5天前 0 瀏覽
<Project C> 📍銅鑼灣🔸講究的咖啡店 ☕️🔸人潮不斷 🗿 $4-50一杯貴得有理最近在銅鑼灣工作,恰巧地遇上這間咖啡店 🕳️ 起初是被他家的「大咕窿」吸引眼球,然後被飄逸的咖啡香引到店內。Iced cappuccino($45) — 店員提議我選擇來自巴西嘅咖啡豆,飲落比較nutty,儘管唔係叫Mocha仍然有一陣淡淡的黑朱古力味。🍫 顯然店家對自家供應的三種咖啡豆十分熟悉,咖啡味道配搭順喉,一點也沒有有酸味。只是奶咖啡需等良久(~5mins),害得我在外面等候流口水 🤤🤤🤤 確實不錯的咖啡店,推薦大家一試。
<Project C> 📍銅鑼灣
🔸講究的咖啡店 ☕️
🔸人潮不斷 🗿 $4-50一杯貴得有理

確實不錯的咖啡店,推薦大家一試。
外賣自取
位於銅鑼灣嘅Project C主打精品咖啡☕️喺附近返工嘅我點可以錯過呢😆店舖嘅裝修主要係水泥同埋金屬組成,十分之型格🤍門口仲有一個signature嘅圓圈俾大家打卡影相添📸️Iced Latte $45落單嘅時候店員會俾你揀心儀嘅咖啡豆🤎今次就揀咗Ethiopia Beriti🇪🇹飲落去係fruity嘅味道✨由於店舖空間有限,大部分客人都係takeaway,如果想慢慢嘆嘅話,都可以企喺bar枱度享受杯咖啡🫶🏻

Iced Latte $45

2023-12-06 426 瀏覽
:ᴘʀᴏᴊᴇᴄᴛ ᴄ📍 𝟸𝟿 ʜʏsᴀɴ ᴀᴠᴇɴᴜᴇ, ᴄᴀᴜsᴇᴡᴀʏ ʙᴀʏ星期三捱咗兩日仲有兩日頂住😮‍💨飲返杯摸零啡撐一撐先,呢度得企位不設坐位,有時間可以企喺ʙᴀʀ枱慢慢嘆都得,入到舖頭覺得有啲似做實驗ᴄᴏғғᴇᴇ ʟᴀʙ咁,水泥牆配銀色嘅櫃好型格。咖啡方面,有九款豆可以揀,三款係義式其他六款就係手沖,店員都會介紹唔同豆嘅口味,今次我就揀咗ʙʀᴀᴢɪʟ ᴄᴀʀᴍᴏ ᴅᴇ ᴍɪɴᴀs偏ɴᴜᴛᴛʏ嘅咖啡,佢哋仲會俾返張卡仔介紹返俾揀咗嗰款豆嘅資料。🥤ɪᴄᴇᴅ ᴀᴍᴇʀɪᴄᴀɴᴏ $𝟺𝟶咖啡入口順滑 飲到有堅果味道飲完幾啖ᴄᴀʟʟ返自己嘅靈魂返嚟繼續努力🥱

ᴘʀᴏᴊᴇᴄᴛ ᴄ

🥤ɪᴄᴇᴅ ᴀᴍᴇʀɪᴄᴀɴᴏ $𝟺𝟶
咖啡入口順滑 飲到有堅果味道
飲完幾啖ᴄᴀʟʟ返自己嘅靈魂返嚟繼續努力🥱

2023-08-09 620 瀏覽
喺泰國飲完Factory Coffee,好想喺香港搵返啲小眾得嚟又高質嘅咖啡店。喺網上面見到呢間都幾多好評喺銅鑼灣嘅咖啡店,今日終於可以嚟朝聖, 試一試☺️咖啡店係不設座位嘅,成間店舖喺採用工業風嘅設計,亦都好似一間咖啡實驗室咁,好多咖啡工具擺喺咖啡師面前。咖啡師都會好仔細咁同我解釋佢地用嘅係咩品種嘅咖啡豆,而且會附送一張卡片仔,紙上面會講返我飲嘅嗰杯咖啡係屬於邊種咖啡豆,啱晒冇記性嘅我😆🍋Espresso Lemon Squash($60)呢杯溝咗檸檬同梳打嘅咖啡入邊嘅酸,甜,同咖啡嘅苦都好balanced。飲落去就感覺味道好清新,十分解渴🤤 令到我喺唔夠10分鐘內就飲晒🙈

🍋Espresso Lemon Squash($60)

2022-09-10 1541 瀏覽
同兩個朋友點了3杯不同風味咖啡「立飲」。其中一杯是凍咖啡。網上評論好是親身立飲其中一個重要原因,本身覺得飲精品咖啡應該係坐低慢慢品嚐先可感受當中的口味。環境和水平在這區都在平均之上。地方不大,可以講係細,我們要盡量提醒自己講嘢細聲以免影響他人,不是可以輕鬆品嚐手冲咖啡好地方,建議外賣或者快飲。再加上男咖啡師當天對交流零反應,連顧客一個普通應對的交流都不理。如果要在附近揀咖啡店應該可以搵到有更好選擇。
如果要在附近揀咖啡店應該可以搵到有更好選擇。
2022-07-18 962 瀏覽
呢間cafe你未必飲過,但係行過Lee Garden就應該會認得呢個位😂 佢嘅店舖設計好簡約,基本上係做take away only嘅,而我自己真係好鍾意呢種簡簡單單好舒服嘅感覺👍🏻佢地每次都有幾種唔同嘅咖啡豆可以選擇,如果唔知道個分別可以問下佢地,店員都好好禮貌同有耐性解釋,掂👍🏻 咖啡都十分香濃,高質🥰 如果唔係好知道自己想飲/ 更加適合飲邊款coffee,都可以直接問下店員架!呢度嘅特色設計,特別係門口位置其實都好岩打卡,隨手一影都會好有格調嘅感覺👍🏻大家經過都去試下啦☕️

大家經過都去試下啦☕️
5 分鐘 (外賣自取)
2022-05-16 844 瀏覽
這天在銅鑼灣一帶行逛,又想喝杯咖啡,於是到了這間已收藏已久的咖啡店。銅鑼灣附近有不少咖啡店,大多以食物或店內裝修吸引客人為主;這間咖啡店反而非一般低調,位置也相對遠點,找它時也花了一點時間,才把很水泥格調的門面看到。門外已經可聞到咖啡香,而店內主打時尚風格,不設座位,所有配置都以咖啡為主;除點了【Latte】,也買了兩款【咖啡豆】作手沖,都是自家烘焙,店員都很有耐心介紹每款咖啡豆,而且價錢合理 (嚐後真的要推薦)。前後連【Latte】 一共試了三款咖啡豆,風味顯著,質素頗高;不再多作描述,但如果您對咖啡有興趣/追求,也定要嚐嚐,極為推介!
Latte
2022-04-05
Latte
  • 咖啡
对手冲筛粉有苛刻追求的咖啡店,在HK很少见。一进店看到咖啡师正专注地做手冲,直觉告诉我错不了,于是心甘情愿破费喝,之后专门又来了一次。·只卖咖啡,开在租金问鼎全港的铜锣湾,还不设座位——只能站着喝或者外带,这样的店肯定是有点东西的,果真没有失望。·店招和门面都不起眼,第一次来的时候门前还在修路,真要凭一点咖啡雷达才能找到了。店内环境充满格调,金属色和水泥色穿插,显得大气简约,咖啡设备也能流露出不俗的品位。·一男一女两位店主,男店主一个人同时兼顾意式和手冲,出单高峰期也游刃有余,眉宇间在冲煮时流露出一股气定神闲,颇有几分大师风范。·豆子不定期更换,但不管你什么时候去,都有7款以上的手冲可稳定出品,筛粉+排气的步骤格外仔细,厉害了。·当日的手冲豆都展示在吧台上,可以让咖啡师推荐,也可以揭开盖子闻气味来挑选,浅尝了一支水洗的哥伦比亚,目测颜色是浅烘或中烘。·【Colombia Pour Over】,果酸柔和均衡,尾韵有焦糖甜感,除了入口温度可以再高点,整体是风味干净、口感柔顺的一杯,60HKD值这个价。·【Kenya Pour Over】,喝过不少肯尼亚,这一支的甜感尤为活泼,蜜桃和芒果干在
【Kenya Pour Over】,喝过不少肯尼亚,这一支的甜感尤为活泼,蜜桃和芒果干在舌尖上弹跳,尾韵是滋润醇香的甜茶。
注意到冲煮时间非常短(问了下只有2分5秒),但应该是研磨得很细吧,萃取得非常干净,整体口感也舒服细腻。
2022-01-04
2022-04-22 531 瀏覽
-🦄PROJECT C @projectchk-UMAMI MATCHA LATTE Hkd70ALMOND MILK +Hkd5Total Hkd75Rating🌕🌕🌕🌑🌑--ProjectC是我收藏了很久的一間店 終於拜訪了我只能說它們家是很有韻味 是有點Cool的感覺門外的圓窗是個固定打卡位 我也在這拍了美照我也是一開始就計劃打算去喝一杯旨味抹茶拿鐵想看看它跟平時我們喝的普通抹茶會有什麼分別之前有稍微做過一點資料蒐集 了解抹茶的資訊假如是品質較好的抹茶粉 顏色上會是比較翠綠平價的抹茶粉在顏色上就是偏黃 味道也會較苦相反品質有保證的抹茶粉會帶一點甘甜的味道專業一點的說法就是叫旨味 而日文就是うまみ-所以當我看到ProjectC有旨味抹茶時就十分想喝-落單之後也是要耐心的等待一下沖調師悉心製作無庸置疑我真是很喜歡它的翠綠 好像從沒看過在其他Cafe喝的抹茶都沒有它的翠綠和艷亮呢面頭上沒有精緻的拉花 取而代之的是抹茶粉末我本來以為有抹茶粉末會呈現出苦澀的濃茶味可是它一點苦味都沒有 我喝到的都是很平淡的值得一讚的是它的杏仁奶很綿密 溫度是剛剛好抹茶味其實很薄弱 沒有苦味也沒有抹茶的回甘有
🦄PROJECT C @projectchk
UMAMI MATCHA LATTE Hkd70
ALMOND MILK +Hkd5

Total Hkd75
Rating🌕🌕🌕🌑🌑
[MY 10th TEA LATTE W ALMOND MILK]
ProjectC是我收藏了很久的一間店 終於拜訪了

值得一讚的是它的杏仁奶很綿密 溫度是剛剛好
抹茶味其實很薄弱 沒有苦味也沒有抹茶的回甘
有種感覺就是抹茶跟杏仁奶是穩穩的融為一體

雖然旨味抹茶是著重抹茶的甘甜 不是追求苦澀
但這杯拿鐵 說真的 抹茶味是很薄弱很溫柔的…
我其實不太嘗到抹茶的存在 只是顏色翠綠而已
所以整體感覺就是一杯能夠融洽相處的旨味抹茶
2022-04-20
5 分鐘 (外賣自取)
2022-02-17 437 瀏覽
光顧過無數次嘅𝘗𝘳𝘰𝘫𝘦𝘤𝘵 𝘊係我心目中覺得最好飲既咖啡店鋪主要用黑灰作為主調簡單得黎好型格➶ BRAZIL CARMO DE MINAS =====================dark chocolate and hazelnutfull bodied coffee,rounded notes of dark chocolate,and hazelnut with subtle acidity Project C (銅鑼灣)銅鑼灣希慎道29號地舖
光顧過無數次嘅𝘗𝘳𝘰𝘫𝘦𝘤𝘵 𝘊
係我心目中覺得最好飲既咖啡
店鋪主要用黑灰作為主調
簡單得黎好型格

➶ BRAZIL CARMO DE MINAS
=====================
dark chocolate and hazelnut
full bodied coffee,

Project C (銅鑼灣)
銅鑼灣希慎道29號地舖
2022-02-13 324 瀏覽
店子以工業水泥風設計,十分簡約時尚,就像一個coffee lab一樣的感覺。然而店員沒有像lab 的technician 那麼冷漠, 她樂於解答我對咖啡的問題。店子只有外賣,不設座位。咖啡有黑咖啡、牛奶咖啡,carbonate coffee和非咖啡的茶和綠茶之類,共11款,價格由$35-$70。 今日我試一下Flat white $40+ $5 oat milk這flat white 選用巴西咖啡豆冲調。先呷一口,是甘香的咖啡風味,口感完潤又滑溜,泡沫幼細,而入口温度也剛好。及後有一陣甘口但又不苦的after taste, 沉厚又甘香,連平曰不飲咖啡的honey 也說這杯咖啡和我們平日飲的不一樣。雖然我未能嚐到榛子和朱古力風味,但感受到堅果香,不錯吧!下次要再試試dirty.
店子以工業水泥風設計,
十分簡約時尚,

下次要再試試dirty.
其他
2022-01-24 239 瀏覽
幫襯過好多次,每次飲完Project C 的咖啡都會好滿足。行到門口前已經聞到陣陣咖啡香味。佢地的咖啡水準一直都保持得好好,咖啡味香,口感濃郁。很欣賞咖啡師的沖調技術!
2021-11-26 396 瀏覽
📍Project C Project C’s espresso tonic is great, with the perfect coffee:tonic ratio. Their espresso lemon squash is too sour for my liking. Can’t really taste the espresso given the strong acidity. But if you are not a coffee lover and want to give it a start, then it can be a good choice. Note that the shop is quite small and only offers standing spots. The decor is marvelous though. Recommendations: • Espresso Tonic Price: HK$50-60 Revisit: 10/10 (for the espresso tonic only) Espresso Tonic Ra
📍Project C

Recommendations:

• Espresso Tonic

Price: HK$50-60

Espresso Tonic Rating: 10/10
  • Espresso  Tonic
咖啡店裝潢行簡約風,用水泥牆配搭銀色,十分IG-able。咖啡店係手沖咖啡店,每日會有唔同產地嘅咖啡供應,佢哋仲會比埋tasting note,等咖啡愛好者可以跟住自己嘅口味作選擇。留意店內只有企位,所以如果想坐低慢慢嘆,就可能未必啱啦。————————————————🥤 Honeyglow lemon squash, $60(3/5)我今次就試左個夏日限定飲品。呢個飲落係加左菠蘿味嘅有氣 lemonade,仲會有啲thyme嘅味道,冰凍酸甜,好消暑。不過未算好特別,下次有機會再嚟會試試佢比較出名嘅咖啡。————————————————
留意店內只有企位,所以如果想坐低慢慢嘆,就可能未必啱啦。
————————————————

————————————————

2021-08-30 452 瀏覽
一間用心經營既高質咖啡店位於銅鑼灣鬧市不少上班族都黎幫襯小弟已經幫襯過3次呢3次都係cold brew3次都唔同風味店員會解釋今日用咩豆,會有咩風味重會比張卡片你關於今次用既豆感覺比人用心,敬業咖啡豆會不定時轉,值得一讚:依間店舖絕對係我上班日咖啡首選以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
一間用心經營既高質咖啡店
位於銅鑼灣鬧市
不少上班族都黎幫襯
小弟已經幫襯過3次呢

3次都係cold brew
3次都唔同風味
店員會解釋今日用咩豆,會有咩風味
重會比張卡片你關於今次用既豆
感覺比人用心,敬業
咖啡豆會不定時轉,值得一讚:
依間店舖絕對係我上班日咖啡首選

以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸