2020-05-28 880 瀏覽
Soulmate cafe的下篇來了!今次介紹的呢2款係一個set來!首先就有個部隊鍋。入面材料好豐富,個樣都好靚🥰 最頂有隻蛋黃勁吸晴,而下面仲鋪左滿滿的芝士😚 配菜就有泡菜,菇,菠菜,茄汁豆,粟米,整係配料都勁豐富😝 主要的餸就有餐肉,火腿,腸仔,年糕,魚糕片咁。每樣分量都好多,所以係意料之外的大兜😂 最緊要個底的韓國公仔麵夠粗,索晒啲湯,好正😆 但稍為越食會越腍🙈 不過真係整得好濃味,啱晒我👍🏻-其實今次係因為個tiramisu所以想來的🥳 因為見人食好靚!佢就係一層手指餅一層cream咁!啲手指餅略嫌浸得唔夠米酒,所以差小小酒香。個忌廉芝士就夠滑夠thick!仲小小鹹!整體加埋咁食唔會好膩,面頭仲有一層可可粉,真係點綴來😌樣吸引過味道但味道都5差!所以呢間都幾推大家去!
  • 韓國米酒意式芝士蛋糕
2020-05-24 875 瀏覽
🐾 Seoulmate Cafe (銅鑼灣) 🐾-韓式炸雞(芝士、甜辣、柚子蜜)$158✔️烏卒卒鰻魚櫻花蝦飯$148✔️炸軟殼蟹芒果簿餅$148✔️- 韓式炸雞:我今次揀咗芝士甜辣同柚子蜜,我覺得最好食都係最普通嘅甜辣醬,啲雞都好嫩滑,不過我覺得如果再熱少少啱啱炸起咁樣上嘅話就好好多。-烏卒卒鰻魚櫻花蝦飯:呢個我覺得個個嚟到都必嗌,好似每張枱都有一個😂出邊嗰一層係蛋白嚟,啲飯唔係好夠熱…😂第一次食咁嘅質感嘅鹹食,都係幾特別嘅-炸軟殼蟹芒果簿餅:個餅皮都唔錯嘅夠薄,估唔到芒果都幾襯熱食,軟殼蟹冇得輸👍🏻—————————————(非專業,完全跟據個人口味☺)食物:6/10環境:8/10服務:6/10人均消費:$200———————————————▪店舖名稱: Seoulmate Cafe (銅鑼灣)▪店舖地址:🔸銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場4樓-----------------------
🐾 Seoulmate Cafe (銅鑼灣) 🐾
韓式炸雞(芝士、甜辣、柚子蜜)$158✔️
烏卒卒鰻魚櫻花蝦飯$148✔️
炸軟殼蟹芒果簿餅$148✔️
—————————————
(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:6/10
環境:8/10
服務:6/10
人均消費:$200
———————————————
▪店舖名稱: Seoulmate Cafe (銅鑼灣)
▪店舖地址:
🔸銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場4樓
-----------------------

2020-05-16 1216 瀏覽
除左比呢到勁可愛嘅兩款signature吸引住之外❣️係為左佢個米酒tiramisu而黎🤤估唔到真係幾驚喜✨.烏卒卒鰻魚櫻花蝦飯🌋 $148自己本身唔係好鍾意食鰻魚 但係黎到呢度點都要試吓佢舊雲/火山☁️真係好可愛💓因為唔知佢地有咩分別 餐牌英文寫住係black truffle seafood risotto🙈但係問啲staff原來係未update🧐所以兩個嘅分別係一個有櫻花蝦一個冇🤣火山口放左隻蛋黃 一切開就好似lava咁流出黎😍唔知係咪影相影耐左 啲飯凍晒 同埋痴埋晒一舊舊😫外面係加左墨魚汁嘅蛋白 所以佢係帶少少鹹味嘅梳乎厘😝加埋飯一齊食 口感都幾特別🤩覺得櫻花蝦嘅份量可以多啲 同埋啲飯粒粒分明啲會比較好😋.焗蕃茄泡菜芝士豆腐🍅🧀 $58睇相覺得佢有啲伏 但係食落幾驚喜🤤最面係一層焗過嘅芝士 跟住就到泡菜 最底就係一舊舊豆腐 成煲野再用茄蓉浸住😍呢個前菜好推介‼️雖然芝士味好濃郁(芝士份量都幾多 仲有得拉絲添)✨但係加埋泡菜同埋茄蓉 酸酸辣辣 食落好開胃😚兩者可以完美咁balance番👍🏻.韓國米酒意式芝士蛋糕🤎 $58呢到嘅tiramisu好特別😋係用左韓國米酒黎浸手指餅😍所以食落帶少
烏卒卒鰻魚櫻花蝦飯🌋 $148

焗蕃茄泡菜芝士豆腐🍅🧀 $58
焗蕃茄泡菜芝士豆腐

韓國米酒意式芝士蛋糕🤎 $58
呢到嘅tiramisu好特別😋係用左韓國米酒黎浸手指餅😍所以食落帶少少酒嘅苦味 不過可以再濃啲🤫手指餅雖然浸淋左 但係入面都仲有少少脆🤤最鐘意係佢啲mascarpone💛好滑 芝士嘅鹹香味啱啱好💯如果佢再大件啲就好喇 唔夠喉😫
韓國米酒意式芝士蛋糕

奧利奧芝士奶蓋🖤🤍 $48
呢度嘅芝士奶蓋都做得好出色🤩芝士味好濃郁‼️所以係冇奶味嘅🍼同埋佢做到好杰身 口感好厚好實在🤤真係好似食緊啖啖芝士咁😍再配埋啲甜甜地嘅oreo碎一齊食 真係大滿足🥳我同我個fd停唔到口 個奶蓋好快KO左🤣原本以為下面會係Oreo milk shake🙈但係佢只係普通嘅朱古力黎🍫不過真心推介試呢到嘅芝士奶蓋❣️
奧利奧芝士奶蓋

焗蕃茄泡菜芝士豆腐
韓國米酒意式芝士蛋糕
奧利奧芝士奶蓋
2020-05-03 1498 瀏覽
疫症期間,估唔到公假夜晚八點都要排隊呀!排左大約半個鐘先有位,想食嘅要卜定位喇我地一行四人,叫左四個主菜岩岩好飽晒😍仲要每人唔洗200蚊,抵食呀!最值得一試係個火山鰻魚飯,好有特式。佢係用一啲蛋白包住個飯拎去焗。啲飯嘅醬料味唔會太濃,又點綴到鰻魚嘅香味,好食呀!卡邦尼年糕呢個fusion食法幾得意,但有少少漏,試下都ok嘅.我朋友好鍾意個咸蛋海鮮pizza, 我就一般,因為我都唔鍾意pizza上面有菠蘿嘅😂但客觀啲講,佢個菠蘿的確可以平衡到咸蛋醬嘅味道,清新一啲冇咁漏。我地仲叫左碟炸雞,其實幾好食,脆卜卜啲雞又滑。但你話係咪好特別又唔算,鍾意食炸雞嘅都可以叫少少黎試下!我就叫左杯士多啤梨芝士奶蓋,頭幾啖幾好味,但飲落左就好甜!唔飲得甜嘅就最好唔好叫或者同人share飲喇~

我地一行四人,叫左四個主菜岩岩好飽晒😍
仲要每人唔洗200蚊,抵食呀!

最值得一試係個火山鰻魚飯,好有特式。
佢係用一啲蛋白包住個飯拎去焗。
啲飯嘅醬料味唔會太濃,又點綴到鰻魚嘅香味,好食呀!

2020-04-30 1059 瀏覽
I guess the only reason this restaurant has so many "recommendations" is because it is a supporter of protestors… the food is really normal and the price is not cheap. I ordered the hot eel rice and there is little eel inside but really fishy…i also orders other dishes which are not as what I've expected… service is normal, seats are normal like a fast food restaurant. anyways I wont recommend it to any of my friends.

2020-04-30
2020-04-22 1107 瀏覽
呢間cafe好出名 個個都介紹好得意既火山飯不過今次嚟到我同朋友都唔太想試所以簡單嗌咗兩個主食兩味炸雞 一款係柚子蜜 呢款係普通飲柚子蜜個味 然後芝士個款佢係比較稀 面頭個啲芝士粉 但個芝士味唔算話好突出 不過要讚炸雞既肉質好好 夠嫰滑另一款係甜辣炒年糕唔太推薦呢個 因為年糕略為硬身 魚糕正常發揮 偏辣有加一整體還好 但可以試下其他食物
呢間cafe好出名 個個都介紹好得意既火山飯

偏辣

有加一
整體還好 但可以試下其他食物
2020-04-08 1995 瀏覽
CWB 銅鑼灣 • Seoulmate Cafe 🇰🇷📍銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場4樓Seoulmate Cafe是一間高質韓式黃店,亦是三五知已相聚的好地方💛有分戶外同室內,戶外可供水煙,室內設計走簡約韓風,食物選擇和份量多,fusion得來又好食🤤烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯 $148 🌋 韓式炸雞(芝士&甜辣)$148 🐥草莓芝士奶蓋 $48 🍓Oreo 芝士奶蓋 $48 🖤火山飯的賣相好可愛,外層是墨魚汁蛋白,不過味道不出,口感像梳乎厘;入面是鰻魚櫻花蝦炒飯,鰻魚份量頗多,不過略厭飯粒太濕🧐炸雞大大件,炸得脆口,芝士同甜辣味濃郁,雞肉嫩滑,記得趁熱食😋草苺芝士奶蓋好飲,甜度適中,但Oreo則太甜🙈本身想試Bailey's 奶蓋,但最近停酒,所以下次先☺️➰👅 味道:🌟🌟🌟🌟👀 環境:🌟🌟🌟💫👩🏼‍🍳 服務:🌟🌟🌟💰 抵食:🌟🌟🌟
CWB 銅鑼灣 • Seoulmate Cafe 🇰🇷

💰 抵食:🌟🌟🌟
  • 草莓芝士奶蓋
  • 韓式炸雞
2020-04-07 897 瀏覽
終於有機會食到傳說中嘅火山飯,可能嗰一日時間尚早咁啱唔使等位,直接坐𨋢上到去,有位waitress 好禮貌兼好好彩就已經有得入座,其實上到黎嘅時候都見到有成八成滿座,叫咗個烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯,同埋一個軟殼蟹沙律,個火山飯真係名不虛傳,一切開蛋黃有頂知底慢慢滲漏出嚟,熱辣辣嘅鰻魚飯粒,睇見都流口水,而且面頭嗰個好似棉花般嘅moose , 連埋啲飯一齊食啱啱好,賣相表情可愛,至於個軟殼蟹沙律配以西柚一齊食,又開胃又清甜,完全唔覺得好油膩
2020-02-07
2020-04-02 703 瀏覽
🔆朋友聚會好地方👍🏻韓式良心店​​🌟推介食品🌟​1️⃣ 阿朱媽年糕多士雪糕大戰 $68​上層配左烤過嘅棉花糖同奧利奧,棉花糖外層脆裡面流心好特別!適合多人一齊share,一個人食可能會覺得太甜 🤪低層年糕都有驚喜,賣相就好出色,打卡精選🥳​​2️⃣ 朱古力 K爆米餅 配焦糖香蕉 $68​最頂有雲呢拿雪糕中和返脆脆既甜😋焦糖香蕉🍌係最好食一部分,均勻甘鋪滿香蕉,非常夾​​Seoulmate Cafe​地址:銅鑼灣駱克道491-499 號 京都廣場4樓 ​​好味 😋😋😋😋​賣相 👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️​價錢 🏦🏦🏦🏦​(5分最高)​​✨餐廳環境✨:餐廳坐位比較近,不過整體都算舒適​​🧑🏻‍🍳侍應服務🧑🏻‍🍳:服務員應該系韓國人,不過要用英文溝通🤣🤣​​🔆總結一下🔆:性價比平平,出品有特色​​​
🔆朋友聚會好地方👍🏻韓式良心店​

好味 😋😋😋😋​
賣相 👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️​
價錢 🏦🏦🏦🏦​
(5分最高)​

✨餐廳環境✨:餐廳坐位比較近,不過整體都算舒適​

🔆總結一下🔆:性價比平平,出品有特色​

Seoulmate Cafe係銅鑼灣京都廣場4樓,係一間韓國Fusion菜既餐廳,裝修簡約,有好多雲狀既裝飾,幾舒適🙈呢到食物外型好吸引,好多人都會叫黎打卡🥰包括有烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯、Seoulmate雲下的泡菜炒飯、各款甜品等等------1. 韓式小食拼盤 $198 4/5拼盤有炸雞、沙律、蕃薯條、雞串、炸蝦餅同餃子,每款得2-3塊,份量品多,有點貴,蕃薯條炸得香脆🤤但比較薄身,如果厚點口感會較好年糕多士同雪糕大戰烤棉花糖和oreo $68 3.8/5打卡係幾靚🥰但價錢偏貴,棉花糖輕輕燒過,軟綿綿配上雪糕,味道正常,但雪糕融得有點快,而且朱古力醬多一點會較好
------
1. 韓式小食拼盤 $198 4/5

年糕多士同雪糕大戰烤棉花糖和oreo $68 3.8/5
2020-03-22
2020-03-25 689 瀏覽
禮拜五晚爆場要等位嘅Café💛——以下係我嘅推介,覺得好食嘅:.韓式炸雞($178)叫咗芝士,甜辣同甜豉油三隻味。芝士醬好濃郁;甜辣係甜多過辣,唔係好食到辣味;甜豉油好香,係三隻入面我覺得最好食嘅!雞肉嫩滑,係有肉汁嘅炸雞😋相當不錯!.烏卒卒火山飯($148)外形好可愛,原來內有乾坤!入面係鰻魚飯黎㗎,出面灰色應該係蛋白,撈埋入面飯一齊食落甜甜地。鰻魚飯本身都甜,加埋上面粒蛋黃,質地濕潤。.係同朋友聚會嘅好地方🥰.Overall: 7.5/10Value for money: 3.6/5.📍Seoulmate Cafe (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場4樓 @ Seoulmate Cafe
禮拜五晚爆場要等位嘅Café💛
——
以下係我嘅推介,覺得好食嘅:
韓式炸雞($178)
烏卒卒火山飯($148)
係同朋友聚會嘅好地方🥰
Overall: 7.5/10
Value for money: 3.6/5
📍Seoulmate Cafe (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場4樓
@ Seoulmate Cafe
2020-03-24 416 瀏覽
今日有朋自遠方來到銅鑼灣陪我食lunch,所以就算疫情幾嚴峻,都出去快食個lunch!大概1:30上到去依間seoulmate,因為第二波疫情嘅關係,大概得四張枱坐人,而且隔得好開坐🙂我記得之前lunch time依間係坐滿人,所以一直冇試過,今時今日、此情此景,難免難過,只能共渡時間...韓式窩蛋肉鬆拌飯,其實我諗咗好耐,又想食韓式牛肉炒唔知咩粉🍝又想食肉眼扒🥩,但係點解最後會揀咗韓式窩蛋肉鬆拌飯呢,就係因為睇到隔離枱食得好滋味🤣果然冇令我失望,倒埋啲汁落去撈撈撈,非常之好味😋鐵板炸雞配咖喱汁,炸雞大大件,咖喱汁撈落去公仔麵,神仙都腳軟啦🤤50幾蚊至到80幾蚊嘅午餐,有湯有嘢飲,門口仲有玩具玩,一定要再食多幾次🥳
韓式窩蛋肉鬆拌飯

果然冇令我失望,倒埋啲汁落去撈撈撈,非常之好味😋

鐵板炸雞公仔麵

2020-03-24
韓式窩蛋肉鬆拌飯
鐵板炸雞公仔麵
2020-03-24 574 瀏覽
呢個「憤怒的火山」係呢度既招牌菜,火山造型真係幾吸睛既👀 不過要打卡既話就要快手影相啦,因為火山頂既蛋黃變熟就影唔到火山爆發效果架啦❣️-灰色火山🌋其實係加左墨魚汁嘅蛋白,口感好似梳乎厘,入面包住左鰻魚飯,鰻魚粒份量唔少,而且有芝士拉絲(不過無乜芝士味🙈),味道正常,但係阿寶👱🏻‍♀️覺得啲飯太濕啦,食落口感好黏,如果係乾身啲既炒飯會更好食!🤨-甜甜地嘅梳乎厘加咸咸地既飯,呃。。。食過一次就夠啦!🤫
甜甜地嘅梳乎厘加咸咸地既飯,呃。。。食過一次就夠啦!🤫
烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯
烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯
2020-03-20 402 瀏覽
之前次次想食呢間seoulmate cafe都full booking, 今次襯早放工終於可以早小小walkin食到啦~呢間餐廳既環境整潔而乾淨,間隔寛趟,而且座位都有好多,人多多黎食都無問題,適合一大班人聚腳🤣今次我地2個人叫左「韓式小食拼盤」、「卡邦尼芝士年糕」、「軟殼蟹忌廉意粉」,本身係為左佢杯血腥瑪利林奠特飲而黎,可惜已經無哂🥺韓式小食拼盤有蕃薯條、炸雞、沙律、雞串、炸蝦餅同餃子,非常豐富,選擇困難症患者必選😂卡邦尼芝士年糕我就比最高分🤩 好味道而白汁煙腳肉同年糕口感非常之夾,不過食得多可能會濟🤢軟殼蟹意粉就正正常常,可能因為卡邦尼既味太濃郁掩蓋左🤭🤭

軟殼蟹意粉就正正常常,可能因為卡邦尼既味太濃郁掩蓋左🤭🤭
2020-03-18 324 瀏覽
雖然話家下少左人出街食飯,但係銅鑼灣要搵個地方舒舒服服傾下計而又唔係連鎖集團都並非易事。最後我地一行2人揀左呢個樓上既韓國餐廳。地點就腳,sogo行多2步就到。我地2個女仔叫左2個dishes -無諗到咁大碟 🤦🏽‍♀️ 可以自己揀味道 柚子味清清地同醬油味少少咸個麵就好足料 - 配料同麵既比例岩岩好,唔好睇佢咁既顏色,其實佢唔咸家荔枝乳酪梳打 - 我個人覺得唔算好甜整體唔錯 - 食物質素、環境及服務態度都唔錯,唯一係冷氣有d大,個風口對正張枱吹,食物好快就凍左 🤯

我地2個女仔叫左2個dishes -

無諗到咁大碟 🤦🏽‍♀️ 可以自己揀味道