2021-06-03 367 瀏覽
中西薈萃 食品賣相ok 味道ok 服務ok 可能時間尚早未有客人所以服務都ok。 十一點營業,員工十一點開飯 ,要我在門口等了十分鐘 仲要自己入去 搵侍應(我在開飯訂位)有改善空間
中西薈萃
食品賣相ok
味道ok
服務ok
2021-05-28 255 瀏覽
真係唔係咁好食 😞不過坐得幾舒服 🥸服務態度一般 😰太極馬拉糕正常唔難食唔好食 😏腸粉好食 😋鴨絲泡飯好似水加飯 🥲蒜蓉炒青菜幾好食 ✌️不過價錢非常貴唔抵食 😱蝦餃燒賣極普通 😎人生食嘅事就夠啦 😅炸饅頭真心好食 😝今日一行五個人過嚟食滿心期待,不過服務員態度麻麻。尤其是女服務員 🤨如果你係抱住嘗試心態識環境一班人輕輕鬆鬆唔使同父母太多交情我覺得OK。如果唔想嘥錢係諗住食好嘢嘅我就勸大家認真諗清楚先如果唔係會食到一肚氣。
真係唔係咁好食 😞

人生食嘅事就夠啦 😅

炸饅頭真心好食 😝

2021-05-28
2021-05-20 188 瀏覽
今日同屋企人去呢間紅樓食鴨,中間叫左一隻全鴨,一開始都唔知呢間野咁伏,因為我啊媽想拿隻鴨身反屋企煲湯,佢地就話d 鴨俾師傅片過,會好唔靚仔,暗示拿反去都無mud 肉,咁我家姐就想唔要,但因為我啊媽係師奶,覺得幾大都唔好浪費,因為隻全鴨要698蚊,咁好啦,上菜gei時候,我地食食下發現點解d 鴨一半左右都係得皮,一半皮連肉gei,d 肉都好少,跟住因為唔係咁飽,又覺得隻全鴨點解3個人食都唔夠飽,我地就打開包好隻鴨啦,點知隻鴨基本大部分gei 肉都無處理過,真係見到好火,如果唔係我啊媽堅持要拿反屋企煲湯,真係唔知佢地咁樣處理隻鴨,我唔知佢地點解要阻撓我地拿反隻鴨身,我唔知佢地係慣常咁隨便dump左食客隻698蚊gei鴨落垃圾桶,一係就自己師傅食左去,完全lum 唔到咩好gei解釋。我奉勸各位食客,點都要拿反隻鴨身走,真係唔食唔知呢間野咁唔專業😡

2021-05-13 192 瀏覽
鬧市中難得找到一個恬靜優雅的地方氣派裝修,精緻超水準的的中菜 🍽一進內已經被場內的水晶燈及落地大玻璃吸引加上樓底好高,環境特別舒服一個靜心品嘗及細味中菜的好地方👍🍽 魚子醬蝦多士蝦多士的表皮酥脆,釀入滿滿的🦐蝦肉彈牙鮮味,加上魚子醬的咸香及口感令整道菜的CP值更高🙌🏻🍽 川味白肉粉皮濃濃的麻香味配上蒜頭及辣椒等配料製成的醬汁🌶,淋在薄切腩肉及粉皮上,肥瘦適中的腩肉,配上吸收了醬汁精華的粉皮,極之吸引🍽 黃金蝦球外層薄脆且充滿咸蛋黃香味,🦐蝦肉爽口彈牙大隻,這個配搭不會過份油膩,非常出色🍽 燒汁炒安格斯牛肉粒🐄牛肉粒軟熟但有咬口,每一啖都吃到滿滿的燒汁味,非常適合送飯🍽 風味辣子雞香料味十足🌶,麻味及辣度均足夠,🐥雞件外脆內嫩,肉汁緊緊鎖在裏面
鬧市中難得找到一個恬靜優雅的地方
氣派裝修,精緻超水準的的中菜 🍽
一進內已經被場內的水晶燈及落地大玻璃吸引

加上樓底好高,環境特別舒服
一個靜心品嘗及細味中菜的好地方👍

黃金蝦球
燒汁炒安格斯牛肉粒
風味辣子雞
2021-05-10 191 瀏覽
好耐無寫過食評啦,一年一度母親節晚飯就評論一吓。因為四人限聚令所以唔係間間都啱坐,揾咗好多間餐廳先揾到匿到可六人枱中間有離板。經open rice一早book咗枱,早幾日佢就打嚟confirm,但係miss咗個call。打返電話返去聽電話個同事話唔係佢負責,叫我遲d再打去。點知打咗兩日都無人聽電話。跟住我夜又打,日又打都無人聽。最終母親節前一晚終於打通confirm到張枱。本來book咗6點食,早咗幾個字上到去,一張枱都無。但confirm枱嗰陣佢話可能要遲比枱我地因為佢地無落場時間,驚上一枱客人未走。但竟然一枱客都無。佢安排咗一張冷氣機風口枱比我地,我地同佢講轉隔離枱(因為見佢都係安排6人枱),扎馬尾個女侍應話安排晒唔比轉,只可關咗個冷氣。ok咁算,但點知我地食完走都未有人坐。坐定咗點野食啦,本來想叫半隻片皮鴨,但短頭髮個女侍應話只可叫一隻,無半隻order,一隻要等個半鐘先上到菜。明佢係即整要等,但如果係咁點解唔試下在confirm枱時問定客人會唔會想order咗先,咁咪唔洗等咁耐。所以最終無order到。好啦,講返d野食先醬油抄手-不過不失,正常。花雕醉雞-酒味唔算好濃。黑豚肉义

。所以最終無order到。

好啦,講返d野食先
醬油抄手-不過不失,正常。
花雕醉雞-酒味唔算好濃。
黑豚肉义燒皇-匿個第一輪就落咗order,但最後先嚟,唔知係咪因為即燒。但ok既,佢係熱住咁上,有好多蜜糖响底,幾好味。
梅菜扣肉-可以唔洗試,普通過普通。
脆皮吊燒雞(半隻)- 唔算好乾,可以接受。
冰鎮鮑魚同椒鹽鮮鮑魚粒-兩者都食唔出鮮味。
鮮鳳梨咕嚕肉-匿個可以,唔太酸,仲有菠蘿伴碟。
招牌炒飯-竟然一上菜就上咗個飯先,叫咗d小食一個都未到,係咪我地太早order個飯

炒白菜仔-正常菜

最後叫咗幾個甜品-杞子桂花糕,生磨杏仁茶,脆香蛋散,芝麻豆沙煎餅。最好味係豆沙煎餅,既做夠熱同脆,蛋散都脆不過唔熱,所以應該唔係即整。最差係桂花糕。

整體嚟講匿間餐廳可以做好d,食物又唔係差到唔好食嗰種,但甜品比主菜好食。

最後讚吓執枱專員,佢係咁多個侍應當中最有禮貌既一位。帶住口罩都feel到佢係笑笑口嗰種唔係面無表情
2021-05-09
母親節
2021-05-05 122 瀏覽
慶祝母親節晚飯 相當失望1. 打算叫半隻片皮鴨 冇 要叫一隻 但要燒個半鐘等到蚊訓2. 川味烤魚 冇 係因為冇入到果種魚番黎3. 豉油雞 冇最終叫左酸菜魚 唔辣唔酸 魚腥而且泥味重 酸菜偏鹹黑毛豬叉燒 肉質鮮嫩 肥瘦適中 可惜蜜糖太多而且太甜 乜同本身蜜糖嘅味唔重而且係比較稀 甜度係甜到有啲牙軟貴妃雞等咗好耐先上菜 有滷水味嘅感覺 肉質係軟既 雞味尚可煙燻蛋冇鹹味但食落又煙燻嘅感覺 濃湯浸時蔬價值$88 但份量少得可憐 幸好個湯係真係濃郁嘅我哋坐最入面嘅枱但係冇乜服務員會行過嚟呢邊所以搵佢哋都比較麻煩整體而言性價比低 食物質素一般
慶祝母親節晚飯 相當失望

煙燻蛋冇鹹味但食落又煙燻嘅感覺

濃湯浸時蔬價值$88 但份量少得可憐 幸好個湯係真係濃郁嘅

整體而言性價比低 食物質素一般
2021-04-24 168 瀏覽
The worst experience that we been through. We were the first group arrived. After a while when we are ready to order. We wait for another 10 minutes before the captain served us. We intended to order a set for 4, unexpectedly, 3 of the courses were said to be out of stock and not served. The resolution was claimed to be decided by the chef and could not be told. Only after our repeated request, she agreed to chat with the chef for a precise order. Upon our agreement, she further said that the soup was not available. This made all of us very unpleasant. She presented in such a way that she didn’t want to take the order and made this hard for us. The lady was refusing to apology and keep blaming that the menu was established long time ago. She even not try to listen and thought about how to get resolution. When she refused to let we talk to her superior, we left the restaurant.
呢次係我第一次寫食評但係我都要寫。尋晚book咗諗住去食片皮鴨慶祝生日,一去到已經有一位女經理(男性份打扮)勁惡咁樣叫啲人企喺出邊寫安心出行唔可以入嚟寫,問佢拎筆佢,又話冇然,再話你點解唔可以等陣。入到去叫左啲前菜,叫到第二樣野食又係同一個女經理,用勁惡既語氣話”你等陣啦,寫唔切啊唔使咁急嘅”。之後後左個花雕醉雞,未食過咁難食嘅花雕醉,雞係鞋嘅,花雕味重到好似飲緊Shot,仲要百幾蚊。都諗住叫主菜,餐牌寫明明明可以叫半隻雞,一叫就話依家唔做半隻,咁你都遮住個餐牌丫?帶咗支紅酒嚟,攤牌上面寫開平費係$200,突然之間佢又話加咗價要$250(黑面咁講)。真係激鬼氣,臨時都叫佢取消晒啲食物然之後走人。

2021-04-24 1091 瀏覽
今晚嚟到位於銅鑼灣登龍街的「紅樓Redhouse」品嚐粵式點心晚餐。店內裝修型格時尚,樓底極高,空間感十足麻辣海蜇頭海蜇頭好爽脆,加上大量麻辣紅油,辣度適中,開胃前菜首選花雕醉雞雞件份量頗多,皮滑肉嫩,被花雕酒及醬油等等浸泡著,酒香味濃蟹籽黑豚肉燒賣大堆蟹籽舖喺燒賣面上,令人垂涎三尺!黑豚肉和蝦肉餡料比例均一,啖啖鮮肉香香檳金蝦餃外型係鮮艷奪目的粉紅色,也有香檳金顏色作點綴,賣相一流!蝦餃外皮厚薄適中,餡料有不少鮮蝦肉,好好食哦秘製醬油抄手雲吞抄手有六粒,外皮滑溜,內裏係飽滿嘅肉餡,配上秘製醬油、蔥花及蒜蓉,好香口美味呢燒汁炒安格斯牛粒安格斯牛柳粒加左菇菌同燒汁一齊炒香,牛肉味好香濃,正啊蘋果流沙包小巧迷你的青蘋果外型,好可愛~內裏係奶黃流沙餡,甜甜的,好好吃

麻辣海蜇頭

海蜇頭好爽脆,加上大量麻辣紅油,辣度適中,開胃前菜首選

花雕醉雞

雞件份量頗多,皮滑肉嫩,被花雕酒及醬油等等浸泡著,酒香味濃

蟹籽黑豚肉燒賣

香檳金蝦餃

秘製醬油抄手

燒汁炒安格斯牛粒

安格斯牛柳粒加左菇菌同燒汁一齊炒香,牛肉味好香濃,正啊

蘋果流沙包

2021-04-22 104 瀏覽
紅樓夢就聽得多,但到底紅樓夢嘅紅樓又係咩意思呢?其實紅樓係指紅樓指的古代嘅朱門大戶,因為屋企嘅樓房同大門都會油上朱紅漆油,所以整座都係紅噹噹,所以先叫 「紅樓」,亦都代稱左富户。所以「紅樓」其實就係富貴嘅代名詞,而呢度嘅裝修都非常有氣派。太極馬拉糕($42)太極馬拉糕由原味同芝麻味兩種口味組合而成,味道唔太甜,口感鬆軟。脆香蛋散 ($48)蛋散係必食推薦,口感鬆脆,外層甜甜地,但入面蛋味濃郁。01香檳金蝦餃($52)蝦餃賣相高雅,粉紅色外皮加上金箔,氣派十足。蝦餃皮厚薄適中,蝦肉爽口。芹香芝麻脆鱔 ($98)另一必食推薦!做法非常正宗,口感非常酥脆,味道甜甜地,同當年喺無錫食嘅味道相似。川式安格斯牛粒($168)雖然有好多辣椒,但其實味道唔辣,反而大量花椒油帶出麻香。牛肉口感嫩滑。鮮鳳梨咕嚕肉 ($148)鳳梨係最近大熱食物,咕嚕肉出色之餘,我更想稱讚旁邊嘅燒鳳梨,香甜多汁!招牌叉燒撈麵 ($128)叉燒肥瘦適中,口感嫩滑,肉味香濃。撈麵醬汁類似瑞士汁,幾特別,而且麵質彈牙。茶位($12/位)
紅樓夢就聽得多,但到底紅樓夢嘅紅樓又係咩意思呢?

太極馬拉糕($42)

脆香蛋散 ($48)
蛋散係必食推薦,口感鬆脆,外層甜甜地,但入面蛋味濃郁。

01香檳金蝦餃($52)

芹香芝麻脆鱔 ($98)

川式安格斯牛粒($168)

鮮鳳梨咕嚕肉 ($148)

招牌叉燒撈麵 ($128)

茶位($12/位)
2021-04-20 126 瀏覽
一到星期五就好happy 又係出去happy lunch 時間話說前前同事要去飲茶揀左揀有8拆試吓喎無咩人,所有食物都好熱點心好得意,叫左好多點心只有炒野好多油個粉底下好多油
Horrible service - reservation at 6, no waiters to serve. Ordered Peking duck with someone who looks like he works in the kitchen and said it’ll take 1.5 hours. Regardless, still ordered. Then at 6:30 a waitress finally came around to confirm the reservation then said the usual 50% off for Peking duck is not valid for Saturday. But there is no fine print on the sign nor did anyone mention that when we ordered. Really did end up waiting 1.5 hour for the duck.
2021-04-17
2021-04-14 92 瀏覽
女侍應十分無禮。本人一到逹餐廳已通知係OpenRice 訂枱,之後女侍應話沒有記錄,反問我是否剛剛訂。我話係訂左紅樓,個女侍應話間餐廳係王家沙,十分差嘅態度話我去錯餐廳,之後又話係同紅樓share 同一層,然後又話紅樓冇開因為人手不足,兩間餐廳係share 人手而且只有兩個侍應。侍應服務質素要改善及培訓,未查清楚booking就話個客人,既然唔開又冇事前通知客人。食物味道方面係正常,好多地方都可以有呢個質素而且唔使受侍應嘅氣。
2021-04-12 164 瀏覽
由於疫情關係,很久也沒有外出用膳,今晚約了好友來到這家中菜廳吃飯,餐廳空間感遼闊,在銅鑼灣鬧市來說,實在難得。這家餐廳格調高雅,不似一般傳統的中菜廳,以華麗水晶燈,及鮮艷紅色作主調,有中西合璧的感覺。招牌叉燒撈麵($128 ),叉燒肥瘦均勻,肉質林申,又夠多汁,非常出色!麵則是中國幼麵,口感略帶點乾身,如果換成中國伊麵,整度菜會更加完美!不得不讚的就是油菜也是經過精挑細選,廚師把比較鞋身的部份去掉,整條菜入口鮮嫩,清甜多汁,調味恰到好處!香檳金蝦餃( $52 ),但是看賣相已經十分吸睛,內裏的蝦肉鮮嫩多汁,很有水準!酸菜桂花魚片( $278 ),朋友喜歡吃外省菜,這個酸菜魚味道其實不錯,不過對於小妹來說,即使選了小辣,那些酸菜還是吃不下,桂魚味道鮮美,肉質滑身,粉絲則爽口而且入味,不過相對其他菜式,這個則較普通。魚子醬蝦多士( $78 ),賣相一流,蝦肉鮮嫩,多士金黃香脆可口。脆香蛋散( $48 ),蛋散鬆化香脆而且並不油膩,加上麥芽糖及芝麻,為高水準之作。唯獨價錢不算便宜,勝價比未夠高。

唯獨價錢不算便宜,勝價比未夠高。
2021-04-11
位於銅鑼灣的紅樓Red house ,是一間新派摩登中菜餐館。品牌靈感取自中國文化對紅色的理解,在中國歷代人眼中,紅色代表喜慶、歡樂、活力和繁榮等等,希望為食客帶來既開心又完美的用餐體驗。 為貼合餐廳主題,店內裝潢以大紅色為主調,盡顯華麗、型格、繁華氣氛,富麗堂皇,很有格調呢。由於是中菜館,餐桌大多是四方桌,方便一家人用膳呀~ 餐單款式繁多,除了有小食、燒味、海鮮、主菜、湯品,晚市光顧,亦會有少量招牌點心供應哦。 香檳金蝦餃 $52 色彩鮮艷的香檳金蝦餃,外皮軟彈,蝦肉大隻彈牙,質素很好。 蟹籽黑豚肉燒賣 $44 我向來愛吃茶樓的點心,甘香鬆軟的燒賣,配上蟹籽後,賣相和味道更討好。魚子醬蝦多士 $78  酥脆可口的蝦多士,竟配上名貴的魚子醬,甚有氣派。不過炸多士時,油温可能不夠高,所以油份未能完全逼出來,但味道也是不錯的哦。 西川虎皮尖椒 $78 黑豚肉叉燒皇 $178 明爐蜜汁叉燒,傳來香噴噴的香甜味道,口水要流出來啦! 厚切叉燒,用黑豚肉造成,肥瘦相間,肉質非常腍嫩,不愧為廚師推介菜式呀! 值得大家試試呀! 太極馬拉糕 $42 紅樓的招牌 太極馬拉糕,賣相好吸引呢! 盡現中國風的馬
位於銅鑼灣的紅樓Red house
,是一間新派摩登中菜餐館。

餐單款式繁多

香檳金蝦餃 $52

色彩鮮艷的香檳金蝦餃,外皮軟彈,蝦肉大隻彈牙,質素很好。

蟹籽黑豚肉燒賣 $44

魚子醬蝦多士 $78

西川虎皮尖椒 $78

黑豚肉叉燒皇 $178

太極馬拉糕 $42

紅樓的招牌 太極馬拉糕,賣相好吸引呢! 盡現中國風的馬拉糕,用蔗糖和芝麻造成,兩色配搭,有趣特別。馬拉糕蒸發得宜,鬆軟可口,但芝麻味不太濃,濃一點更好呀。
2021-04-07