介紹返💁🏻‍♀️。。🇭🇰 Cafe 在銅鑼灣 🇭🇰。Séan Café & Lounge。Tower 535地下1號舖。煙三文魚牛油果沙律Avocado & Smoked Salmon Salad 。HKD108 + 10% 忌廉蟹肉手工薯餅 Homemade Crab Meat Croquette。HKD98 + 10%熱情的窩夫 Mango & Passionfruit with Ice Cream Waffle。HKD88 + 10%傳統楓糖配牛油梳乎厘班㦸Maple Syrup & Butter Soufflé Pancake。HKD98 + 10%🤫 都差唔多成個禮拜無同大家介紹嘢食啦..之前有睇開我文字嘅朋友仔可能都知道我有一個好重要嘅屋企人要離開香港去第二度定居..咁所以我需要啲時間調適吓個心情..然後決定好好繼續過我嘅生活..好好咁繼續寫我嘅美食日記🤫 係啦..浪費咗成段嚟講廢話..而家入正題..話說上個禮拜搵咗一日同屋企人去赤柱拜神..之後落返銅鑼灣去非常之Girly嘅Séan Café嘆返個下午茶🤫 雖然話去嘆下午茶..但係我哋完全冇揀到下午茶Menu入邊嘅嘢食反而散
介紹返💁🏻‍♀️

🇭🇰 Cafe 在銅鑼灣 🇭🇰
。Séan Café & Lounge
。Tower 535地下1號舖

煙三文魚牛油果沙律
Avocado & Smoked Salmon Salad
。HKD108 + 10%

。HKD98 + 10%

。HKD88 + 10%

傳統楓糖配牛油梳乎厘班㦸
。HKD98 + 10%

🤫 雖然話去嘆下午茶..但係我哋完全冇揀到下午茶Menu入邊嘅嘢食反而散叫咗兩個小食同埋兩個甜品
🤫 首先講吓擺盤靚靚嘅三文魚牛油果沙律..雖然整個沙律嘅份量唔算多但係煙三文魚都有成六七條..味道都唔錯唔會係太鹹嗰種..然後差唔多有成個牛油果切片..揀嘅牛油果都係夠晒熟軟綿綿..成件事都非常之唔錯
🤫 第二樣小食就係蟹肉薯餅..一件過..大個手掌心少少啦..切開見到一絲絲嘅蟹肉非常足料..薯餅本身味道調校得好..至於配埋旁邊嘅橄欖油同醋又有另外一種風味..而薯餅本身都炸得脆口但係唔油膩
🤫 至於甜品..第一個係熱情的窩夫..最鍾意就係佢嗰個熱情果味酸酸甜甜..然後佢嘅窩夫亦都整得啱啱好..外脆內軟又唔會燶邊..仲切到細細件方便我哋分享..要重點講一講佢俾咗好多好多Cream啊..我呢個最鍾意食cream嘅人就最開心啦..佢啲Cream質素都非常高架..再加埋一球雲呢拿..Prefect
🤫 最後就係今次嘅主角..事緣係媽媽想食Soufflé我哋先搵下午茶食㗎..咁媽媽就揀咗最傳統嘅楓糖牛油味..雖然Soufflé本身係需要等半粒鐘但係都值得等嘅..你睇佢幾咁軟綿綿..Séan嘅甜食相當有保證..當然唔可以話好味到癲咗嚟形容但係質素媲美一啲中高價嘅日式Cafe架都
🤫 總括嚟講呢..Séan係一間座位舒適..以花花為主題嘅少女系Cafe..講得係少女系..啲嘢食都係偏向的的式式細細份嘅..嘢食嘅味道都係中高質素啦..另外唔難發現佢哋標明佢哋有請聽障學員嚟餐廳實習..咁都算係一間有社會責任嘅餐廳呀..值得繼續支持
🤫黃色經濟圈
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️(5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)

💮已翻兜次數:3次💮
。。
下午茶
2022-07-18 120 瀏覽
今次到這間日式櫻花樹華麗裝修的美麗小店,除了適合給港女打卡外,最特別之處是其中一位老闆娘Fiona ,她本身正職在特殊學校任教,開設小店Séan Cafe聘請了很多殘疾和特殊需要的員工,希望他們有機會面向社會,在職場上有所發揮。1)蜜汁醬燒德國咸豬手配紫薯漢堡Honey Grilled German Pork Knuckle in Home Made Pruple Yam Burger焗脆了的紫薯饅頭切開,包著三片叉燒,算是一個比較中式的漢堡包。2)小食併盤 (煙三文魚多士、炸水牛芝士條、單骨脆雞翼及薯角)Snacks Platter (Salmon Toast, Mozzarella Stick, Chicken Wings & Potato Wedges)點菜的時候,很多時都會點小食併盤,因為可以試盡餐廳各款小食。3)紅豆抹茶梳乎厘班㦸配雪糕Matcha Pancake with Japanese Red-bean Souffle Pancakes (Add ice-cream)梳乎厘班㦸是一樣非常難整的甜品,每一間餐廳做的口感都不同,這間餐廳的梳乎厘班㦸口感偏向似梳乎厘。

1)蜜汁醬燒德國咸豬手配紫薯漢堡

3)紅豆抹茶梳乎厘班㦸配雪糕
2022-07-08 524 瀏覽
今日去farewell朋人即將離港,揀左cwb既Sean cafe & lounge方便佢。價錢都幾貴,食物質量非常普通。真係純坐窗口位有粉紅色背景打下卡先會覺得ok. 我地4個人去,叫左一個雞肉pizza 同黑松露醬薯條。薯條同pizza好細份,薯條要$78 同pizza 要$168….🥴。我地叫左4杯野飲,其中我地2個叫左同一樣飲品就係Berrylicious 之後我地2個番到屋企都肚唔舒服同屙左🤢🥴。感覺純呃打卡既餐廳…
Berrylicious
2022-07-02 78 瀏覽
小食拼盤算幾抵食Overall質素都唔錯 但cafe嚟講真係幾貴👀叫做好多都唔算係飽 份量偏少甜品好食!!!!!!抹茶都幾好飲👍🏻 $52 會回甘👍🏻👍🏻可以坐好耐
小食拼盤算幾抵食
Overall質素都唔錯 但cafe嚟講真係幾貴👀
叫做好多都唔算係飽 份量偏少
甜品好食!!!!!!
抹茶都幾好飲👍🏻 $52 會回甘👍🏻👍🏻
可以坐好耐
2022-07-02 73 瀏覽
🍨熱情的窩夫 ($88)🧁芒果,熱情果,雪糕加窩夫🍨。睇佢個名以為會有好濃烈嘅熱情果味,不過淨係食得出芒果味🥭,所以有啲失望。個窩夫其實麻麻哋,唔香蛋味,實實正正但係個皮唔脆,有啲薄,冇咩口感。嗰醬好甜🍯,加埋酸酸地嘅芒果就中和返👍🍵Matcha latte ($50/hot; $52/cold)🍵Non-coffee鮮奶抹茶,有靚靚拉花💚,喺個杯側邊仲擺咗朵粉紅色假花🌸,唔影相真係嘥咗佢嘅造型📸。抹茶味香濃,只係少少甜,好好飲😍。🏠環境係igable嘅粉紅色少女心Cafe💖。牆同燈都係粉紅色,枱係雲石紋,天花吊咗啲花花同埋水晶燈✨,好啱影吓相

🍨熱情的窩夫 ($88)🧁

🏠環境
下午茶
2022-06-27 111 瀏覽
見到應該係一個靚模kol之類開嘅,啱啱仲有人嚟拍野,唔多人但係冇service,叫攞杯水叫咗三次,應完又唔去攞,我哋嗰餐飲品可以揀紅酒白酒,一路都唔嚟,到個扒嚟我哋再催佢,間嘢係得門口幾張枱係打咭位,食物普通。叫完嘢湯嚟都未set位冇俾餐具,之後俾餐具但我哋有叫扒但冇俾刀。叫俾隻碟share食,係一隻細茶杯碟,每嚟一樣要叫一次俾公用叉。侍應冇表情冇多謝唖的嗎?仲有,頭頂冷氣滴水。
2022-06-27
2022-06-27 69 瀏覽
呢一間銅鑼灣嘅花花Cafe☕️無論環境 定係食物都好靚✨佢哋個芝士忌廉蟹鉗肉燴飯 真係好好食😋意大利飯口感軟綿煙 索晒芝士忌廉汁 食落好creamy🤤再加埋飯入面嘅蟹肉 真係好鮮甜🦀
2022-06-16 1910 瀏覽
𓆸 𓆸最近每日下雨令人心情鬱悶,昨日到粉紅色Sean Cafe嘆悠閒午餐,被鋪天蓋地的乾花包圍,心情立刻變得美美的。Sean Cafe環境打卡able一向人所共知,但食物賣相味道同樣有質素。最近加入多款特色主菜:意粉、漢堡、扒類都有,提供多元化選擇給客人。𓐐 All Day Breakfast𓐐 珍珠帶子白味噌意大利飯𓐐 草莓乳酪冰沙𓐐 Oreo朱古力冰沙𓐐 脆炸單骨雞翼沒有 All Day Breakfast 就不是假日brunch。我們還點了珍珠帶子白味噌意大利飯,味道非常有驚喜!意大利飯有嚼勁但不會太硬,鹹淡味道也剛剛好。草莓乳酪冰沙酸酸甜甜,浪漫的粉紅色是女士至愛。Oreo朱古力冰沙不會太甜,奶味香濃。兩者都是打卡首選呢。兩個set lunch配上餐湯,番茄湯賣相滿分也很開胃。整個set lunch精緻度十足,配上漂亮室內環境,為整天的行程帶來好心情。📸
𓆸 𓆸

珍珠帶子白味噌意大利飯
草莓乳酪冰沙 & Oreo朱古力冰沙
脆炸單骨雞翼
2022-06-13 97 瀏覽
呢一間銅鑼灣嘅Cafe 真係好靚 成間都擺滿晒花花 女仔一定鍾意❤️佢哋個全日早餐都幾豐富 味道唔錯 有炒滑蛋🥚牛角包🥐炸薯餅🥔大啡菇、香腸、茄汁豆、焗蕃茄 顏色好豐富💕
【少女心大爆發💗 高質西餐+甜品!粉紅打卡cafe】推薦程度:●●●●●抵食程度:●●●●○———環境粉紅粉紅💗 好少女心、適合打卡、傾偈、chill下~ 座位闊落,坐得舒服,店員都好細心有禮,食物質素高,整體唔錯!Dinner Set全新推出⭐️ 幾多元化,有意粉/漢堡/扒類/fushion菜都有。叫咗2份set:包括餐湯或沙律 + 主菜 + 餐酒/餐飲,$300有找同一地段嚟講唔算貴。食物賣相同味道同樣有水準,CP值尚高🤍🐟 Dinner Set - 香煎三文魚配木魚湯及雜菜|$258蘑菇湯好足料、好蓉、好重蘑菇味,偏向水狀多於creamy,飲完唔膩,大讚✨ 三文魚係柳位,冇骨啖啖肉,好正🤍 魚皮煎到超香脆,而保持到肉質好嫩滑,睇相都見係橙橙地色而非蝦肉粉,冇overcooked,肉質入口化開,非常大讚👍🏻✨ 加埋木魚湯,整體好清甜,唔油膩,感覺亦好好和式,令人食指大動!🐮 Dinner Set - 香煎肉眼扒配燒汁、薯蓉|$268餐湯同上。肉眼扒叫咗五成熟,稍稍唔均勻,前段過火偏熟,中後段先返血水位,改善一下更好~ 油脂分佈平均,肉質夠腍,牛味出眾,食到用料不錯👍🏻 配料方面有炸洋
【少女心大爆發💗 高質西餐+甜品!粉紅打卡cafe】

推薦程度:●●●●●
抵食程度:●●●●○

———

餐湯同上。肉眼扒叫咗五成熟,稍稍唔均勻,前段過火偏熟,中後段先返血水位,改善一下更好~ 油脂分佈平均,肉質夠腍,牛味出眾,食到用料不錯👍🏻 配料方面有炸洋蔥,好香脆、酥味十足;蘑菇香炒,正常;南瓜蓉同薯蓉冇太多額外調味,成件事唔會太濃味,有埋蘆筍平衡返牛嘅膩感,整體唔錯!✨

🥞 紅豆抹茶疏乎厘斑戟|$108
甜品開動第個胃,好味嘅甜品更加開動愉快心情🤍 疏乎厘賣相已經好打卡able!份量比想像中多,一共3塊,絕對係高CP價👍🏻 食落唔算好空氣感,未到入口即化,略帶鬆軟、少少咬口,但呢種軟綿綿嘅口感都係冇得輸🤍 抹茶味係來自面頭嘅粉同醬,茶味中度偏啲啲苦,完全唔甜,係個人大愛✨ 紅豆夠蓉,個芯都腍,而唔太甜,配埋抹茶冇得輸!整體好啱口味,大力推薦🤍✨
  • 香煎三文魚配木魚湯及雜菜
  • 香煎安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉
  • 紅豆抹茶梳乎厘班戟
2022-06-09 105 瀏覽
呢間喺銅鑼灣超打卡able嘅粉紅花花cafe 之前就食過佢個熱氣球下午茶🫖今次就同朋友去試下佢地嘅lunch set👭🏻.📌熱情果醬大蝦烤蜜桃沙律 $89沙律菜好新鮮🥗仲有五隻蝦 好鮮甜爽口🦐不過如果啲蝦可以大隻啲 就更好😛熱情果醬偏甜左少少🤏🏻好彩果醬份量唔會太多😝但個蜜桃係罐頭蜜桃嚟🍑.📌All day breakfast $118 都幾豐富 賣相都好靚好colourful💕烤蕃茄用左好厚切嘅蕃茄 好多汁 幾清甜唔酸🍅大啡菇都好juicy🍄炸薯餅炸到脆卜卜 食落唔油膩🥔迷你牛角包 入面好鬆軟 牛油味都夠 但就唔夠酥脆🥐炒蛋幾滑🥚司華力腸同茄汁豆就正常~.📌是日餐湯Lunch set配嘅餐湯係忌廉蘑菇湯🍲佢係用左打碎嘅蘑菇 所以飲落好有口感 每一啖都係好香濃嘅菇味 鍾意飲蘑菇湯嘅可以試吓🥰.📌沙律Lunch set仲可以揀配沙律 沙律菜都係好新鮮🥗呢個係配黑醋 食落好fresh✨.📌伯爵紅茶 +$28茶底好香醇 配埋蜜糖好夾☕️🍯.📌茉莉花綠茶 +$28入口好香茉莉花味 同樣都有蜜糖 飲落更清香🌸🍯

📌熱情果醬大蝦烤蜜桃沙律 $89

茉莉花綠茶
All day breakfast
是日餐湯沙律
茉莉花綠茶
平時成日見到人地去啲勁少女心嘅餐廳打卡但係呢 一係好難book位🈵一係場地勁細影到周圍都係人🙈再吾係呢 就同心目中有出入😂居然有日係銅鑼灣行過見到呢間Cafe💞位於銅鑼灣中心地帶嘅Sean Cafe & Lounge全店以粉紅色為主調(被戳中少女心)💞佢地最近推出左全新嘅晚餐 menu😋💚南瓜湯好濃嘅南瓜湯🎃南瓜味突出👍🏻💚煙三文魚慕絲窩夫呢個勁濃郁三文魚味!🐟第一啖以為都係普普通通所以我咬落去好大啖點知原來一切我都錯了😰食到最後好似倉鼠食嘢咁樣少少少少咁食🐹勁唔捨得!🥹💚黑松露忌廉煙肉帶子野菌燴飯煙煙韌韌嘅煙肉包住帶子🤗帶子仲要大大粒 一啖食落去又煙韌又爽口😍黑松露味好出每一啖飯都會有野菌入口🍄大滿足💚💚香煎日本水治 Yamato 黑豚豬鞍架配無花果、雜菜黎自日本嘅水治 Yamato 黑豚豬鞍架🐷肉質入口一啲都吾乾 勁Juicy💦脂肪同肉分佈均勻🥩💚彩虹梳打顏色一層層真係好靚🌈味道其實同雜果賓治冇分別🤣但係打卡嘅話絕對值得!🥰💚榛子咖啡榛子味好出我諗佢哋呢一度嘅咖啡 應該都幾值得大家一試佢地嘅Dinner Set由$168-$268不等Starter+Main+Drinks以個價錢呢
平時成日見到人地去啲勁少女心嘅餐廳打卡

帶子仲要大大粒 一啖食落去又煙韌又爽口😍
黑松露味好出
每一啖飯都會有野菌入口🍄
大滿足💚

💚香煎日本水治 Yamato 黑豚豬鞍架配無花果、雜菜
黎自日本嘅水治 Yamato 黑豚豬鞍架🐷

如果唔係晚飯時間去嘅話
又或者食唔到咁多嘢
可以去調杯嘢飲或者試吓其他甜品小食🍰
佢哋仲有提供多元化嘅選擇
由意粉、漢堡、扒類都有齊🍝
2022-05-27 79 瀏覽
不時都會見到frd/ foodie去Séan Café & Lounge打打卡、食野,有晚就約左同事放工之後係呢度顛拿~見到門面既櫻花樹牆貼🌸 加上粉紅色為主既裝潢,少女心大發💓Dinner Set 包Starter、Main、Drinks各一,特別一提飲品可以揀House Wine🥂我地嗌左個Dinner Set同一個Burger些牙💁🏽‍♀️➿ Starter: 煙三文魚慕絲窩夫 的的骰骰,係杯迷你版雪糕🍦煙三文魚打成幼滑既醬,除左有鹹香,仲食到有陣牛油香🧈 配搭甜甜地既雪糕筒,又幾得意,有多一個就好喇😛➿ 香煎日本水治 Yamato 黑豚豬鞍架配無花果、雜菜 ($228)豬鞍肥瘦分明,帶厚度,用香煎既方法處理都可以令到每個部位唔鞋口👍🏼 擺盤又夠靚,襯番成個環境🥰➿ 蜜汁醬燒德國咸豬手配竹炭漢堡 ($168)見呢度既burger個樣睇落唔錯,所以我地試左,揀左未見過既咸豬手burger🍔 burger大個厚身,要用刀叉優雅地慢慢食🍴三舊既豬手都燒得均勻靚仔🤤 食完main,一邊girls talk,一邊食埋淨低既薯條,薯條都keep到香脆🍟 👍🏼🌟上網睇資料發現餐廳係由一個特殊學校

見到門面既櫻花樹牆貼🌸 加上粉紅色為主既裝潢,少女心大發💓

➿ Starter: 煙三文魚慕絲窩夫

➿ 蜜汁醬燒德國咸豬手配竹炭漢堡 ($168)

🌟
上網睇資料發現餐廳係由一個特殊學校既老師開既,有聘請殘疾,同埋有特殊需要既員工👍🏼 值得支持💛
2022-05-26 50 瀏覽
Sean Cafe and Lounge @seancafehk 銅鑼灣高質粉紅花花Sean Cafe推出咗全新晚餐menu,今次加入咗多款特色主菜同甜品,賣相味道依然都係咁有水準。菜式選擇都係咁多,有齊意粉、漢堡、扒類。佢地既All Day Breakfast同流心芝士黑豚肉玉子配飯都好吸引。.🌟香煎日本水治 Yamato 黑豚豬鞍架配無花果、雜菜 $228 另配有前菜同飲品 前菜三揀一:是日餐湯、煙三文魚慕絲窩夫、凱撒沙律 我揀咗是日餐湯,今日係蘑菇湯🍄🥣,飲落粒粒蘑菇,好足料,好飲黑豚豬鞍架🐖好大件,表面煎到焦脆,賣相好吸引!肉質紮實,但唔鞋。配菜有新鮮無花果、薯仔🥔同炸洋蔥🧅,.🌟鮮奶抹茶🍵 $28 飲品可加錢轉其他有靚拉花,我抹茶夠濃郁.🌟黑森林梳乎厘pancake 🥞 $108幾推介呢款甜品🫶🏻一份有3件,好有空氣感,入面超鬆軟,有入口即溶嘅感覺。Topping 有果仁碎、朱古力碎、朱古力醬同朱古力粉。朱古力味嘅存在感好高,朱古力人要試吓.📍Sean Cafe and Lounge @seancafehk 銅鑼灣謝斐道Tower 535 G01地下
前菜三揀一:是日餐湯、煙三文魚慕絲窩夫、凱撒沙律
🌟鮮奶抹茶🍵 $28
飲品可加錢轉其他
有靚拉花,我抹茶夠濃郁
🌟黑森林梳乎厘pancake 🥞 $108
幾推介呢款甜品🫶🏻
一份有3件,好有空氣感,入面超鬆軟,有入口即溶嘅感覺。
銅鑼灣謝斐道Tower 535 G01地下

2022-05-25 41 瀏覽
成日路過見到呢間Cafe 都覺得好靚,終於嚟咗試佢哋嘅晚餐!晚市套餐有餐湯/沙律/煙三文魚慕絲窩夫揀,跟著有個主菜連飲品,飲品可以選擇紅酒/白酒/咖啡/茶,$168起,價錢唔算貴,賣相同味道都正👍🏻🧇煙三文魚慕絲窩夫 (跟餐)煙三文魚慕絲細滑而帶有鹹香,窩夫筒香脆;美中不足就係太細件,大食嘅朋友最好叫返餐湯/沙律飽肚啲🤣🥓黑松露忌廉煙肉帶子野菌燴飯 $188賣相好吸引,美味香口嘅煙肉分別包住三大粒帶子,令到帶子食落都有煙肉嗰種油香。整個燴飯嘅黑松露野菌味非常濃郁,帶子又軟熟,燴飯食落口唔會太硬身,配上香醇、易入口嘅白酒實在唔錯👍🏻🍳溫泉蛋卡邦尼意粉 $168賣相同樣吸引,中間有隻溫泉蛋,伴隨著意粉嘅係無數嘅煙肉同菇菌,意粉非常掛汁;撈埋蛋汁食就更加香滑🤤Tiramisu pancake $108口感偏似蛋糕,但整體味道不俗

🧇煙三文魚慕絲窩夫 (跟餐)

🥓黑松露忌廉煙肉帶子野菌燴飯 $188

🍳溫泉蛋卡邦尼意粉 $168

Tiramisu pancake $108
口感偏似蛋糕,但整體味道不俗
2022-05-18