在科學園內有好多不同嘅餐廳. 呢間嘅質素在西式食品內,是我最喜愛的一間.首先環境好好, 在海旁,天氣晴朗的時候,藍天白雲仲可以睇到吐露港嘅景色. 黃昏望住夕陽西下嘅八仙嶺,嘆杯冰涼嘅啤酒或者白葡萄酒簡直係一流嘅享受!食物係有薄餅,意粉,沙律,一啲意大利嘅小食. 我點咗最鍾意嘅烤焗雞翼,瑪嘉麗塔皇后薄餅,意式八爪魚片冷盤,一杯冰凍嘅白酒.雞翼皮脆肉嫩有肉汁, 配一個辣醬好惹味☺️瑪嘉麗塔皇后薄餅,餅底煙韌唔會好濕又唔會好乾👍意式八爪魚片冷盤, 配上橄欖香草橄欖油,清新😉Happy hours, 啤酒,紅白餐酒買一送一,超值! 大滿足🥰
食物係有薄餅,意粉,沙律,一啲意大利嘅小食.
雞翼皮脆肉嫩有肉汁, 配一個辣醬好惹味☺️

2024-03-22
下午茶
  • 意式八爪魚片冷盤
  • 瑪嘉麗塔皇后薄餅
  • 烤焗雞翼
2024-04-03 70 瀏覽
身為PizzaExpress嘅忠粉 59周年慶祝我哋又點會錯過?🥰 上星期就帶埋Love Pizza Love PizzaExpress 嘅Noah過二人世界去撐枱腳 去食二人餐💕PizzaExpress 由 3 月 26 日起推出全新菜色 包括 PizzaExpress 間條薄餅🍕 蒜香牛油蜆雙色意粉🍝 以及特大朱古力榛子麵包球配奶蓋雪糕咖啡😋用哂品牌經典黑白間條元素🤟🏼 PizzaExpress 仲推出四款全新賣相吸引而且打卡able嘅特飲😍 包括薑蜜檸檬蝶豆花特飲🍋 芒果熱情果特飲🥭 芝味意式藍梳打🧀 以及芝味香橙茶🍊 🍕意式風乾豬面頰肉蘑菇薄餅 呢款pizza用咗意式風乾豬面頰肉 配埋雅枝竹醬 中和咗豬面頰肉嘅油膩感🥰 馬蘇里拉芝士及軟芝士令到脆卜卜嘅薄皮口感更豐富 咸香味配埋蘑菇同鼠尾草 簡直絕配🤤 Noah不過話”more” 食唔停口😆🍝蒜香牛油蜆雙色意粉 呢個意粉真係好出色 除咗望落好特別 食落微辣 超惹味可口🤤 牛油蜆配上蒜蓉同白酒 味道超豐富😍 配埋墨魚汁意粉同傳統意粉 望落就非常吸睛 堪稱味蕾加視覺享受💕🍬特大朱古力榛子麵包球配奶蓋雪糕咖啡 一切開特大麵包球 滿滿

🍕意式風乾豬面頰肉蘑菇薄餅

🍝蒜香牛油蜆雙色意粉

🍬特大朱古力榛子麵包球配奶蓋雪糕咖啡
一切開特大麵包球 滿滿嘅朱古力榛子醬就傾盆而出😍 岩哂朱古力控🤤 配埋奶蓋意大利雪糕咖啡 食完超滿足😳 做飯後甜品真心一流!

2024-01-24 243 瀏覽
我哋岩岩星期六就兩個去拍拖😆 今次我地仲揀左科學園分店 環境好舒適同埋幾浪費 仲有outside seat 🥰 而且食完飯仲可以係附近散步 真心一流🧀意大利藍芝士及巴馬臣蒜蓉包我地點咗意大利藍芝士及巴馬臣蒜蓉包做前菜🤩 Pizza Express既蒜蓉包上面舖滿意大利藍芝士及巴馬臣 簡直係芝士愛好者既夢幻組合😚 麵包外酥內軟 每一口都充滿住芝士既濃郁美味 蒜蓉味道剛剛好 我同老公簡直愛不釋手😋🥩 燉牛頰肉配北非小米呢個飯真係堪稱令人驚艷既飯😳風味柔嫩而且口感好豐富!燉牛頰肉肉質極其嫩滑 幾乎入口即溶☺️ 每一啖都充滿住豐富既風味 配埋鬆軟既北非小米 簡直係完美搭配💕 呢一一道菜食完仲有一種溫暖同滿意既感覺🍕 煙燻燒烤醬牛肉披薩呢個煙燻燒烤醬牛肉披薩真係味蕾享受😍 薄脆既餅皮加埋多汁既牛肉🐂 煙燻燒烤醬同新鮮蔬菜令到口感更加豐富同埋清新😋 甜鹹風味結合得天衣無縫 真心食到停唔到口🍫 朱古力心太軟最中意就係食心太軟🥰 一用匙羹挖開蛋糕 朱古力醬傾盆而出😍 為味蕾帶來純粹既愉悅😳 濃郁柔滑既朱古力配上雪糕🍦 簡直完美無瑕 強烈推薦🍨🍰 芝士蛋糕呢個烤芝士蛋糕口感柔滑 味道濃郁而完美😋 頂部淋上

🧀意大利藍芝士及巴馬臣蒜蓉包

🥩 燉牛頰肉配北非小米

🍕 煙燻燒烤醬牛肉披薩

🍫 朱古力心太軟

🍰 芝士蛋糕
呢個烤芝士蛋糕口感柔滑 味道濃郁而完美😋 頂部淋上甜蜜的焦糖醬 增添左美好既甜味!係一道經典既甜點 岩哂🧀芝士愛好者💕
2023-12-14 236 瀏覽
來到科學園想享受美食美景不料有2位老女人🙄🙄🙄😐一個一坐下就不停追著問我下單沒有.我餐牌都未看就不停追著我們.到我們想好要下單時,另一位就只跟人談天不停談天當我們是隱形人一樣食物到了又沒有餐具餐具到了又非常污糟、好像沒有洗過一樣.用餐感覺十分差涷檸檬茶說明是無限添飲的.但可惜是叫老女人加時、黑口黑面、好像是我求她一樣.如果不能添加就不要在餐牌說明.不知道是否餐飲業決人手才會聘用一些不敬業的人?食物再好環境再好.也沒有下次
來到科學園想享受美食美景
不料有2位老女人🙄🙄🙄😐
一個一坐下就不停追著問我下單沒有.
我餐牌都未看就不停追著我們.

2023-11-30 198 瀏覽
見到餐廳環境幾好,就選擇咗喺度食lunch之前都食過唔同分店 服務態度都好正常今次坐喺出邊 得1個餐廳服務員 服務態度十分差!你問佢拎餐具,佢會頭都唔望你,轉頭走咗去。起碼都答吓人你聽唔聽到你叫佢加熱水,都係擰轉身就開咗,轉個頭行埋嚟又唔見佢比熱水我。我再同佢講多次 佢就會答你:熱水呀嘛 知道啦轉頭拎俾你。好寸嘴!啱啱坐低,叫佢俾杯水。佢同我講水要收費🫥明明記得有普通水。即刻叫我哋嗌埋嘢食,好似好趕時間咁。未見過服務態度咁差嘅餐廳!
見到餐廳環境幾好,就選擇咗喺度食lunch
之前都食過唔同分店 服務態度都好正常
今次坐喺出邊 得1個餐廳服務員 服務態度十分差!
好寸嘴!
啱啱坐低,叫佢俾杯水。佢同我講水要收費🫥
明明記得有普通水。即刻叫我哋嗌埋嘢食,好似好趕時間咁。

未見過服務態度咁差嘅餐廳!

2023-11-30
2023-10-30 234 瀏覽
昨晚和朋友一起到店進餐,18:00已入座點餐,18:30食物還沒上,接待我們是一位老阿姨,服務態度極度差,再也不會光顧每次去outback小朋友都會送繪畫冊和筆,這家只有冊子沒有蠟筆,叫了幾遍才給一套蠟筆(共5個小朋友)
2023-09-20 320 瀏覽
今天到科學園開會,會議完畢,剛好是午餐時間,跟同事就地在園內的Pizza Express 開餐。餐廳環境整潔光猛,跟附近的自然山景海景和諧配合,感覺格外舒適休閑。如此環境,適合淺酎一杯,釋放一下工作壓力。店員誤會了我們是科學園員工,特意提醒我們18號開始會有一個會員半價意粉優惠,非會員都可享6折,全部意粉都適用。(逢星期一至四,只限堂食),認真貼心 🥰🥰點了雞肉蘋果沙律 $72 (細),醒胃一下 😄材料豐富,有雞肉、青蘋果、合桃、羅勒、青菜沙律、車厘茄、紅莓乾及檸檬蛋黃醬;材料配搭有點新意,很清新!另點了一份肉類前菜,特色凍肉拼盤 $148,有風乾火腿火箭菜卷、摩特黛拉火腿、西班牙肉腸及酸青瓜三款凍肉各有特式,最愛風乾火腿火箭菜卷,因火箭菜獨有的香味,一向是大愛!冷盆過後,來客熱的小食,香烤芝士椰菜花 $68,暖一暖胃。烤焗的芝士,口感硬脆的,是有鹽味的脆芝士;配搭淡口椰菜花,剛剛好 😋😋1664 Brut 套餐 $208 (薄餅+啤酒),甚為抵食!即點一客! 😂😂😂辣牛肉傳統青椒薄餅,雖說是辣牛肉,但辣度似有還無的 😄😄,牛肉咸香遠勝辣味,餅底厚薄適中,味道不錯。1664 Brut

點了雞肉蘋果沙律 $72 (細),醒胃一下 😄

冷盆過後,來客熱的小食,香烤芝士椰菜花 $68,暖一暖胃。

1664 Brut 拉格啤酒🍺250ml,比一般的啤酒好飲得多,質感滑溜帶香味,無苦澀味,極易入口,好飲!

非常寫意的一個午餐 🥰🥰🥰
2023-07-26 660 瀏覽
# #沙田 @pizzaexpresshk公司搬到科學園, 發掘美食是日常! Pizza Express Summer Cheers 送麵包球, 即刻與同事訂枱, 各人手持一杯特飲, 嘆著冷氣, 眼前全海景美景, Chill 得不想回公司呢! ✨烤焗雞翼 $88 ~ 足有6隻! 又香又甜, 搭配辣醬更惹味!✨蟹肉白酒汁扁意粉 $162 ~ 超多蟹肉, 味道十分鮮甜, 意粉軟硬適中, 雖是白酒汁但不會有過濃酒味, 少少微辣, 很開胃!✨蜜糖雞肉薄餅 $196/L ~ 今次選傳統的餅底, 有烤蜜糖雞肉、Ricotta 芝士、意大利煙肉及不同香草等, 味道豐富, 雞肉甜甜的超讚!✨Summer Cheers!!! 鹽味荔枝特飲 $52 & 蜜桃冰茶 $48 ~ 香甜的荔枝味, 搭配酸酸的檸檬及青檸汁, 再加上超唯美的碟豆花, 再灑上點鹽去調味, 層次感十足! 蜜桃混紅茶, 絕配的組合!✨惠顧兩杯 Summer Cheers 系列就送麵包球,麵包球熱辣辣超鬆軟, 香草醬最最最愛, 又香又惹味! 趁著推廣期至8月28, 要再去 Chill 多幾次先!
# #沙田 @pizzaexpresshk

2023-07-24 237 瀏覽
假日去到科學園食咩好?而家依度開咗好多唔同嘅餐廳。嚟到呢度梗係食pizza 🍕,呢度餐廳好大,比起其他分店坐得闊落。我哋坐低叫咗嘢飲先,揀咗Summer cheers 系列嘅蜜桃冰茶及鹽味荔枝特飲。兩杯賣相都好靚,蜜桃冰茶配上蜜桃果蓉,層次豐富,唔會太甜。鹽味荔枝有蝶豆花茶、荔枝果蓉、梳打水等,有少少青檸汁,酸酸甜甜。而家叫兩杯特飲,仲送麵包球😗麵包球新鮮焗起軟綿綿,配牛油。如果飲水,宜家餐廳$16/位,free flow sparkling 同 still water。Pizza叫咗西西里肉腸菠菜味,Pizza新鮮焗起,餡料豐富,有好多芝士、及西西里肉腸,味道平均。呢個pizza 唔會太濃味。小食叫咗肉丸,蕃茄汁酸酸地,配肉丸食幾juicy! 另外雞翼一份有六隻,都係熱辣辣,外皮香脆,味道唔錯。

麵包球新鮮焗起軟綿綿,配牛油。

另外雞翼一份有六隻,都係熱辣辣,外皮香脆,味道唔錯。

2023-06-26 249 瀏覽
之前嚟科學園都喺參加跑步賽🏃‍♀️ 今晚嚟接朋友放工,一齊食意式小食加 pizza 🤤 呢間分店環境開揚闊落,加上落地玻璃嘅設計,充面空間感,令人感覺好舒服,好啱一家大細嚟食飯~✨意享森夏 小食套餐見到有新推出嘅小食套餐,我哋揀咗西西里烤燉茄子加Peroni 0.0% 無酒精啤酒,以意大利羊奶芝士、茄子、 紅洋蔥、番茄、橄欖同番茄醬等材料烹,茄子味道豐富,仲配埋迷你麵包,充滿意大利🇮🇹風味~✨蒜香橄欖車厘茄焗蝦🦐車厘茄焗蝦味道清新,蝦肉🦐爽口新鮮。✨ 焗香草沙甸魚 沙甸魚肉質結實,味道甘香, 加上香草🌿之後,令味道更加豐富。✨軟心芝士🧀️薄餅 🍕身位芝士控🧀️,點可以唔食芝士味香濃嘅軟心芝士🧀️薄餅 🍕!薄薄嘅餅底香脆可口,啖啖都有芝士香味。✨朱古力心太軟每次見到心太軟都忍唔到口,流心朱古力🍫加雲呢拿雪糕🍧,實在太難抗拒啦😋
西西里烤燉茄子
✨意享森夏 小食套餐
蒜香橄欖車厘茄焗蝦
✨蒜香橄欖車厘茄焗蝦🦐
車厘茄焗蝦味道清新,蝦肉🦐爽口新鮮。
焗香草沙甸魚
蒜香橄欖車厘茄焗蝦
焗香草沙甸魚
朱古力心太軟
2023-06-18 205 瀏覽
科學園美食選擇還真多如果喜歡高樓底無束縛感又喜歡吃意大利菜這一家是不錯的選擇新菜單有一個$98套餐Ciao Summer包括一杯生啤或無酒精啤酒和小食一款一看到有芝士焗椰菜花就點了這個Pizza express的芝士dish從不失望愛芝士嗎?有這個芝士四重奏pizza馬蘇里拉芝士、意大利藍芝士、芳堤娜芝士、巴馬臣芝士薄餅底,帶點香草的青草味加上蕃茄醬,真是十級香,芝士控必吃牛油果蕃茄沾醬這個醬真是太美味了🥰除了以上食材,還有紫洋蔥酸瓜檸檬汁酸味平衡得很好,口感幼滑麵包片我覺得炸得稍為油膩和硬梆梆要沾牛油果醬的話凱撒沙律上的麵包條反而更好沙律本身也是很不錯雞肉特別多,加上巴馬臣芝士生菜新鮮爽脆,煙肉片鹹香店子外牆皆是落地玻璃不管天氣好壞也擁有超強美麗風景假日的下午這樣過真是很不錯
科學園美食選擇還真多

包括一杯生啤或無酒精啤酒和小食一款
一看到有芝士焗椰菜花就點了這個
Pizza express的芝士dish從不失望

愛芝士嗎?有這個芝士四重奏pizza
馬蘇里拉芝士、意大利藍芝士、芳堤娜芝士、巴馬臣芝士
薄餅底,帶點香草的青草味
加上蕃茄醬,真是十級香,芝士控必吃

牛油果蕃茄沾醬
這個醬真是太美味了🥰
除了以上食材,還有紫洋蔥酸瓜檸檬汁
酸味平衡得很好,口感幼滑
麵包片我覺得炸得稍為油膩和硬梆梆

要沾牛油果醬的話
凱撒沙律上的麵包條反而更好
沙律本身也是很不錯
雞肉特別多,加上巴馬臣芝士
生菜新鮮爽脆,煙肉片鹹香

店子外牆皆是落地玻璃
不管天氣好壞也擁有超強美麗風景
假日的下午這樣過真是很不錯
2023-06-17
2023-06-09 149 瀏覽
第一次吃Pizza express, 菜品和服務上都存在著一定的水準。我吃過不少披薩,但是Pizza express的披薩仍然讓我相當驚艷。他們的披薩餅底很薄,做得很脆,而且配料很足。我個人最喜歡雙重芝士和北京烤鴨,兩種食品的口味都非常美味。除了食物本身之外,用餐氛圍也很令人愉快。佈置風格非常舒適。店員的服務態度也十分友好和專業,每次用餐都能讓人感受到他們的用心和熱情。總之,如果你正在尋找一家高品質的披薩餐廳,那麼Pizza express是一個不錯的選擇。他們的披薩不僅味道好,服務和用餐體驗也是非常棒的!

放假梗係要同屋企人開心聚餐知道姪仔們鍾意食Pizza今晚就專程返去同佢哋開餐一向都有喺外賣平台訂購不同嘅外送美食見到「 PizzaExpress 」與外賣平台攜手推出了好吸引嘅Pizza套餐《 PizzaExpress x 外賣平台 共饗套餐 》同樣地送到屋企非常方便話咁快就收到有得食啦📦 套餐包括有以下美食 : 🍕 【 #雙重芝士脆邊薄餅 】️ (羅馬薄餅)🥗 【 #焗抱子甘藍 】️🥘 【 #意式焗肉丸 】️ (4 粒) 🐔 【 #烤焗雞翼 】️ (4 隻) 🍤 【 #蒜香橄欖車厘茄焗蝦 】️🐮 【 #燉牛頰肉配北非小米 】️🍫 【 #焗麵包球配朱古力榛子醬 】 (6 球) 仲有呀仲有呀✨✨食完記得唔好揼咗個盒啊外賣盒上更印有優惠代碼可於下次落單時憑代碼換取獨家合共$100 優惠你仲唔快啲order同親朋戚友享受Good Times Together時刻❣️⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨🍕 【 #雙重芝士脆邊薄餅 】️ (羅馬薄餅)呢度嘅招牌手工薄餅係必食姪仔唔鍾意食芝士所以就order咗羅馬薄餅一打開已經聞到好香嘅芝士味Pizza鋪滿厚厚的 Cheese還有不少椰菜粒
放假梗係要同屋企人開心聚餐

《 PizzaExpress x 外賣平台 共饗套餐 》

同樣地送到屋企非常方便
話咁快就收到有得食啦

📦 套餐包括有以下美食 :
🍕 【 #雙重芝士脆邊薄餅 】️ (羅馬薄餅)
🥗 【 #焗抱子甘藍 】️
🥘 【 #意式焗肉丸 】️ (4 粒)
🐔 【 #烤焗雞翼 】️ (4 隻)
🍤 【 #蒜香橄欖車厘茄焗蝦 】️
🐮 【 #燉牛頰肉配北非小米 】️
🍫 【 #焗麵包球配朱古力榛子醬 】 (6 球)

仲有呀仲有呀✨✨
食完記得唔好揼咗個盒啊
外賣盒上更印有優惠代碼
可於下次落單時憑代碼換取獨家合共$100 優惠
你仲唔快啲order

⊰⊹════════════════⊹⊱
💬 ✎ 食後感 :✨

🍕 【 #雙重芝士脆邊薄餅 】️ (羅馬薄餅)

呢度嘅招牌手工薄餅係必食
姪仔唔鍾意食芝士所以就order咗羅馬薄餅
一打開已經聞到好香嘅芝士味
Pizza鋪滿厚厚的 Cheese
還有不少椰菜粒
每一啖都充滿着口感

🥘 【 #意式焗肉丸 】️ (4 粒)
小朋友最鍾意食嘅肉丸
吉住嚟食就最方便
粒粒都爽口又彈牙

🐔 【 #烤焗雞翼 】️ (4 隻)
我哋最鍾意食嘅雞翼

再配一啖細細粒嘅小米食
令人非常滿足

🥗 【 #焗抱子甘藍 】️
當然要食返啲蔬菜清一清腸胃

🍫 【 #焗麵包球配朱古力榛子醬 】 (6 球)

食飽飽要食返啲甜品
鍾意麵包球煙靭嘅口感
配襯香滑嘅朱古力榛子醬
大人細路都搶着食喔

2023-04-28 278 瀏覽
Margarita Pizza是義大利傳統的經典比薩,以簡單的配料和美味的口感深受大眾喜愛。餅皮薄脆,上面鋪滿了新鮮的番茄醬、香濃的義大利香料和軟嫩的馬蘇里拉乳酪,每一口都散發出濃郁的奶香和微微的酸甜味道,讓人回味無窮。是一道簡單卻美味的義式佳餚。但今次嘅食Pizza經驗改寫了😅蟹肉扁意粉是一道精緻的義式料理,麵條富有彈性,配以豐富的蟹肉碎與橄欖油烹調而成。這道料理的湯汁濃郁而不膩,帶有微妙的海鮮味道,搭配麵條入口滑順,讓人愛不釋口。食材的新鮮程度和烹調的技巧都非常重要,是一道值得一試的美食。

2023-04-28
  • Margarita  Pizza
2023-04-25 224 瀏覽
係科學園踩單車食埋個午餐先得啦~環境唔錯面對住靚靚吐露港仲係歡迎寵物嘅餐廳食物方面都多選擇小朋友有畫具 值得加分💕焗麵包球🥯一個個細細麵包球 唔駛切開食質料鬆軟 唔錯四式芝士薄餅薄餅薄底脆邊 加上芝士唔流可以ENCORE🤭蟹肉白酒汁扁意粉🍝唔係好食到白酒汁味道最後係生日月會員享有免費甜品🥰🥰🥰滿足🤎
係科學園踩單車
食埋個午餐先得啦~
環境唔錯
面對住靚靚吐露港