𝐒𝐞𝐚𝐧 𝐂𝐚𝐟𝐞落地玻璃設計,喺餐廳出面已經望到入面好靚,餐廳以粉色系為主調,以花為主題,滿滿嘅少女心而且環境舒適,裝修好靚好適合嚟打卡🌹食物方面擺盤精緻,味道都唔錯,而價錢亦都唔貴,一個𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡跟埋湯,另外仲可以加錢轉飲品同甜品,好抵食‼️🔝青醬雞粒意大利飯 $𝟖𝟐🔝忌廉蘑菇湯 (跟餐)🔝抺茶芝士蛋糕 +$𝟏𝟖🔝鮮奶咖啡 +$𝟐𝟖🔝好打卡𝐚𝐛𝐥𝐞🌹
而且環境舒適,裝修好靚好適合嚟打卡🌹

🔝青醬雞粒意大利飯 $𝟖𝟐

🔝忌廉蘑菇湯 (跟餐)

🔝抺茶芝士蛋糕 +$𝟏𝟖

🔝鮮奶咖啡 +$𝟐𝟖

🔝好打卡𝐚𝐛𝐥𝐞🌹

2022-05-06
好適合充滿少女心💕既人士黎打卡,門面落地玻璃貼左櫻花樹,店內以粉色為主色,隨處可見花花盆栽🪴佈置。餐廳空間大,座位闊落,食物方面🍽️擺盤設計好有心思,但味道就普普通通。——————————————♥———————————————- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ♥️ 凱撒沙律🥗爽脆沙律菜配上番茄仔、沙律醬♥️ 是日餐湯 - 南瓜湯♥️ 慢煮加拿大🇨🇦豬鞍扒配百里香鳳梨醬 $238Pan Seared Sous Vide Pork Loin with Thyme Pineapple Sauce見到Menu寫配百里香鳳梨醬,即刻聯想到Fresh既味道,上菜既時候發現冇百里香鳳梨醬就問下侍應,佢再問廚房得知原來已經搽左係豬鞍扒面一齊煎,滿心期待咬落去點知期望與現實係好大出入,豬鞍扒偏重咸味,一啲鳳梨 味都食唔到,慢煮技巧唔錯,肉質細嫩,保持肉汁。♥️ 香煎肉眼扒配燒汁、薯蓉 $268Pan Seared Ribeye with Gravy Serving with Mashed Potato肉

♥️ 凱撒沙律🥗
爽脆沙律菜配上番茄仔、沙律醬

♥️ 是日餐湯 - 南瓜湯
是日餐湯 - 南瓜湯

♥️ 慢煮加拿大🇨🇦豬鞍扒配百里香鳳梨醬 $238
慢煮加拿大豬鞍扒配百里香鳳梨醬

♥️ 香煎肉眼扒配燒汁、薯蓉 $268
肉眼扒叫左七成熟,肉質夠腍,但成塊扒冇咩味道,冇牛味、冇調味,配料方面有茄子🍆、脆肉瓜、南瓜泥、薯泥。
香煎肉眼扒配燒汁、薯蓉

♥️ 玫瑰花茶Rose Tea 原價$52
跟Dinner Set 就加$28
影相打卡一流,餐廳提供左蜜糖,可自行加入茶中,味道普普通通。
玫瑰花茶

♥️ 蜂蜜檸檬梳打 Honey Lemon Soda $48
跟Dinner Set 就加$28
外觀吸晴,檸檬🍋同蜂蜜比例好好,全餐晚飯最出色既👍🏻👍🏻👍🏻
蜂蜜檸檬梳打

蜂蜜檸檬梳打
2022-10-12 97 瀏覽
呢度真係好少女風 已經是第二次再幫襯🤫門口位置已經裝修得好靚一入去仲有粉紅色櫈 再加埋霓虹燈 真係岩晒打卡🥳-佢個下午茶set記得book位時要預先訂定去到既時候個侍應同我地講冇得order好彩有預先訂定左先有得食🙈🙈-個熱汽球架真係好可愛💕少女心大爆發而且啲甜點都好可愛 三個女仔分都夠食😋同朋友們影左好多相🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️呢度真係一個打卡好地方 岩晒閨蜜們聚會-開心渡過了一個愉快的下午👍🏻
呢度真係好少女風 已經是第二次再幫襯🤫
同朋友們影左好多相🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️
呢度真係一個打卡好地方 岩晒閨蜜們聚會
開心渡過了一個愉快的下午👍🏻
2022-07-07
Séan Cafe 外表是一間優雅的花系餐廳,由店外手繪的花花壁畫以至店內的花系裝飾和擺設,都讓大家感受到濃濃的花之氣色。  食物也貫徹花的主題,店主用心研發,以花入饌,讓視覺和味覺上都得到整體的滿足。  入到黎當然不停打卡,Ensure 手機有足夠位可以影相📸️。今次試左佢地晚餐💛肉眼扒配薯蓉燒汁凱撒沙律紅酒肉汁鮮嫩配紅酒🍷一流,薯蓉香滑,沙律素材新鮮!💛泰式冬陰功煮青口冬陰功味濃郁配青口有另一番滋味,用法包沾汁一流💛焦糖炮谷疏乎厘班戟好少用焦糖炮谷配合甜品,一個嶄新fusion體驗,滿足我食甜嘢嘅慾望

今次試左佢地晚餐
💛肉眼扒配薯蓉燒汁
凱撒沙律紅酒

肉汁鮮嫩配紅酒🍷一流,薯蓉香滑,沙律素材新鮮!

💛泰式冬陰功煮青口
冬陰功味濃郁配青口有另一番滋味,用法包沾汁一流

💛焦糖炮谷疏乎厘班戟
2022-09-30 87 瀏覽
呢間粉紅色cafe想去好耐,唔知點解同朋友約到依家先去食到🤣不過唔緊要,去到都好開心💖離遠望到門口既落地大玻璃離,已經覺得好靚,餐廳入面用粉紅色做主題,好多打咭位(襯埋花花同羽毛🪶好靚)特別係門口嘅吧枱同埋梳化位,見好多人都喺度影相😍🍴食物🍴1️⃣Set Dinner(包湯/沙律&酒/咖啡或茶)南瓜湯🎃南瓜味道好濃郁,入口有份清甜味。慢煮加拿大豬鞍扒配百里香鳳梨醬$238: 豬鞍好軟淋,好易切開👍🏻配鳳梨醬甜甜地同豬肉好夾,下層喺好滑嘅薯蓉,仲有燒香咗既蔬菜墊底,成個感覺好豐富🤤食肉就當然配紅酒🍷我都係淺嘗一下,聽日仲要返工😜2️⃣香草醬車厘茄意粉配慢煮雞柳$118:好開胃味道嘅一道意粉,香草加埋蕃茄味道多層次👍🏻雞柳肉質都幾嫩,同埋份量都算多✨3️⃣雜莓忌廉芝士窩夫$88:原來窩夫打直咁擺,視覺效果仲靚😍揭開窩夫中間係好邪惡嘅牛油🧈不過一定要咁樣配合先更加好食🙈影咗一陣相,窩夫仲keep到微暖既溫度,咬落好鬆脆!4️⃣彩虹梳打$48:真係做到一層層🌈顏色效果,好靚啊😍味道唔會太甜,百香果味道比較重。

🍴食物🍴
1️⃣Set Dinner(包湯/沙律&酒/咖啡或茶)

南瓜湯🎃南瓜味道好濃郁,入口有份清甜味。

食肉就當然配紅酒🍷我都係淺嘗一下,聽日仲要返工😜

哩間𝚌𝚊𝚏𝚎我以前同朋友已經去過幾次~以前食一向都覺得普通,聽講佢哋而家轉左人接手🤔再諗住去多次試吓有咩唔同🫢估唔到𝙼𝚎𝚗𝚞多咗咁多𝚏𝚞𝚜𝚒𝚘𝚗既料理✨我地今次就去食佢既𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚜𝚎𝚝🍝意外地味道好吾錯👍🏻比起以前多左創意同埋好食左✨🦐川辣萵筍大蝦意大利粉 $𝟷𝟶𝟾哩個好推薦✨冇諗到小編最鍾意嘅萵筍竟然可以擺埋落意大利粉度🤣食落去真係有種食緊川菜既感覺🌶️大蝦都大大粒幾好食,注意返呢個有少少辣度既❗️🍝日式胡麻醬珍珠帶子意大利粉 $𝟾𝟾珍珠帶子份量都充足,細細粒幾得意✨加入左胡麻醬意外地好有日式風味🤣一路食一路喺度懷疑自己食緊日式定西餐🤣都幾得意值得一試~🍰日式芝士蛋糕 +$𝟷𝟾次次黎到都會叫🤭就係普通味道唔錯嘅抹茶芝士蛋糕🤣

🦐川辣萵筍大蝦意大利粉 $𝟷𝟶𝟾

🍝日式胡麻醬珍珠帶子意大利粉 $𝟾𝟾

🍰日式芝士蛋糕 +$𝟷𝟾
次次黎到都會叫🤭就係普通味道唔錯嘅抹茶芝士蛋糕🤣
2022-09-29 52 瀏覽
去咗銅鑼灣呢間靚靚Cafe🥰 窗邊嘅貝殼小沙發真係超靚❤️ 全間餐廳嘅主題仲要係粉紅色😍 有少女心爆發😆我哋叫咗兩個lunch set🍽 已經包沙律🥗 主菜🍖 同飲品🍹龍蝦汁大蝦意粉🍝 ($128)意粉軟硬度適中,仲帶濃濃既龍蝦汁味👍🏻 大蝦夠爽口彈牙❤️泰式肉碎漢堡($98)竹炭漢堡夠軟熟🥰 再配埋辣辣地既肉碎🌶 同生菜🥬 仲有大大隻蛋黃流心既蛋😍味道好夾❤️ 仲有大大盤炸到好脆嘅薯條🍟桂花烏龍茶🌸/ 黃菊杞子茶🌻(跟餐每款+$28)兩款花茶都好靚🥰 好啱打卡❤️ 而且入口清新舒服😌

龍蝦汁大蝦意粉🍝 ($128)
意粉軟硬度適中,仲帶濃濃既龍蝦汁味👍🏻 大蝦夠爽口彈牙❤️

泰式肉碎漢堡($98)

桂花烏龍茶🌸/ 黃菊杞子茶🌻(跟餐每款+$28)
兩款花茶都好靚🥰 好啱打卡❤️ 而且入口清新舒服😌
2022-09-27
呢間cafe喺總統戲院對面,好適合約朋友黎打卡😍。主要粉紅tone好少女💕,又有宮廷風既座位,樓底又高好有空間感✨。🔅西班牙海鮮飯 ($218)Paella份量都幾多,適合3~4人share。有青口、蜆、魷魚同蝦。蕃茄味幾濃,偏酸幾開胃,飯好入味😋。🔅小食拼盤 ($148)鍾意炸物既我梗係要叫個小食拼盤😚。拼盤有煙三文魚多士、水牛芝士條、爆谷雞(雞粒)、單骨雞翼同薯條。雞翼幾辣,炸得好脆,唔係炸返cp雞咁hea🤣。芝士條唔膩又拉絲😍,薯條灑左辣椒粉,全部都好香口🥰。🔅黑森林梳乎厘班戟 ($108)其實係見到pancake好吸引所以先黎呢到😍,身為朱古力控梗係唔可以錯過🍫。Pancake有3塊,每塊都幾厚😋,空氣感十足😍,但又唔會食陣風咁。Cream同朱古力都唔膩,食落無咁邪惡😚。不過留意返menu寫要等大約45~60min😛,所以記得預返時間叫起💕。💬整體食物同環境都真係唔錯,好適合一班朋友黎gathering同打卡🥺。

西班牙海鮮飯
西班牙海鮮飯
🔅西班牙海鮮飯 ($218)

小食拼盤
水牛芝士條
🔅小食拼盤 ($148)

黑森林梳乎厘班
🔅黑森林梳乎厘班戟 ($108)

2022-09-26 42 瀏覽
成日經過銅鑼灣見到呢間好靚嘅打卡cafe😍今日終於忍唔住要去影相!櫻花樹班㦸($128)首先我以為櫻花樹班㦸會係撒啲櫻花上去就完😂但係佢嚟到真係勁靚😍😍 大大個棉花糖 下面就有pancake 另外仲有個朱古力蛋糕 同海鹽雪糕🤩 店員介紹有個櫻花酒俾我淋落去😍真係啱晒打卡 而且味道都唔錯 Pancake上面有奶蓋cream 配埋棉花糖食唔會太甜😋 另外朱古力蛋糕同海鹽雪糕又係一甜一鹽 食完都唔會覺得漏🤤西西里魷魚墨魚汁意粉配龍蝦汁($168)個擺盤真係好靚😍 好少食意粉會有兩款汁😚 不過其實主要會食到龍蝦汁 但係就見到黑色嘅墨汁😂 龍蝦汁都幾香濃 再配埋薄脆紫菜口感層次都更好😝脆薯條配黑松露醬($78)薯條真係必食 除咗黑松露醬 佢仲加咗啲Cajun粉 夠晒邪惡夠晒味道😋😋日式清酒煮蜆($98)清酒底甜甜地 食到日本嘅味道😋 蜆肉都冇沙 而且幾入味😍唔錯!蜂蜜檸檬梳打($48)飲品都好靚 不過檸檬有啲重 飲落比較酸😂 建議多番啲蜂蜜就好啦😚

櫻花樹班㦸($128)

西西里魷魚墨魚汁意粉配龍蝦汁($168)

脆薯條配黑松露醬($78)

日式清酒煮蜆($98)

蜂蜜檸檬梳打($48)
2022-09-24 40 瀏覽
如果食飯時間喺銅鑼灣想搵一間靚靚哋,質素又唔錯嘅餐廳,同朋友慢慢緊食個午餐,其實都幾難😵不過上次就發掘左喺銅鑼灣咁繁忙嘅地帶,都有一間非常打卡able質素高嘅Cafe!😋🖤波菜雞肉忌廉意大利飯 $89菠菜香味幾重,食落去都有一陣蔬菜味,但係清新甜嘅,唔會好大浸草青味~雞肉都幾厚肉,肉質鮮甜 ,成個飯味道都唔錯!不過份量就唔算太多,男仔食就未必夠飽啦🤔龍蝦汁大蝦意大利麵 $128頭先嗰款就比較清淡啲,呢一個就啱晒鍾意口味比較重嘅朋友,香濃嘅龍蝦汁,有一種酸甜香味,蝦肉新鮮彈牙😎幾好食!不過一樣份量就唔算太多啦~~午餐仲跟咗一個餐湯,嗰日嘅蘑菇湯😊真係好出色!!有一種粟米濃湯嘅感覺,比較濃稠酒味道比較甜,好飲❤️❤️❤️價錢就有特飲,我就叫咗彩虹梳打同蜂蜜檸檬梳打,彩虹梳打有啲似雜果賓治咁,賣相顏色豐富真係幾靚😚蜂蜜檸檬梳打我自己就好鍾意,檸檬嘅嗰種甜度適中,有一種以前細個食蜂蜜糖嗰種咁😂但同時亦都有檸檬嗰種酸味中和~~餐廳環境真係好靚,充滿左粉紅色嘅花花同裝飾品😍女仔打卡真係幾好嘅選擇!另外,特別一讚服務真係好好,嗰日樓面得一位哥哥仔係侍應,真係好有禮貌態度好好👍🏻😌

波菜雞肉忌廉意大利飯 $89

龍蝦汁大蝦意大利麵 $128

2022-09-22 48 瀏覽
餐廳位於銅鑼灣SOGO後面,裝潢以粉紅色為主調💗,仲有各式各樣嘅花花裝飾🌸,簡直係少女心爆發呀~ 整體環境闊落,店員友善,食物方面都有唔少選擇,好適合大家過嚟打卡食tea🤭All Day Breakfast賣相精緻,有香滑炒蛋🍳、鮮甜蕃茄🍅、腸仔🌭、蘑菇🍄、茄汁豆🫒、新鮮沙律🥗 、三角形薯餅🥔 同香脆可口嘅牛角包🥐 整體味道唔錯而且份量十足,喺呢個環境享受美食真係滿足呀✨龍蝦汁大蝦蘑菇扁意粉都幾豐富🍝 蝦仁大大粒,鮮甜爽口🦐 配上濃郁嘅龍蝦汁好滋味呀🤭 旁邊更有兩粒蕃茄作為點綴,超級打卡able~ 反而小食做得比預期出色!脆炸單骨雞翼外脆內軟,雞肉嫩滑多汁,帶點微辣,十分惹味🍗 脆脆拉絲水牛芝士條要趁熱食🥺 唔係嘅話就唔拉絲了😫 另外炸薯條都OK,香脆可口,可以一試🍟飲品方面要咗水果茶同玫瑰花茶🌹 淨係睇個擺盤已經大大加分😝 味道同平時飲開嘅差唔多但係用嚟打卡咩都抵晒😏 旁邊更附上超級特別嘅天然花蜜糖🍯~ 正呀!最後當然唔少得女仔又愛又恨嘅芝士蛋糕啦!整體味道濃郁🧀,甜味中帶點芝士獨有嘅鹹鮮味,份量札實,底部更有一層簿簿嘅海綿蛋糕添☺️ 開心開心💓

2022-09-18 61 瀏覽
係銅鑼灣揾左間以花🌼🌸🌺🌻🌷做主題 環境舒適既餐廳 係鬧市中尋找寧靜😌😌我地嗌左兩個lunch set 🥣🫕黑松露蘑菇湯好濃黑松露味👍🏻每啖都飲到蘑菇🍄 🦞🦐龍蝦汁大蝦意大利麵🍝 ($128)大蝦🍤彈牙爽口 意大利粉吸哂龍蝦汁精華😍食落唔會膩🌶泰式香辣肉碎煎蛋漢堡🍔($98)呢個Fusion菜有驚喜🤩 無諗過香辣肉碎同竹炭包會咁夾🥳🤩 肉碎唔會太重香料味 個辣度會令人想不停食😂😂仲包左餐茶☕️ ➕少少錢仲可以嗌甜品(+$18)同特色飲品、花茶或咖啡(+$28)

我地嗌左兩個lunch set 🥣
🫕黑松露蘑菇湯
好濃黑松露味👍🏻每啖都飲到蘑菇🍄

🦞🦐龍蝦汁大蝦意大利麵🍝 ($128)
大蝦🍤彈牙爽口 意大利粉吸哂龍蝦汁精華😍食落唔會膩

🌶泰式香辣肉碎煎蛋漢堡🍔($98)

仲包左餐茶☕️
小編今日來到銅鑼灣一間花系咖啡店「Séan Cafe & Lounge」,門前的櫻花樹成為舖頭最吸睛的打卡位🌸 用上雲石餐枱和貴妃椅更顯高貴✨ 感覺置身於夢幻的花園當中,鋪天蓋地的花花,令人少女心大發💕 心情即刻變得愉悅😍「Séan breakfast」超豐富,推介煙燻芝士腸,一咬即爆芝士汁😍 厚切烤蕃茄清甜又多汁🍅 大啡菇厚肉超juicy,煙肉和炒滑蛋組合夠經典🥓🥚炸薯餅香脆,牛角包酥脆香口🥐 吃著沙律菜即時中和油膩感🥗 還配上水果乳酪,食物款式多到不知從那款開始吃😂 令人食得非常滿足😊「熔岩焦糖爆谷疏乎厘班戟」🥞🍿 散發出香噴噴的焦糖爆谷香味🍿班戟入口暖烘烘而且蛋香濃郁🥚充滿軟綿綿充滿空氣感☁️ 焦糖溶化在班戟上,班戟之間滲入香甜的焦糖爆谷味,加上粒粒焦糖脆爆谷,令口感更有層次,配上一杯暖暖的玫瑰latte中和甜度🌹,整道甜品變得更加完滿☺️🍽 :Séan breakfast;熔岩焦糖爆谷疏乎厘班戟👅好味指數:7.75/10;7.75/10💰消費:HK$158;HK$138📍 地址:Séan Café & Lounge (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下1號🈹推介優惠

🍽 :Séan breakfast;熔岩焦糖爆谷疏乎厘班戟
👅好味指數:7.75/10;7.75/10
💰消費:HK$158;HK$138
📍 地址:Séan Café & Lounge (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下1號
🈹推介優惠:N/A
之前經過呢度已經覺得呢間餐廳好靚,今次終於黎到食Lunch順便打卡喇!餐廳以夢幻嘅粉紅色作為主調,仲有好多唔同嘅裝飾花,特別推介窗邊嘅櫻花樹位🌸打卡💯菜式擺盤都好適合打卡✨🌿前菜 - 是日餐湯是日係椰菜花忌廉湯,一飲落已經有好香濃嘅椰菜花味,加上忌廉特別香滑🌿日式胡麻醬珍珠帶子意大利粉和洋料理係我最愛嘅配搭,意粉軟硬度敵中,配上日式胡麻醬味道好夾,仲有細細粒嘅珍珠帶子,唔想食太多肉嘅話揀呢個真係唔錯!🌿菠蘿豚肉漢堡配薄荷BBQ醬伴薯條豚肉是有炸過的,配合菠蘿及薄荷BBQ醬,平衡一下肉嘅油膩感,旁邊嘅薯條超香脆!🌿玫瑰鮮奶咖啡下層用左粉紅色去配合玫瑰花嘅主題,有玫瑰花嘅香氣同香濃嘅奶味,味道不會太甜🌿朱古力咖啡呢杯係同行朋友點嘅,望落顏色好豐富,面層仲有朱古力醬做裝飾呢!Lunch黎講價錢算合理,而且坐得舒服,超適合朋友聚會呢!

菜式擺盤都好適合打卡✨

🌿前菜 - 是日餐湯

🌿日式胡麻醬珍珠帶子意大利粉

🌿菠蘿豚肉漢堡配薄荷BBQ醬伴薯條

🌿玫瑰鮮奶咖啡

🌿朱古力咖啡

Lunch黎講價錢算合理,而且坐得舒服,超適合朋友聚會呢!
2022-08-28
2022-09-14 40 瀏覽
同朋友食生日飯~揀左間粉紅打卡既cafe ~食lunch ~價錢好公道~唔會因為打卡所以好貴叫左all day breakfast 朋友叫左burger ~意大利飯~意粉全部味道都不錯
同朋友食生日飯~揀左間粉紅打卡既cafe ~

食lunch ~價錢好公道~
唔會因為打卡所以好貴

叫左all day breakfast