2023-11-26 190 瀏覽
We obviously know Pizza Express is a chain restaurant and didn’t expect a lot, but still left disappointed. Drinks weren’t served for 15 minutes, only after asking for it twice and when salad and noodles were already on the table. The salad was as if they had bought a bag of lettuce at 7eleven, though the dressing was tasty. The spaghetti vongole had little taste except for butter and oil. The clams were nice but somehow did not manage to leave the umami flavor on the rest of the dish. The pizza looked sad - barely enough tomato sauce and toppings to make it look like a pizza instead of a pita bread. Worst was that the pizza was merely lukewarm despite waiting for it the longest. The burrata on it was high quality, but coming straight from the fridge it was ice cold too on top of a cold pizza. The service was friendly but food was a let down. If you want a casual pizza try something else: Pizza Express DB doesn’t deserve your money.
这家PizzaExpress的位置可以说是相当的“得天独厚”,位于愉景湾南广场,出了码头就能看到。天气暖和的时候,可以坐在室外,海风拂过,浪声涛涛,品尝着没事,小酌几口,相当惬意。🧚‍♂️关于环境:室内的环境相对紧凑天气OK的话,建议坐在室外,和大自然的融合比较有特色🧚‍♂️关于服务:可能是过年的原因,游客比较多,服务方面就有些不太能跟上,总体只能说无功无过。但是,上出品的速度非常的可观。🧚‍♂️关于出品:🔹|海鲜披萨^💰17914寸大小,个头相当的大,足够4~5人share薄底的,很好吃,不会过于干巴选择的海鲜味,总体调味OK🔹|超能沙拉^💰146可以选择小份or大份的,我们选了大份水牛芝士的味道调配得恰到好处里面的松子简直就是点睛之笔🔹|烤鸡翅^💰88一份有6个外酥里嫩,鲜能多汁孩子们都超喜欢总体OK,出品都好吃性价比也不错,人均💰150hkd左右

🧚‍♂️关于环境:
室内的环境相对紧凑
天气OK的话,建议坐在室外,和大自然的融合比较有特色

🧚‍♂️关于服务:
但是,上出品的速度非常的可观。
🧚‍♂️关于出品:
🔹|海鲜披萨^💰179
14寸大小,个头相当的大,足够4~5人share
薄底的,很好吃,不会过于干巴
选择的海鲜味,总体调味OK

🔹|超能沙拉^💰146
可以选择小份or大份的,我们选了大份
水牛芝士的味道调配得恰到好处
里面的松子简直就是点睛之笔

🔹|烤鸡翅^💰88
一份有6个
外酥里嫩,鲜能多汁
孩子们都超喜欢

总体OK,出品都好吃

性价比也不错,人均💰150hkd左右

• 海鲜披萨
2022-12-25 421 瀏覽
想填埋肚先出返市區邊等船邊食少少野夜晚嘅DB冇乜人可能遊客都搭返船走⛴💭我哋叫咗羽衣甘藍蘑菇pizza同芝士焗磨菇聽落好清淡 但係味道好豐富食唔出羽衣甘藍嘅草青味有啲似紫菜焗芝士pizza 🍕收據仲可以換回程船飛好彩店員有同我地講二百零蚊埋單連船飛就好抵👍🏻👍🏻👍🏻—————————————-📍PizzaExpress (愉景廣場) (愉景灣)愉景灣廣場徑2號愉景廣場A座地下G01B號舖
想填埋肚先出返市區

收據仲可以換回程船飛
好彩店員有同我地講
二百零蚊埋單連船飛就好抵👍🏻👍🏻👍🏻

—————————————-
📍PizzaExpress (愉景廣場) (愉景灣)
愉景灣廣場徑2號愉景廣場A座地下G01B號舖
2022-11-05 408 瀏覽
日常都只係會嚟食晚餐,早午餐都係第一次試。相對下,晚餐主食質素性價比高得多。食物方面 - Brunch Italian green breakfast 意大利素食早餐︰烤南瓜香甜,粉嫩中帶點清爽,係質素較好嘅栗南瓜;炒香菇爽口,濃郁菇味,卻略為偏油。配新鮮大蕃茄半件、生火箭菜平衡油脂;牛油果蓉加入生洋蔥比較辛口,去除油膩又增加層次。Pizza Express 自家麵包同主餐單麵包球、Pizza 批底質感味道都一樣。帶有微微發酵酸同麵粉香,內在口感Q彈,外皮微烤至脆身。兩隻煎蛋都做到流心蛋黃效果,亦有蛋白脆邊。唯一扣分位︰底部太多油,將麵包浸濕、浸淋,要切走成個包底先可以食。2022 Breakfast Pizza︰炒香菇、櫻桃茄、菠菜、香草、煙肉、流心蛋及海量芝士。批底厚薄剛好,唔會太厚好似食麵包,又有輕微酵母酸、小麥粉香味。經烘焗後批邊,批底都做到香脆。餡料濃郁芝士自然咸香,配上流心蛋黃,令味道更有層次感。另一扣分位︰菠菜經烤焗後過火了,有焦黑味。總結︰如果講食物,Pizza Express 係香港開咗咁多年,都算保持水準。服務態度依舊差,亦係標誌象徵之一吧!

烤南瓜香甜,粉嫩中帶點清爽,係質素較好嘅栗南瓜;炒香菇爽口,濃郁菇味,卻略為偏油。配新鮮大蕃茄半件生火箭菜平衡油脂;牛油果蓉加入生洋蔥比較辛口,去除油膩又增加層次。
Italian green all day breakfast
2022 Breakfast Pizza︰

炒香菇、櫻桃茄、菠菜、香草、煙肉、流心蛋及海量芝士。
餡料濃郁芝士自然咸香,配上流心蛋黃,令味道更有層次感。
另一扣分位︰菠菜經烤焗後過火了,有焦黑味。
2022 Breakfast Pizza

總結︰
服務態度依舊差,亦係標誌象徵之一吧!
2022-10-30
2022 Breakfast Pizza
  • House bread
  • Pizza
  • pasta
2022-07-20 609 瀏覽
同家人新年去愉景灣行吓,見到呢間餐廳有位就入咗去,呢間分店嘅食物質素比市區分店差,尤其係pizza ,冇乜料,睇相就知。連茄汁都冇乜⋯,餅底薄不過唔脆嘅,好伏吓。反而意粉同沙律嘅水準叫做正常,沙津用嘅醋醬好清新,菜亦好新鮮。意粉都係味道幾好,只係份量少,CP 值低啲。環境都幾好,只係冇可乜待應,等食物時間亦長。
2022-07-09 429 瀏覽
係沙灘玩完 是但搵野食 一家男女有老有嫩,呢面都係得西餐比較多選擇 又唔想食太貴 遞揀左 pizza express ,初初都好擔心老人家食唔慣 西式食物 叫左個Signature 北京烤鴨pizza 點知大家都有讚不絕口 頌讚呢度啲嘢食幾好味 然後我哋再再加其他嘢食大蝦意粉同埋叫多咗兩款Pizza一家大細六大一小食咗三個Pizza估唔到老人家都鍾意食啱佢哋口味咁就好啦一家人食飯最緊要係開心店員服務有好友會提我地pizza有黑椒意粉可能會有黑椒佢哋都問我需唔需要拎走因為我有個兩歲嘅BB 今次嘅用餐體驗非常滿意再加上全日玩得好開心
估唔到老人家都鍾意食啱佢哋口味
咁就好啦一家人食飯最緊要係開心
今次嘅用餐體驗非常滿意再加上全日玩得好開心
2022-07-04 259 瀏覽
假期帶班小朋友去愉景灣曆奇王國放電,最後我比佢地放曬我d電,🥵🥵熱辣辣我梗係要搵間餐廳食下野叉叉電,再同佢地作戰附近餐廳選擇都多,最後應佢地要求去左食pizzaPizzaExpress,環境舒適,入面裝修特別得黎又幾靚,staff都好nice簡單叫左幾樣野,雞肉蘋果沙律;入面有雞肉、青蘋果、核桃、青菜沙律,紅莓乾……,入口清新爽口,令我胃口大開蜜糖雞肉pizza;餅底夠薄,甜甜地嘅pizza🍕,好岩小朋友口味,好快就比佢地消滅左肉醬千層寬麵,熱辣辣嘅千層麵表面已濃厚嘅芝士包裹著,餡料味濃郁,口感豐富!食落每一啖都有濃濃的芝士好邪惡卡邦尼意粉,口感幼滑,蛋香,芝士和煙肉香都俱全,食到lam lam 脷蒜香新豬肉螺絲粉;新豬肉無論味道口感都同真豬肉一樣,加埋蘑菇同火箭菜一齊食都唔錯總括黎講,愉景灣PizzaExpree係一間唔錯嘅餐廳➕埋個海景就更加分,食完野羅埋張單仲可以換回程船飛(120蚊換一張)好低吖😁😁
附近餐廳選擇都多,最後應佢地要求去左食pizza

2022-07-03
話説愉景灣的pizza express設有戶外位置。晚上可以一邊吹住海風、一邊聽住浪聲、一邊曬住月光、一邊享受美食。最岩同另一半一齊去,浪漫談心一個晚上。感情一定會增進一大步。食物方面我叫左🍕火箭菜巴馬火腿pizza。Pizza底薄身而且烤得香脆,清新火箭菜配上鹹香巴馬火腿,係其中一款我最愛嘅Pizza配搭。另外嗌咗蜆肉炒意粉🍝。蜆肉鮮甜美味,意粉韌度適中。配埋可以無限添飲嘅凍檸茶。唔怕傾偈傾到口乾。真真正正可以chill一個晚上。誠意推介給大家。

話説愉景灣的pizza express設有戶外位置。

另外嗌咗蜆肉炒意粉🍝。蜆肉鮮甜美味,意粉韌度適中。

誠意推介給大家。
2022-03-29 320 瀏覽
.PizzaExpress (Discovery Bay Plaza)❤️ Smoked Salmon Tartare 煙熏三文魚韃靼🐟 13” ($196)因為Takeaway有折,所以揀咗13” 🍕 ,但兩個人根本食唔晒🤣建議兩個人買10”就夠。所有薄餅都係人手製作,所以個餅皮好有麵包嗰種香🤤好好食,煙熏三文魚同番茄醬超級夾,唔會太咸,味道超出預期~♟PizzaExpress Discovery BayShop G01B, G/F, Block A, 92-96 Discovery Bay Road, Db Plaza, Discovery Bay Lantau Island

♟PizzaExpress Discovery Bay

題外話/補充資料: 事隔幾年都無去過旅行😢,本來打算同朋友兩個人去露營⛺️,但係兩個女仔,而且又係露營新手,所以最尾都係決定咗去Staycation🥳順便當係獎勵自己嘅生日禮物🤪 . 愉景灣酒店🏨 (人均$400up) 我哋book咗山景二人套房🏔+酒店早餐 喺愉景灣酒店staycation 同市區staycation可以話係完全兩種體驗,由於愉景灣限制私家車自由出入,所以空氣比較好,噪音都少好多!而且好多外國人住喺呢度,人口密度低😍,一行出門口就可以見到海🌊所以有種真正去咗旅行嘅感覺💕 . 食物 講真愉景灣酒店附近比較少好嘢食,多數係酒吧,而且物價都偏高🤓所以我哋最後去咗愉景灣廣場到覓食😋 . Il Bel Paese Discovery Bay🤌🏻 買咗4個蛋糕🍰4個都係超甜嗰種,喺櫥窗出面睇好吸引,試下都唔錯🥄 ❤️ TORLA TARTURATA SCURA🇫🇷🍫($52) ❤️ TORTA SAINT HORORÉ 🇮🇹 ($42)有粒泡芙 ❤️TORTA RICOTTA & PERE🇮🇹 ($42) 梨味 ❤️CHEESECAKE NTM NEW YORK 🇫🇷($42) (最推!) 芝士味濃郁,口感軟滑🤤 . ♟ Il Bel Paese Discovery Bay G30-G32a, Discovery Bay Rd, Discovery Bay . 交通 🚌到欣澳站坐DB03R號巴士入愉景灣🏝 🛳 往返中環3號碼頭及愉景灣碼頭的渡輪服務,單程大約半個鐘 ($46) 📎區內有接駁巴士到愉景廣場、碼頭等地點(❣️推薦由酒店步行到廣場覓食,欣賞愉景灣沿途風景、樓宇特色🏘)
2022-02-16
20 分鐘 (外賣自取)
  • Smoked Salmon Tartare 煙熏三文魚韃靼
2022-01-21 240 瀏覽
而家限晚市堂食,對於上班一族基本上無得放工出去食飯。好在有啲時候可以早放。今次用左一個早放工的機會入左DB, 揀左pizza express 食,一來,距離6點越嚟越近,二來4點多了,真係無幾多間舖仲做堂食。於是就快快趣就揀食Pizza express ~出乎意料,係食材都幾新鮮,特別係沙律,pizza 就有一貫水準!熱辣辣的汽水仲有一片lime 陪襯所以直得推介個午餐!last order 5:15pm睇下圖睇下吸唔吸引到你。
而家限晚市堂食,對於上班一族基本上無得放工出去食飯。

好在有啲時候可以早放。

於是就快快趣就揀食Pizza express ~

熱辣辣的
汽水仲有一片lime 陪襯

所以直得推介個午餐!last order 5:15pm

睇下圖睇下吸唔吸引到你。

2021-12-31 174 瀏覽
凍凍地黎愉景灣 去picnic都係一個好選擇,尤其 疫情期間~ 其實 店內食都OK嘅,有outdoor位置可以帶埋愛犬一齊坐。我地買個pizza + 兒童套餐!女女好鐘意佢地嘅兒童套餐~ $89 主菜一份果汁一杯小食一份迷你卡布奇諾一杯**意粉分量真係好兒童,其實可以大份翻少少(7歲)兄弟pizza ~~ $1682種味道! Roll 埋個邊!好鐘意啊!濃濃芝士!!!
我地買個pizza + 兒童套餐!

女女好鐘意佢地嘅兒童套餐~
主菜一份
果汁一杯
小食一份
迷你卡布奇諾一杯

**意粉分量真係好兒童,其實可以大份翻少少(7歲)

兄弟pizza ~~ $168
2種味道! Roll 埋個邊!好鐘意啊!
濃濃芝士!!!
兄弟披薩
外賣自取
兄弟披薩
2021-12-30 167 瀏覽
得閒到愉景灣走走,享受一下遊閒時光。由於已經一段時間無去愉景灣,當時仲起緊既新廣場,而家已經整好,裡面仲多咗啲食店都好吸引,希望下次可以一試。至於呢間由於近碼頭,好容易就吸引過去幫襯。先講下2個pizza,分別係特級瑪嘉麗塔皇后簿餅同香烤鷄肉簿餅。皇后簿餅因為有我鐘意食嘅水牛芝士,雖然個餅簡簡單單無乜其他料,不過單食呢個芝士味已經非常足夠。反而鷄肉簿餅就無香芝士味,又無烤雞香味,而洋蒽味好出,稍為奪左少少味。不過2者都係簿底pizza,建議襯熱食,唔係凍左又淋曬就唔系咁好。跟住有肉醬千層闊條麵同卡邦尼忌廉意粉。由於闊條麵關係,好似攪到唔夠肉醬咁,雖然啲麵好食,但撈唔均啲醬。卡邦尼意粉就略為咸左少少,不過勝在撈埋啲意粉平均返啱啱好。直落甜品焗麵包球同心太軟。麵包球質地似麻薯但又硬返少少,本身無味,所以一定要點朱古力。而心太軟出嚟熱辣辣,配上雪糕非常特別。不過雪糕就要快食,唔係就溶得好快。呢間pizza價錢就高咗少少,不過貨真價實,起碼比返靚料同足料。如果一班人食,除返開就唔覺貴,呢間值得大家一試。

2021-12-29
下午茶
2021-12-19 136 瀏覽
坐在戶外能看到沙灘的景色,以這個價錢來說,可以算是很便宜了。這裏的早餐主打西式,我叫了海鮮螺絲粉,朋友叫了自家製法式麵包雞肉配以牛油果醬、火箭菜。海鮮螺絲粉湯汁有濃郁的蕃茄香味,還有蝦和配花甲的香味,配上彈牙的螺絲粉,美味。另外自家製的法式包,賣相也很吸引,牛油果醬包裹着雞肉,再配以外脆內軟法式麵包,很很美味。只要再加$15 ,可以要一杯義大利咖啡,喝一口,咖啡的香氣濃郁,濃厚的泡沫,充滿了整個口腔。再加上美景當前,更加有悠閒的感覺。
2021-12-06 118 瀏覽
呢日係公司既Happy Monday😍😍早左收工約咗娘親仲有娘親朋友,諗住去愉景灣好岀名既教堂⛪️幫佢哋影下相打下卡。.行完一轉愉景灣左唔多都6點幾7點,就諗住喺廣場求其搵間餐廳食飯,星期一既愉景灣好吉冇咩人,見到呢間入面有啲人就行入去😂😂.平日完全唔洗等位,Staff直接帶我哋入座,隔離枱都冇人坐😚佢哋既service真係好好!係果種會俾空間你,但你要咩都會係你要之前拎俾你個隻👍🏻👍🏻.因為聖誕節嘅關係,佢哋好似得聖誕Menu,Menu入邊有分單嗌或者2人同4人餐。我哋冇嗌set,我哋有3個人所以除咗個麵包球聖誕樹之外其他都嗌左一份😂.嘢食真係都好好食😋沙律中間個芝士醬有少少blue cheese,所以呢個應該唔係個個都接受到,但我第三個都勁鍾意❤️.龍蝦湯我嘛嘛哋,但兩位老人家都好鐘意👍🏻👍🏻.我最鍾意係個Pizza😍😍因為我鍾意薄皮多過厚皮啲料勁多😍牛肉都好juice👍🏻👍🏻.因為單點冇得嗌Tiramisu 個staff 勁好請左我哋食一個,我另外嗌埋個芭菲,救命!2個都勁好食囉!痴線!Tiramisu 係完全唔會太甜!芭菲會甜啲,上面有個小麵包咁既野熱辣辣,再加雪糕凍冰冰,超正!甜
呢日係公司既Happy Monday😍😍
早左收工約咗娘親仲有娘親朋友,
諗住去愉景灣好岀名既教堂⛪️
幫佢哋影下相打下卡。
行完一轉愉景灣左唔多都6點幾7點,
就諗住喺廣場求其搵間餐廳食飯,
星期一既愉景灣好吉冇咩人,
見到呢間入面有啲人就行入去😂😂
平日完全唔洗等位,
Staff直接帶我哋入座,
隔離枱都冇人坐😚
佢哋既service真係好好!
係果種會俾空間你,
但你要咩都會係你要之前拎俾你個隻👍🏻👍🏻
因為聖誕節嘅關係,
佢哋好似得聖誕Menu,
Menu入邊有分單嗌或者2人同4人餐。
我哋冇嗌set,
我哋有3個人
所以除咗個麵包球聖誕樹之外
其他都嗌左一份😂
嘢食真係都好好食😋
沙律中間個芝士醬有少少blue cheese,
所以呢個應該唔係個個都接受到,
但我第三個都勁鍾意❤️
龍蝦湯我嘛嘛哋,
但兩位老人家都好鐘意👍🏻👍🏻
我最鍾意係個Pizza😍😍
因為我鍾意薄皮多過厚皮
啲料勁多😍牛肉都好juice👍🏻👍🏻
因為單點冇得嗌Tiramisu
個staff 勁好請左我哋食一個,
我另外嗌埋個芭菲,
救命!2個都勁好食囉!痴線!
Tiramisu 係完全唔會太甜!
芭菲會甜啲,
上面有個小麵包咁既野熱辣辣,
再加雪糕凍冰冰,
超正!甜品認真推介❤️❤️❤️
雖然出面都有好多分店,
但愉景灣呢間認真高質,
如果入嚟玩嘅話都可以試吓👍🏻👍🏻
金文拔芝士及燉牛肉薄餅
鼠尾草牛油黑蒜蝦肉意粉
Tiramisu
雜莓果醬芭菲
行到攰攰地!過咗5:00PM見佢仲有lunch set 食!咪入去座吓!無嘜景睇!不過可能係閒日!全店唔多客!午餐~帕爾馬火腿火箭菜沙律🥗+美國薄餅($88)+可樂火箭菜偏苦,薄餅份量比平時細!偏淡!唔夠香食完個意粉再食薄餅,完全食唔到薄餅嘅味午餐~焗麵包球+蕃茄海鮮意粉($98)+可樂麵包球,意粉偏酸!料都算多!

午餐~帕爾馬火腿火箭菜沙律🥗+美國薄餅($88)+可樂
火箭菜偏苦,薄餅份量比平時細!偏淡!唔夠香
食完個意粉再食薄餅,完全食唔到薄餅嘅味

午餐~焗麵包球+蕃茄海鮮意粉($98)+可樂
麵包球
,意粉偏酸!料都算多!