2021-04-09 146 瀏覽
登龍街這條食街非常熱鬧,網上看到金朝陽中心新開張了這家紅樓,今晚就約久久未見的閨蜜一聚,裝修非常有氣派坐得舒服又傾得開心,魚子醬糖心燻蛋燻蛋的味道獨特,帶有煙燻味的外皮,配上流心的蛋黃😭😭,想不到魚子醬和燻蛋也頗為搭配糖醋桂花魚我倆都是愛魚之人,一於叫一大條桂花魚,酸酸甜甜又香口,炸得酥脆,配上醬汁,更加開胃。乾煸四季豆第一次吃,火候夠,四季豆配上肉碎,非常滋味!簡單的一道四季豆,已經很滋味。生磨杏仁茶杏仁茶不會過甜,而且滿是杏仁的香味,我們兩位女生表示滿意😻🤭🤤

魚子醬糖心燻蛋

糖醋桂花魚

乾煸四季豆

生磨杏仁茶

2021-04-05 197 瀏覽
從取名到裝修都給人無限遐想,充滿浪漫主義風格的中式色彩的紅樓,第1次走進他,確實被那紅色給驚豔到了。來到用餐的人並不算太多,所以比較寧静。香檳金蝦餃顏值爆表,味道也一流,蝦也非常的爽。個人最喜歡的是,魚子醬蝦多士。魚子醬和蝦多士的味道配合非常的絕妙,因為魚子醬非常的鮮,而且蝦炸的非常的脆,所以這樣的話,口感非常的豐富。必食的還有酥皮菠蘿黑豚肉叉燒包。本人還很喜歡翡翠魚羹,因為非常的清爽。因為喜歡帶餐廳主題色彩的食物,所以也點了女兒紅帶子腸粉,不會令人失望。其餘的食物素質都一流。買單也就600多港幣,覺得是比較高素質的享受。略顯不足的是我覺得服務員不夠。希望紅樓更上一層樓。

必食的還有酥皮菠蘿黑豚肉叉燒包。

本人還很喜歡翡翠魚羹,因為非常的清爽。

因為喜歡帶餐廳主題色彩

的食物,所以也點了女兒紅帶子腸粉,不會令人失望。
其餘的食物素質都一流。

買單也就600多港幣,覺得是比較高素質的享受。
略顯不足的是我覺得服務員不夠。希望紅樓更上一層樓。
2021-03-27 232 瀏覽
Book左7pm, 早到左半個鐘未見多人魚子醬蝦多士🍤🍞熱辣辣夠酥脆,多士炸得夠乾身 唔會油膩 蝦肉夠爽口太極☯️馬拉榚🥧(原味+黑芝麻口味)平時食馬拉榚就識得多喇,呢個黑芝麻味既真係深得我歡心,黑芝麻好濃郁,原味都唔錯,夠鬆軟椒鹽九肚魚🐟外層炸到鬆脆,內裡既魚肉夠滑,搭配埋黑醋食 不錯👍🏻招牌片皮烤鴨(全隻)🦆鴨皮酥脆又香囗,鴨肉份量都好足夠,用薄餅皮包住配料:青瓜絲,哈蜜瓜絲,京蔥,再點上糖同甜醬,一口將佢塞入口中係塞唔哂既😆油香爆哂出黎 鴨味夠濃郁, 好滿足!不過由於係即叫即烤,所以都要等約莫一個鐘😛
Book左7pm, 早到左半個鐘未見多人

魚子醬蝦多士🍤🍞
熱辣辣夠酥脆,多士炸得夠乾身 唔會油膩 蝦肉夠爽口

太極☯️馬拉榚🥧(原味+黑芝麻口味)

椒鹽九肚魚🐟
外層炸到鬆脆,內裡既魚肉夠滑,搭配埋黑醋食 不錯👍🏻

招牌片皮烤鴨(全隻)🦆
不過由於係即叫即烤,所以都要等約莫一個鐘😛
  • 太極馬拉糕
2021-03-26 197 瀏覽
餐廳以新派中式裝飾,中國風配上摩登的感覺脆皮吊燒雞 金黃色外皮,燒得香脆,皮薄脂肪不多,肉厚,肉質非常嫩滑,不會油膩,配淮鹽或醬汁,更滋味香檳金蝦餃 粉色外皮,晶瑩剔透,外層有香檳金色點綴,金色閃閃,蝦肉爽口彈牙,好睇又好食。紅樓招牌炒飯 飯粒炒得粒粒分明,乾身不油膩,伴有原粒爽口蝦肉、鹹肉,蟹籽,好夠鑊氣。鮮鳳梨咕嚕肉 咕嚕肉醒胃,外層脆身,啖啖肉,加上燒過的鮮甜鳳梨,好好送飯七喜 加冰特別透心涼座位舒適,環境非常寬敞,乾淨企理,上菜速度快,職員有禮,下次再嚟
餐廳以新派中式裝飾,中國風配上摩登的感覺

脆皮吊燒雞

香檳金蝦餃

紅樓招牌炒飯

鮮鳳梨咕嚕肉
咕嚕肉醒胃,外層脆身,啖啖肉,加上燒過的鮮甜鳳梨,好好送飯

七喜 加冰特別透心涼

2021-03-24
2021-03-16 242 瀏覽
也許是被"紅樓"這個名字吸引,也許是被點心漂亮的賣相吸引,所以…我來了 菠蘿叉燒包,怎麼說好呢? 味道可以,但一個菠蘿包如果皮是不脆的,未免很敗筆。 另外叉燒包包(像漢堡包那個),基本上是沒有什麼味道的。榨菜牛肉腸也是沒有什麼味道,除了小小一點點榨菜味之外,牛肉完全冇味。白玉粉皮好吃,五花腩不肥不膩。 如果上面那些蒜蓉不要炸得這麼燶的話,會更好,因為有丁丁又燶又苦的味道影響了。 蝦餃樣子很漂亮,味道ok。 素鵝味道也不錯。 棉花雞的棉花一般般,沒有什麼味道。 太極馬拉糕,本來很期待的但頗失望,基本上也是沒有什麼味道的。 蘿蔔糕(像疊疊樂那個)完全不喜歡,點心紙上寫的是 pan fried,但這個出來的效果,似deep fried多啲囉,重點是沒有蘿蔔味總括來說,點心的花樣有創意,模樣精緻 但味道平平。 值得一讚的是服務員服務貼心、親切

總括來說,點心的花樣有創意,模樣精緻 但味道平平。
值得一讚的是服務員服務貼心
、親切

2021-03-13
2021-03-15 181 瀏覽
適逢白色情人節 搵個籍口去吓街book咗11點飲茶本身遲咗少少少少 仲驚會無位點知去到一個人都無😂之後陸陸續續有人入嚟食飯坐低之後周圍望吓裝修都okay 樓底夠高係幾舒服嘅環境食飯食物整體幾好經openrice book枱主餐牌有8折所以都幾抵食
適逢白色情人節 搵個籍口去吓街
2021-03-14
情人節
  • 帶子鳳眼餃
2021-03-04 244 瀏覽
半價原只烤鴨$398,好食,比想象中好,其他菜式中規中矩,鐵觀音好飲,服務唔錯,可以再好D,比如每台設置安心出行,甘就唔洗忘記嘟又要特登行出門口了,比如事先通知客人食早餐烤鴨可以加60蚊食鴨肉燜米,或者係菜牌註明,否則食完都已經飽曬...烤鴨至少要等1.5小時,好彩打定電話落order。
2021-03-03
2021-02-18 360 瀏覽
終於由二人放寬至四人限聚,諗住同雙親搵個舒服啲嘅地方嘆吓茶,於是揀咗紅樓。點知一入到餐廳,一位短髮戴眼鏡女侍應安排咗我哋坐一張仍然有隔板嘅四人枱,我有禮貌地問而家係咪已經唔需要隔板,女侍應嘅回應係:「係唔需要,不過照擺喺度」。。。無奈之下我再表示希望可以拎走隔板,女侍應立刻一臉不滿,粗暴地將隔板拎走,之後亦全程黑面。好啦唔緊要,一心想同雙親出嚟飲茶無謂掃興,點之上到碟珍珠雞嘅時候,食到一半先發現一隻完整全屍昆蟲喺舊珍珠雞上面,同女侍應反映,佢嘅回應係:「幫你cancel佢(依舊用佢冷淡嘅態度)」。我地要求影張相保障自己(因為已經食咗半隻),女侍應死攬住碟珍珠雞唔肯放低,唔比我地影相;最後要用稍為強硬嘅語氣佢先肯放低比我哋影,成個過程女侍應只係不悅哋講咗一句唔好意思,當佢拎走碟珍珠雞嘅時候亦都係比住面色我哋睇咁拎走。其實食物無論賣相同味道都不錯,珍珠雞上面隻昆蟲亦相信係無心之失,好多食肆偶然都會發生嘅情況;只係咁樣嘅服務態度,真係請我都唔會有下次了。

2021-02-18
2021-02-07 413 瀏覽
餐廳算大,衹是人手不足,所以要等。上菜速度亦算快,用網上訂位主餐牌有八折,都唔錯 。 叫咗麥茶,每位茶錢十二蚊,好ok。帶子腸粉好食,帶子夠大隻又新鮮,帶子腸粉唔係度度食到,佢整得幾好味。 炒飯夠乾身 ,味道剛剛好,有蝦、有雞肉 ,足料,夠大份,可以 一試。 小籠包皮薄, 有湯汁,一籠有四件,好食! 原本想叫生薑牛肉球和叉燒包,兩點已經賣曬,仲叫咗個蒜蓉炒菜,等咗好耐都冇黎?於是cancel咗,所以唔係食咗好多嘢。 埋單每人平均一百蚊 ,由於味道好,又就腳,都會再嚟。
餐廳算大,衹是人手不足,所以要等。

抄飯

2021-02-06
抄飯
  • 帶子腸
  • 紅樓招牌炒飯
2021-02-02 1943 瀏覽
疫情關係,很多原本晚上的朋友聚會也取消。 趁著這幾天不太忙碌,特別請了中午的假,相約媽媽一起吃過午膳,好好享受這悠閒的半天。紅樓位於銅鑼灣登龍街金朝陽中心,銅鑼灣地鐵站時代廣場出口出發不用10分鐘便到,地點方便就腳。疫情關係,餐廳易安排入座時量度體溫,而且有洗手液洗手,抗疫工作十分足夠。最近幾日天氣剛剛轉涼,特別和好友叫了花雕藥膳滋補螺頭雞酒窩,補一補身體。 花雕藥膳滋補螺頭雞酒窩(⭐⭐⭐⭐⭐)下單大約十分鐘便上枱,都算方便快捷。而且是有火爐暖著的,吃起來還是熱辣辣。裏面材料相當豐富,除了主打醉雞還有各種林林種種不同藥材,包括紅棗,枸杞等等。真材實料的老火湯,一飲起來便知龍與鳳。藥材味道十足,而且有著淡淡的花嬌美 ,喝起來十分暖胃。裏面的醉雞份量也不少,應該有半隻。吃起來嫩口,有雞味不是雪藏的。另外的螺頭也十分不錯,吃起來有嚼口。總括而言,這間餐廳食物質素不錯,下次經過也一定會再來。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~紅樓 銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown1樓推介菜式:花雕藥膳滋補螺頭雞酒窩👍🏻地點方便👍🏻環境舒適

花雕藥膳滋補螺頭雞酒窩(⭐⭐⭐⭐⭐)

花雕藥膳滋補螺頭雞酒窩

另外的螺頭也十分不錯,吃起來有嚼口。
花雕藥膳滋補螺頭雞酒窩

總括而言,這間餐廳食物質素不錯,下次經過也一定會再來。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

推介菜式:花雕藥膳滋補螺頭雞酒窩

👍🏻地點方便
👍🏻環境舒適
2021-01-18
2021-01-29 399 瀏覽
呢幾日天氣凍咗好多🥶, 又係圍爐取暖好時候! 圍爐之餘再加個花雕雞酒窩🐥, 想唔暖都難喇! 外賣一窩返屋企慢慢嘆! 😌😌按照餐牌所示, 滋補養生系列呢響螺滋陰補腎、清肝潤肺! 放入有補虛功效燉雞湯中反覆熬製十二個小時, 就可以匯聚食材和藥材精華, 對調理感冒和增強免疫力之效更為顯著! 喺疫情下, 增強免疫力是必須的! 💪🐥花雕藥膳滋補螺頭雞酒窩🍲 ~ 有2種雞呀, 有烏雞! 從小時候, 媽媽就話烏雞係好補身的, 上網一查發現, 烏雞膽固醇和脂肪含量低, 內含豐富的黑色素, 含鐵元素也比普通雞高很多,是營養價值極高的滋補品🤤。湯頭配有大量藥材, 飲得出是經過長時間熬製的, 一滾之下滲透出濃濃的酒香味, 飲落順喉超級暖身暖胃, 雞肉有咬口, 份量亦多! 🤤下次試下午餐去食點心!

🤤下次試下午餐去食點心!

2021-01-28 265 瀏覽
與王家沙同一個門口,紅樓座位每張枱相隔有點距離,裝修帶點新派中菜感覺,燈光柔和坐得舒服。每次都係先預訂,週末都幾滿,點心同小菜價格中上,如有折扣優惠會比較值得去。小菜粉麵就冇試過,都係叫點心,紅油抄手,蝦餃,燒賣,鮮蝦腸粉,餡料都非常實在賣相精美味道都好好。有一款炸春卷做到好靚成個燈籠咁👍🏻👍🏻咁點解講到咁好都話中規中矩呢,咁就係人手不足喇,員工嚴重缺乏,一個服務生加一個出菜,仲要加水冲茶迎賓。如果你好空閑同唔介意服務員聲氣都可以一去嘅
諗住weekend開開心心同屋企人去飲茶!見到間評價唔太差,而且提早預訂仲有8折,所以經openrice.com 訂位。先講講個格局先,成個floor大約15枱係開放俾食客,亦見到有吉枱,諗住可以準時入座,但係最終要等多差唔多24分鐘就可以入座。原因其實好簡單,就係成個floor只有1個正式樓面,但要做齊reception、沖茶啦、送茶啦、收單啦、包外賣啦、執枱啦,辛苦晒佢1個人。就算而度有幾好食,都已經大大減低再幫襯嘅機會。希望僱主可以體諒前線員工,加返d人手幫幫盡晒力嘅樓面!
諗住weekend開開心心同屋企人去飲茶!

就算而度有幾好食,都已經大大減低再幫襯嘅機會。
希望僱主可以體諒前線員工,加返d人手幫幫盡晒力嘅樓面
2021-01-24
2020-12-21 360 瀏覽
今日同朋友去左紅樓到試佢地都幾出名嘅片皮鴨 點知真係有少少失望味道係好既 好香鴨味 包住片皮鴨既皮都好婦食 好煙un 唯獨係個侍應姐姐切出黎既係皮多過肉 我見其他都係皮連肉 我都有既 一兩舊囉。。同埋吾知係咪不嬲都係侍應切嫁呢?因為我係其他食係師傅切吾係侍應切既。。仲要見到隻鴨好多肉淨lol人地既片皮鴨我地既片皮鴨(一隻)對個片皮鴨好失望

人地既片皮鴨

我地既片皮鴨(一隻)

對個片皮鴨好失望

2020-12-21
片皮鴨 $398 做緊特價好抵食 !!!❤️而且經open Rice 訂位飲茶仲有八折優惠 ❤️本來想試食之後同朋友分享不嬲都好鍾意起呢度飲茶店舖好大 攞晒全層隔離王家沙係同一個集團紅樓啲點心好精緻 而且地方好舒服唔會好似平時去飲茶咁好嘈 傾唔到計次次坐得好舒服咁樣聽住西式音樂 好享受咁喺度嘆茶食住點心同朋友傾吓計知道呢度嘅片皮鴨係即叫即燒即興嚟所以就算等咗個幾鐘 都要等叫咗幾個點心食住等。。。。。。。。。。終於到見到隻鴨 懷着興奮嘅心情由於當時已經6:00pm 7:30pm 又約咗人食晚飯一個操着鄉音廣東話嘅阿姐幫我哋喺度片隻鴨首先 佢冇帶手套 不嬲見到人哋都有帶隻手套先開隻鴨 何況有疫情 見到佢隻手都掂到隻鴨幾次我冇出聲 當佢片左幾塊出嚟嘅時候我行埋去同佢講 唔該兩隻脾唔好片想原隻脾切出嚟 心諗隔多一個半鐘又開始食晚飯三個人真係食唔落(諗住打包攞返去孝敬兩老)惡夢開始~~~~~阿姐唔願意:禁中間啲肉唔熟個喎我:咁即係唔可以成隻脾片出嚟?其實我心諗關中間啲肉熟唔熟咩事阿姐態度差望住我:我唔識整!呢啲係要師父先識我:好吖~咁叫師傅整阿姐繼續片 :你要咁樣整中間啲肉真係唔熟我: 我唔係好明
片皮鴨 $398 做緊特價好抵食 !!!
❤️而且經open Rice 訂位飲茶仲有八折優惠 ❤️

次次坐得好舒服咁樣聽住西式音樂
好享受咁喺度嘆茶食住點心同朋友傾吓計

知道呢度嘅片皮鴨係即叫即燒
即興嚟所以就算等咗個幾鐘 都要等
叫咗幾個點心食住等。。。。。。。。。。
終於到見到隻鴨 懷着興奮嘅心情

我行埋去同佢講 唔該兩隻脾唔好片
想原隻脾切出嚟

心諗隔多一個半鐘又開始食晚飯
三個人真係食唔落
(諗住打包攞返去孝敬兩老)
惡夢開始~~~~~

阿姐唔願意:禁中間啲肉唔熟個喎
我:咁即係唔可以成隻脾片出嚟?
其實我心諗關中間啲肉熟唔熟咩事

阿姐態度差望住我:我唔識整!呢啲係要師父先識
我:好吖~咁叫師傅整
阿姐繼續片 :你要咁樣整中間啲肉真係唔熟
我: 我唔係好明 咁我都話叫啲師傅整 你又話啲肉唔熟 算啦算啦~咁你照返平時片嗰個方法~其實我已經唔想同佢糾纏 同埋佢嘅態度同語氣都話俾我聽佢好唔願意做一啲佢平時唔係咁做嘅嘢

最後見到碟野有三份二都係得啲皮
三份一黐住咗少少幾片肉
目測都唔知有冇10塊係有肉黐住
我問佢 點解啲肉唔片出嚟
得返啲皮咁少肉 ?
佢:係咁食個喎
又係答果句啲肉未熟得晒 ,嗰刻我真係要爆了 唔通我第一次食片皮鴨咩

下次睇住佢哋自己幅$398圖先片啦
有一半我都好開心 唔奢望好似佢哋幅相咁爆曬肉

我同佢講 咁呢隻鴨我比嗰個價錢係咪屬於我㗎?
佢話係,我:咁其餘嗰啲打包走啦!我真係同你溝通唔到,猛咁話啲肉唔熟 我都話我食唔晒咯~諗住想打包兩隻脾咁都聽唔明
我拎返屋企自己加熱唔得咩 !

真係一粒老鼠屎 整壞咗成煲粥
明明啲嘢食係好唔錯~~
就咁樣俾佢搞到個氣氛冇咗~~
不嬲食片皮鴨都係兩食
一邊係皮一片係多肉嘅
我都唔記得影隻鴨相 大家就會睇到仲係幾咁多肉喺度 就諗住收走
我立即覺得呢個價錢係唔抵囉 咁我寧願比正價 切番晒啲肉俾我

平時我係絕對唔會要求打包隻鴨咁肉酸!
我知道平時啲酒樓略略切晒啲皮肉之後
可能係會手撕啲肉然後攞嚟做火鴨絲炆米變咗第二道菜咁樣唔好嘥 👍🏼

但今次真係嬲嬲豬 邊有人將咁多肉留起隻鴨度攞走 得啲皮同幾塊肉比客人食 真係癡鬼線!!其實隻片皮鴨味道真係唔差
不過下次絕對要求搵第二個識片嘅人出嚟
搵啲大陸阿姐亂咁嚟 態度趕客