Signature by 5R 🍦📍香港沙田正街8號新城市廣場三期2樓 A212號鋪(港鐵沙田站A3出口)❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚雪糕控注意🍦‼️‼️小編最近行街,發現左呢款超好味既開心果雪糕🤤,雪糕筒係用酥皮做既,同普通既雪糕筒唔同😌。而雪糕係用意大利開心果醬 😍,同埋用北海道特選3.6牛乳製成,並唔係普通放d 醬係面就當係😂。本人覺得幾好味😋,大家有機會可以試下啦🙋🏻‍♀️。🌟 開心果自家手造法國千層牛油酥皮筒雪糕 $52整體推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚
Signature by 5R 🍦

🌟 開心果自家手造法國千層牛油酥皮筒雪糕 $52

整體推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍

Signature By 5R喺一間主打法式糕點嘅專門店,近年先後喺香港站及沙田新城市開設咗分店,當中最出名嘅莫過於佢哋嘅拿破崙同埋牛油酥皮筒。早前喺沙田行街經過,見到幾多人拎住佢哋嘅牛油酥皮筒配雪糕,所以我就入去買左個試下。 ~~~~~~~~~~~~食物介紹~~~~~~~~~~~~ 🤩自家手造法國千層牛油酥皮筒x開心果雪糕🍦($52 HKD) 先講吓嗰主角千層牛油酥皮筒,咬落非常酥脆,但略厭唔夠鬆化同埋無乜「千層」嘅感覺,呢方面有啲可惜🥲 相比之下嗰雪糕反而幾出色🍦奶香味夠重,但又唔會太過甜,口感細膩滑順🤤亦幾夠開心果味。
 ~~~~~~~~~~~~食物介紹~~~~~~~~~~~~
自家手造法國千層牛油酥皮筒x開心果雪糕
2024-04-14 58 瀏覽
同一般雪糕店唔同佢有牛油脆皮筒選擇 好有特色而脆皮筒雪糕 雪糕質地比較像吉士 質感非常豐富很creamy 係邪惡嘅感覺😈脆皮筒雪糕味道比店內一般雪糕較多 真係好值得一試🫶🏻今次試咗個伯爵茶朱古力口味嘅牛油脆皮筒雪糕🍦雖然伯爵茶味道不突出 但都有明顯朱古力味重點係千層牛油脆皮筒 甜甜地 襯托同平衡雪糕嘅味道同質感 脆皮筒非常之鬆脆真係有千層牛油包嘅感覺😳會忍唔住一口接一口咁食價錢參考:$52/1 推薦試下此店特色人手做千層牛油脆皮筒雪糕
同一般雪糕店唔同
佢有牛油脆皮筒選擇 好有特色

脆皮筒雪糕味道比店內一般雪糕較多 真係好值得一試🫶🏻
今次試咗個伯爵茶朱古力口味嘅牛油脆皮筒雪糕🍦
雖然伯爵茶味道不突出 但都有明顯朱古力味

價錢參考:$52/1

推薦試下此店特色人手做千層牛油脆皮筒雪糕
2024-03-16 162 瀏覽
上月假日到了沙田新城市行下,經過見到酥皮筒雪糕做梗優惠,仲要有開心果味即想試下。唔知係味因為假日之下,見都幾多人幫襯,多數都係食大熱的開心果味。見到有得抽獎,但因為掛住食唔記得左問。優惠價$88/2個,有多款口味,大家都要開心果味。有多款口味,但都係想試下開心果味。開心果味濃郁酥皮筒雪糕,優惠價$88/2個,開心果味濃郁,口感唔算好軟滑比較冰涼,酥皮筒雪糕,口感酥脆味道香甜幾好味。整體都幾好味,加上優惠同開心果味之下,唔知係味節日都會有限時優惠呢。
見到有得抽獎,但因為掛住食唔記得左問。
優惠價$88/2個,有多款口味,大家都要開心果味。
有多款口味,但都係想試下開心果味。

下午茶
嚟到呢間店,首先係試咗個「士多啤梨拿破崙」,我話你知,嗰個酥皮嘅脆度正到爆炸,加上啖啖草莓同滑嘅忌廉,真係諗起都流晒口水。再講下「無花果拿破崙」,餅皮同上面嘅果肉搭配得咁得意,忌廉部分又唔會踏界,好有層次感嘅!跟住我哋試咗「經典開心果拿破崙」同埋「榛子拿破崙」,兩款都係層層鬆脆,開心果同榛子嘅香氣好突出,滋味滿分!店裡面嘅招牌雪糕酥皮筒我當然唔會錯過,「雲呢拿吉士」嗰個香味真係不得了,同「抹茶紅豆」嘅配合又係另外一種享受。記唔得錯嘅話,「藍莓芝士」都係好受歡迎,酸酸甜甜,真係唔錯過。拿破崙同埋蛋糕系列,每一款都做得好精緻,食物同視覺嘅享受兼備。總之來過呢度,感覺就好似去咗甜品天堂噉,每樣嘢都想一試再試!🍰🍮🥧

2023-12-29 301 瀏覽
#20231216 🤍📍 Signature by 5R 沙田沙田正街8號新城市廣場三期2樓A212號舖中環港鐵香港站29號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#開心果雪糕 #酥皮筒 $52💭 碌社交平台見好多post都推薦呢間,行過新城市廣場就去試下,用酥皮做個筒暫時都仲係好少見,咬落十分鬆脆,雪糕唧到有成4層好吸引🤩不過無果仁咬梗係差啲,個雪糕連埋個滿佈糖既酥皮筒真係有啲太甜🍦自己一個成晒應該要糖尿喇😅.#經典榛子拿破崙 $56💭 拿破崙都有開心果揀,不過見雪糕揀左就試另一隻,鐘意佢有果仁可以咬,食落相對地無咁甜,但個酥皮雪過入雪櫃之後無咁鬆化,口感變相會實左,感覺有啲普通,呢個價錢值唔值得試就真係見仁見智喇🙈.
#20231216 🤍
📍 Signature by 5R
沙田沙田正街8號新城市廣場三期2樓A212號舖
中環港鐵香港站29號舖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#開心果雪糕 #酥皮筒 $52

#經典榛子拿破崙 $56

2023-12-18 238 瀏覽
完全帶住興奮既心情去到沙田分店食佢既開心果雪榚🥳一試真係難望及失望😖完全冇開心果味,只有甜味😱又話好好食既😩😩😩呃人既,店員仲要係黑面謙講野態度唔多好添😫一間賣雪榚既地方應該係帶比人歡樂🤭點解d 店員咁唔開心既😥經過今次既經歷,唔會再去食呢間🍦只係得個樣😖
開心果牛角筒
2023-12-02
2023-12-01 231 瀏覽
The atmosphere was nice and the decor was pretty and clean. The cream horns were both tasty. The horns were crispy and fresh. The Napoleon cake tasted just like the cream horns. Would recommend the cream horn over the Napoleon as it's easier to eat.
Pistachio cream horn
2023-11-30
  • Pistachio cream horn
2023-11-15 233 瀏覽
食完飯咁啱路過,就同男朋友一齊食雪糕🥳🥳🥳之前見到有好多廣告都係關於呢一間雪糕店,都係介紹佢嘅牛角酥加雪糕😙😙咁啱我哋食嘅嗰一日係有開心果味,所以我哋就叫咗開心過果同乳酪兩種味道相併😆😆乳酪雪糕有啲甜,但係乳酪味都好出,食完一啖又想食下一啖😆😆😆開心果味都好特別,不過都係偏甜為主😆最後食埋個牛角酥,酥皮好脆,亦都好好食,不過佢就比較甜,令到成個雪糕都好天,因為本身上面嘅雪糕已經甜,下面嗰cone 唔能夠中和返,令到成個口感都剩係得甜味😕
食完飯咁啱路過,就同男朋友一齊食雪糕🥳🥳🥳

果同乳酪兩種味道相併😆😆

開心果味都好特別,不過都係偏甜為主😆

2023-08-30 366 瀏覽
📍Signature by 5R (沙田)沙田沙田正街8號新城市廣場三期2樓A212號舖法國牛角包酥皮號角cream horn ,表面有一層焦糖,中間鬆脆,有不同口味選擇🥐開心果忌廉號角選用意大利開心果,味道濃郁,creamy,表面有開心果碎,好食🤤🥐楓糖吉士忌廉號角金黃酥脆,用上夢王雞蛋整,吉士忌廉夠香濃,配上號角酥皮,口感豐富店舖仲有蛋糕、雪糕等甜品,下次再食#沙田#shatin#沙田美食#香港#hongkong#hkfood#hkfoodie#食好西#相機食先#手機食先#香港好去處#週末好去處#情侶好去處#閨蜜好去處#dessert #cake#icecream #creamhorn#開心果#忌廉#雪糕#號角#甜品#焦糖#打卡#drinks#新城市 #eating_and_working_in_h_沙田
📍Signature by 5R (沙田)
沙田沙田正街8號新城市廣場三期2樓A212號舖

🥐開心果忌廉號角

🥐楓糖吉士忌廉號角

店舖仲有蛋糕、雪糕等甜品,下次再食

#沙田#shatin
#新城市
#eating_and_working_in_h_沙田
外賣自取
2023-08-18 232 瀏覽
超級鍾意食開心果!可以叫我開心果達人,為佢嘅開心果雪糕而嚟,最後被佢嘅牛角號角驚艷🤤再望真啲先恍然大悟,唔怪得啦!呢間專門店專賣拿破侖🥰🍦開心果雪糕就合格啦,有啲啲開心果味,但就當然唔好同Gelato 比💡個Staff話單隻味比Twist扭紋更濃🤤個雪糕筒就更surprise🥰食晒啲雪糕筒都無咩靈魂,只係裝住雪糕嘅載具。點知,一啖食落去「sakusaku 」酥皮輕巧鬆脆嘅口味,不廢吹灰之力就將牛角筒咬開,啲牛油味相當濃郁😍口感好似食薯片咁,咬開個筒就唔想畀佢停,不斷一啖接住一啖🤤🫣美中不足係個牛角筒唔夠熱,如果唔係就可以做到冰火交融嘅快感🫶🏼去到牛角筒最後嗰啖,先至食唔到雪糕,份量都多!🌟總括嚟講,會想試埋其他味呢!

🌟總括嚟講,會想試埋其他味呢!
CREAM HORN Pistachio 開心果號角
CREAM HORN Pistachio 開心果號角
2023-08-13 157 瀏覽
雪糕真的好吃 第一次好吃到要寫食評甜而不膩 而且帶點酸味 又不會酸過頭比起Haagen-Dazsh還好吃 店員服務態度也很好店內還有很多優惠 我跟我朋友一起來 她平時是不吃冰的人亦讚不絕口
雪糕真的好吃 第一次好吃到要寫食評
甜而不膩 而且帶點酸味 又不會酸過頭
比起Haagen-Dazsh還好吃
店員服務態度也很好
店內還有很多優惠
我跟我朋友一起來 她平時是不吃冰的人亦讚不絕口
2023-07-30 126 瀏覽
意大利開心果 x 北海度3.6牛乳乳酪雪糕🍦 $52❗️期間限定❗️👧🏻性價比高既雪糕❤️中意食開心果一定要試❗️聽店員介紹, 開心果雪糕係用左意大利開心果醬制作而成🙌🏻而乳酪高使用開到3.6特選牛乳制成🥛食落好濃開心果味, 而且雪糕香滑, 乳酪酸酸地好開胃,💁🏻‍♀️啱哂夏天☀️下次試埋佢地個Horn🙌🏻
意大利開心果 x 北海度3.6牛乳乳酪雪糕🍦 $52
❗️期間限定❗️

👧🏻性價比高既雪糕❤️中意食開心果一定要試❗️

扭紋雪糕
2023-06-30
扭紋雪糕
2023-07-24 121 瀏覽
接近收舖時間過嚟,好多甜品已經賣晒要買記得要趁早!門面有大大個雪糕🍦好易認號角有九款不同口味,不同味道價錢不一樣,即叫即做,夠新鮮開心果味號角:號角脆卜卜,又唔油膩,開心果味十足雲呢拿吉士忌廉號角:細心睇會見到一粒粒雲呢拿籽,證明用料十足,唔係用雲呢拿油,清甜好味😋個人覺得比開心果味好食店員好細心,會用膠紙將號角貼實係西餅盒。我係想試芒果拿破崙,可惜已經賣晒,唯有試吓士多啤梨拿破崙:因為呢度嘅甜品俾市面一般甜品少甜,加上士多啤梨嘅酸度,反而顯得更酸都係號角系列比較好啲。除咗拿破崙同號角,店入邊仲有其他甜品:火焰🔥雪山蛋糕好似好好食生日要買一個試下!其他甜品都好吸引!仲有曲奇同其他急凍甜品、急凍威靈頓牛柳。
接近收舖時間過嚟,好多甜品已經賣晒

要買記得要趁早!

門面有大大個雪糕🍦好易認

號角有九款不同口味,不同味道價錢不一樣,即叫即做,夠新鮮

開心果味號角:
開心果忌廉號角

號角脆卜卜,又唔油膩,開心果味十足

雲呢拿吉士忌廉號角:
雲呢拿吉士忌廉號角

個人覺得比開心果味好食

店員好細心,會用膠紙將號角貼實係西餅盒。

我係想試芒果拿破崙,可惜已經賣晒,唯有試吓士多啤梨拿破崙:
士多啤梨拿破崙

都係號角系列比較好啲。

除咗拿破崙同號角,店入邊仲有其他甜品

火焰🔥雪山蛋糕好似好好食

生日要買一個試下!

其他甜品都好吸引!

仲有曲奇同其他急凍甜品、急凍威靈頓牛柳。
2023-07-18 99 瀏覽
不得不說 牛角酥係高質的嗰種鬆化同埋香氣有一種牛油香味真係抵佢打頭陣招牌忌廉筒用法國直送酥皮製造甜品師傳 即日將忌廉筒卷成5層上色嘅工序都好複雜要Jim完白糖然後又要重新放回焗爐所以都好考功夫佢可以夾埋好多特別好味嘅Cream有成 9款,有開心果、伯爵茶朱古力、宇治抹茶口味我就揀咗開心果好吸引 又少見無論係個牛角 定係開心果Cream都係高水準不過呢我會叫佢做一口酥真係食兩啖就冇晒啦如果佢個cream可以係雪糕同埋佢可以大份啲就會比較好
不得不說 牛角酥係高質的
嗰種鬆化同埋香氣