cathy00000

cathy00000

我是 cathy00000
訊息
正顯示第 17 篇(共 7 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
Flat white with oat milk
Flat white with oat milk
JUN 22

係銅鑼灣中心地帶,以綠色貨車外型的咖啡店真係好型格。離遠已經聞到咖啡香味,就俾陣咖啡香味吸引左過去。😆 店舖很精緻,除左有咖啡,仲有曲奇. 今次試左杯Flat white, 雖然好common, 但味道很不錯!咖啡豆香氣很濃郁,偏Nutty味,咖啡師會係沖咖啡前先秤下咖啡粉的重量,感覺很認真。咖啡總括很香很滑。見到人地點的Espresso tonic,Dirty 同Matcha latte 好似好吸引。仲有Full fat milk, Oat milk 同Almond milk 可以選擇。
Matcha Espresso Latte
Matcha Espresso Latte
JUN 22

銅鑼灣Timesquare 附近間The Matcha Tokyo 剛開時,連續幾星期門外都大排長龍。終於咁啱遇上剛剛唔駛排隊,終於可以試到傳說中100%有機抹茶飲品! 今次點左杯Matcha Espresso with Oat Milk. 好有驚喜!抹茶味同咖啡味恰到好處,兩者香味唔會互相蓋過,反而搽茶同咖啡的香氣都很濃郁,沒有任何搽茶或咖啡苦澀的味道,互相很搭配。飲品口感非常順滑!係少數搽茶飲品有的順滑,相信是靚有機搽茶粉加上沏茶師的功勞。 有駐店茶師為客人即場沏茶,很有溫度的一杯飲品。
蟲草花湯底Omni新豬肉芹菜餃
蟲草花湯底Omni新豬肉芹菜餃
JUN 22

🌟好期待咁食譚仔新出的"So Green 素 tasty" 蟲草花湯底Omnipork素餃子。終於真正的味道!😍 蟲草花湯底有蟲草花味,鹹度正常,唔覺係味精水,不錯不錯😋。 蟲草花份量有誠意🤝。芹菜Omnipork餃子雖然皮有點點厚,但我覺得芹菜同新豬肉比例幾好幾balance, 唔會好肉或好菜。係CP值不錯的素食選擇。今次點左加米線,米線一向都好有水準👍👍👍會再次光顧!😋 p.s: 譚仔姐姐真係好有禮貌♥️
Burger & Fries
Burger & Fries
MAY 22

第一次試呢間burger,點左佢地的Gustoso素堡。流心豆乳素扒真係有流心,味道不錯! 比起出面的impossible 扒感覺冇咁味精,係誠意之選。麵包部分不過不失,整體麵包鬆軟。蕃茄有點太薄,比一張紙厚少少。。。生菜份量適中,燒汁風味不錯。雖然漢堡賣相一般但算有內涵,整體黎講不過不失。價錢也算合理,價值一試,會再次光顧。 香脆薯條就可以唔駛試,唔香又唔脆。薯條層皮太厚,唔好味,好似隔夜薯條咁。。。
JAN 22

幫襯過好多次,每次飲完Project C 的咖啡都會好滿足。行到門口前已經聞到陣陣咖啡香味。佢地的咖啡水準一直都保持得好好,咖啡味香,口感濃郁。很欣賞咖啡師的沖調技術!
1 推介
phyling
檢視所有留言 ()
10分鐘 (外賣自取)
2022-01-24
是次消費
每人約$45
JAN 22

因為標榜純素同用健康的糖,所以同同事們慕名一試,試完大家都有點失望,配方有很大的進步空間。。。我地試左6杯: 1. 圓貝之戀:感覺不到茶香,植物奶味甚淡,珍珠少 2. 非常可仁:一杯樸實的朱古力植物奶,沒有半點驚喜 3. 姜粉烏龍:香氣像白切雞的姜蔥油味,口味淡 4. 黑蜜香芋奶:芋味濃郁,珍珠少,口味淡 5. 雪燕山茶:質感啫喱,像膠原飲,但沒有半點甜度 6. 鴛鴦2.0: It tastes good... 總結:唔可以用一般植物奶產品去理解的手調飲品。適合想飲珍珠奶茶但要求超低糖,低碳,vegan的人士。
檢視所有留言 ()
5分鐘 (外賣自取)
2022-01-07
是次消費
每人約$50
JAN 22

上星期五食完lunch 行經18 Grams諗住近近地買杯咖啡. 其實之前試過佢地的dripping bag coffee 已經覺得一般, 但可能係自己唔識沖搞到冇乜咖啡香味, 所以今次再俾多次機會佢. 我今次點左杯regular size 的Latte with oat milk. 一飲完全衝擊了我地latte 的認知, 杯latte 係酸的! 仲要杯野係勁水, 唔知自己飲緊乜, 飲左兩啖嬲到倒左去! 真心唔覺佢值$48...... 可能係我唔識欣賞佢D咖啡豆gua...
Top