2023-03-30 469 瀏覽
炮台山·滋味Pizza PizzaExpress Pizzeria📍北角炮台山電氣道183號友邦廣場地下20-21號舖➰今日嚟左炮台山搵朋友,就去試左依間PizzaExpress食Lunch。 ✥跟餐沙律 ⭐️3.9/5⭐️份量幾豐富,味道正常發揮。.✥焗麵包球配蒜蓉牛油或羅勒香草醬 ⭐️4.1/5⭐️幾有驚喜,焗麵包球新鮮熱辣,入口外脆內軟,配埋千草醬好滋味。.✥烤焗雞翼配意式辣汁(3隻) ⭐️4/5⭐️雞翼亦都正常發揮,個人認為偏辣左少少,朋友表示幾惹味。.✥北京填鴨Pizza ⭐️4.2/5⭐️主菜基本上一個Pizza已經夠3個人享用,餅底係薄脆底,餅面鋪滿蔥絲及填鴨醬,當然少不了主角燒填鴨,入口甜酸,中西融合好滋味,值得一試。➿➿➿
炮台山·滋味Pizza

PizzaExpress Pizzeria
📍北角炮台山電氣道183號友邦廣場地下20-21號舖

✥跟餐沙律 ⭐️3.9/5⭐️
份量幾豐富,味道正常發揮。
沙律

✥焗麵包球配蒜蓉牛油或羅勒香草醬 ⭐️4.1/5⭐️
焗麵包球配蒜蓉牛油或羅勒香草醬

✥烤焗雞翼配意式辣汁(3隻) ⭐️4/5⭐️
雞翼亦都正常發揮,個人認為偏辣左少少,朋友表示幾惹味。
烤焗雞翼配意式辣汁(3隻)

✥北京填鴨Pizza ⭐️4.2/5⭐️
北京填鴨Pizza

➿➿➿
焗麵包球配蒜蓉牛油或羅勒香草醬
烤焗雞翼配意式辣汁(3隻)
北京填鴨Pizza
  • 北京烤鴨薄餅
2023-02-22 230 瀏覽
太耐無食pizza express好想食佢個pizza見有少少想食野 但唔係好肚餓所以今次只係叫左 一個pizza同埋意粉個肉醬千層寬麵 真係唔係好好味…除左芝士嘅面層有啲味之外下面果啲真係無乜 肉醬亦都好少而且麵身好淋…我細細力用叉拎起 已經分開左有啲感覺好似一paat咁而pizza個邊亦唔太脆上面嘅料亦見到唔多會見到啲Parma ham都係好細好細塊🤏🏻🤏🏻最多就係啲洋蔥…所以今次餐飯 真係有啲失望…..
太耐無食pizza express
好想食佢個pizza
見有少少想食野 但唔係好肚餓
所以今次只係叫左 一個pizza同埋意粉

個肉醬千層寬麵 真係唔係好好味…
除左芝士嘅面層有啲味之外
下面果啲真係無乜 肉醬亦都好少
而且麵身好淋…我細細力用叉拎起 已經分開左
有啲感覺好似一paat咁

而pizza個邊亦唔太脆
上面嘅料亦見到唔多
會見到啲Parma ham都係好細好細塊🤏🏻🤏🏻
最多就係啲洋蔥…
所以今次餐飯 真係有啲失望…..
2023-02-10 188 瀏覽
餐廳在香港已樹立了多年意大利餐廳的形象,沒想到居然推出All You Can Eat。食物種類繁多和主餐牌也沒有太大的分別。Chicken Wings served w/ SpicyOctopus CarpaccioBraised Beef Cheek with CousR Cheesy ChorizoRoasted Padron Pepper servedBaked Brussel Sprouts with OMovenpick ChocolateMovenpick VanillaBaked bread with NutellaMontepulciano d AbrChianti DOCGMontepulciano d Abru一切一切也是我挑選的,由小小八爪魚、雞翼以至Pizza,同樣的出色,牛肉小米飯味道依舊的豐富和濃郁。最後的小小麵包粒和雪糕球更是完美的結束。香港果然是一個集合多元文化的美食天堂。

Chicken Wings served w/ Spicy
Montepulciano d Abr
Chianti DOCG
Montepulciano d Abru
2023-02-09 142 瀏覽
呢間位於友邦廣場嘅PizzaExpress面積比較細,但氣氛很好,音樂、燈光、佈置都令人舒服,很適合一邊吃一邊閑聊。焗香草沙甸魚沙甸魚焗到脆脆的,加上香草嘅香味,好惹味,係好出色嘅餐前小吃。意大利特色凍肉拼盤(高柏火腿、西班牙腸、帕爾瑪火腿及酸青瓜)呢個拼盤比想像中份量少:火腿油分濃郁,香腸好香好惹味,酸瓜爽脆!烤焗雞翼,配意式辣汁三隻雞翼好入味,亮點係配上火箭菜,出奇地夾。烤焗春雞伴南瓜羽衣甘藍🥬北非小米沙律,車厘茄麵包沙律🥗雞係細雞,所以份外嫩滑,焗完之後仍然好多汁,皮脆但係肉好鮮嫩。好好味。peach 🍑 tea賣相好好,有埋乾果和香草,真係誠意之作。

焗香草沙甸魚

烤焗雞翼,配意式辣汁
三隻雞翼好入味,亮點係配上火箭菜,出奇地夾。

烤焗春雞伴南瓜羽衣甘藍🥬北非小米沙律,車厘茄麵包沙律🥗

peach 🍑 tea
賣相好好,有埋乾果和香草,真係誠意之作。
2023-02-09 114 瀏覽
依間Pizzeria每晚5-10點都有all you can eat,每人$388就有得任食任飲,餐廳menu以pizza同small plate為主,前菜選擇多,有唔同風味既食材同香料,人數多既話,可以每款都叫黎試下。餐廳座位唔算多,但樓底非常高,坐得舒適又放鬆,店員態度同服務好好,點菜/上菜都願意講解下食物。🍕 皇后薄餅 $138 (La Reine)以摩特黛拉火腿、蘑菇、橄欖、芝士為配料,鋪喺表面好均勻,而手工製既餅底薄薄地,外邊香脆入面煙韌,上面薄薄地一層番茄醬,加埋大大粒橄欖,咬落去入味又juicy。🥗 雞肉凱撤沙律 $128(Chicken Caesar)食pizza前梗係要食開胃啲嘅嘢,沙律醬用蛋黃醬、橄欖油、鯷魚等製成,撈埋雞肉絲、煙肉片,味道昇華唔少,清新既羅馬生菜同香味巴馬臣芝士、烘麵包粒,每啖都回味無窮~🫑🧀 焗西班牙青椒配意大利藍芝士醬$78(Roasted Padrôn Pepper served withGorgonzola Sauce)依個小青椒一啲都不辣,濃濃既青椒味微微帶點苦,本身以為藍芝士會好臭/濃味,但溝咗蛋黃醬同忌廉之後中和咗好多,意外地互相襯托

🍕 皇后薄餅 $138
(La Reine)

🥗 雞肉凱撤沙律 $128
(Chicken Caesar)

🫑🧀 焗西班牙青椒配意大利藍芝士醬$78
Gorgonzola Sauce)
依個小青椒一啲都不辣,濃濃既青椒味微微帶點苦,本身以為藍芝士會好臭/濃味,但溝咗蛋黃醬同忌廉之後中和咗好多,意外地互相襯托到。

🧀🧀🧀 芝士拼盤 $168
(Cheese Plate)
依個拼盤有三款芝士托米諾 (Tomino)、芳提娜 (Fontina)、巴馬臣 (Parmesan) 芝士,每款形狀同口感、濃味都唔同,有粒狀、融化、塊狀。我特別鍾意軟身一塊塊嗰隻,咬落好似淡香又有咬口,仲可以自由配搭桃乾、杏仁同迷你麵包。

💐🍤 麻炸南瓜花配意式汁
呢碟菜式好似日式天婦羅,外脆內軟,入面仲釀咗啲類似咖哩醬既,少少辣味,冇油膩感又好香口,食完一件又一件。

🍄焗蘑菇配托米諾芝士及羅勒香草 $78
(Cremini Mushroom with Tomino & Basil Pesto)
每粒磨菇都釀左馬蘇里拉芝士、橄欖同香草醬,香味濃郁而且口感豐富,以下面就有香草蕃茄醬和芝士碎,味道就比較酸,可以按需要沾醬。

🧆 意式焗肉丸 $68
(Meatballs & Bolognese)
菜式外觀上同焗蘑菇有啲相似,烤焗豬肉丸配以香辣番茄牛肉醬及白汁,肉質比較軟身,保留咗肉汁嘅鮮甜。

🍩🍫 Nutella 朱古力榛子醬配以香軟麵包球
呢個麵包球賣相都幾得意,搭起上嚟好似金莎朱古力廣告咁,但口感冇想像中咁軟身,如果朱古力醬樣釀喺入面就好啦。

🍷🍺
依個set可以任點菜單中有glass選擇既酒類,我特別鍾意佢嘅香檳Prosecco,金黃色嘅有汽葡萄酒,微甜且帶有少少桃嘅香味,中和左其他食物嘅油膩感。

另外點左焗香草沙甸魚 (Baked Sardine with Anchovy & Herb Breadcrumbs) 同蒜蓉牛油辣青口 (Garlic Butter Mussels),味道冇想像中咁咸同辣,都係唔錯既前菜,就唔係到重點介紹啦~

2023-02-02
2023-02-08 64 瀏覽
呢間PizzaExpress Pizzeria新開喺炮台山AIA Tower地下,以意式小酒館為設計概念,而且樓底高比人舒適愜意嘅感覺~除咗有多款意式小食(cicchetti)、薄餅同主食,仲有超過 40 款精選酒款,吸引唔少附近嘅上班族同街坊客嚟聚首小酌享受美饌~𝕊𝕞𝕒𝕝𝕝 ℙ𝕝𝕒𝕥𝕖𝕤 :ᴏᴄᴛᴏᴘᴜs ᴄᴀʀᴘᴀᴄᴄɪᴏ 《 意式八爪魚片冷盤 💲98》八爪魚薄身好嫩唔會韌,灑上咗鹽同橄欖油調味,亦放有橄欖肉~ʙᴀᴋᴇᴅ ʙᴀʙʏ ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ ᴡ/ ᴘᴀʀᴍᴇsᴀɴ《 芝士焗新薯配意大利藍芝士醬 💲58 》薯仔焗得香脆內糯,蘸上香郁嘅意大利藍芝士醬 好提味~ᴍᴇᴀᴛʙᴀʟʟ & ʙᴏʟᴏɢɴᴇsᴇ 《 意式焗肉丸 💲68 》肉丸大約有六粒,味道微鹹,配上帶酸嘅茄醬幾惹味~ℙ𝕚𝕫𝕫𝕒 :ʜᴀᴡᴀɪɪᴀɴ 'ᴘɪᴢᴢᴀᴇxᴘʀᴇss'《 夏威夷薄餅 💲168 》好奇心下點咗呢個夏威夷pizza,想睇下喺PizzaExpress下有冇任何變奏。原來都有菠蘿但只是少許,只要都是芝士、洋蔥和parma ham,我諗意大利人唔會嬲掛😆𝕄𝕒𝕚𝕟𝕤 :ʟᴀsᴀɢɴᴀ ᴄʟᴀssɪᴄᴀ 《 肉醬千

𝕊𝕞𝕒𝕝𝕝 ℙ𝕝𝕒𝕥𝕖𝕤 :
八爪魚薄身好嫩唔會韌,灑上咗鹽同橄欖油調味,亦放有橄欖肉~

ʙᴀᴋᴇᴅ ʙᴀʙʏ ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ ᴡ/ ᴘᴀʀᴍᴇsᴀɴ
《 芝士焗新薯配意大利藍芝士醬 💲58 》
薯仔焗得香脆內糯,蘸上香郁嘅意大利藍芝士醬 好提味~

肉丸大約有六粒,味道微鹹,配上帶酸嘅茄醬幾惹味~

ℙ𝕚𝕫𝕫𝕒 :

𝕄𝕒𝕚𝕟𝕤 :
ʟᴀsᴀɢɴᴀ ᴄʟᴀssɪᴄᴀ 《 肉醬千層闊麵 💲148 》
熱辣辣好吸引,千層闊麵 之間嘅肉醬夠多,表面又有芝士,惹味~

有加一服務費,另有💲8 open food 費用。

一行三人,平均每人$200,屋企人讚好味,下次會再嚟~
2023-02-05
2023-02-08 524 瀏覽
其實有冇人同我一樣,之前都係唔知原來位於北角砲台山友邦廣場的Pizza Express Pizzeria 有一個兩小時任食的選項? 餐牌上幾十種招牌美食都是任叫任食,而且有指定紅酒白酒及汽酒任飲。換個角度諗等於可以食了一個Pizza Express 放題,價錢絕對合理。餐廳的理念相信是為客人提供一個和朋友可以盡情暢飲,分享美食又環境舒適的休閒角落。所以啟動進食模式前,到先叫了紅酒和汽酒,汽酒容易入口,氣泡充足,非常清爽,另外在店員細心介紹下叫了一隻比較淡口順喉的紅酒,配搭較濃味的食物非常匹配。想介紹其中幾道平時比較少叫的菜式,意大利特色凍肉拼盤用上好幾款充滿意大利色彩的凍肉及腸仔拼湊而成,包括高柏火腿,西班牙腸及柏爾馬火腿等,其中最喜歡西班牙腸,充滿油脂肉香之餘帶有辣椒的香氣,好惹味。另有一些醃製好的酸青瓜中和鹹香和提昇鮮香味,配一口汽酒更是一絕。烤焗春雞伴香烤蔬菜從來沒有在Pizza Express吃過烤雞,吃過後覺得根本可以另開一間烤雞專門店,外皮烤得酥脆,澎湃的肉汁伴隨幼嫩烤得剛好的雞肉,再用香料醃製,十分滿分。另加的香烤蔬菜經過烤後依然爽脆多汁,同時可以舒緩飽滯感。煙燻燒烤醬牛

想介紹其中幾道平時比較少叫的菜式,

意大利特色凍肉拼盤

烤焗春雞伴香烤蔬菜

煙燻燒烤醬牛肉薄餅

餅底一如pizza express的出品,雖然薄身帶點煙韌,批邊非常鬆脆,背上包括紫洋蔥,車厘茄,牛肉粒及作為靈魂的酸酸辣辣燒烤醬,整體配合出一個高質的化學作用,真是食不停口。

焗香草沙甸魚

平時吃罐頭茄汁沙甸魚吃得多,這裏的做法帶來非常不同的美味衝擊,焗香的脆還能防盜沙甸魚上面帶出沙甸魚的鮮味,同時增加口感。

選擇這個任食套餐,連Movenpick雪糕都可以任叫任食,好易回本!

因為我們人數不算多,所以叫的菜式都有限,既然發掘了一個這麼好聚腳的地方,強烈覺得下次要叫多幾個朋友,可以試多幾款菜式及酒品。
2023-02-08 59 瀏覽
終於等到Pizza Express開到炮台山,就買個外賣回家食,晚上好多人叫外賣,等了半個鐘。【焗蘑菇】五粒蘑菇幾多菇汁,茄汁底,加上芝士和青草羅勒醬鋪面,香口!【烤焗雞翼】價錢少貴,但雞翼大隻又多汁,辣醬幾易入口,配上蕃茄仔和火箭菜幾夾,不會太辣。【北京烤鴨薄餅】三個人分享剛好!我喜歡薄脆pizza餅底,入口脆卜卜,PizzaExpress獨有。而Pizza有海鮮甜醬配上烤鴨,中西合璧幾fun幾好味。【雞肉凱撒沙律】煙肉、蒜蓉麵包粒、雞肉絲加生菜,食材簡單新鮮,開胃的沙律。【軟心芝士】好抵食!中間流心仲可以拉絲,質地好軟熟,味道又香。【焗麵包球配朱古力榛子醬】一粒粒焗麵包沾Nutella基本上都冇乜可挑剔。

焗蘑菇

雞肉凱撒沙律

2023-02-05
25 分鐘 (外賣自取)
焗蘑菇
雞肉凱撒沙律
2023-02-08 27 瀏覽
得知 PizzaExpress 出了放題套餐,好奇驅使下,特意訂枱,跟好友一嚐美食!砲台山分店獨有的$388任食套餐,餐牌上40多款的食物可供任食!另外指定的紅白酒、啤酒及Prosecco 都可以無限添飲!我們選了Prosecco,一種比較容易入口的葡萄氣酒,輕談淺酌,最好不過。細閱餐牌後,被他的意式小食吸引着,是夜放棄了Pizza,專攻意式小食。先來一客雜錦橄欖,有三款不同味道口感嘅橄欖,青色的橄欖鹹味濃烈;紅色的口感軟腍輕味;黑色的集兩者之優點,最合口味!沙律🥗選了雞肉凱撒沙律,貪其有點肉,味道更好。沙律菜新鮮爽脆,味道清新;但略為淡口,放點橄欖吊味,味道更好。意式八爪魚片冷盤,八爪魚鮮味中帶點咬口,橄欖味濃,有點喧賓奪主。意大利特色凍肉拼盤,有高柏火腿、西班牙腸、帕爾馬火腿及酸青瓜。高柏火腿淡口嫩滑鬆軟;西班牙腸鹹香;拍馬火腿跟火箭菜,又是另外一個層次的味道;三款都好好味,送酒佳品。焗蘑菇配托米諾芝士及羅勒香草醬,焗過的蘑菇仍然保持爽口及蘑菇味,香草芝士及蕃茄醬調味,簡單中見特色。焗香草沙甸魚,味道比較清淡,沙甸魚味比香草味濃,用檸檬汁提鮮,效果理想。燉牛面肉配北非小米,牛面肉燉
燉牛面肉配北非小米,牛面肉燉異常軟腍,口感跟牛𦟌相似;醬汁味道很香但不鹹。

配北非小米,很有新鮮感;小米有纖維,比一般白米更有益。
甜品是焗麵包球配朱古力榛子醬,麵包鬆軟好味,跟朱古力榛子醬可謂絕配;可作為甜品來說,份量真的太多了,加上麵包飽肚,實在吃不完,有點可惜。
另一甜品是Movenpick雪糕,有朱古力及雲呢拿味。Movenpick的雪糕,一向以雲呢拿最好味見稱,因為它用新鮮雲呢拿做的。今天發覺它的朱古力味,原來也極出眾,雪糕裏面還有朱古力碎,忍不住連續吃了兩杯。😋😋😋

吃得暢快,心情愉快,鐵定約齊大伙兒再來大刷一次!
2023-02-07 23 瀏覽
最近pizzaexpress搞搞新意思推出一個套餐名為” All you can eat”,意思就是餐牌上的食物全部任食,包括沙律、小食、薄餅、主菜和甜品,另外包了一杯酒精飲品,價錢每位$388,另收加一服務費。入座時間120分鐘!我和朋友先叫了幾款食物一齊share,落單後幾分鐘已經上枱,速度非常快!意式八爪魚拼盤,是冷盤系列,八爪魚切成薄片配上橄欖油和橄欖,爽口彈牙!烤焗雞翼配意式辣汁,焗完熱辣辣上枱,雞翼惹味沾上少許辣汁更開胃。點單時詢問了店員,如果細食的朋友點pizza時可以叫二款口味,而我地叫左北京烤鴨味和蜜糖雞肉口味。薄餅是薄身的,食完唔會好飽,個人喜歡北京烤鴨口味,推介!肉醬千層闊麵,絕對是本日邪惡之選!每層闊麵之間夾了滿滿的肉醬,食完好滿足!甜品方面,叫了雲呢拿Movenpick雪糕,為豐富的一餐作結!總結:每一樣食物份量唔算大,可以多叫幾款試試,基本上叫3-4款以上已經回本,落單後食物上枱速度快,食物質素同平時一樣好味!

2023-02-06 22 瀏覽
最近疫情轉好,同一個好耐冇見嘅朋友去了北角友邦廣場地下PizzaExpress Pizzeria食晚飯,因為好耐都冇食自助餐啦,見到有120 分鐘 All You Can Eat 套餐$388一位🤩可以叫餐牌上嘅食物,仲可以有紅白酒飲添🥳就即刻被吸引了。套餐分別有兩款紅酒、兩款白酒、一款CHAMPAGNE可以選擇,今晚叫咗一杯紅酒一杯CHAMPAGNE,drinks 都有好多其他唔同款式嘅酒可以選擇,不過就不包在這套餐內。前菜芝士拼盤,分別有三款芝士、杏甫乾、杏仁及迷你麵包可以配芝士食,另外意大利特色凍肉拼盤配酒就最好不過了。餐牌有好多小食,好適合同三五知己一邊傾吓計、飲下嘢、食下嘢。意式焗肉丸、焗蘑菇配托米諾芝士及羅勒香草醬都有醬汁,蒜香橄欖車厘茄焗蝦就清淡啲,配上橄欖另有一番風味。朋友最鍾意食雞翼,烤焗雞翼配意式辣汁就一定要叫。意式辣汁焗海鮮就有蝦🦐蜆肉夠晒入味😋本來想再叫多個,但太多嘢想食就放棄了。去PizzaExpress當然要叫一個Pizza啦,Pizza有好多款,無論係素食、辣的、傳統的、新口味北京烤鴨都有。Pizza好大個,平時多數都係食芝士pizza,今日就叫一個特別啲

去PizzaExpress當然要叫一個Pizza啦,Pizza有好多款,無論係素食、辣的、傳統的、新口味北京烤鴨都有。Pizza好大個,平時多數都係食芝士pizza,今日就叫一個特別啲煙燻燒烤醬牛肉pizza,醬汁較濃味,個皮好薄,一定要趁熱食。

主菜烤焗春雞,最多可以選擇三款配菜,由於太多嘢食,今次只係揀咗一款南瓜羽衣甘藍北非小米沙律🥗羽衣甘藍新鮮爽口。甜品是MOVENPICK® 雪糕🤩當然是雲呢拿、朱古力都要食下,好好味!如果喜歡食朱古力榛子醬,就可以叫焗麵包球配朱古力榛子醬,不過呢個都幾飽肚!
2023-02-06 33 瀏覽
估唔到意大利菜都有任食放題!😲 就係呢間推出左120 分鐘 All You Can Eat 套餐🍕在120 分鐘內無限享用餐牌內所有菜式,仲可以任飲指定紅白酒、啤酒及氣酒,超吸引!!🥳 而餐廳環境好似意式小酒館咁,上班族同住附近既朋友可以一邊享受美饌一邊放鬆心情chill啦.我地入去坐低後即刻睇餐牌,裡面有多款意式小食、招牌PIZZA同主食! 唔係講笑,Pizza都有廿款口味選擇,意式小食就有18款,主食同沙律都有幾款,我地當然每樣範疇都揀啦😝 .🍕北京烤鴨Pizza超大件,係薄脆批,每件都實有烤鴨肉件,唔怕會唔平均,每人拎一片都食到!! 好好味,味道真係片皮鴨咁,連醬汁都係,超惹味!! 鍾意食片皮鴨可以一戰呢個!.🍝肉醬千層闊麵係以焗製方式來整,保持熱辣辣既溫度又唔會乾,份量係細細份咁,但基於在呢個任食套餐下,細細份先可以叫多D其他野食,試多D美食! 呢道肉醬千層闊麵很不錯,肉醬濃郁且多,闊麵吸收哂醬汁好入味!.🧆意式焗肉丸食意大利菜當然要食下肉丸啦!! 一份有大約6粒,大大粒,口感好爽,好Juicy! 醬汁係蕃茄紅醬,酸酸甜甜咁好開胃!.🥓意大利特色凍肉拼盤分別有高柏火腿、西班牙腸
🍕北京烤鴨Pizza
🍝肉醬千層闊麵
🧆意式焗肉丸
🥓意大利特色凍肉拼盤
分別有高柏火腿、西班牙腸、Parma Ham同酸青瓜,每款火腿都好好食,口味有濃有淡!
🍮焗麵包球配朱古力榛子醬
每粒麵包球都係暖熱的,即刻淋上朱古力榛子醬好好食! 好香甜,麵包球本身質地好鬆軟,唔錯!
🍧MOVENPICK雪糕 (雲呢拿/朱古力)
有兩款口味既MOVENPICK雪糕,當然叫哂兩款啦🤣 以為就咁每人一球雪糕就算,估唔到賣相整得幾靚,仲加左D水果粒,好有心思!
🥂指定紅酒/白酒/氣泡酒/啤酒
見到指定既酒都係各有兩款,即紅酒2款、白酒2款、啤酒2款,氣泡酒就1款,我地就揀左氣泡酒,因為鍾意飲有汽,而且入口好香甜好好味,可以無限refill,我都起碼飲左3杯,超正!!
呢個套餐真係超正,多D人來一齊食仲正,可以試多D唔同既美食🤩 想試下新野不如來呢度開餐chill下!
  • 北京烤鴨pizza
2023-02-06 261 瀏覽
平時食Pizza Express都要就住個budget, 但對於胃口大嘅我, 放題式先能滿足到我。早排經過炮台山呢間Pizza Express推出晚市任飲任食, 亦係全線唯一一間推出放題。留定肚, 放工一於同朋友去食餐勁嘅! 每日下午5點起推出【120mins ALL YOU CAN EAT】HK$388/位 (另加一)餐牌上約有四十款人氣美食, 包括了小食、Pizza、沙律、主食同埋甜品, 飲品方面無限任飲指定紅白酒, Prosecco同埋啤酒。部分款式跟recipes同其他分店仲有d唔同, 滿有新鮮感, 仲極易回本!所有菜式即叫即整, 質素水準跟平時單點沒有出入。焗香草沙甸魚: 沙甸魚味道甘香, 面層嘅配料焗至脆口, 香口又有層次。蒜蓉牛油辣青口: 青口雖算上上肥美, 但青口入味, 微辣惹味。烤焗雞翼配意式辣汁: 雞翼表面焗至微脆, 肉質嫩又多汁, 配有少少甜辣醬, 提升味道。意式辣汁焗海鮮: 個汁辣辣地好惹味, 蝦肉爽口彈牙, 八爪魚爽而不韌, 仲有好多蜆肉。蒜香橄欖車厘茄焗蝦: 呢款汁唔辣, 味道偏淡, 較為清新。焗蘑菇配托米諾芝士及羅勒香草醬: 蘑菇好juicy, 釀咗芝士,
留定肚, 放工一於同朋友去食餐勁嘅!
所有菜式即叫即整, 質素水準跟平時單點沒有出入。
蒜蓉牛油辣青口
烤焗雞翼配意式辣汁
意式辣汁焗海鮮
蒜香橄欖車厘茄焗蝦: 呢款汁唔辣, 味道偏淡, 較為清新。
蒜香橄欖車厘茄焗蝦
焗蘑菇配托米諾芝士及羅勒香草醬: 蘑菇好juicy, 釀咗芝士, 整個入口, 食到清甜蘑菇味, 同時食到芝士鹹香。配上茄醬底, 甜酸開胃。
焗蘑菇配托米諾芝士及羅勒香草醬
Pizza款式多, 均為薄批:
揀咗其中一款---北京烤鴨薄餅
係中西cross-over嘅Pizza, 放了芝士, 同時選用了平時食開片皮鴨嘅甜醬同埋京蔥配料, 每片烤鴨肉肉質軟嫩, 神還原了片皮鴨味道。
烤焗春雞伴自選配菜(香烤蔬菜)
半邊春雞都幾大隻, 表面烤至金黃, 除雞胸外, 雞髀極為嫩滑多汁。伴碟有蕃茄仔、椰菜仔、菇菌粒, 健康飽肚。
烤焗春雞伴自選配菜(香烤蔬菜)
眼闊肚窄, 絕對未能食齊menu上所有款式,
最後以甜品MOVENPICK雪糕劃上句號。
MOVENPICK雪糕
Pizza Express任飲任食, 輕易就可以回本,
啱哂胃口大嘅朋友, 終於唔洗就住就住, 瘋狂掃食!!!
蒜蓉牛油辣青口
烤焗雞翼配意式辣汁
意式辣汁焗海鮮
焗蘑菇配托米諾芝士及羅勒香草醬
烤焗春雞伴自選配菜(香烤蔬菜)
呢間PizzaExpress Pizzeria位於北角友邦廣場地下嘅🍕薄餅店,以意式小酒館為設計概念,旨在成為區內上班族及居民聚首小酌享受美饌、放鬆心情的愜意匯聚點。溫馨、樸實且柔風圍繞的高天花,造就忙裡偷閒或喁喁細語的理想氛圍。菜單📝提供多款意式小食(cicchetti),廣受愛戴的 PizzaExpress 招牌薄餅🍕和主食,還有超過40款精選酒款供顧客配搭美饌,應有盡有。All You Can Eat 套餐 $388 (5-10pm)120分鐘內任食menu餐牌内所有菜式及任飲指定🍷 🥂紅白酒、啤酒🍺及Prosecco🍾♡焗西班牙青椒配意大利藍芝士醬比青椒🫑小很多很多,一點都不辣,濃濃的青椒味微微帶點苦,這是西班牙超傳統道地的小吃,再配上獨特濃郁意大利🧀藍芝士醬,香濃綿滑的口感。♡雞肉凱撒沙律🥗雞肉配搭口感爽脆羅馬生菜,配上鬆脆的麵包塊、脆煙肉🥓意大利芝士🧀,澆上凱撒沙律汁,健康又好味。♡蒜蓉牛油辣青口青口肉味鮮美,配上濃香的蒜蓉及牛油,再加上一點微辣,味道不錯。♡蒜香橄欖車厘茄焗蝦🦐蒜香味道滲進每一隻蝦,廚師好細心蝦殼已除,蝦肉鮮甜彈牙。♡ 燉牛頰肉配北非小米牛頰肉🐂以秘製香料

♡焗西班牙青椒配意大利藍芝士醬
焗西班牙青椒配意大利藍芝士醬

♡雞肉凱撒沙律🥗

♡蒜蓉牛油辣青口

♡蒜香橄欖車厘茄焗蝦🦐
蒜香味道滲進每一隻蝦,廚師好細心蝦殼已除,蝦肉鮮甜彈牙。

♡ 燉牛頰肉配北非小米
牛頰肉🐂以秘製香料及醬汁文火慢燉,肉嫩味濃,配以甜甜酸酸的車厘茄及綿密香滑的意大利牛油玉米糊,味道層次豐富,香濃而不膩。

♡海鮮薄餅
批底🍕好薄身,批邊更加係外脆無比 ,食多幾件都可以😋

♡Movenpick 雪糕~雲呢拿
雪糕上添加了一些水果,別具用心‼️

♡焗麵包球配朱古力榛子醬
一份12個意式麵包🥯球入口鬆軟,帶有小麥和烤焗的香味,點上美味可口的朱古力🍫榛子醬,帶有濃郁的榛子味道,口感絲滑。令人上癮的甜品,一口又一口。

2023-02-04
生日
焗西班牙青椒配意大利藍芝士醬
  • 焗麵包球配朱古力榛子醬
  • 海鮮薄餅
Pizza Express 新開既呢間分店主打意式小餐館既Vibe🥃 呢區咁多Office 岩曬放工忙裡偷閒黎個小聚💕 除左食Pizza 之外仲可以試下意式小食Cichetti🇮🇹 啖啖輕盈比起大份既Pasta無咁Heavy 傾下計真係好Chill 今次試左外賣仲可以將呢款意式感覺帶返屋企☺️⭐️ Parma 🍖巴馬火腿加上Ricotta Cheese充滿鹹香味🧀 配上蕃茄醬做底意外地唔會太肥膩🍅 送酒一流💛⭐️ Stuffed Pumpkin Blossom served with Spicy Bomba Sauce 🎃炸過既南瓜花帶甜味入口好爽脆🥰 辣醬帶香草嘅點綴有層次🌿⭐️ Cremini Mushroom with Tomino and Basil 🍄原本怕蘑菇會有啲草青味😅 但係羅勒香草醬加上芝士好開胃好Fresh 💚⭐️ Meatballs and Bolognese 🍘蕃茄加上肉丸味好香濃🤪好有意式家常菜既風味同意大利食到既味道一樣🥹⭐️ Pollo al Forno with Pumpkin and Kale Couscous Salad 🍗香草烤雞啖啖肉好Moist好Juicy
Parma

⭐️ Parma 🍖

炸過既南瓜花帶甜味入口好爽脆🥰 辣醬帶香草嘅點綴有層次🌿

Meatballs and Bolognese

⭐️ Meatballs and Bolognese 🍘

香草烤雞啖啖肉好Moist好Juicy😚 Kale同埋南瓜好輕盈同健康🥬
外賣自取
Parma