2019-08-04 69 瀏覽
西營盤嘅@popstreethk 舖頭細細,西餐好高質  即刻行入去,個環境已經好好,有用心設計過 餐牌 台式鹹濕手撕雞沙律 $58 除左手撕雞之外,仲有好多蔬菜 好多生菜、車厘茄,吸收豉油同麻油嘅香味,另外紫色白色嘅,應該係 蕪菁(波子蘿蔔),味道清新。再之後食到少少酸味,原來底下嘅紅蘿蔔題同白蘿蔔有醃過,有驚喜。 啖啖胡椒蟹肉雲吞撻 $58 下面雲吞脆皮好熱,但蟹肉係凍嘅,有少少冰火嘅效果。淡淡胡椒香味,同埋生蔥,可以促進蟹肉嘅鮮味,凍蟹肉都唔會腥,結果配合得好好。 R Lychee 坳荔枝 $78 成分寫有荔枝酒,呢個係一開始就試到嘅味道,味道好出。之後到Campari,但果汁味道唔算好重,但感覺都好夾。 鮮茄醬燴雜菜扁麵 $82 意粉Al Dente,都吸收到好多有果肉嘅茄醬,就咁已經唔錯。蔬菜方面都唔係得番茄仲有秋葵、蘆筍,同羽衣甘藍。第一次食到熟嘅羽衣甘藍,味道苦苦地,似芥蘭;切開嘅秋葵,有少少粘液,配合頭先咁多樣嘢,有驚喜 Poutine 拉絲芝士牛坑腩焗薯條 $68 薯條有肉汁,牛腩都好碎,感覺唔似牛腩,少少似牛尾,或者面頰嘅感覺。但

西營盤嘅@popstreethk 舖頭細細,西餐好高質

即刻行入去,個環境已經好好,有用心設計過

餐牌

台式鹹濕手撕雞沙律 $58
除左手撕雞之外,仲有好多蔬菜

啖啖胡椒蟹肉雲吞撻 $58

R Lychee 坳荔枝 $78

鮮茄醬燴雜菜扁麵 $82

Poutine 拉絲芝士牛坑腩焗薯條 $68
薯條有肉汁,牛腩都好碎,感覺唔似牛腩,少少似牛尾,或者面頰嘅感覺。但原來呢個係店內為香港人改良口味。侍應哥哥話Poutine其實係加拿大嘢,佢地唔會有牛腩(或者得碎),薯條都唔會焗,直接用燒汁整融啲薯條,薯條會吸曬汁。但佢地發現香港人唔會鍾意,香港人鍾意薯條有啲脆。呢種做法,外國人都會欣賞。

紅莓香橙朱古力布朗尼 $58
一般出面食Browine都係好硬嘅,佢地用好多糖同牛油製造Creamy嘅效果,咁會好膩嘅。侍應哥哥話,所以佢地嘅Brownie就會特登切啲橙皮落去,咁會香好多,融融地嘅朱古力,好過以前食過嘅Browine好多。伴碟嘅少少紅莓,酸酸地,加埋打出來嘅淡忌廉,好好食到朱古力味。

食完,走人

2019-07-26