2022-01-21 854 瀏覽
食lunch嗰陣聽到同事間提起前帝苑總廚Tony Wong坐陣既Patisserie Tony Wong,近近地當然要試試佢A) 食物質素 ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)🍰Order左Caramel Mousse Cake, Baked Chocolate Mousse Cake同埋Gold Medal,整體黎講唔算好甜,唔會有太甜滯口既感覺,食落有淡淡既酒味,非常平衡同時間賣相亦相當精美。😋B) 環境 ⭐⭐⭐⭐ (4/5)其實鋪位唔算大,但座位就算比較多,如果堂食既話會有少少擠迫感,唔夠chill。裝修格局黎講算幾精美,雲石枱加墨綠色座位,再配合牆身畫作,營造出一種貴氣,同時亦睇得出設計者既心思。不過因為疫情關係,我都係選擇左外賣拎返屋企食。C) 店員服務 ⭐⭐⭐⭐⭐(5/5)個人認為店員服務都幾貼心,唔單止會提醒客人留意食用時間,亦會好貼心用膠紙將每件蛋糕底固定,避免外賣途中移位,可見總廚對員工訓練落既工夫,相當抵贊💞。D) 性價比 ⭐⭐⭐⭐ (4/5)以50零蚊食到咁高質素既蛋糕同服務已經相當合理。

A) 食物質素 ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)

B) 環境 ⭐⭐⭐⭐ (4/5)

C) 店員服務 ⭐⭐⭐⭐⭐(5/5)

D) 性價比 ⭐⭐⭐⭐ (4/5)

以50零蚊食到咁高質素既蛋糕同服務已經相當合理。

Caramel Mousse Cake, Gold Medal, Baked Chocolate Mousse Cake
外賣自取
2021-12-03 983 瀏覽
Tony wong餅店high tea set喺朋友圈內讚好左一段時間,一直都好想試,可惜無得book位,只能walk in, 今日早少少兩點就去問餐廳,有位就即試了。三層架上枱了,睇落好吸引,$358兩位,包兩杯飲品, 價錢貼地。最底層係鹹點。 迷你和牛漢堡,賣相吸引,但牛肉唔夠牛味,漢堡比較乾。 兩款迷你pizza,味道唔錯,但餅底較厚。 三文魚撻,唔錯, 撻底比較脆。頭兩層係甜點。士多啤梨千層, 千層蘇好鬆化,加埋滑滑吉士醬,推介。朱古力泡芙, 泡芙包住朱古力餡料, 外層仲有厚厚朱古力,但食落偏甜。 酸乳酪味道唔錯,入口即溶。芒果慕士蛋糕, 芒果味香,味道唔會太假又唔會太甜,幾好食。其他甜點不過不失。 咁嘅價錢可以食到酒店總廚質素嘅甜品,性價比算不錯了。

最底層係鹹點。
迷你和牛漢堡,賣相吸引,但牛肉唔夠牛味,漢堡比較乾。
兩款迷你pizza,味道唔錯,但餅底較厚。
三文魚撻,唔錯, 撻底比較脆。

頭兩層係甜點。
士多啤梨千層, 千層蘇好鬆化,加埋滑滑吉士醬,推介。

酸乳酪味道唔錯,入口即溶。

芒果慕士蛋糕, 芒果味香,味道唔會太假又唔會太甜,幾好食。

其他甜點不過不失。
咁嘅價錢可以食到酒店總廚質素嘅甜品,性價比算不錯了。

2021-11-17 762 瀏覽
已經不止一次在Patisserie Tony Wong坐低食嘢,店鋪一向以甜品聞名,之前多次都係試各種甜點為主,但今天心血來潮,試一試佢嘅鹹點。點了蟹肉牛油果芝士撻Set,比想像中驚喜,蟹肉真係好足料,真係啖啖蟹肉。牛油果一向都係蟹類嘅好朋友,份量亦足夠之餘,芝士撻嘅熱度亦將成件事昇華咗,係冇諗過呢度食鹹點比甜點滿足。搵嘢食就如人生,滿滿以為當下最好嘅會係呢樣,但原來出奇地選另一樣絕對喜出望外,我們不拘泥於固有框框,勇敢出走,或許會見到更好的世界。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀P.S. 呢間其中一個令“打卡”嘅人好煩惱嘅地方,係佢嘅擺盤真係走晒位呀。

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀
#tonywongpatisserie 而家搵間黃店蛋糕都好難🤯我知道網店有好多,但就腳又可以即買就十分推薦呢間由Tony Wong打理既餅舖🎂佢有超過40年經驗,品質既保證😆 #黃色經濟圈 之後已經買過好多次,屋企人都好滿意👍🏼👍🏼由外表到內涵都100分🎉🎉媽媽非常鍾意面頭既金泊🥰🥰特別推介榴連蛋糕,有大有細🌳好香滑㗎最近元朗分店closed😕😕傷心,仲未試個high tea set🎂📍 Patisserie Tony Wong Dessert Cafe (葵芳)葵芳興芳路223號新都會廣場3樓329號舖

#tonywongpatisserie

葵芳興芳路223號新都會廣場3樓329號舖
2021-11-12 539 瀏覽
話說當年Patisserie Tony Wong 係灣仔初開時我已經開始食 ,近年重積極發展健康食品可惜係香港島已經沒有分店.今日約左個girl date 去葵廣shopping , 我地決定放棄掃街都要去食返件cake. 因為依度有Vegan 同埋用稀有糖做的甜點.Walk in 留電話等左大約20分鐘就可以入座, 堂食最低消費只要$60. 我覺得可以set 高一點,一件cake大約$50-$60 再加多杯飲品其實set $80都可以.首先我地叫左件 Vegan + rare sugar Napoleon  食左之後真係驚艷到......所以叫埋另一個Vegan cake  + Napoleon 試可惜.................服務方面 : 好明顯唔夠人, 安排有少許混亂不過睇得出佢地都盡左力食物方面 : 品質參半,有驚喜有失望Cappuccino with Manuka Honey - 正常發揮 ,本來Manuka Honey 就唔係好甜.Vegan Yuzu Cream Cake (Gluten Free) 純素柚子忌廉蛋糕 (無麩質) - 真係好好食,柚子啫喱同crea

食物方面 : 品質參半,有驚喜有失望

Vegan Yuzu Cream Cake (Gluten Free) 純素柚子忌廉蛋糕 (無麩質) - 真係好好食,柚子啫喱同cream 好平衡. 餅底好脆柚子味突出.
Rare Sugar Napoleon 稀少糖拿破崙 -  我覺得比正常版更好味,吉士好香每層都好脆. 剛好的糖度完全合我地口味
Vegan Strawberry Soya Cream Cake (Gluten Free)  純素士多啤梨豆乳忌廉蛋糕 (無麩質) - 有點失望,Cream唔夠滑 蛋糕身太多椰絲感覺不好
Mixed Berries Napoleon 雜莓拿破崙- 十分失望,酥皮唔夠脆吉士太甜唯一可取是雜莓好新鮮

Vegan Strawberry Soya Cream Cake (Gluten Free) 純素士多啤梨豆乳忌廉蛋糕 (無麩質

Rare Sugar Napoleon 稀少糖拿破崙
2021-11-06
2021-11-02 479 瀏覽
Patisserie Tony Wong葵芳店 13:00就有tea set 供應,有傳統三層架咸甜點,亦有葵芳店限定既咸點下午茶煙三文魚牛油果班㦸:有3件,煙三文魚大大件,不過冇咩味,牛油果勁生溫泉蛋肉醬班㦸: 溫泉蛋勁生,肉醬配肉醬係好味既兩份班㦸都縮水甘又細又唔熱,可惜套餐$118,配意大利雜菜湯&士多啤梨拿破崙雜菜湯夠熱,材料多,幾好士多啤梨拿破崙賣相精緻,士多啤梨好甜,酥皮香脆配cream,果然甜品先係餐廳拿手菜
溫泉蛋肉醬班㦸: 溫泉蛋勁生,肉醬配肉醬係好味既
兩份班㦸都縮水甘又細又唔熱,可惜
套餐$118,配意大利雜菜湯&士多啤梨拿破崙
雜菜湯夠熱,材料多,幾好
2021-10-22 364 瀏覽
散水餅之選🍰🎂稀少糖黑森林🍫 ($58)稀少堂嘅味道似庶糖,但聽到朝蔗糖嘅70%, 而熱量幾乎接近零卡,好似冇咁大邪惡感咁😈,比一般甜品冇咁甜,內層嘅朱古力慕絲好滑,有啲車厘子粒🍒,酸甜10分平衡。雙層芝士蛋糕🧀🍰 ($56)芝士味好濃郁,海棉蛋糕好鬆軟,呢款蛋糕做得幾輕盈,食完唔會有好跩好Heavy嘅感覺。貓山王榴槤雪芳蛋糕💕 ($68)佢嘅造型好逼真,影相已經贏曬📷💕,外層嘅榴槤mousse有淡淡嘅榴槤香味,但係唔會似好假嘅香精味,入面嘅雲呢拿雪放蛋糕都好輕盈軟熟🥰
散水餅之選🍰🎂

稀少糖黑森林🍫 ($58)

雙層芝士蛋糕🧀🍰 ($56)

貓山王榴槤雪芳蛋糕💕 ($68)
平時一件餅都要$60up
今次呢個下午茶3層set係$358 for two即刻試下抵唔抵食😏飲品方面:叫左2款熱茶本身以為係茶壺咁上點知係茶包同普通白色杯🤣跟住食物好快就送到估唔到有乳酪雪糕❄️!!!呢個好味,出乎意料⛄!上面個碟有芒果mousse🥭都唔錯,唔係假芒果味紅色心心都係Mousse士多啤梨加脆粒粒,口感幾特別第2層有拿破倫😍😍😍仲有2款朱古力嘅甜點都好食唯獨係中間有個咖啡凍同抹茶花花比較一般第3層既咸點都唔錯Pizza仔幾搞笑,2塊係唔同味漢堡包仔都好食🍔唔好睇佢樣樣細細件,食到最後好鬼飽🤪.總括嚟講❗個地點幾方便商場本身有泊車優惠食個tea好易換到免費泊車😆食物方面唔算太差咸點比我想像中好食唯一挑剔係太多mousse類嘅甜品🤣有幾樣咬開都係mousse🙉除左358呢個set,仲有其他tea set大家可以試下~(圖4-6有MENU)同埋佢限時方面幾嚴,就算無人等位,夠鐘都會提你走🙈.留意返⚠️只有葵芳店提供⚠️星期一至星期日都有提供⚠️不設訂位⚠️限時90分鐘

平時一件餅都要$60up
今次呢個下午茶3層set係$358 for two
即刻試下抵唔抵食😏
飲品方面:
叫左2款熱茶
本身以為係茶壺咁上
點知係茶包同普通白色杯🤣
跟住食物好快就送到
估唔到有乳酪雪糕❄️!!!
呢個好味,出乎意料⛄!
上面個碟有芒果mousse🥭
都唔錯,唔係假芒果味
紅色心心都係Mousse
士多啤梨加脆粒粒,口感幾特別

第2層有拿破倫😍😍😍
仲有2款朱古力嘅甜點都好食
唯獨係中間有個咖啡凍同抹茶花花比較一般
第3層既咸點都唔錯
Pizza仔幾搞笑,2塊係唔同味
漢堡包仔都好食🍔
唔好睇佢樣樣細細件,食到最後好鬼飽🤪

總括嚟講❗
咸點比我想像中好食
唯一挑剔係太多mousse類嘅甜品🤣
有幾樣咬開都係mousse🙉
除左358呢個set,仲有其他tea set
大家可以試下~(圖4-6有MENU)
同埋佢限時方面幾嚴,就算無人等位,夠鐘都會提你走🙈

留意返
⚠️只有葵芳店提供
⚠️星期一至星期日都有提供
⚠️不設訂位
⚠️限時90分鐘
題外話/補充資料: 🚗泊車🚗 新都會廣場有免費泊車優惠 消費$200 換1小時 消費$400 換2小時 或者用新地商場積分換(詳情睇app)
  • tea set
2021-09-26 405 瀏覽
今日想起葵芳新都會廣場有前帝苑洒店甜品總廚 Tony Wong😁  開的蛋糕店和cafe😍今天一行四人下午 High tea☕🍰到達門口時望一望蛋糕櫃先😊蛋糕好靚😍跟住急不及待入內就坐,店員帶我們進內坐下,原來入面不算太多座位,進店內全是簡約嘅白色,店員說看完 menu可出去收銀處叫餐4個人就點了一個tea set  芒果四重奏🥭 牛油果蟹肉芝士撻🦀 個撻好多蟹肉呀😋tea set 甜品亦很精緻👏🏻另外見到有一杯相當吸引嘅 抹茶乳酪特飲🍸店員亦好細心提示要攪勻先好飲👍亦奉上暖水🥰整體上甜品同咸餐都非常有水準😋店內服務員亦很有禮貌🤗 令我有一個很愉快開心嘅週末😋😃
今天一行四人下午 High tea☕🍰
整體上甜品同咸餐都非常有水準😋
店內服務員亦很有禮貌🤗 令我有一個很愉快開心嘅週末😋😃
2021-09-26
2021-09-26 357 瀏覽
呢度嘅high tea供應時間好長,由下午到晚上都有得叫,最啱我呢d甜品當正餐嘅人,5:30pm嚟到唔洗等位,仲無咩人Tim,因為大部分人都係買外賣。一向都係Tony wong嘅鐵粉,佢嘅yogurt 同cake都好鍾意食,難得有地方可以high tea食晒2樣,只係$358/2人,仲要唔洗加一,點計都好抵。由於太為食,仲散叫多件焦糖朱古力毛士,結果作為甜魔嘅我,都食到反晒肚,份量真係好足夠。味道方便,真係每件都好出色,Tony Wong嘅甜品,每件都好有層次,口感豐富,連毛士蛋糕嘅魚膠粉份量都控制得好好,唔會食到好膠嘅感覺。連蛋糕面嘅裝飾都係靚朱古力,可以放心食埋。蛋糕嘅toppings、餅底同啫喱,都係smile yogurt有賣嘅款,再配搭出嚟,都幾物盡其用,變相可以嘗多幾款甜品。鹹點嘅用料雖然唔名貴,但味道都好正常,比想像中有驚喜。而scone 都做得好好,配埋玫瑰士多啤梨醬,真係輕鬆ko一整個,唔會覺得好口乾,成口粉。食過茶園、四季、rosewood 同F&M,等等嘅High tea,佢地嘅high tea總有d野唔啱口味,食唔晒,有時質素都幾唔穩定(特別係節日落order)

食過茶園、四季、rosewood 同F&M,等等嘅High tea,佢地嘅high tea總有d野唔啱口味,食唔晒,有時質素都幾唔穩定(特別係節日落order)。但Tony wong嘅,我又每款都清晒。佢都係酒店甜品師出生,用咁平嘅價錢食到呢個級數,真係好抵。

PS.不過個餐牌真係比較舊,如果可以換新,但唔加價就好了
2021-09-25
2021-09-19 280 瀏覽
✨貓山王榴槤雪芳蛋糕賣相精緻外層榴槤忌廉 內有一層薄朱古力包住榴槤慕絲中心有貓山王榴槤肉同雪芳蛋糕榴槤忌廉 偏厚身 有榴槤香味但未算好濃榴槤慕絲 輕身幼滑 榴槤味濃貓山王榴槤肉 濃郁 香甜帶回甘 雪芳蛋糕 軟熟 但蛋糕佔嘅比例唔多餅底係脆餅底 脆但少少偏硬整體唔錯榴槤迷必試✨芒果四重奏芒果拿破崙 口感酥脆 吉士醬香滑 偏稠身 芒果香甜芒果奶凍 質地偏厚身 口感滑溜奶味香濃 芒果香甜芒果雪葩 密度幾高 唔會好快溶芒果味濃味道唔假 芒果凍湯 面層似係蛋白泡泡 下層類係混合其他生果嘅芒果沙冰 味道酸甜食物唔錯 我自己都幾鍾意食佢嘅甜品環境普通 店內環境唔大擺枱好密 但都坐得舒服服務唔錯 店員好有禮貌因為我哋啱啱飲完珍珠奶茶 所以冇叫嘢飲喺我哋食完野後 店員主動送上兩杯水比我地相當貼心 值得一讚價錢可以
✨貓山王榴槤雪芳蛋糕

相當貼心 值得一讚
價錢可以
4K
2021-09-04 2186 瀏覽
前日(2-9-2021 Thur)放工後打完疫苗,就行嚟三聯買啲嘢,順便睇埋幫趁咗兩次嘅呢間嘅cake(上次食評係2021年3月27日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/yeah-%E9%AB%98%E6%B0%B4%E6%BA%96-e3970082),不如買3件返屋企食,同老公溝通咗後,就要咗:1. $82.00嘅Love HK呢個係朱古力拖肥忌廉,有榛子酥脆同可可海棉蛋糕.其實見到拖肥呢兩個字已經好驚,驚佢會太甜,但獅子山喎,買啦.喺屋企食完晚飯就打開影相同食,點解有兩cake會”花”咗㗎?重要係最重要嘅獅子山,佢哋已經用膠紙黐住cake嘅底紙,唔會移位,唯一解釋係個店員擺入盒時已經踫到,點解要糟蹋佢哋呀?而呢件獅子山cake嘅獅身都有啲塌咗,咁快溶?已經有冰包黐喺盒內同返到屋企第一時間放入雪櫃,只怪天氣熱,同等巴士,巴士開我得好慢.講返佢嘅味道,切開時,原來佢極大部份都係朱古力拖肥忌廉,唔怪得溶成咁,食落,我擔心太甜嘅情況係冇,重反而係好甘,忌廉好細滑,肥膩就一定㗎喇.而榛子酥脆同可可海棉蛋糕比例係好少嘅.味道:
同老公溝通咗後,就要咗:

1. $82.00嘅Love HK

左上:純素柚子忌廉蛋糕(無麩質),右上:Keto Tiramisu,下:Love HK
上:Love HK, 左下:LKeto Tiramisu,右下:純素柚子忌廉蛋糕(無麩質)

而呢件獅子山cake嘅獅身都有啲塌咗,
Love HK

而榛子酥脆同可可海棉蛋糕比例係好少嘅.
味道: 4分

2. $60.00嘅Keto Tiramisu
老公見到適合關注血糖人士,就要呢個,切開睇,層次分明,
切開嘅Keto Tiramisu
而佢使用馬斯卡彭奶酪,食落,味道清清地,蛋糕就只係啡色嗰少少,同埋咖啡味就嚟自呢喥,成個口感係鬆軟嘅.

味道: 5分

3. $60.00嘅純素柚子忌廉蛋糕(無麩質)
睇見個名覺得會好清新,所以買俾爸爸食,但佢話飽,唔食住,咁留唯有留一晚啦.最後爸爸食晒,我唔知好唔好食.

抵食係2.5分
2021-09-02
2 分鐘 (外賣自取)
$67.33 (其他)
切開嘅Keto Tiramisu
Afternoon Tea Set for two HK$358,免加一。十分欣賞呢個免加一,因為完全無service可言。.自助式服務,享受tea set前要自行去cashier落order同比晒錢,好似去啲連鎖快餐店消費咁既模式;另外每張枱放既menu張紙已好霉好污糟。樓面係無waitress,全部人都集中係cashier內,拎餐具自助式會拎得比較快。.1pm就可以入值,當時三枱客人,但其中一枱不斷大聲跨枱傾偈;cashier 位又不斷準備餐飲食品,嘈吵聲二重奏咁嘈足全程。餐廳內部又放左大黑色垃圾袋既垃圾、三大個放物資膠箱同埋一堆板咁堆係餐枱旁邊,環境上超差,一啲都唔享受食afternoon tea。.食物上,甜品多過咸點,驚多於喜。咸點係超微暖,有待改善。作為甜品大師,甜品亦無咩可讚既items。上枱食物同menu又不一致,但waitress亦無介紹下,全自助憑味蕾感應。.Max可以坐90mins,但環境嘈,食物一般情況下,以45mins拿拿林食完就走了,CP值低,十分失望。
,十分失望。
2021-08-29 278 瀏覽
話說自從湯圓出世 每月我都會買個小蛋糕🍰當係小慶祝又長大一個月(正式生日會係大蛋糕啦)今個月見到呢款 心諗:咩樣呀喂🤣 但正當笑已恥之際 我已經默默掏左荷包買入⋯⋯🍰I ❤️ HK $82新口味黎架 先唔講味道 單睇個外形 即時聯想到既有:埃及// 獅身人面// 魚尾獅 就係諗唔到香港🇭🇰 好在加返個❤️HK字樣 有返啲代表性味道 聲稱有榛子脆脆 松露朱古力 可可海綿蛋糕 一入口即時感覺:苦‼️再食 都係苦(我平日愛食黑朱古力既)同埋無咩層次 咬邊個位都係果種味 同埋 苦 最討喜已經係榛子脆脆果part 但亦佔好少比重比較平日食過Tony Wong 既出品 呢款真心遜色 $82性價比亦真心低 只能期待其他新出品啦
I  ❤️  HK

🍰I ❤️ HK $82
新口味黎架

2021-08-20
外賣自取
🍽 餐廳:Patisserie Tony Wong Dessert Cafe 😋味道:3/5💰CP值:3/5🕴🏻服務:3/5🪴餐廳環境:3/5👀回頭率:2/5📍 地址: 葵芳興芳路223號新都會廣場3樓329號舖係我揀錯餐廳🙅🏻‍♀️朋友生日,聽谷友推薦呢間打著Tony Wong 前酒店甜品大廚名堂的餐廳high tea ☕️ 谷友說性價比高,令我滿心期待💓。餐廳只有walk-in ,我們16:30到達,門口接待說暫時沒位,留電話等call, 但態度有如快餐廳姐姐😟,有少少扣分。在商場逛著等了大半小時,終於可以入座,我們選擇 “Afternoon Tea Set for 2 “👭三層架端上,打卡是必須的📸店員也提醒我們先吃乳酪以免溶化👍🏼乳酪雪糕🍦👍🏼👍🏼英式鬆餅👍🏼👍🏼暖暖的夠鬆化,玫瑰花醬🌹有淡淡玫瑰花味三文魚撻👍🏼咸咸甜甜,中間有cream cheese 芒果慕絲球🥭👍🏼👍🏼意外地清甜,酸酸甜甜,唔漏雜莓拿破崙👍🏼層次酥脆白咖啡杯😐上面是餅乾脆粒粒,中間是咖啡味啫喱,下面是白朱古力慕絲,甜….茉莉朱古力慕絲好甜😅和牛漢堡 & 薄餅很普通😅其他款:沒吃😐因為筆者對於甜點的喜好實在不大,
😋味道:3/5
💰CP值:3/5
🕴🏻服務:3/5
🪴餐廳環境:3/5
👀回頭率:2/5
📍 地址: 葵芳興芳路223號新都會廣場3樓329號舖

係我揀錯餐廳🙅🏻‍♀️

三層架端上,打卡是必須的📸
店員也提醒我們先吃乳酪以免溶化👍🏼

乳酪雪糕🍦👍🏼👍🏼

英式鬆餅👍🏼👍🏼
暖暖的夠鬆化,玫瑰花醬🌹有淡淡玫瑰花味

三文魚撻👍🏼
咸咸甜甜,中間有cream cheese

芒果慕絲球🥭👍🏼👍🏼
意外地清甜,酸酸甜甜,唔漏

雜莓拿破崙👍🏼
層次酥脆

白咖啡杯😐

茉莉朱古力慕絲
好甜😅

和牛漢堡 & 薄餅
很普通😅

其他款:沒吃😐
因為筆者對於甜點的喜好實在不大,怕太甜太漏的東西。而此tea set 份量亦很多,非常喜愛甜點的人可以一試。

飲品:
玫瑰latte 😅唔熱
朱古力Mocha😅 唔熱
都係McCafe好飲d……
Mocha

服務:茶餐廳質素,要主動提出才會供水。