2019-10-16 36 瀏覽
RAPL #銅鑼灣鋪位係喺之前SOGO入面專賣芝士撻BAKE嗰度,佢哋兩個都係同一個集團,不過RAPL就專賣蘋果批。蘋果批 $42/1 $160/4特點在於用青森蘋果同埋現打嘅吉士醬黎整,現場仲有焗爐即刻焗啲蘋果批,仲話有成144層酥皮。一咬落去的確好鬆脆。有別於一般蘋果批加埋吉士係入面,所以令到成個蘋果批更加creamy,亦中和咗蘋果蓉本身嘅酸味。味道不俗,但係唔算太特別,就係想像得出嘅蘋果批味 ,唯一特別欣賞佢哋入面嘅蘋果蓉仲帶有少少爽口,蘋果香突出。但係要成40幾蚊食一個蘋果批我就覺得唔係好抵,我嗰日下晝去到完全唔使排隊就買到所以都仲OK,但係見到有人話要排成30分鐘,我就覺得唔值。味道:3.7/5性價比:3/5
RAPL #銅鑼灣

蘋果批 $42/1 $160/4

味道:3.7/5
性價比:3/5

吉士蘋果批
吉士蘋果批
2019-10-11 54 瀏覽
A while ago, Bake closed it's doors, taking away my beloved cheese tarts forever! But in it's place, the company has brought int Rapl (or in Japan it's called Ringo).  Handheld apple pies filled with apple and custard.  The first time I came across this was in Taipei. It had newly opened and I gave it a try, falling in love immediately. They also served ice cream there as well. Something I noted in the Hong Kong branch as coming soon.Located in the Sogo grocery section, it is inhabits the once v

Located in the Sogo grocery section, it is inhabits the once vacated Bake spot. The entire set up is exactly the same. Ovens are in the back. The finished products are in the front.

There was no one waiting so  I decided to get one.

One costs $42. If you by four, it's $160.

The little pie is about the size of the palm of my hand. It was still warm.

The pastry was light and flaky. There was a sweet sticky glaze on top. It was filled with lovely chunky bits of apple with  slight taste of cinnamon. It wasn't too sweet as well. There was also a lot of custard that leaked out. The custard was warm with a vanilla taste. It was pretty good. I'd probably purchase again as long as there is no line. I can't wait until they have ice cream.

2019-10-08
外賣自取
2019-10-06 97 瀏覽
坦白來說我對蘋果批一向興趣不大不過見到最近好多食評都對呢間蘋果批讚好不絕😋抱着好奇心態去睇下 可惜中午時間去到人頭湧湧😳於是隔日趁着SOGO臨關店前 睇下仲有冇蘋果批可以買到好好彩最後買到兩個蘋果批 拎上手時仲係微暖的急不及待地先品嚐一口🍴蘋果批入口鬆軟👍🏻但最重要的還是蘋果批的內餡🧐因為最怕某間大型連鎖店的蘋果批只有甜味沒有蘋果的真實味道不過只需幾蚊便有一個蘋果批😅已經好抵食了👌講返呢間蘋果批內餡料😋的確做得十分出色有新鮮現打的吉士醬餡料,又有蘋果微酸味道又不會太甜口感豐富不過$47一個蘋果批 性價比不太高不過鐘意蘋果批的話就不妨一試
坦白來說我對蘋果批一向興趣不大
不過見到最近好多食評都對呢間蘋果批讚好不絕😋
抱着好奇心態去睇下 可惜中午時間去到人頭湧湧😳
於是隔日趁着SOGO臨關店前 睇下仲有冇蘋果批可以買到
好好彩最後買到兩個蘋果批 拎上手時仲係微暖的
因為最怕某間大型連鎖店的蘋果批只有甜味沒有蘋果的真實味道
不過只需幾蚊便有一個蘋果批😅已經好抵食了👌
講返呢間蘋果批內餡料😋的確做得十分出色
有新鮮現打的吉士醬餡料,又有蘋果微酸味道又不會太甜
口感豐富
不過$47一個蘋果批 性價比不太高
不過鐘意蘋果批的話就不妨一試
Sogo地庫又有新的店子進註了喔!這次是日本人氣的現烤吉士醬蘋果批專門店🍎既然路過的話,當然要去湊熱鬧吧~晚上時間過去都有人排隊 ...大約排了5分鐘左右就輪到我買囉排隊的期間可以看到店員在製作蘋果批!現烤吉士醬蘋果批 ($42) -外層的酥皮很鬆脆~是頗香的牛油味。整個看起來脹卜卜的!內餡除了有蘋果粒和蓉外,還有吉士醬!使用青森縣產的蘋果切成方粒,吃起來有著自然酸味的清香。吉士醬亦很柔滑,將整個批塞滿滿~味道十分豐富。買四個的話總價便宜-$8,而且還會有盒子。不過個人覺得定價其實稍微有點貴就是 ...較為期待Coming Soon 的雪糕 🍦
Sogo地庫又有新的店子進註了喔!
這次是日本人氣的現烤吉士醬蘋果批專門店🍎
大約排了5分鐘左右就輪到我買囉
排隊的期間可以看到店員在製作蘋果批!

現烤吉士醬蘋果批 ($42) -
外層的酥皮很鬆脆~是頗香的牛油味。
整個看起來脹卜卜的!內餡除了有蘋果粒和蓉外,還有吉士醬!
使用青森縣產的蘋果切成方粒,吃起來有著自然酸味的清香。
吉士醬亦很柔滑,將整個批塞滿滿~味道十分豐富。
現烤吉士醬蘋果批

買四個的話總價便宜-$8,而且還會有盒子。
不過個人覺得定價其實稍微有點貴就是 ...
較為期待Coming Soon 的雪糕 🍦
2019-09-24
5 分鐘 (外賣自取)
2019-10-05 80 瀏覽
喺BAKE Inc.旗下、最近超hit嘅RAPL現烤吉士醬蘋果批嚟到香港銅鑼灣sogo開店喇,店舖係「工房一體」,一路排隊一路會見到好多蘋果批出爐🤤。現烤吉士醬蘋果批 ($42/個 $160/4個) 有別於平時食開嘅蘋果批,呢個有成144層酥皮,咬落去超!級!酥!脆!咬開後更加不得了,裡面有好豐富嘅青森蘋果肉,清香酸甜,加上濃郁新鮮現打吉士醬,一啖咬落去嘅話,先鬆脆,後細緻綿滑,食完呢個蘋果批,我覺得自己唔會再買其他蘋果批食了🙊。如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
現烤吉士醬蘋果批
如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
外賣自取
2019-10-05 36 瀏覽
日本人氣蘋果批首登香港🙋🏻‍♂️宜家SOGO有得賣☺️大家都知道我鍾意食甜野 知道佢嚟咗之後就即刻去排隊 等咗我成半個鐘🤦🏻‍♂️ 因為佢係即烤嘅關係😭 聽講佢喺日本本身已經好把炮 一個月賣到超過50萬個蘋果批🍏 同普通蘋果批唔同嘅分別係佢會加吉士醬🌝 我心目中其中一神醬🤫-🍏蘋果批🍏($42)食落好鬆軟 聽講個酥皮有成144層🙂有一粒粒青蘋果肉 口感良好👍而且有自家製吉士醬 成功將個蘋果批昇華☺️加上新鮮出爐 應該係我食過最好食嘅蘋果批😂總結來説 有錢就去試吓啦 唔會失望-🎈崇光銅鑼灣店B2/F崇光超市平均傷害:$42...
日本人氣蘋果批首登香港🙋🏻‍♂️宜家SOGO有得賣☺️
🍏蘋果批🍏($42)
食落好鬆軟 聽講個酥皮有成144層🙂
有一粒粒青蘋果肉 口感良好👍
而且有自家製吉士醬 成功將個蘋果批昇華☺️
加上新鮮出爐 應該係我食過最好食嘅蘋果批😂
總結來説 有錢就去試吓啦 唔會失望
🎈崇光銅鑼灣店B2/F崇光超市
平均傷害:$42
晚上工作完去崇光B2超市買點吃的醫醫肚,看到本來在Bake芝士撻的位置開了這家專賣蘋果批的RAPL,原來都是Bake旗下的品牌,而且蠻多人在排隊便師奶心態也去排排試試看。排了不到10分鐘就到我了,一個蘋果批港幣42,買4個一盒的便宜8元賣港幣160元。這裏的蘋果批都是現烤的,所以放在手上還是很熱的。咬一口,蘋果批皮很香酥,吉士醬都蜂擁而出。除了蘋果蓉還能吃到一小塊一小塊很軟的蘋果肉,不會太甜,好吃吉士醬在蘋果批裡不會只有前面有,吃到中間也有醬,如果再多一點吉士我會更喜歡哈哈!現在這個版本比較沒那麼罪惡,大家可以去試試看!除了蘋果批,以後還會有雪糕賣

2019-10-03
10 分鐘 (外賣自取)
2019-10-03 32 瀏覽
幾個月前係福岡食過呢款蘋果批,估唔到幾個月後香港都有🥳🥳呢款蘋果批同佢同集團嘅芝士撻一樣,都係凍食熱食2相宜。平日lunch hour去,人龍都有10個人左右,一路見到廚窗裏面整齊排列好一個個好似元寶咁金黃飽滿嘅蘋果批,真係口水都流埋🤤蘋果批香脆酥軟得黎唔會一咬即散,唔洗擔心會食到好狼狽。$42一個係物有所值,第一啖已經食到蘋果肉,再咬大啖啲就試到吉士醬。個人比較喜歡蘋果蓉,比吉士醬多一份清香。
幾個月前係福岡食過呢款蘋果批,估唔到幾個月後香港都有🥳🥳

2019-10-03 40 瀏覽
每次去日本都會買的蘋果批終於落戶銅鑼灣,馬上跑去買了幾件和同事分享。包裝跟足日本,買一件都有個美美的蘋果紅紙袋。味道和日本差不多,批皮酥脆,蘋果餡清甜。只是稍嫌焗得不夠時間,與日本吃過的相比顯得蒼白。不過,如果拿回家去翻焗,就不怕烤過頭。

包裝跟足日本,買一件都有個美美的蘋果紅紙袋。

不過,如果拿回家去翻焗,就不怕烤過頭。

香港店
日本店
日本店
2019-10-02 41 瀏覽
早前在東京一吃難忘的蘋果批,原來在香港開了門店!終於抽到時間來到sogo 買,排隊人流比想像中少呢~跟日本門店一樣,多買又會便宜一點,所以一口氣買了4個 共$160!即時吃不完,也能回家翻熱~~RAPL的蘋果批跟在快餐店吃的完全不同喔~他們的蘋果批外型很像雞批一樣大,看見蘋果批上的一層層酥皮,十分酥脆的感覺,一咬下去,酥皮的層次感超讚,新鮮出爐吃最正!內餡有甜甜的吉士與蘋果粒粒,每一口也有幸福的感覺味道跟日本的一模一樣(❁´ω`❁)終於在香港也能吃到香噴噴的蘋果批了!
早前在東京一吃難忘的蘋果批,
原來在香港開了門店!
終於抽到時間來到sogo 買,
排隊人流比想像中少呢~
跟日本門店一樣,多買又會便宜一點,
所以一口氣買了4個 共$160!
即時吃不完,也能回家翻熱~~

RAPL的蘋果批跟在快餐店吃的完全不同喔~
他們的蘋果批外型很像雞批一樣大,
看見蘋果批上的一層層酥皮,十分酥脆的感覺,
一咬下去,酥皮的層次感超讚,
新鮮出爐吃最正!
內餡有甜甜的吉士與蘋果粒粒,
每一口也有幸福的感覺
味道跟日本的一模一樣(❁´ω`❁)
終於在香港也能吃到香噴噴的蘋果批了!
蘋果批 4個裝

蘋果批 4個裝
最近好多人黎食呢間來自日本回訪度極高既吉士醬蘋果批🍎 佢係曾經掀起過一陣熱潮既BAKE芝士撻旗下的品牌- RAPL✨🎉岩岩登陸香港, 我地當然都即刻來試試佢係咪真係值得甘受歡迎, 排長龍都要食🤔🤔去到附近已經開始聞到好香的牛油味😳, RAPL既所有蘋果批都係即場焗製, 再加入新鮮手打吉士😋😋估唔到一件細細的蘋果批竟然有成144層用北海道牛油製成的酥皮!!!🤤🤤當然我地就冇數到係咪真係有144層😆 (數到天黑都唔會FC到XD) 😂😂😳不過一咬落真係超級鬆脆, 入面包住粒粒🍎青森蘋果肉, 多到滿晒出黎, 酸酸甜甜好清新, 加埋幼滑的吉士醬, 成個口感好豐富!!👍🏻食完有滿滿的幸福感🥰, 真係一D都唔誇張!! 好想再食多幾件😣🔸現烤吉士醬蘋果批 ($42/件, $160/4件)P.S: 我地當日係星期日下午3點幾左右去到都唔算太長龍, 排左10-15分鐘左右就有熱辣辣、新鮮出爐既蘋果批到口, 價錢稍貴, 不過絕對都值得一試既!🤤👍🏻👍🏻
最近好多人黎食呢間來自日本回訪度極高既吉士醬蘋果批🍎

🔸現烤吉士醬蘋果批 ($42/件, $160/4件)

2019-09-22
下午茶
2019-09-30 30 瀏覽
城中又一新話題,來自日本的烤吉士醬蘋果酥,雖然沒有那個芝士撻聲勢浩大,亦要排隊等候買喔!買了一個回家試下,有非常堅挺的紙袋載著,不怕夾到散。建議買當天食用。我當然回到家裡己急不及待弄了一杯香醇的咖啡伴這個超人氣的蘋果酥。外層酥,鬆,脆,好正!蘋果肉和吉士醬的內層,有口感,粒粒蘋果散發出香氣。吉士醬份量剛好,整個蘋果酥不油不膩,甜度適中,只不過四十二元一個真係有點貴。如買四個的話會平少少,人多食著數啲啲。
如買四個的話會平少少,人多食著數啲啲。
2019-09-30
$42 (其他)
蘋果批有144層酥皮 入口酥脆鬆化 熱辣辣😍聞起來充滿蘋果既香氣 入面嘅蘋果醬唔太甜蘋果醬中蘊含著蘋果粒 咬落清甜爽口有汁💦沒澀味 真材實料 上乘食材 粒粒青森蘋果🍎加埋新鮮現打吉士醬 口感豐富 增添風味😊難怪在日本大受好評 值得一試 用心製作❤️
蘋果批有144層酥皮 入口酥脆鬆化 熱辣辣😍
聞起來充滿蘋果既香氣 入面嘅蘋果醬唔太甜
蘋果醬中蘊含著蘋果粒 咬落清甜爽口有汁💦
沒澀味 真材實料 上乘食材 粒粒青森蘋果🍎
加埋新鮮現打吉士醬 口感豐富 增添風味😊
難怪在日本大受好評 值得一試 用心製作❤️
🍎最近這個現烤吉士醬蘋果批真的好紅呀🍎這間來自日本跟BAKE芝士撻同一集團的RAPL 蘋果批專門店,開設於我下班後最常去的銅鑼灣Sogo地庫超市🥳所以上星期五我特地在下班後排隊買,而排到差不多到我之時,就清貨了要等蘋果批新鮮出爐。沒錯!這裡每個外表漲卜卜的蘋果批都是由店舖現場烘烤而成,而且食材上乘:採用粒粒青森蘋果+144層鬆脆酥皮+新鮮現打吉士醬,聽到都覺得吸引🤤🤤🤤實際呢,吃完這蘋果批你會覺得排這麼久的隊也是值回票價的!因為蘋果批帶有好香牛油味,酥皮好香脆,清甜的蘋果蓉和蘋果粒加上吉士醬令口感層次更為豐富,味道不會太甜或酸,拿捏得剛剛好,有機會你們一定要試一下👍🏻
🍎最近這個現烤吉士醬蘋果批真的好紅呀🍎

2019-09-20
$42 (宵夜)
2019-09-28 32 瀏覽
日本BAKE Inc.旗下大排長龍的RAPL烤吉士醬蘋果批終於來到香港了🇭🇰!✌🏻✌🏻😄😄😄店舖位於sogo,頂著RAPL在日本的人氣來吃。之前去日本特地排隊買了一盒上飛機✈️,帶給家人吃,只可惜回家時已經冷掉了😂但現在可以吃到現烤的真的好開心🥳店內「工房一體」,即時製作,新鮮好吃頻果批採用酥皮一共有144層,內餡是🍎青森蘋果粒,加上現打吉士醬外皮現烤的很酥脆,內餡香甜的蘋果粒帶著天然的蘋果清香,配搭現打吉士醬,真的挺不錯!

店舖位於sogo,頂著RAPL在日本的人氣來吃。

之前去日本特地排隊買了一盒上飛機✈️,
帶給家人吃,只可惜回家時已經冷掉了😂
但現在可以吃到現烤的真的好開心🥳

店內「工房一體」,即時製作,新鮮好吃