2018-03-17 858 瀏覽
在又一城逛街,經過這間餐廳,被Menu的甜品吸引了,決定一嘗它的滋味,點了一份精品士多啤梨窩夫($78),及一份朱古力棉花糖三文治窩夫($78)。士多啤梨窩夫外脆內軟,帶有蛋味和奶香,士多啤梨雪糕有粒粒果肉,甜度適中,奶油奶香濃郁,口感綿密,加上酸酸甜甜的士多啤梨,窩夫感覺不會油膩。朱古力窩夫的朱古力味香,味道不太甜,和溶了少許的棉花糖一起吃,窩夫平衡了棉花糖的甜度,旁邊的焦糖碎口感脆口,味道甜中帶甘,不過窩夫略嫌有一點乾,搭配雪糕一起吃會比較濕潤。甜品份量頗足,味道亦不錯,下次可以再吃,順道賞嘗主食。

甜品份量頗足,味道亦不錯,下次可以再吃,順道賞嘗主食。
2018-03-11 354 瀏覽
係九龍塘買完戲飛,就行前2步見到衣間sweetlogy無乜人排隊,又有我最愛既牛角包🥐食頭盤:新鮮生果盤估唔到會有新鮮生果食,重要有蜜瓜同哈蜜瓜食芒果蝦大牛角包配薯條🍟$58牛角包都幾大個,微熱,裏面夾有5隻蝦,半個芒果禁多芒果甜甜的,帶少少酸,重有沙律醬,好開胃英式全日早餐$88煙肉,香草腸,焗豆,太陽蛋,沙律,薯條,牛角包香腸都幾大條,有2款,香草腸同普通香腸。雞蛋都整到幾大隻飲品: +$8熱咖啡☕️

頭盤:新鮮生果盤
估唔到會有新鮮生果食,重要有蜜瓜同哈蜜瓜食

芒果蝦大牛角包配薯條🍟$58
牛角包都幾大個,微熱,裏面夾有5隻蝦,半個芒果禁多
芒果甜甜的,帶少少酸,重有沙律醬,好開胃

英式全日早餐$88
煙肉,香草腸,焗豆,太陽蛋,沙律,薯條,牛角包
香腸都幾大條,有2款,香草腸同普通香腸。
雞蛋都整到幾大隻

飲品: +$8熱咖啡☕️
2018-03-11 243 瀏覽
星期五5:30,之前晨早透過apps訂檯。準時到,門口站了半天侍應吾出來招乎,後面入來的媽媽告訴我她多次光顧冇人理會,要自己入去搵吉檯坐,我入到去,侍應才求其懶理指我去某張檯。張檯冇抹或清潔過,佈滿旦糕碎!再坐了起碼10分鐘,店員オ落單及拿食具給我,卻依然沒有抹檯!等了店員所說的梳乎厘班戟,話要半小時因即叫即做。梳乎厘班戟來到,樣子的確討好,3個疊高,加上裝飾及谷古粉,好幽雅,襯裡店子公主feel.色香味的色絕對合格滿分,吸睛之作。可惜,沒有香,也沒有味,光有外表。話系movenpick雪糕,來到半溶,也不覺是什麼名牌雪糕,梳乎厘班戟微暖,不似即叫即做,沒有旦香,較乾身和嚡口,更加收有空氣感,較傳統硬正,所以有飽肚感。我早用apps訂檯有半價,$35勉強OK,服務差透,多張檯的單據亂曬,我的半價店員初時沒有給,店員䦎沒有溝通,落單是電腦再加手寫,要再三解釋跟進才追回半價。這店光有外表,食物丶衛生丶服務皆出乎意外的差!
星期五5:30,之前晨早透過apps訂檯。

張檯冇抹或清潔過,佈滿旦糕碎!

意大利芝士蛋糕味梳乎厘班戟

可惜,沒有香,也沒有味,光有外表。

這店光有外表,食物丶衛生丶服務皆出乎意外的差!
2018-03-09
2018-03-10 168 瀏覽
估唔到係Festival Walk 都有平食wo 好濃既carbonara 既三文魚 話就話好似冇咩特別咁 但其實三文魚整得又幾嫩 carbonara 既汁 甜甜地 又幾正啵👍🏻拿破侖雞扒長通粉 睇落就好小 😯不過份量都唔少加 嫌雞扒焗得老拉 搞到冇乜汁 不過勝在醃得幾入味 係陣陣既黑椒味 😬重頭戲 點少得甜品呢 呢個完全返左小編3歲個陣成日嗌食香蕉船🍌既回憶 架砵砵車真心好正 而窩夫都好脆 最特別就係有d甜餅乾🍪完全止囇甜品控鋪癮 至於雪糕🍦雖然有大家最愛既綠茶味🍵不過味道好普通 仲有d 甜 如果茶香味重d就好拉
估唔到係Festival Walk 都有平食wo
  • 公司窩夫三文治
2018-02-23 200 瀏覽
今朝睇早場,買完飛見旁邊有早餐食,諗都無諗就食。。去到竟然無server,有一下以為係唔知邊到買完攞過嚟食。。終於自己坐低自己攞menu,個server 姨姨先出現,全店得佢一個。叫豬柳早餐話無豬柳,問佢可以轉咩,問三次都係話無豬柳🙄,咁我話我想食蘑菇,所以想要呢個餐,無豬柳可唔可以轉腸,佢先話得。老公叫腸加茄汁豆早餐,嚟到時佢果條係珍寶腸,我果個係細條腸,一樣價錢點解條腸會唔同。。算,個菇先奇,一食已知係罐頭菇,西式早餐竟然俾罐頭蘑菇同草菇!!!!係,草菇!!!想點?跟餐嘅所謂沙律菜係裙黑邊的!!眼見另外兩檯叫埋單,叫到忍唔住行出去企係度等,仲要計錯,一千零一個慢到不得了嘅server,仲要錯哂,個個都自己攞嘢算,人都癲!

2018-02-23
$40 (早餐)
2018-02-20 115 瀏覽
情人節出又一城睇戲,以為實好多人啦,又唔算WOR,可能而家無乜人會請假過節不過我都係等緊放下晝的另一半,一支弓自己搵野食。時間都幾趕,所以一拎完飛就要即刻搵野食。咁戲院門口就有兩間餐廳,我就揀佐呢間SWEETOLOGY,因為有我最鐘意食的ALL DAY BREAKFAST, 仲要唔多人唔使等,咁梗係即入啦,話曬情人節一支弓食野都有點古怪~淨係睇個餐牌,無懸念咁揀英式ALL DAY BREAKFAST, 我最愛。先黎係個沙律,都幾多,全生果幾FRESH, 係咪見我一個人可憐所以俾咁多我呢....其實我有人約的,未到者~跟住黎杯咖啡,慣佐乜都唔落,夠味又提晨~主菜黎啦,鐘意ALL DAY BREAKFAST 係因為乜都有,我自己心目中最理想係一定要有蛋,無論剪定炒,呢個仲有牛角包,夠曬全面,同埋條腸真係都幾大條又野味。仲有沙律菜BALANCE 下,唔會太罪惡~成個餐連埋加1 都唔使90 ,上菜都算幾快,環境又唔差,仲要係呢D大商場位置,真係算抵。以前黎親又一城都係去EXP,而家又有多個選擇了。
不過我都係等緊放下晝的另一半,一支弓自己搵野食。
跟餐咖啡
跟住黎杯咖啡,慣佐乜都唔落,夠味又提晨~
英式全日早餐
2018-02-14
$90 (早餐)
跟餐咖啡
英式全日早餐
  • 英式ALL DAY BREAKFAST
2018-02-14 102 瀏覽
行過又一城經過已經比間野既裝修吸引到,入邊裝修全部以白色同淺色為主,好優雅😍岩曬黎影相打卡。不過間野又真係得個殼靚,d野食真係不敢恭維,啲價係好抵但就真係冇乜質素。。。。我地點左兩個意粉,一個拿破崙帶子蝦意粉,另一個係海鮮意粉,個拿破崙帶子蝦意粉我食唔到有帶子,以為自己睇錯左,個海鮮意粉啲蜆仲有啲關埋口既好唔新鮮,總結呢道如果係同一大班女仔朋友影相打卡係好好嘅地方,但係想品嚐美食就千祈唔好過嚟囉。。。。
拿破崙帶子蝦意粉
海鮮意粉
2018-02-13
2018-02-13 75 瀏覽
忙裡偷閒嘅最佳享受, 就係嘆返個令人心曠神怡嘅貴族下午茶!本身我地對呢個下午茶都幾期待,但唔知係咩原因,我地竟然等咗成45分鐘先有得食…等到我就嚟餓死…講返個High Tea套餐由上而下:迷你雪糕甜筒手造伯爵茶曲奇手造戚風蛋糕提拉米蘇新鮮生果串朱古力窩夫棒棒吞拿魚法律迷你牛角芝士火腿迷你牛角香草薯條煙肉芥末腸款式都係一啲常見嘅小食同甜品,味道正正常常,唔算話特別好食,同一般餅店嘅味道差唔多~但等咗咁耐先有得食,真係令我好不滿,特別係當我見到隔離枱遲過我入嚟,人地食完我都未有得食,呢個真係要檢討下。
忙裡偷閒嘅最佳享受, 就係嘆返個令人心曠神怡嘅貴族下午茶!

本身我地對呢個下午茶都幾期待,
但唔知係咩原因,我地竟然等咗成45分鐘先有得食…
等到我就嚟餓死…

講返個High Tea套餐

芝士火腿迷你牛角
香草薯條
煙肉芥末腸
果茶

同一般餅店嘅味道差唔多~

但等咗咁耐先有得食,真係令我好不滿,
特別係當我見到隔離枱遲過我入嚟,人地食完我都未有得食,
呢個真係要檢討下。
2018-01-23
2018-02-04 120 瀏覽
過年前的一個星期日,周圍都好多人又凍,選擇去了又一城行街,行到攰攰地三點半入咗去呢間食個下午茶。見到有二人Tea set就叫了, 佢有三層,頭一層有雪糕兩塊曲奇餅,中層有啲蛋糕,窩夫, 最底層係鹹點有兩個牛角包加腸仔。奉送兩杯伯爵茶,我哋三個人所以我在叫多杯咖啡。杯咖啡嚟到同埋啲茶嚟到嘅時候,我覺得中伏了...$38杯咖啡好細,個杯仲有啲咖啡漬好污糟嘅感覺,茶壺亦都係超細根本唔係兩個人嘅份量⋯⋯好啦,講重點,嘢食係唔好食嘅, 等咗半個鐘啲薯條又凍又硬,個Tiramisu係好似水咁樣流質嘅,但係味道係好味嘅.....其他牛角包又係又凍又硬唔知係咪新年唔夠人手嘅關係,啲嘢食退步左,等餐亦等左九個字 短期內應該唔會返轉頭

杯咖啡嚟到同埋啲茶嚟到嘅時候,我覺得中伏了...

2018-02-04
2018-02-03 1328 瀏覽
自從我上次在九龍塘「又一城」,光顧了那一間西餐廳「EXX」之後,我一直對「又一城」和「九龍塘」的食品有一點點期待。另一方面,我一直都很喜歡,在「九龍塘」這些充滿休閒氣氛,傍着溜冰場的食店用餐。結果,我又再一次上路,今次來到「九龍塘」「又一城」,今次找到另外一間甜品餐廳,餐廳名稱比較不好讀,那甜品餐廳店名叫做「Sweetology」。「Sweetlology」這店名的靈感,大概應該是來自於旁邊「香港城市大學」,因為「-ology」這字尾,大多都跟學術名詞,尤其是與理科有關,例如「Biology」,這名詞在各間大學,尤其是「城大」都很容易找到。雖然我只是一名文科生,命中注定「-ology」跟我都不會有太大關係,所以我一來到「又一城」,站在「Sweetology」店外的時候,得到的感覺竟然沒有之前預期那麽興奮,只是影了幾張相就入去食店了。「Sweetology」屬於西式甜品餐廳,所以甜品大多屬於蛋糕類的食品,而且是像「千層蛋糕」這一類近期大熱的食品。近年坊間的而且確,是出現了一些以「千層蛋糕」作為招牌菜,因而成名的西式甜品店。像之前我在尖沙咀,就曾經見識過有如「M Lxxy」,這種以「千層蛋

像之前我在尖沙咀,就曾經見識過有如「M Lxxy」,這種以「千層蛋糕」這種招牌食品而大受食客歡迎,我看完也曾經有一絲絲的心動,可是我的心態最終止於心動,而還未付諸實行,還未幫襯過「M Lxxy」。

雖然我可能算是,生平第一次試食「千層蛋糕」,但是本着我貪吃,又對世界各國不同風格美食的強烈好奇心,驅使了我刻意來到九龍塘「又一城」,上門幫襯「Sweetology」,和試食千層蛋糕。

到達之後,我發現「Sweetology」因為「又一城」的關係,所以現場的食客都不少,幸好我來得還是適合時機,所以還未至於要在餐廳外苦等座位,還可以在沒有人「搭檯」的情況悠閒開餐,享受我的抹茶千層蛋糕。

我打開「Sweetology」的餐牌,翻了一翻餐牌,就立刻找到了「Sweetology」有關下午茶的餐牌部分。「Sweetology」果然有很多不同味道的千層蛋糕提供,於是我立刻呼喚「Sweetology」的侍應前來。

我為隱陣之計起見,先以保留態度先詢問一下「Sweetology」侍應,餐廳有沒有「千層蛋糕」提供,等待侍應回覆有提供跟確定之後,我才開始點下午茶茶餐。

我跟「Sweetology」侍應點了一客「抹茶紅豆千層蛋糕」的下午茶,下午茶茶餐飲配甜味的「柚子茶」。不過我可能有疏忽,忘記了問侍應,究竟「柚子茶」的茶是紅茶還是綠茶,還是兩者皆都可以選。

結果跟隨「抹茶紅豆千層蛋糕」一同上檯的熱飲「柚子茶」,雖然「柚子茶」的柚子味道是很甜,但是「柚子茶」的茶底,就令我後來晚上有點失去預算。

究竟「Sweetology」的熱飲「柚子茶」,怎樣令我一度失去預算,我遲點在食評尾段,再跟大家慢慢講清楚。不過,我可以講熱飲「柚子茶」,是在我的「抹茶千層蛋糕」上檯一段時間後才上檯。

如果「Sweetology」的「柚子茶」只是一般我可以輕鬆飲用的綠茶、抹茶或者焙茶的話,其實「Sweetology」的「柚子茶」,絕對可以說是充滿來自柚子的香甜味道,而且是送「千層蛋糕」的最佳飲品。

至於「Sweetology」「抹茶紅豆千層蛋糕」下午茶茶餐的價錢嘛,整個下午茶餐價錢大約港幣五十一元左右,我估計大部分價錢都用了在「抹茶紅豆千層蛋糕」之上,跟餐飲品「柚子茶」,只是錦上添花的點綴品而已。

至於「Sweetology」的抹茶紅豆味「千層蛋糕」,「千層蛋糕」的摺層十分綿密和精細,未試食之前已經可以單靠遠觀的視覺效果,已經立刻感受得到。

「抹茶紅豆千層蛋糕」本身的抹茶味道,屬於甜味那一種,是很清純的那一種甜味。拿「Sweetology」的「抹茶紅豆千層蛋糕」跟其他日本抹茶店,略帶甘苦味道的抹茶甜品相比,九龍塘「Sweetology」的「抹茶紅豆千層蛋糕」不計紅豆餡,抹茶味道已經是很甜了。
宇治抹茶紅豆千層蛋糕

而且用鐵叉去享用「Sweetology」的「抹茶紅豆千層蛋糕」,鐵叉一下打橫切開一小部分的「抹茶紅豆千層蛋糕」,千層蛋糕仍可以見清晰可見的反覆摺層效果。

當我憑著一雙眼睛,親自真真正正地看着「Sweetology」的「抹茶紅豆千層蛋糕」綿密多層,吃到夾雜甜味紅豆的複雜千層蛋糕結構,對我來說無論是味覺還是視覺方面,「抹茶紅豆千層蛋糕」都是我千金不換的珍貴經驗。

再將已被鐵叉切下的蛋糕放入口中,味道偏甜的抹茶千層蛋糕,夾雜味道同樣香甜的紅豆蓉,「Sweetology」「抹茶千層蛋糕」整體的甜味可以說是融為一體,但是蛋糕每一層的甜味又很有層次,抹茶跟紅豆逐層各自有其甜味,沒有混亂。

我差不多快要吃完「Sweetology」的「抹茶千層蛋糕」之時,我仍然在回味和幻想,「Sweetology」店員在不斷反覆摺疊「抹茶千層蛋糕」的過程。他們是要摺疊多少次,才能摺出如此口感層次分明的千層蛋糕呢?

不過,如果真的要我從抹茶跟紅豆蓉兩者二選其一,決定兩者的味道誰更甜美的話,我還是會選擇紅豆蓉。因為「Sweetology」把紅豆煮得軟很爛,紅豆的甜味都在被加廚房熱煮熟時,完全被逼出來了。

當然,「Sweetology」的抹茶千層效果蛋糕也不是浪得虛名,只是傳統的抹茶味道,已經因為很多間日式抹茶店的抹茶飲品偏苦味道,而令我開始將「抹茶」,跟「苦味」劃上了頗為不公平的「等號」。

所以當我吃到一件,層次口感與甜味味道互相呼應的「抹茶紅豆千層蛋糕」的時候,我才忽然對「Sweetology」的感覺增加了一份莫名的驚喜。

「Sweetology」的「抹茶紅豆千層蛋糕」,是我試食歷史以來,正式吃過的第一件「千層蛋糕」,「Sweetology」亦讓我有幸親身感受到,甜味和複雜口感兼致,聞名不如見面的「抹茶紅豆千層蛋糕」。

「Sweetology」的「抹茶紅豆千層蛋糕」,伴隨着下午茶茶餐,餐廳另外有一杯飲品跟餐附上。我曾經為這一杯跟餐飲品而費煞思量。結果我本來只想小試點到即止,叫杯甜味的熱「柚子茶」算數。

誰不知「Sweetology」的「柚子茶」,實情原來是一杯紅茶底,然後加入了柚子香甜味道效果的英式紅茶。

「柚子茶」的味道無疑的確是十分甜美,而且它裡面的柚子味道十分濃厚,濃厚得幾乎讓我渾然忘記了,忘記了「柚子茶」茶底本來是,最不利我睡眠質素的紅茶。
柚子冰紅茶

結果有提神作用的紅茶,撞上了蛋糕裡面,本來有助安神睡眠作用的抹茶,兩種效果互相抗衡的茶種,最後產生了頗為令我感到矛盾的睡眠質素疑惑。

我食完下午茶結賬,離開「Sweetology」之後還是有點擔心,自己晚上的睡眠質素會否受到影響,所以最後還得在超級市場裡面,購買了一支抹茶回家,飲完整支抹茶才能上床睡覺。

最美麗的地方,也是最危險的地方,我到了下午茶時間,才遇上飲提神紅茶,撞上安眠抹茶紅豆千層蛋糕的尷尬局面。但是柚子紅茶的柚子甜味,還有抹茶紅豆千層蛋糕多層次口感,都令對「Sweetology」的下午茶效果感到滿意。
2018-01-11
宇治抹茶紅豆千層蛋糕
柚子冰紅茶
After lunch, I decided to pop into this small cafe in Festival Walk to have dessert. The service was not very good as the waiters were not particularly helpful nor friendly. I had originally wanted to try the soufflé pancake and the earl grey soufflé but to my disappointment, both weren’t available. So I opted for the earl grey serradura and the sweet potato molten cake. The serradura had light crumbly layers which I really liked and strong lavender flavours. However I couldn’t really taste much earl grey as it was masked by the lavender. The sweet potato molten cake was better with the warm molten cake complementing the ice cream. The cake had a great texture, with the outside slightly crispy and the inside soft and warm with sweet potato. Overall, the desserts are worth trying but the service could be improved.
2018-01-06 171 瀏覽
上次食過其他菜式已經係失望而回。諗住上次可能咁啱唔係咁好味,今次再俾多次機會佢,因為唔使等位,餐牌同價位都算吸引。瑞士雞翼汁太重口味,都算啦... 重點係嗰個窩夫根本唔會連到上面咁大舊嘅配料食之餘;佢啲牙籤係極度隱藏式會吉死人嘅🙄 最安全嘅食法係拆開所有配件食,但係咁又有咩意思呢🙄 全部野最OK係舊橙,最唔OK係薯條... 麥當勞都好食過佢另2人枱好擠迫..完

全部野最OK係舊橙,最唔OK係薯條... 麥當勞都好食過佢

另2人枱好擠迫..

2017-12-16 252 瀏覽
今晚約了朋友去又一城暢談聊天,無意中位於溜冰場附近的一間白色餐廳。這間餐廳十分適合女士,因為有很美味的甜品及特色西式食品。先看看內部裝修,看似一間小白屋,甚有特色。大牛角包早餐配薯條($54)這些套餐都奉送是日沙律及每日特飲。這個大牛角夾上香草腸,再配上芝麻醬,很有新鮮感,而牛角包亦十分鬆脆,是日特飲柚子蜜,凍熱皆可,十分滋潤。焗拿破倫香草雞扒長通粉($68)雞扒十分厚身,而芝士亦十分濃郁。吃的時侯每一口都有十分濃郁芝士在裡面。跟餐有生果及飲品:卡邦尼煙三文魚意大利粉($68)我最喜愛的意大利粉之一就是卡邦尼意粉,今次不同的是配上煙三文魚及加了一隻煎蛋及一塊煙肉。吃的侯我將它們搞勻,配合得很好。黑松露鮮菌意大利粉($68)黑松露濃郁香味的黑松露配上鮮味的野菌甜品時間了....提拉米蘇配雪糕($52)窩夫是原味的,外脆內軟,上面是一層厚厚的cream,再配上濃濃的Tiramisu,旁邊是雲尼拿雪糕,還有一些花生碎碎,好味道!抹茶窩夫山(伴小丸子金時號) 伴雪糕 ($90)看MENU相片已經深深迷住了,真實卻是和相片真的一模一樣。又有窩夫,又有雪糕.... 應有盡有....題外話,這裡有"
先看看內部裝修,看似一間小白屋,甚有特色。
大牛角包早餐配薯條($54)
大牛角包早餐配薯條
焗拿破倫香草雞扒長通粉($68)
焗拿破倫香草雞扒長通粉
跟餐有生果及飲品:
卡邦尼煙三文魚意大利粉($68)
卡邦尼煙三文魚意大利粉
黑松露鮮菌意大利粉($68)

甜品時間了....

提拉米蘇配雪糕($52)
提拉米蘇配雪糕

抹茶窩夫山(伴小丸子金時號) 伴雪糕 ($90)
抹茶窩夫山(伴小丸子金時號) 伴雪糕

題外話,這裡有"挑戰站",就是一人可以45分鐘之內完成整個窩夫層層疊。我想我一定不行~ ^___^

2017-11-28
大牛角包早餐配薯條
焗拿破倫香草雞扒長通粉
卡邦尼煙三文魚意大利粉
黑松露鮮菌意大利粉($68)
  • 芝麻醬香草腸大牛角包配薯條
班尼迪旦78食過翻尋味,來這兒必點菜式。既有巴馬火腿咸,又有煙三文既香,一次過滿足我兩個願望,包包烘過暖暖的,加入沙律菜同忌廉芝士醬,實在很美味。餐飲凍柚子冰紅茶很大杯,簡單自家沖製,不算甜不錯吧!抹茶芝士旦糕44賣相好吸引,綠茶味足夠,芝士味香濃,甜味不算多,兩個人分享最好就不會漏啦🤩超級美味。芒果雪山50Eva最like芒果,所以冬天喇,佢都堅持。綿花冰滑嘟嘟,加入芒果粒同爆珠,解渴最好的甜點,因為5係好甜,所以食完好舒服,雖然食後寒呀,凍上加凍。宇治抹茶心太軟58耐心等侯40分鐘,終於新鮮岀爐。但雖個子不大,但流心度可以,底層旦糕唔會油膩呢樣最欣賞,配賣綠茶雪糕一冷一熱亦夠平衡喇!食後感:地理位置好,環境不俗,價廉物美,員工亦幾nice😇性價比好高,值得再光顧的白色又一城餐廳。

班尼迪旦78

餐飲凍柚子冰紅茶
很大杯,簡單自家沖製,不算甜不錯吧!

抹茶芝士旦糕44

芒果雪山50

宇治抹茶心太軟58

2017-12-03 141 瀏覽
同朋友去又一城睇戲,發現隔離有一間小白屋餐廳,感覺好溫馨,急不及待排隊入去晚餐。餐廳已掛上聖誕裝飾,好有節日氣氛。大牛角包早餐芝麻醬香草腸大牛角包配薯條($54),所有套餐奉送是日沙律及每日特飲。牛角包很鬆脆,配上大大條香草腸,比起熱狗更好吃,另配上今日特飲柚子蜜,很滋潤。意粉套餐焗拿破倫香草雞扒長通粉($68),厚厚的雞扒加上香濃的芝士,吃完後口腔仍殘留濃郁的芝士味。來到Sweetology無理由唔吃甜品,就算一開始無諗住食,但看到甜品餐牌靚靚的甜品,都不禁要叫來品嚐品嚐。提拉米蘇配雪糕($52),香脆原味窩夫配上濃濃的Tiramisu,再加上一個香草雪糕,味道交融,中和濃郁的Tiramiu和清香的香草雪糕味道。再來一客抹茶窩夫山(伴小丸子金時號) 伴雪糕($90),還未吃看到已經覺得興奮,幻想自己正在日本品嚐一個抹茶藝術品。享受了兩個非常豐富的甜品,過了一個甜甜蜜蜜的晚上。

餐廳已掛上聖誕裝飾,好有節日氣氛。

大牛角包早餐

意粉套餐

抹茶窩夫山(伴小丸子金時號) 伴雪糕

享受了兩個非常豐富的甜品,過了一個甜甜蜜蜜的晚上。