今日搵食搵到入嚟元朗,意外發現高質蠔吧,環境舒服😌全間餐廳以藍色為主調,同朋友一路食,一路傾計,enjoy 咗成晚。🥰我哋兩個人揀咗最基本嘅海鮮拼盤二人set dinner,呢一個 set 超級抵,一個價錢已經包咗一份海鮮拼盤、前菜、湯、沙律、熟食同埋主菜!Seafood dinner set (2人份量)$1180🦪海鮮拼盤 Seafood platter ·🦪生蠔6隻拼盤提供左三種生蠔分別係:gillardeau、tia maraa 同 special de claries。其中 special de claries 係是日嘅 $9 特價生蠔🦪,所以我哋叫多咗半打,冇諗過呢啲咁高級嘅蠔都可以隨機做特價生蠔🤩每隻蠔嘅海水味道十足,而且非常新鮮,老闆好細心,根據蠔嘅味道預先喺拼盤上邊排列好,令到我可以由淡至濃味品嚐到每一款生蠔嘅味道。 嗰隻 gillaradeau出面嘅餐廳單點一定好貴,估唔到呢間餐廳咁抌本,會將佢放埋落個拼盤裏面!大大提升左拼盤嘅性價比!·🐚時令貝殼鑽石貝,鮮甜無比,唯一嘅缺點係只係得兩隻。好味嘅嘢,果然係食極都唔夠😝·🦐刺身帶子、黃金螺、牡丹蝦 各2隻全部海鮮都非常

🦪海鮮拼盤 Seafood platter

·🦪生蠔6隻

·🐚時令貝殼

·🦐刺身帶子、黃金螺、牡丹蝦 各2隻
全部海鮮都非常新鮮🤩但係我建議海鮮嘅豉油,可以調配得甜啲😏

🥗前菜—煙三文魚黑醋汁沙律
本身同行朋友唔係好食黑醋汁,但係我話想試吓,點知令到我呢個本身唔食黑醋汁嘅朋友爭住食呢一份頭盤!煙三文魚10分厚切,有別於一般坊間嘅厚度,黑醋汁調味容易入口,同沙律菜糅合,令到我唔食沙律嘅同行友人都不知不覺食咗大半碗。🤓

🥣黑松露蘑菇湯
黑松露味香濃,每一啖都係蘑菇蓉🤩

🪸🍶清酒蒜蓉煮蜆
呢一個汁煮蜆真係世一!廚師超級用心,我食出呢一個汁佢用咗清酒、洋蔥、牛油、蒜蓉來烹調!配上蜆嘅鮮甜,令人一試難忘!😍

🦞白汁繪波士頓龍蝦意粉 (+$60)
龍蝦嘅新鮮程度令人驚艷,肉質緊實而有彈性,吃起來既鮮美又保留了豐富的嘅肉汁!意粉份量十足,咬上去有著令人滿足的彈牙口感。每一條意粉都被濃郁嘅忌廉醬所包裹,最重要係,非常香滑而不油膩。再加上輕微嘅洋蔥清爽口感,真係太美味了!😋

🍄招牌鵝肝粒焗雜菌飯
鵝肝經煎烹出迷人的香氣,油香融入每粒飯粒中,絕不油膩。搭配豐富嘅雜菌,增添口感嘅同時,更能品味到鵝肝嘅獨特香味。毫無疑問,係餐廳嘅招牌菜!🤩
🍦是日甜品 - 海鹽味雪糕 & 開心果味雪糕
意想不到嘅係連雪糕都落咗好多功夫,開心果嘅味好香濃,唔會太甜、唔會好漏,質感好好食🥰好食到唔使2分鐘就食晒成個雪糕球🐽

除咗食物之外,我最欣賞係店員嘅服務態度,佢哋勁細心每上一碟菜都會好詳細咁介紹呢一樣係啲乜嘢嚟同埋食法係點,比到我一種好親切嘅感覺!🫶🏻

2023-12-04
  • 海鮮拼盤 Seafood platter