咬下剛好。是感覺柚子存在感有點被埋沒了🤣。

♥ 柚子白朱古力慕絲 ♥ ($48)
一般我都不太喜歡慕絲和白朱古力,這個卻是例外!粉紅波波形的白朱古力慕絲層,內夾了酸道頗為強勁的柚子啫喱慕絲🥰,甜膩感一掃而空。而且中間帶有微澀柚子皮感,清爽綿滑,配一口輕盈的海綿蛋糕,甚是討好。

🍹𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤🍹

♥ 士多啤梨櫻桃特飲 ♥ ($45)
櫻桃的存在感不高,但草莓和薄荷的清涼酸甜卻是非常突出,滿佈草莓果肉,是滿清爽的起泡特飲。

♥ 自家種植紫蘇特飲 ♥ ($45)
我覺得是挺值得點的,擔心糖量可以和朋友分享(𝑋)。紫蘇的特別香氣、融合柚子、接骨木花清香的味道輕爽得很,後味帶點柚皮和花香,清雅卻不苦澀。

一句話總結:非常適合注重原食材風味及低鈉的人士
𝐶𝑃值 : 🌝🌕🌕🌗🌑
♡•••••••••••••••☽
附近很多賣𝐶𝑎𝑚𝑝𝑖𝑛𝑔和手沖咖啡設備的小店,終於也到了户外活動也覺得非常舒適的季節了!(期待已久的秋意🍂)
2021-10-23 77 瀏覽
打卡好地方✨今次捐窿捐罅去到🙆🏻‍♀️#南豐紗廠周圍都充滿文藝嘅感覺,確係休閑嘅好地方😍😍最鍾意呢度仲可以帶狗仔🐶一齊行街食嘢💗行佐陣見到室內遊樂場🎠旁邊有間主打健康新派料理嘅餐廳✨The Big Things Party✨吸引住😍😍就一於試吓啦⋯⋯餐廳主張健康有營美食, 所以食物都選用佐好多唔同嘅蔬菜伴碟🥬顏色色彩繽紛😍相當吸引推介大家必試👍🏻👍🏻✨玉子三文治🥪🥚厚厚嘅玉子外層再佐用吉列方式去炸,咬落去一面食吉列豬排醬嘅味道,另一邊食到蛋黃醬味道,口感外脆內軟,酸酸甜甜非常豐富😍👍🏻✨味噌三文魚六野菜便當🍱 👍🏻👍🏻大大件嘅味噌三文魚醃製得幾入味,入面配搭咗三文魚籽, 紅蘿蔔🥕紫椰菜, 日本南瓜,西蘭花🥦等蔬菜,店員仲有提及佢哋有部分嘅蔬菜🥬係來自家農場種植👍🏻👍🏻非常新鮮✨南蠻炸雞🍗即叫即炸熱辣辣,我幾鍾意佢個脆漿唔會好厚👍🏻👍🏻配搭自家醬汁,食落唔會好膩/漏🍩最後仲有一杯好可愛、好色彩繽紛嘅冬甩飲品😜😜😜
打卡好地方✨
今次捐窿捐罅去到🙆🏻‍♀️#南豐紗廠
周圍都充滿文藝嘅感覺,確係休閑嘅好地方😍😍
最鍾意呢度仲可以帶狗仔🐶一齊行街食嘢💗

就一於試吓啦⋯⋯

推介大家必試👍🏻👍🏻
✨玉子三文治🥪

✨味噌三文魚六野菜便當🍱 👍🏻👍🏻

✨南蠻炸雞🍗

🍩最後仲有一杯好可愛、好色彩繽紛嘅冬甩飲品

😜😜😜
  • 玉子三文治🥪
  • 味噌三文魚六野菜便當🍱
  • 南蠻炸雞🍗
2021-10-23 25 瀏覽
🤩估唔到文青必去嘅南豐紗廠有又好味又健康嘅日式料理🍱-🐠味噌三文魚六野菜便當($118)💁🏼‍♀️啱晒想食得健康同低卡嘅我😂三文魚好大嚿,煎得啱啱好唔會過熟👏🏻而便當真係有六種野菜🥬紫椰菜🥬日本南瓜🇯🇵冬菇🥕紅蘿蔔絲🍅車厘茄同🥦西蘭花-🍜明太子忌廉烏冬($88)忌廉配上三文魚籽🐠夾嘅程度出乎你想像🤪烏冬煮得彈牙有咬口🍜私心推薦叫埋炸雞一齊食就Perfect match啦👯‍♂️-🐥南蠻炸雞($68)炸雞配上三文魚籽同特製沙律醬🤩炸得香口好味👍🏻-🍨最後一定要試呢度嘅甜品😻超高質💯🍋柚子檸檬撻($48)檸檬撻酸酸甜甜好清新🌿一啲都唔膩👍🏻-🍊🍫柚子白朱古力蛋糕($48) 👍🏻👍🏻👍🏻強烈推薦👍🏻👍🏻👍🏻無論係味道同外觀都一流🎊白朱古力本身唔算好甜,配合埋柚子夾心🍊成件事勁Fresh勁清新🍀-📍The Big Things Party (荃灣)荃灣白田壩街45號南豐紗廠2樓204號舖
🤩估唔到文青必去嘅南豐紗廠有又好味又健康嘅日式料理🍱
🐠味噌三文魚六野菜便當($118)
🍜明太子忌廉烏冬($88)
🐥南蠻炸雞($68)
炸雞配上三文魚籽同特製沙律醬🤩炸得香口好味👍🏻
🍨最後一定要試呢度嘅甜品😻超高質💯
🍋柚子檸檬撻($48)
檸檬撻酸酸甜甜好清新🌿一啲都唔膩👍🏻
🍊🍫柚子白朱古力蛋糕($48)
📍The Big Things Party (荃灣)
荃灣白田壩街45號南豐紗廠2樓204號舖
2021-10-23 42 瀏覽
呢間Cafe嘅環境好靚 以木系為主調☺️ 放滿綠色嘅擺設 俾人一種清新舒服嘅感覺🥰 食物方面有便當✧意粉✧飯團✧玉子三文治等… 我們吃了個南蠻炸雞🍗 雞塊炸了過後 不會好乾 配上酸甜的他他醬🍴 和新鮮沙律菜 口感很棒👍🏻 主食試了三文魚六野菜便當和明太子忌廉烏冬🍱 三文魚的魚香滿滿 肉質鮮滑👏🏻 可品嚐到日本的原味道🇯🇵 香濃的明太子忌廉汁襯上彈牙的烏冬😆 吃完主食 當然還有飲品和甜品🍮 草莓奶昔相當吸睛😍 玻璃杯放上色彩繽紛的抹茶冬甩🍩 打卡一流📸 最後有波波形狀的柚子白朱古力慕絲🍰 白朱古力包住酸甜的柚子醬🍊 口感層次分明‪·͜·♡
食物方面有便當✧意粉✧飯團✧玉子三文治等…
2021-10-23 646 瀏覽
🌕Hello我係Moon🌕開始嚟到秋高氣爽嘅季節,🥳最適合嘅除咗係郊遊之外當然唔小得輕食。🤩而喺荃灣南豐紗廠亦都多咗文化氣息,成為影相同埋小食嘅好地方,😳加上小動物亦都可以入去一同感受歡悅嘅氣氛,確係週末假日放鬆心情嘅好地方😮‍💨喺入邊原來都有唔少優質嘅休閒餐廳,😏其中一間新開嘅日式餐廳The big things party 又最適合一家大細嚟休閒一下🤪裏面大部份嘅食材都係新鮮而且係時令,😤清淡得來又有足夠嘅味道,🥰最重要係男女老友都可以食得開心而且食得健康😚味噌三文魚六野菜便當- 😗又有足夠嘅蔬菜又有大大嚿嘅三文魚啱哂小朋友又或者清淡人士嘅選擇, 😌六款野菜包括小蕃茄紫椰菜日本南瓜冬菇西蘭花同埋蘿蔔絲,😙營造左色彩繽紛而且健康嘅配搭,😚當然主角就梗係大大嚿又厚嘅三文魚啦,😛魚油爆滿再加上肉質細滑,😝享受程度絕對唔輸蝕比任何三文魚刺身,軟綿綿嘅感覺最適合配合底層珍珠米嘅質感,😝新鮮蔬菜帶嚟清脆口感同埋甜甜地嘅滋味😎三文魚子明太子忌廉烏冬- 😛雖然呢一個主菜冇肉類,😗但食嘅正正就係三文魚子同埋明太子嘅營養再加埋獨有嘅味道,😛明太子就同忌廉撈埋一齊所以就變得更加濃郁,😎烏冬當然要用稻庭烏
🌕Hello我係Moon🌕

三文魚子明太子忌廉烏冬- 😛雖然呢一個主菜冇肉類,😗但食嘅正正就係三文魚子同埋明太子嘅營養再加埋獨有嘅味道,😛明太子就同忌廉撈埋一齊所以就變得更加濃郁,😎烏冬當然要用稻庭烏冬先有靈魂,
每一啖都掛滿晒新鮮嘅汁料,🥳新鮮三文魚子當然啦即刻提高食慾😏

甜品方面亦都好吸引,粉紅色嘅賣相絕對令人食指大動!

有食就當然有飲,呢一度最特別嘅地方就係自創左派對特飲,🥳當中就包括左停不了的Oreo, 每一款上面都有一夠冬甩,🥳再配合一條條嘅威化餅或者百力支,至於杯入面嘅就係凍冰冰香滑濃郁嘅奶昔,🤩當做係飯後甜品都一樣出色,😊至於冬甩上面鋪咗一層朱古力脆脆,加埋cream一齊食先至係最享受嘅moment😆

🌕最後MoonMoon真係超級滿意依度嘅食物同埋飲品,如果要我揀一樣我絕對會推薦依度嘅飲品,無論大人定細路都一樣咁鍾意🌕