2022-07-14 126 瀏覽
「係中環食咩好?有咩係好食又唔貴?」呢個問題煩擾左我好多次,但自從中環街市開左foodcourt, 我每次諗唔到食乜嘢都會過去戈日落晒雨,所以大家局住要坐喺室內,但都無礙我食好野嘅心情~今晚想食d濃味嘅嘢,新加坡野就幾岩食叫咗佢哋最出名嘅新加坡大蝦喇沙,揀左摻摻,米線同油麵嘅配搭,買完野佢地會有人送餐過黎,不同於一般food court要自己mon住number, 非常方便同customer friendly❤️喇沙非常足料,所有配料都好大量,湯底非常濃郁,麵底好容易就索晒d湯汁,好入味😋面朋友就喺隔離檔叫咗海南雞飯,好多件雞而且肥美,份量都好多,呢個價錢佢都好滿意
「係中環食咩好?有咩係好食又唔貴?」

今晚想食d濃味嘅嘢,新加坡野就幾岩食
面朋友就喺隔離檔叫咗海南雞飯,
好多件雞而且肥美,份量都好多,呢個價錢佢都好滿意
2022-07-10 124 瀏覽
朝早起身嗌呢間外賣,個樣望落去都正正常常。結果真係大伏,點左海南雞飯同埋巴東牛肉飯。牛肉過分醃製想掩蓋原食材嘅味,食落去得個鹹味。仲要係味精那落去嗰隻鹹,口感就係非常柴,好似滿漢全席個牛肉咁但係難食版。個雞食就腥嘅,食落去口感都係非常之柴,主要係一擺入口就攻上個鼻嘅嗰浸腥味,食咗少少成個掉咗。成餐除咗椰子飯個味係正常之外,冇一樣野係ok。$60-70一個人嘅價錢本來已經冇乜預期,其實唔會太挑剔,但係呢間難食到我忍唔住上嚟打一篇嘢同大家講佢難食。
外賣送餐
2022-07-07 2141 瀏覽
自從「中環街市」被活化之後,真喺令呢座歷史建築物帶嚟180°轉變,再者,內裡開咗好多特色小店、餐廳,又搞吓展覽,真喺帶動多咗好多人流。講到食,地下層更僻作美食廣場,晌中環,美食廣場真喺唔多,而呢個「中環食坊」搞得唔錯。美食廣場內有10間店鋪,兜咗個睇睇,就想試試星馬嘢,因為,印象中都好一段時間無食過,而小弟本身都幾鍾意星馬菜。故此,就兜到過嚟近「德輔道中」呢邊入口,主打新加坡菜嘅「蒲羅」(Pulau)晌佢鋪面對住仲有多張餐枱,咁就更加方便。其實,整個美食廣場仲有好多位,室內、室外都有,而一堆室外位仲設定成一個庭園,猶如城中綠洲,感覺幾唔錯,不過,一來費事捧住啲食物搬嚟搬去,二來天氣有點悶熱,都喺涼吓冷氣舒服啲。晚市嘅選擇就一張列表睇晒,上截喺主食,下截喺輕食,全部都喺散點,很可惜無啲加配優惠嘅選項,店家主要供應食物,如想飲嘢就要去另外啲鋪頭買喇。為方便客人,場內亦提供冷熱飲用水,而旁邊仲有部自動洗手機,又幾好喎。除晌櫃位落單,亦可以利用二維碼落單,更方便快捷。娘惹茶燻鴨配雞油香飯及蘇東魚丸雞湯 $82平常食星馬嘢,主要都喺海南雞飯、喇沙米線、肉骨茶,今次就專登揀啲未試過嘅。老友揀嘅茶燻
除晌櫃位落單,亦可以利用二維碼落單,更方便快捷
娘惹茶燻鴨配雞油香飯及蘇東魚丸雞湯 $82

平常食星馬嘢,主要都喺海南雞飯、喇沙米線、肉骨茶,今次就專登揀啲未試過嘅。老友揀嘅茶燻鴨,其實就好飲似平常食嘅煙鴨胸,啲鴨胸肉好嫩好彈牙,好重煙燻香,兼且份量多,而配嘅雞油飯好食喎,飯粒分明,富油香,但就唔會好油膩。
巴東牛肉斑蘭椰漿飯配蘇東魚丸雞湯 $78

小弟就揀咗巴東牛肉,貪佢配班蘭椰漿飯,此外,更有少少食馬拉碟頭嘢嘅配菜:花生粒、青瓜片同魚乾,平常多數見喺煎蛋,但呢度就俾半隻溏心蛋,整體嚟講都幾豐富。
巴東牛肉斑蘭椰漿飯配蘇東魚丸雞湯
先飲飲個雞湯,幾清香,但個人而言就有少少鹹鹹,幸而啲魚丸唔錯,唔似港式啲咁彈牙得咁交關,但就好有魚味。
巴東牛肉斑蘭椰漿飯配蘇東魚丸雞湯
青青綠綠嘅椰漿飯真喺份外搶眼,飯粒分明,入口好軟熟,而班蘭味算喺幾突出,帶出絲絲清甜香味。
巴東牛肉斑蘭椰漿飯配蘇東魚丸雞湯
至於「黑掹掹」嘅巴東牛肉,份量可不少,咬落極之鬆化,除肉香,仲滲出複雜嘅香料味,再帶少許辣勁,有一定質素。
街頭雞肉串燒 $62

除咗兩個主食,我哋亦想試試店家嘅輕食,所以,追加咗一客雞肉串燒。睇樣就燒得幾靚仔,食落又真喺唔錯,唔會燒到好乾,仲食到雞肉嘅嫩滑感,而附上嘅沙嗲真喺正,香濃惹味,富花生香,為串燒嘅味道提升幾個層次。
街頭雞肉串燒
街頭雞肉串燒
剛才落單時,店員順口為我推介附近另一家店「亞答屋」(Attap),正正喺佢哋嘅姊妹店,有機會下一次都可以試吓,不過,問過收銀位妹妹仔,兩間店都喺要分開各自落單,順手影埋個餐牌俾大家參考
今餐晚飯味道都唔錯,以中環區而言,價位都喺咁上下啦。晌美食廣場食嘢勝在自由,而且,選擇又多,更唔收加一。
2022-07-07 92 瀏覽
第一次去翻身嘅中環街市,環境舒適,仲保留左好多街市原有嘅特色。一場黎到,決定係呢到食啲野。街市嘅地下主要係food court形式。一開始仲以為呢到食野會好貴,睇真啲 原來都幾抵食(係中環黎講)。最後,被呢間Pulau嘅喇沙深深吸引住!新加坡大蝦喇沙摻掺 $78喇沙最重要一定係湯底,呢個湯超級濃郁,而且食得出有蝦味,呢啲濃厚嘅湯係香港真係買少見少啦。而配料亦相當不少,足足有4隻已去殼嘅大蝦,仲有糖心蛋,幾粒魚丸,食完呢碗已經超級滿足!娘惹茶燻鴨 配:雞油香飯及蘇東魚丸雞湯 $82食過唔少星馬菜,但都係第一次見燻鴨,點可以唔試試。果然幾有驚喜,厚切嘅燻鴨,除左啖啖肉,仲有好強烈嘅燻香味,仲鎖住哂啲肉汁,好鬼juicy,配埋個醬同埋油飯,真係好驚喜,好好味,下次會再食!串燒拼盤(雞肉.大蝦.魷魚鬚)$78各款2串嘅串燒拼盤岩哂2個人share黎食,一人一串,唔洗爭😍。燒得好香,尤其係魷魚鬚,超正,本身想encore,但真係好飽食唔落lu。整體黎講,餐廳幾高汁,食物唔錯,環境又舒服,係中環黎講都真係幾抵食,值得一試!

新加坡大蝦喇沙摻掺 $78

娘惹茶燻鴨 配:雞油香飯及蘇東魚丸雞湯 $82

串燒拼盤(雞肉.大蝦.魷魚鬚)$78

2022-07-05 92 瀏覽
中環返工,最怕食晏時間趕時間揾唔倒位。今次係1:00 咗由,第一次去咗中環街市最底層有個Food Court 叫Dining Ground,一個或者兩個人, 都可以揾倒位, 實在有驚喜。行咗幾間, 最後決定食喺間新加坡菜,價錢算係中環平/中價,$82 一個吉羅大蝦雞串咖喱麵。蝦不多,但湯底都幾濃味,同微辣,仲有雞串,幾好味😋。  推介。另外大家有機會,都可以試下佢哋海南雞飯,因為都見好多人都點依個,賣相都唔錯 。同埋個場, 係有自助洗手機,同飲水機,好貼心。美食吉羅大蝦雞串咖喱麵價錢: $82

美食
吉羅大蝦雞串咖喱麵

價錢: $82
吉羅大蝦雞串咖喱麵
2022-07-04
  • 吉羅大蝦雞串咖喱麵
2022-06-29 72 瀏覽
6月28日午市時間 出錯餐 由蝦麵出錯喇沙 好聲好氣同職員講出錯餐,cashier短髪女職員竟然好惡咁講 要再出就要等好耐 態度惡劣逼人接受出錯餐 喇沙 食物質素普通 唔見得特別好 態度惡劣 永不回頭
喇沙 食物質素普通 唔見得特別好 態度惡劣 永不回頭

2022-06-28
嚟到中環街市覓食下集,上集就食咗以飯類為主打嘅ATTAP,下集就係介紹佢地嘅姐妹店Pulau。除咗有喇沙、椰漿飯,仲有唔少小食!今次都係輕輕揀咗兩款小食開心Share!🌟半熟蛋配咖央多士之前睇過啲Youtuber介紹新加坡早餐🇸🇬係會食半熟蛋配吐司食🍞。今次終於試到!麵包烘得香脆,中間夾上薄片牛油🧈,Kaya醬少少甜充滿椰香。再點埋半熟蛋,讓蛋汁沾滿多士,令多士唔會太Dry!下次可以再配杯咖啡飲☕️,咁就係個Perfect Morning!🌟街頭雞肉串燒雞肉🐥串燒醃得非常入味,香茅味同沙嗲味都幾濃郁。雞肉唔會烤得太乾,醬汁亦同串燒十分匹配。

🌟半熟蛋配咖央多士

🌟街頭雞肉串燒
雖然已經唔係第一次嚟中環街市,之前有黎環保雜貨店slowood 朝聖、飲過日式手搖,但黎食正餐都係第一次🫣Menu:1️⃣ 巴東牛肉班蘭椰漿飯 配蘇東魚丸雞湯($78)巴東牛肉嘅獨特味道係會令人一試難忘🫢牛肉吸盡椰漿 & 香料嘅精華,而經長時間嘅烹煮後,肉汁亦變得相當濃稠(私心希望佢可以俾多啲汁我去撈飯🥰)牛肉雖然燉得軟爛但非常juicy、入味,味道香濃且帶微辣🐮 特別之處係搶眼嘅綠色班蘭飯椰漿非常濃郁,並唔係淨係調色得個樣🤟🏻2️⃣ 半熟蛋配咖吔多士($36)首先,呢一塊多士本身已經烘至金黃色、好酥脆,係一塊合格嘅多士!🫰🏻 有無同道中人同我一樣覺得多士最好食係條麵包邊🙈 微焦嘅麵包配上甜甜地、有椰香味嘅咖吔醬 & 一小塊半溶化狀態嘅牛油,鹹中帶甜異常惹味🤤🤤

Menu:

1️⃣ 巴東牛肉班蘭椰漿飯 配蘇東魚丸雞湯($78)

2️⃣ 半熟蛋配咖吔多士($36)

2022-06-10
  • 半熟蛋 配咖吔多士
2022-06-12 88 瀏覽
Pulau 中環街市中環街市有好多選擇,但係要數平靚正,加性價比高嘅就一定係呢一間東南亞餐廳娘惹茶燻鴨 配雞油香飯及蘇東魚丸雞湯茶燻鴨煙煙韌韌,層皮有少少脆,啲肉好嫩,一咬落去陣茶味即刻出曬黎,唔錯。雞油飯嘅油香味好出,啲飯粒粒分明。雞湯清得黎帶少少鹹味,魚丸幾彈牙,好解膩。好抵食,份量好多新加坡白胡椒肉骨茶 配雞油香飯及油條個肉骨茶好大桶好足料,有幾大舊排骨同成粒蒜頭,同埋有超級重嘅胡椒味,幾開胃,係好正宗嘅肉骨茶。半熟蛋 配咖吔多士半熟蛋個蛋黃好滑好流心,撈埋飯食一流!至於塊多士都幾脆,入面嘅咖吔醬份量剛剛好,牛油薄薄地一片,鹹中帶少少甜味,同時又唔會太膩。新加坡鹹蛋黃單骨雞翼外皮好酥脆,充滿鹹蛋黃香,入面嘅肉好滑,一定要趁熱食!❤️❤️
Pulau 中環街市

娘惹茶燻鴨 配雞油香飯及蘇東魚丸雞湯
好抵食,份量好多

新加坡白胡椒肉骨茶 配雞油香飯及油條

半熟蛋 配咖吔多士
半熟蛋個蛋黃好滑好流心,撈埋飯食一流!

新加坡鹹蛋黃單骨雞翼
2022-06-09 1921 瀏覽
中環街市上面做緊微型藝術展,展出多件富香港元素的模型精品,今天陪兩老去參觀,之後就落地面的Food Court "Dining Ground" 食飯。Food Court內約有9間店鋪,巡了一圈後,我們選了這間新加坡餐廳,一來食物選擇多,二來兩點已有下午茶,價錢吸引。場內座位寬闊,有冷熱水供應,清潔嬸嬸非常勤快。如果天氣好,也可以選擇坐在中庭的半露天區域。落單可選擇用QR Code或親自到餐廳購票。取餐時職員見我一個人取幾份餐,更主動幫手。我在Pulau購票時,店員告訴我隔一個鋪的位的「亞答屋」是他們的姐妹店,一樣有下午茶供應。吉羅大蝦雞串咖哩麵($72)咖哩湯底是使用多種咖哩香料混合,濃稠而惹味,兩串雞肉串燒烤得很嫩,整體非常出色。巴東牛肉斑蘭椰漿飯配蘇東魚丸雞湯($68)黑黑的牛肉毫不起眼,卻是非常軟嫩,入口即化,吸滿了香料和椰奶的精華,連無乜牙力的老人家也覺得好好味。海南雞飯配蘇東魚丸雞湯($72)這是在隔離亞答屋買的。雞肉非常嫩滑,油飯可口。雞湯清甜,飲完看到碗底有切粒的八爪魚乾,難怪如此夠味。新加坡鹹蛋黃魚皮($56)魚皮脆卜卜,鹹蛋醬不多,只是薄薄的一層,令魚皮不過鹹又不油
場內座位寬闊,有冷熱水供應,清潔嬸嬸非常勤快。
如果天氣好,也可以選擇坐在中庭的半露天區域。
吉羅大蝦雞串咖哩麵($72)
吉羅大蝦雞串咖哩麵
巴東牛肉斑蘭椰漿飯配蘇東魚丸雞湯($68)
巴東牛肉
海南雞飯配蘇東魚丸雞湯($72)
海南雞飯
新加坡鹹蛋黃魚皮($56)
魚皮脆卜卜,鹹蛋醬不多,只是薄薄的一層,令魚皮不過鹹又不油膩。
鹹蛋黃魚皮
以下午茶來說三個主食都很夠份量很飽肚,雖是food court但坐得舒服,是中環不錯的選擇。
2022-06-09
吉羅大蝦雞串咖哩麵
巴東牛肉
海南雞飯
鹹蛋黃魚皮
2022-06-06 1326 瀏覽
中環街市翻新後... 變得更加乾淨企理同光猛... 而且進駐唔少食店! 今日專登去尋寶... 睇下有咩正嘢食!地下嗰層有d似food court... 但座位幾寬敞濶落... 感覺舒適! 終於鎖定目標... 揀咗【蒲羅】呢間新加坡食店! 呢度2點就轉下午茶menu... 下午茶嘅份量都唔細... 但價錢比午餐平少少... 都算抵食!今日order咗👇💢吉羅大蝦雞串咖哩麵 $72大大碗... 有開邊去殼蝦一隻、雞肉串燒兩串、豆卜、半熟蛋、乾葱酥... 咖哩味香濃... 另外麵底係油麵同粉絲兩溝... 好有質感! 特別提一提個串燒好惹味又唔嚡!👍💢巴東牛肉班蘭椰漿飯配蘇東魚丸雞湯 $68牛肉辣度適中... 味道香濃... 班蘭椰漿飯有淡淡椰香味... 易入口! 💢半熟蛋配咖吔多士 $36咖吔多士烤得香脆... 除咗搽滿咖吔醬... 仲夾咗大大塊嘅牛油... 好正! 而半熟蛋係可以蘸食... 感覺唔錯!💢新加坡咸蛋黃單骨雞翼 $56重點推介‼️‼️‼️雞翼炸得極度香脆... 外層沾滿厚厚嘅流沙咸蛋黃... 食完餘味無窮... 係想一食再食嘅小食囉!😍Overall... 食物質素幾好

今日order咗👇
💢吉羅大蝦雞串咖哩麵 $72

💢巴東牛肉班蘭椰漿飯配蘇東魚丸雞湯 $68

💢半熟蛋配咖吔多士 $36

💢新加坡咸蛋黃單骨雞翼 $56
重點推介‼️‼️‼️

Overall... 食物質素幾好!👍

2022-05-30 105 瀏覽
今天天氣好,便帶老媽去活化了的中環街市行下。參觀完已下午三時左右,便順便在中環街市地下找野食,媽媽提議在Pulau吃下午茶。Pulau賣星加坡美食。下午茶餐選擇多,由$68至$72。除下午茶餐,也有多款輕食以供選擇,价錢由$36至$82。不用加一。我們叫了兩個下午茶餐和兩份輕食,共$270。雖然是下午茶餐,份量比美午餐。娘惹茶燻鴨配雞油香飯和蘇冬魚丸雞湯抵食。茶燻鴨咸甜適中,份量多,好食。配菜有我喜歡的花生,蛋,青瓜和魚乾。雞油香飯口感佳有米味。魚丸彈牙,雞湯也不錯。新加坡白胡椒肉骨茶我們揀了白飯,隨肉骨茶有炸麵。肉骨茶令人胃口大開,白胡椒味香濃,內有幾大塊美味香軟的一字排和豬肚,用湯送飯和炸麵好食。那個美味的大蒜頭好正,入口溶化!天氣熱,吃個清新的大蝦柚子沙律真不錯,美味有營。胡椒豬肉串一份四條,香口夾味,不錯。

我們叫了兩個下午茶餐和兩份輕食,共$270。

雖然是下午茶餐,份量比美午餐。

天氣熱,吃個清新的大蝦柚子沙律真不錯,美味有營。

胡椒豬肉串一份四條,香口夾味,不錯。

📌 Pulau 蒲羅📍 中環 Central 放工想去有藝術氣息嘅地方enjoy一下dinner☺️ 行過活化後中環街市嘅新面貌🪴 充滿特色食鋪, 文創小店!!! 食肆裡面更加有酒吧等等🥂 而我同朋友就選擇左一間挺隱密嘅餐廳 - Pulau💕 因為太久無食星加坡菜☺️ 好想食喇沙!! 無令我地失望😍-(👑爲推薦)新加坡大蝦喇沙米線 $78 👑 巴東牛肉斑蘭椰漿飯 配蘇東魚丸雞湯 $78半熟蛋 配咖吔多士 $36 👑 胡椒豬肉串 $48-❥ ❥ 新加坡大蝦喇沙米線呢個真心要嗌!!!💛 首先份量已經好多!!! 超級足料, 兩個人都夠食😋湯底係帶點少少麻辣風味, 🥥味超濃~可以食得出用左好多香料熬煮!!裡面有鮮蝦🦐,溏心蛋, 魚蛋,魚片頭,豆卜💛每樣都有喇沙入曬味😍 食落真係好好食最重要嘅係米線份量爆多❤️ 超掛汁!!浸咁耐都保持煙韌彈牙🤓❥ ❥ 巴東牛肉斑蘭椰漿飯 配蘇東魚丸雞湯巴東牛肉辣度多少少🤏🏻, 有好多舊!!食落都惹味🔥 不過斑蘭椰漿飯略嫌遜色🥲椰漿味唔係好突出🙈 同埋比較乾🙈 蘇東魚丸雞湯有兩粒魚蛋✨ 雞湯清淡但係唔會太鹹🤓❥ ❥ 半熟蛋 配咖吔多士濃香幼滑的咖央醬💚 食落甜甜地配埋中

📌 Pulau 蒲羅

半熟蛋 配咖吔多士 $36 👑
胡椒豬肉串 $48

❥ ❥ 新加坡大蝦喇沙米線
呢個真心要嗌!!!💛
首先份量已經好多!!! 超級足料, 兩個人都夠食😋
湯底係帶點少少麻辣風味, 🥥味超濃~
可以食得出用左好多香料熬煮!!
裡面有鮮蝦🦐,溏心蛋, 魚蛋,魚片頭,豆卜💛
每樣都有喇沙入曬味😍 食落真係好好食
最重要嘅係米線份量爆多❤️ 超掛汁!!
浸咁耐都保持煙韌彈牙🤓

❥ ❥ 巴東牛肉斑蘭椰漿飯 配蘇東魚丸雞湯
巴東牛肉辣度多少少🤏🏻, 有好多舊!!
食落都惹味🔥 不過斑蘭椰漿飯略嫌遜色🥲
椰漿味唔係好突出🙈 同埋比較乾🙈
蘇東魚丸雞湯有兩粒魚蛋✨
雞湯清淡但係唔會太鹹🤓

❥ ❥ 半熟蛋 配咖吔多士
濃香幼滑的咖央醬💚 食落甜甜地
配埋中間博博一片牛油, 層次更加豐富❤️‍🔥
麵包烘得非常脆!! 沾一沾半熟蛋嘅蛋液
整體非常好食😋

❥ ❥ 胡椒豬肉串
每一個豬肉串嘅豬肉都厚身🖤
雖然食落唔太重胡椒味
但係味道好似豬肉乾咁, 味道好好☺️

▫️味道:4.5/5
▪️賣相:4.4/5
▫️環境:4.6/5
▪️價錢:4.6/5
▫️服務:4/5
▪️Overall:🌕🌕🌕🌕🌘
🔍#CY中環 #CY新加坡菜 #CY喇沙
🔗 #pulau #蒲羅 #中環美食 #中環街市 #centralfood #central #streetmarket #新加坡菜 #喇沙
2022-05-22 74 瀏覽
今日過咗嚟中環,入咗中環街市試新加坡野。肉骨茶白胡椒味超濃,裏面有跟住豬肚,幾件一字排,一啲雪藏味都冇。最搞笑係有原個蒜頭!肉骨茶味道好香濃。冇乜味精味。油條點肉骨茶好好味。雞油香飯一啲都唔油膩,鮮味十足,值得一試。另外朋友叫咗個巴東牛肉班蘭椰漿飯配蘇東魚丸雞湯。焗飯斑斕味好濃好香,帶清新椰嘅香味,一啲都唔滯。巴東牛肉好林,份量一啲都唔細。個魚丸湯估佢唔到好大陣雞鮮味,仲有兩粒魚蛋,大滿足。我哋重點咗個鹹蛋黃魚皮,熱辣辣啱啱整起,超多鹹蛋黃,必試。但係食完真係好飽。
今日過咗嚟中環,入咗中環街市試新加坡野。

2022-05-19 62 瀏覽
新加坡大蝦喇沙好難得可以一碗試晒兩種麵線,抵晒!喇沙味好似喺新加坡食到嘅味道。魚蛋同蝦都好新鮮,用心嘅製作。👍🏻新加坡白胡椒肉骨茶(配油炸鬼)個湯味道夠晒濃,一睇原來放咗成舊蒜頭喺入面。果然夠新鮮足料。「必食」新加坡鹹蛋黃魚皮/單骨雞翼一定要襯熱食!一食落去就停唔到。味道超濃蛋黃味,魚皮又夠晒脆!真係用心制作!👍🏻雞翼又係有心之作,單骨令你容易入口之餘又更入味。蛋黃包住層皮更是不在話下,感覺極之搭配。環境間野位於中環鬧市,中環街市地下。餐廳外共享位置很多,地方寬敞舒適。
新加坡大蝦喇沙

新加坡白胡椒肉骨茶(配油炸鬼)

「必食」新加坡鹹蛋黃魚皮/單骨雞翼

2022-05-18