5天前 0 瀏覽
行過新都會幫襯下Tony Wong買cake同屋企人開心🥳share,揀咗好多款最後揀咗陳皮雲尼拿拿破侖($60)俾屋企陳皮二妹食,不過放過落雪櫃再攞出嚟拿破侖冧咗,同埋陳皮味太重
陳皮雲尼拿拿破侖
6天前
2024-04-11 61 瀏覽
於非繁忙時段入店, 禮貌性詢問職員有關堂食資訊, 已明確表明希望堂食嘅意願, 但無奈比職員敷洐回應安坐好及食物送上後, 未有主動提供餐具, 只有提供飲管, 但蛋糕已送上其後職員經過亦只有望到無餐具並以似笑非笑嘅態度走過, 最後只能尋求另一位員工協助蛋糕味道正常普通, 但員工態度令人感到不自在, 用餐時間不多約15分鐘, 但感覺似「阻住佢做生意」希望只是個別例子, 望加強員工訓練, 情況可以得以改善, 令其他客人有更好用餐體驗
2024-04-10
2024-02-11 294 瀏覽
📍 經過見到呢間餐廳裏便啲蛋糕好有新年嘅氣氛🧧攰攰地就坐低食返個High Tea ☕️蛋糕精緻💯而且環境仲非常之舒適雅緻添❤️✨新春系列 Spring Collection ✨🍰Lucky Firecracker Cake : 呢個好似炮仗嘅造型嘅蛋糕超有新年氣氛呀🧨蛋糕裏便有紅莓mousses 同埋士多啤梨啫喱🍓嘅味道👅酸味中和左甜味❤️仲一啲都唔漏添🥳🍰Joyful Mandarin Delight Cake : 呢個蛋糕超好味🤤上邊嗰個桔仔同樣又好睇又好食呀💯鍾意蜜柑嘅口味❤️你一定會鍾意呢一件蛋糕仔✅入面有蜜柑芝士慕斯、蜜柑法式蛋黃醬、蜜柑醬👍好正呀🥳🍰 Joyful Mandarin Delight Cake : 龍年食呢件咁有龍年新年氣氛嘅蛋糕就啱晒啦🐲淨係睇佢個外表已經贏晒❤️味道就主要係芒果為主🥭有芒果意式芝士同埋芒果法式蛋黃醬💯大人細路仔見到都好鍾意呀🥳☕️呢個套餐仲可以跟一杯花茶🌼我就揀咗洋甘菊花茶🌸花茶襯埋咁精緻嘅蛋糕🍰真係好有新年氣氛呢🧧

✨新春系列 Spring Collection ✨

輪住食今次介紹一間高質甜品店「Tony Wong」 @patisserietonywong好多人都知道我住葵芳,「Tony Wong」 正正開喺葵芳新都會廣場3樓,佢哋d蛋糕非常精緻,最近推出咗新春系列蛋糕!新春系列蛋糕 配一杯茶(Earl grey / Jasmine / chamomilla)$168, 即場 follow佢哋社交平台可獲贈額外一杯茶!新春系列蛋糕一共有三款:Lucky Firecracker Cake x1:呢個「爆竹」蛋糕造型非常似,點火位有金箔好似火咁,「爆竹」上面有福字揮春,食落去幾重紅莓味,蛋糕入面仲有士多啤梨啫哩,蛋糕最底有法式酥餅,整體味道酸酸甜甜,好開胃!Blessing Dragon Cake x1:呢個「龍」蛋糕係一塊好薄嘅「龍」造型,食完條「龍」下面就係芒果蛋糕,蛋糕造型係球體,蛋糕外面係薄薄一層芒果,蛋糕入面有芒果醬同熱情果醬,蛋糕最底有法式酥餅,整體味道唔會好甜,口感好滑!Joyful Mandarin Delight Cake x1:呢個蛋糕上面有一個小桔仔,整體味道有啖啖蜜柑味,蛋糕最底有法式酥餅!最後飲埋茉莉花茶消滯一下,茉莉花茶甘甘

新春系列蛋糕一共有三款:

最後飲埋茉莉花茶消滯一下,茉莉花茶甘甘地,有少少苦澀味,幾好飲!

Patisserie Tony wong地址:
📍葵芳興芳路223號新都會廣場3樓329號舖
📍屯門屯順街1號屯門市廣場1期G樓Kiosk 1
📍黃竹坑香葉道11號THE SOUTHSIDE地下G09號舖
📍九龍城福佬村道65號地舖
📍銅鑼灣駱克道496-498號合亞大廈地舖

#patisserietonywong #新春系列 #造型蛋糕 #賀年蛋糕 #kol #koc #foodkol #foodlovers #blogger #foodblogger #foodkol #food #foodie #foodlover #foodforfoodies #hkfood #hkfoodie #hkfoodblog #香港美食 #相機食先
#wheelchaireatinhongkong
2024-01-10 233 瀏覽
Tea Set Afternoon - Sweet Savouries $358/ For Two咸點:和牛漢堡三文魚撻薄餅甜點:紅豆抹茶威化餅芒果慕絲球茉莉朱古力慕絲白咖啡杯朱古力泡芙草莓慕絲心心雜果拿破崙乳酪雪糕呢間餐廳最出名就係佢哋嘅甜品,有Tea Set點可以唔試吓呀。食完之後,覺得唔止甜點好味 咸點都好好味😋

咸點:

乳酪雪糕

2023-11-09
1K
2023-12-15 283 瀏覽
🎄𝓒𝓱𝓻𝓲𝓼𝓽𝓶𝓪𝓼 𝓲𝓼 𝓬𝓸𝓶𝓲𝓷𝓰🎅🏻聖誕節所有嘢都好靚😍除咗必食聖誕大餐,當然唔少得精緻甜品啦🥳今年Tony Wong有一系列聖誕賣相嘅甜品,非常有氣氛🫶🏻🫶🏻打卡必去🥰🥰🎅🏻Santa’s Sweet💰$230/set
🫚Mr. Gingerbread超吸引嘅朱古力味薑餅人,大人細路必定最鐘意😍有Caramel Milk Chocolate Mousse味道甜甜的,加咗Homemade Seasalt Caramel調一調味,仲有Brownie Cocoa Crumble增加層次感,表弟仔大讚好味道🤩🎄O Christmas Tree超靚聖誕樹係由Pistachio Mousse製成,入面有Strawberry Jelly、Strawberry Cremeux、Almond Sponge、Sable,酸酸甜甜好好食🐻‍❄️Polor Bear雪白熊仔🐻‍❄️係由Orange Vanilla Mandarin Jelly、Yuzu Cremeux、Orange Almond Sponge製成,個人認為最啱食最啱口味,因為酸酸甜甜易入口,有柚子橘子🍊清香👍🏻🎅🏻Santa’s Hat
🎄𝓒𝓱𝓻𝓲𝓼𝓽𝓶𝓪𝓼 𝓲𝓼 𝓬𝓸𝓶𝓲𝓷𝓰🎅🏻

🎅🏻Santa’s Sweet💰$230/set

🫚Mr. Gingerbread

🎄O Christmas Tree

🐻‍❄️Polor Bear

🎅🏻Santa’s Hat
賣相精緻嘅聖誕帽造型,有Strawberry Mascarpone Mousse、Yuzu Cream,味道微酸,不甜不膩
紅色聖誕帽係100%天然士多啤梨puree,無任何色素,食得放心
中間係杏仁海綿蛋糕,底層有Red Fruit Crunchy增加口感

買Santa’s Sweet set,仲送熱朱古力一杯☕️follow IG 又送多一杯☕️😆😆

又係好濃郁超好飲☺️表弟仔同我都大讚👍🏻
今次我就同家姐嚟到Tony Wong嘅葵芳新都會分店,食咗新推出嘅Animal Party set 🫧🎉 呢個set有四件蛋糕仔,款款造型都咁可愛,啱晒一班小朋友開Party食🤩智慧擔當貓頭鷹🦉 巧克力覆盤子口味我個人最鍾意朱古力+Rasberry味嘅貓頭鷹🦉,有我最愛嘅朱古力🍫,朱古力本身唔會太甜,加埋酸酸甜甜嘅Rasberry,味道融洽又開胃🤤搞笑擔當章魚🐙 草莓口味相信士多啤梨味嘅章魚蛋糕會係大部分小朋友嘅最愛喇😆!裏面嘅慕絲、啫喱、忌廉都係草莓🍓味,好香又清甜🥰可愛擔當樹熊🐨 芝麻口味樹熊係各位爸媽們最愛😆 又香又滑嘅芝麻加上可可味嘅內層,芝麻味濃又不失口感豐富!有型擔當獅子🦁 熱情果口味最後係男孩子們爭住要嘅獅子造型蛋糕🍰!佢嘅外表最靚最霸氣😍 由熱情果慕絲、熱情果吉士、橙味朱古力等組成,清甜好味😋!

智慧擔當貓頭鷹🦉 巧克力覆盤子口味

搞笑擔當章魚🐙 草莓口味

可愛擔當樹熊🐨 芝麻口味

有型擔當獅子🦁 熱情果口味
2023-10-24 380 瀏覽
午飯後路過 Tony Wong 見好可愛嘅萬聖節蛋糕,買了一件回公司作下午茶,但是打開盒見有紙圈包圍了蛋糕,原意係保護蛋糕運送時撞到,可是紙圈太貼蛋糕,又痴了幾張長長嘅膠紙,好困難才能拆除紙圈,以為可以安全取出蛋糕,點知底部咭紙同蛋糕盒中間又痴了很長嘅膠紙,雖然好小心拆,但膠紙痴太長太實,最後都係打翻了蛋糕,蛋糕上面嘅裝飾全掉了,只剩下南瓜頭,本來相買件靚蛋糕打卡後慢慢嘆,現在嘆下午茶嘅心情沒了,卡也打不成,只好幫掉剩個面嘅南瓜頭影遺照,其實店員做包裝時除了要保護運送安全,係咪都要考慮客戶回家拆卸方便?痴咁鬼多膠紙,叫人點拆?其實一向覺得呢間店嘅蛋糕味道唔係特別出眾,價錢貴,味道一般,會買都係貪靚可以打卡,如果包裝容易令蛋糕毀容,這令最後吸引我幫襯嘅賣點都沒有了
2023-07-24 754 瀏覽
想休閑地同朋友傾計,所以去tony wong食下high tea。今次揀左Yuzu Matcha Cake $58,同埋Apple Tarte Tatin$58~柚子綠茶蛋糕層次分明,有唔同口感,包括海綿蛋糕、啫喱等,唔會好甜。蘋果玉桂tart好特別,有一支小小嘅dropper裝住啲condense milk, 好啱影相,但味道方面太甜。加$28有野飲,叫左Manuka honey with lemon, flat white。咖啡係冇拉花的,所以都冇特別想影。

2023-05-19 1093 瀏覽
行開葵芳,突然想同朋友食hightea,朋友推薦呢間Tony Wong😙餐廳有最低消費,我哋三個人去,就叫咗一個Tea set,在另外叫多一件蛋糕同一杯咖啡。個Tea set本身包兩杯嘢飲。見拿破崙蛋糕都幾脆,又唔係好甜,幾好味😋另外叫多咗杯鮮奶咖啡,同件蛋糕夾起上嚟都幾好味。個tea set都幾多嘢,都幾適合打卡🤭鹹點有scone,牛油味一般,入面質地都幾鬆軟,夾埋clotted cream都幾好味。其他甜品中規中矩,睇得出配搭顏色上幾有心思,最頂果層嘅乳酪雪糕,好開胃,酸酸甜甜,食晒成個set都唔會好nou👏🏻👏🏻👏🏻總括嚟講,環境尚算寬敞,要打卡都唔會阻住其他食客,性價比值得一讚👏🏻👏🏻好味指數: 🌕🌕🌕🌑🌑性價比例: 🌕🌕🌕🌕🌑服務態度: 🌕🌕🌕🌗🌑環境配備: 🌕🌕🌕🌕🌑

個Tea set本身包兩杯嘢飲。

見拿破崙蛋糕都幾脆,又唔係好甜,幾好味😋
另外叫多咗杯鮮奶咖啡,同件蛋糕夾起上嚟都幾好味。

個tea set都幾多嘢,都幾適合打卡🤭

好味指數: 🌕🌕🌕🌑🌑
性價比例: 🌕🌕🌕🌕🌑
服務態度: 🌕🌕🌕🌗🌑
環境配備: 🌕🌕🌕🌕🌑

• tea  set
2023-05-17 505 瀏覽
今日好朋友生日,所以就想訂個蛋糕同佢慶祝生日。由於星期日就係偉大既媽媽節,睇左好幾間,間間餅店都係推出粉紅色或者心心既節日蛋糕,但見佢地有個幾特別既柚子蛋糕,所以早一日打電話去訂黎試下。生日蛋糕1磅裝,早一日order就可以第二日店舖自取,價錢$398,都叫可接受,唔係好貴。味道方面,唔係太甜,都有柚子味,而且唔太多忌廉,口感清新,唔會太油膩,唔太鍾意食蛋糕既我都可以接受。個蛋糕既賣相幾都幾靚,岩晒影相留紀念。

。個蛋糕既賣相幾都幾靚,岩晒影相留紀念。
2023-05-12
2023-05-03 552 瀏覽
星期日的下午五點幾,成個新都會充滿人潮。要久等壽司郎籌號,所以找個地方歇歇腳。這間其中賣點是甜品,見到$88有這芒果系列,就一於試試。店員表示滿$100有八折,建議叫杯飲料。那就叫了杯玫瑰泡沫咖啡。安坐後,店員很快送來芒果系列甜品。講真,視覺效果不錯,賞心悅目。先嚐快溶的芒果雪糕,不過應該係雪芭掛,因為雪質地多啲,芒果味ok啦。還有的相信是布甸,質地和口感一般,有點散的感覺。我最欣賞是芒果拿破崙,很香脆,咬感和味道都很好。那杯玫瑰泡沫咖啡,一陣陣玫瑰花香氣,喝一口,不錯。但我較鍾意濃的咖啡,所以略嫌淡一點。總括來說,這芒果系列,我只會俾65分。或許下次試蛋糕吧!
2023-04-30
2023-04-02 748 瀏覽
☕️Patisserie Tony Wong Dessert Cafe​📍葵芳新都會廣場3樓329號舖​👉🏻👉🏻menu​📢係收銀order比錢先📢tea set有for 1/2人(包飲品)​Tea set for 2人 $358(加$38抹茶紅豆冰)Total(免加一): $396​圖1️⃣ 淨係記得英式鬆餅好食,其他都冇乜特別​圖2️⃣唯一會讚係甜品唔會過甜,味道正常發揮冇乜特別​圖3️⃣都係味道正常,冇乜特別​圖4️⃣幕府御抹茶乳酪紅豆冰 (加$38)😋大力推薦,頂層抹茶奶蓋好滑好creamy,底層抹茶啫喱似布甸咁滑,成杯飲好滑,底層紅豆唔硬,好好飲,抹茶控一定要飲​(評分:5杯☕️最高分) 食物:☕️☕️☕️Tea set整體味道合格環境:☕️☕️☕️☕️CP值:☕️☕️☕️☕️☕️味道正常,份量唔少,每人平均200都唔使,超級抵食,食完好飽服務:☕️☕️☕️☕️​✨會再幫襯? 唔會專登幫襯,但係行街攰攰地經過可能都會入去

📍葵芳新都會廣場3樓329號舖

👉🏻👉🏻menu

📢係收銀order比錢先
📢tea set有for 1/2人(包飲品)

Total(免加一): $396

圖1️⃣
淨係記得英式鬆餅好食,其他都冇乜特別

圖2️⃣
唯一會讚係甜品唔會過甜,味道正常發揮冇乜特別

圖3️⃣
都係味道正常,冇乜特別

圖4️⃣
幕府御抹茶乳酪紅豆冰 (加$38)
幕府御抹茶乳酪紅豆冰

(評分:5杯☕️最高分)
食物:☕️☕️☕️Tea set整體味道合格
環境:☕️☕️☕️☕️
服務:☕️☕️☕️☕️

✨會再幫襯?
唔會專登幫襯,但係行街攰攰地經過可能都會入去
2023-03-18
  • 幕府御抹茶乳酪紅豆冰
2023-03-04 677 瀏覽
之前一直聽說此cake shop 好好笑,沒想到,原來葵芳分店都有一些set 。今次第一次來食,點了一個煙三文魚牛油果pancake , 配上「雜菜湯」,及一件士多啤梨拿破倫蛋糕。先來一「杯」湯,其實未飲都知道質地比較「稀」,似湯水。不似湯。不過,都見到一片片翠肉瓜,有芹菜,有洋蔥,有番茄,味道淡淡的酸味,一般。不過勝在夠熱。之後上主食,pancake 旁邊有沙律菜伴碟,菜都算新鮮,ok! 個dressing 都還好。 煙三文魚份量正常,牛油果只略微生,不夠熟,不過都可以。我個人不太喜歡是個pancake, 可能我一心以為是即叫即整。不過,我一放入口,個pancake 都是凍。不熱又不暖。pancake 我又覺一般般。最後上甜點!便是士多啤梨拿破崙蛋糕,同我期望差唔多,都好食!不過,士多啤梨沒咩味,不甜,但個拿破倫蛋糕的酥皮都鬆脆,而且個吉士不太甜,都好食😋!整體來講,$118有咁多野食,性價比都ok!

最後上甜點!便是士多啤梨拿破崙蛋糕,

整體來講,$118有咁多野食,性價比都ok!
2023-02-21 526 瀏覽
Tony wong 餅店最初時喺九龍城先有分店,太遠了,依家開左好多分店,終於可以試下了,屋企人好鍾意食拿破崙的,今日生日訂左芒果拿破崙蛋糕🎂慶祝生日,蛋糕用芒果🥭砌成玫瑰色花的,芒果好甜唔酸,好香牛油味,中間吉士又唔會太甜,唔會太‘溜’,,好香脆,一路🔪一路卜卜聲😂,訂左一個一磅$518,整個蛋糕份量都好足,好重手的,我地6個人食,一人一件都夠食,食得好滋味,呢間蛋糕店一定會推介俾朋友同親戚的
芒果拿破崙
2022-12-21