同老公一早入咗長洲行吓下,去完小長城之後,我哋係東灣路見到一間cafe門口幾吸引入咗去試吓🥰。店內擺放左好多鹿角蕨🌿,係一間以鹿角蕨為主題的Coffee shop ,呢度好特別係一張枱都冇架,可以拎住杯啡/ 食物一邊食一邊欣賞下D植物。我哋叫咗2 款咖啡都係佢哋嘅signature 🤎陳皮咖啡🤎店主好細心講定比我地知,陳皮咖啡唔需要飲管也不用攪勻,等30 秒後陳皮粉沉澱,就可以直接飲,飲到個層次感豐富,陳皮味幾出,同tonic幾夾,有種清新感覺,果然係招牌。🤎蜜漬檸啡🤎用咗佢地自家製的蜜漬檸檬,估唔到呢個檸啡酸酸甜甜咁幾好飲。💛芝士蛋手抓餅- 肉鬆、磨菇 、沙律醬💛💛芝士蛋手抓餅- 粟米、磨菇 、蛋黃醬💛呢個手抓餅比想像中出色,個餅皮煎到好酥脆,一拎上手熱辣辣,本身個手抓餅已經包咗芝士同埋蛋,其他餡料可以自選另加,醬汁也可以選。D餡料好豐富,估唔到呢度除咗咖啡個手抓餅都好有驚喜。💚S’mores Cookie 🍪-Chocolate/Matcha💚Cookie 咬落去口感微脆,中間棉花糖軟化後係有少少似麻薯咁煙靭感覺帶點甜,第一次試覺得很特別。

我哋叫咗2 款咖啡都係佢哋嘅signature

🤎陳皮咖啡🤎

🤎蜜漬檸啡🤎
用咗佢地自家製的蜜漬檸檬,估唔到呢個檸啡酸酸甜甜咁幾好飲。

💛芝士蛋手抓餅- 肉鬆、磨菇 、沙律醬💛
💛芝士蛋手抓餅- 粟米、磨菇 、蛋黃醬💛
芝士蛋手抓餅

2024-01-03
芝士蛋手抓餅
5天前 0 瀏覽
來長洲很去東灣冰灘的路上經過這咖渄店, 這咖啡店在橙色小屋中,外貼有陳皮咖啡的poster。抱著試下的心態入去,店內的牆上掛滿了鹿角蕨,非常綠化,感覺清新,室內的光線不會太光或太暗,店內也放有介紹鹿角蕨的書籍和鹿角蕨相關的設計產品和精品。我們買了陳皮咖啡,是凍飲,賣相不錯。咖啡沒有想象中帶有陳皮味,有少許回甘。或者味道主要是裝飾的乾檸檬來,反正陳皮和檸檬同屬柑橘,異曲同功吧,有新鮮感,不妨一試。On the way to Tung Wan Beach in Cheung Chau, we passed by this coffee shop.The shop was in an orange 2-storey house with a poster of Tangerine Peel Coffee in the entrance.It's eye-catching.We gave it a try.In the shop, the walls were covered with staghorn ferns. It’s refreshing green walls.The lighti

店內也放有介紹鹿角蕨的書籍和鹿角蕨相關的設計產品和精品。

陳皮咖啡

我們買了陳皮咖啡,是凍飲,賣相不錯。
咖啡沒有想象中帶有陳皮味,有少許回甘。

It's eye-catching.

We gave it a try.

The lighting was not too bright or too dark.
There were some books introducing the staghorn fern. Some related design products also displayed around.

We bought Tangerine Peel Coffee, which is served iced cold with nice presentation.
The coffee does not have strong tangerine peel flavor as expected, but with subtle bitterness aftertaste.

The taste might come from the dried lemon garnishing.
Anyway, tangerine peel and dried lemon are both citrus with similar effect. It was refreshing.

You might give it a try next time go to Cheung Chau.
CAFE裝修簡單而有心思,牆上掛滿鹿角蕨,綠色空間另人尤其放鬆!陳皮咖啡蜜漬檸梳呢2杯都係signature 🌟陳皮碎粒x ESPRESSO x TONIC店員提醒不用攪拌等候陳皮碎自然沉下就可以飲~果皮甘香跟咖啡已想不到夾👍🏻自家製蜜漬檸檬🍋再配上蜂蜜梳打水,十分清爽😋OXY 芝士蛋手抓餅手抓餅唔會太油,外皮酥脆!已經包咗一份芝士同埋蛋,可以額外再加其他配料同埋揀醬汁椰皇奶凍每日限量10份!加咗椰皇水椰奶,香甜清爽OXY CHEUNG CHAU (長洲)長洲東灣路2號地舖

蜜漬檸梳

呢2杯都係signature 🌟
陳皮碎粒x ESPRESSO x TONIC
自家製蜜漬檸檬🍋再配上蜂蜜梳打水,十分清爽😋

OXY 芝士蛋手抓餅

每日限量10份!加咗椰皇水椰奶,香甜清爽

OXY CHEUNG CHAU (長洲)
2024-03-18 55 瀏覽
難得放假去長洲玩,梗係要周圍搵野食喇😌但唔一定淨係食大魚蛋同芒果糯米糍架~如果你地去長洲東灣沙灘,一定經過呢間𝐎𝐗𝐘 𝐂𝐇𝐄𝐔𝐍𝐆 𝐂𝐇𝐀𝐔🌿店鋪係一間以「鹿角蕨」為主題的咖啡店☕️店內係一張枱都冇架,大家可以一邊食一邊欣賞下植物🌱當然仲有咖啡掛耳包、咖啡豆同埋鹿角蕨主題既𝐠𝐢𝐟𝐭 𝐬𝐞𝐭賣✨餐廳係𝐩𝐞𝐭 𝐟𝐫𝐢𝐞𝐧𝐝𝐥𝐲,仲有𝐟𝐫𝐞𝐞 𝐝𝐨𝐠 𝐭𝐫𝐞𝐚𝐭添啊!𝐆𝐚𝐯𝐢𝐧媽𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫左一杯𝐒𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞飲品,仲有小食同朋友一齊開心𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞♥蜜漬檸梳如果好似𝐆𝐚𝐯𝐢𝐧媽咁唔太岩咖啡,呢度嘅蜜漬係另一個好推介(ノ◕ヮ◕)ノ*.✧我𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫左一杯蜜漬檸梳,係佢地自家製架🍋飲落香甜清新,唔會有檸檬既澀味,令到成杯飲品提升左一個更高既層次😛♥芝士蛋手抓餅+粟米(沙律醬) / 芝士蛋手抓餅+火腿(沙律醬)呢個手抓餅比想像中出色,個餅皮煎到好酥脆,而且拎上手係熱辣辣架🔥本身餡料有芝士同埋蛋,我地分別再加粟米同埋火腿,半溶芝士令到口感更加豐富,記得要趁熱食啊😌除左沙律醬仲有其他醬可以揀架♥椰皇奶凍𝐆𝐚𝐯𝐢𝐧媽大力推介呢個椰皇奶凍🥥椰皇同椰奶味完全融合埋一齊,每一啖都好有新鮮既椰香味🥹清爽又香甜~

♥蜜漬檸梳

♥椰皇奶凍
𝐆𝐚𝐯𝐢𝐧媽大力推介呢個椰皇奶凍🥥椰皇同椰奶味完全融合埋一齊,每一啖都好有新鮮既椰香味🥹清爽又香甜~建議一人一個,𝐆𝐚𝐯𝐢𝐧一邊食一邊勁得戚咁講𝐘𝐮𝐦𝐦𝐲🤣留意返每日限量只有10個咋!!

下次我一定要試下佢地既4’𝐁𝐚𝐬𝐪𝐮𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 𝐭𝐚𝐤𝐞𝐚𝐰𝐚𝐲!店內會不定期開班教授點樣種植鹿角蕨,6歲以下費用全免架,有興趣可以留意𝐎𝐗𝐘既社交平台💚

@oxycheungchau

📍 OXY Cheung Chau

2024-02-25
下午茶
長洲而家越嚟越多小店cafe~好適合係呢個小島慢活hea hea而今次都係再訪呢間鹿角蕨主題嘅cafe *ˊᵕˋ)੭☕️ Iced Candied Lemon Coffee $68之前每次嚟都係飲Cococold brew 今次試試新嘢~揀咗一杯用上自家製的蜜漬檸檬 配合埋SOE豆沖的咖啡 個人覺得幾fresh的感覺~本身好驚會唔會好甜 點知飲落酸酸甜甜 又唔會蓋過咖啡香 配pastry類嘅話應該好正😛🍵 Iced Matcha Latte $65真係見住店員即沖抹茶再倒入鮮奶入面(〃﹃〃)飲落好香濃抹茶味 唔飲咖啡嘅人可以考慮!🍮 Coconut Panna Cotta $40一段時間冇嚟 而家多咗好多甜品 好可惜冇得試tiramisu ಥ_ಥ所以叫咗新出每日限定10個的椰子奶凍!食落好滑 好香椰子味 feel到好足料 落到好足椰子水去整~有牛奶味又唔會太甜 下次都會想再戰!因為新出關係所以menu未有 可以先查詢店員( ˊᵕˋ )🍪 S’mores Cookie - Hojicha $30軟曲奇有幾款~今次揀咗hojicha曲奇中間有棉花糖 咬落會為曲奇增添煙韌感 幾得意(˶‾᷄ ⁻̫
長洲而家越嚟越多小店cafe~
好適合係呢個小島慢活hea hea
而今次都係再訪呢間鹿角蕨主題嘅cafe *ˊᵕˋ)੭

之前每次嚟都係飲Cococold brew 今次試試新嘢~

🍵 Iced Matcha Latte $65
真係見住店員即沖抹茶再倒入鮮奶入面(〃﹃〃)
飲落好香濃抹茶味 唔飲咖啡嘅人可以考慮!

🍮 Coconut Panna Cotta $40
一段時間冇嚟 而家多咗好多甜品
好可惜冇得試tiramisu ಥ_ಥ
所以叫咗新出每日限定10個的椰子奶凍!
有牛奶味又唔會太甜 下次都會想再戰!
因為新出關係所以menu未有 可以先查詢店員( ˊᵕˋ )

軟曲奇有幾款~今次揀咗hojicha
曲奇中間有棉花糖 咬落會為曲奇增添煙韌感 幾得意(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)而且本身曲奇唔算好甜 所以棉花糖會帶返少少甜味~

🍨 Affogato - Expresso $60
雪糕份量超多!覺得比平時食嘅有雙倍份量(≖ᴗ≖๑)
配埋濃濃咖啡味嘅expresso 勁滿足🤰🏻

總結!呢到有唔少特色咖啡 個人覺得Cococold brew同Coconut Panna Cotta 椰味出色 再去嘅話會再食呢個coconut系列
店內仲有咖啡drip bag可購買~
同埋有免費寵物零食 pet friendly!
2024-03-13 9 瀏覽
去的時候 中午時間天氣太熱 直接就進去這間咖啡店避一下太陽🌞見到門口張椰皇奶凍poster 即刻要試下佢啦~真係成個椰子咁雪嘅奶凍 好好味🤤另外仲嗌左杯野飲 都唔錯嫁👍🏻
見到門口張椰皇奶凍poster 即刻要試下佢啦~
真係成個椰子咁雪嘅奶凍 好好味🤤

另外仲嗌左杯野飲 都唔錯嫁👍🏻
2024-03-11 10 瀏覽
OXY CHEUNG CHAU又去長洲玩, 今次大班人去左呢間特色Coffee shop, 整塊牆掛滿鹿角蕨仲有鹿角蕨workshop.陳皮Coffee Tonic $65signature, 拎到靜待30秒等陳皮粉慢慢溶掉可以飲, 陳皮香味好甘濃, 同爽口espresso tonic 出奇地夾蜜漬檸梳 /柚子梳打$55前者自家製蜂蜜漬檸檬, 甘香refreshing 配合蜂蜜天然甜味好清爽消暑, 覺得比起柚子梳打更有特色更值得一試CocoCold Brew $60Cold Brew 帶椰青水淡淡清香Matcha Affogato $60本來好想試的Coconut Panna Cotta sold out, 而LAVA Tiramisu唔再出🥲. 所以同FD share 呢個 affogato 夠抹🍵配上vanilla ice cream 正
OXY CHEUNG CHAU

陳皮Coffee Tonic $65

蜜漬檸梳 /柚子梳打$55

CocoCold Brew $60
Cold Brew 帶椰青水淡淡清香

Matcha Affogato $60

☕️OXY CHEUNG CHAU 📍長洲東灣路2號地舖☕️陳皮咖啡 hkd 68未試過嘅必試👍🏻店員推介店鋪signature!!頭30秒唔好飲住同攪拌 等之後先飲先係帶有陳皮粒嘅質感 再飲就係甘香苦澀味配梳打係tonic 再配陳皮嘅完整版~中意試新野可以試!🍰Combo Basque Cheesecake 4” hkd 68揀左4’’版本 佢係可以配埋飲品 都只係$68 抵!巴斯克蛋糕整得口感好幼滑 唔會起砂 亦唔會太硬身仲有盒仔裝住 食唔曬都可以帶走☺️🧇芝士蛋手抓餅 hkd 63另外加左$8火腿+$10肉鬆好大份!兩個人一齊夾份食都夠自選醬汁 有‘茄汁/是拉差/沙律醬/蛋黃醬‘今次揀左茄汁 幾份材料都配合得幾好👏🏻熱辣辣食 正🤞🏻🍪S’mores Cookie hkd 30揀左抹茶口味 $30一塊會有少少貴不過味道都香濃 無齋抹茶個隻苦澀味 亦都唔會過甜🍦Affogato hkd 60雲呢拿雪糕配espresso 實無死嘅配搭✌🏻可以當甜品 又可以話係飲品雪糕唔會好快溶個隻 而且唔係偏甜 推介🤛🏻👻店主用左鹿角蕨為主題@幾特別而少見嘅植物當身處係大自然環境 一邊飲啡 一飲欣賞鹿角蕨
☕️OXY CHEUNG CHAU
📍長洲東灣路2號地舖

☕️陳皮咖啡 hkd 68
未試過嘅必試👍🏻店員推介店鋪signature!!
頭30秒唔好飲住同攪拌 等之後先飲
先係帶有陳皮粒嘅質感 再飲就係甘香苦澀味配梳打
係tonic 再配陳皮嘅完整版~
中意試新野可以試!

揀左4’’版本 佢係可以配埋飲品 都只係$68 抵!
巴斯克蛋糕整得口感好幼滑 唔會起砂 亦唔會太硬身

感覺幾chill der🧠

🕰️營業時間
星期一至日 11:00-18:00
2024-03-06 10 瀏覽
平時一個月就會入長洲呢個小島一次 chill out 下⛴️每次去沙灘嘅路上 都會經過買返杯嘢落沙灘坐下 放鬆吓🍸今次 買落沙灘即興picnic!🍵MATCHA ESPRESSO LATTE$78作為抹茶愛好者既朋友仔 表示:茶濃咖啡香 唔係平時奶味仲重過抹茶味既latte 💯🍋CANDIED LEMON COFFEE (SOE)$68呢杯算係舖內signature 之一 柚子檸檬酸甜同咖啡本身帶既微酸☕️又意外地夾🧀4" BASQUE CHEESECAKE88 / 68 (ORDER WITH DRINK)見到有巴斯克蛋糕 已經心郁郁想買🍰見到跟野飲嗌有-$20!即叫🍪soft cookies $30晏左小小去 得返朱古力同伯爵茶味🥹本身想買椰皇都賣曬🥲🥓OxY芝士蛋手抓餅45手抓餅本身跟左芝士蛋 所以今次淨加煙肉$10 🥓本身無留意諗住叫多份芝士 staff勁好人提我本身都跟左芝士🧀我先發現😂小癲 我以為跟蛋係薄薄一層 但原來係厚厚的!我諗有兩隻蛋 仲有芝士量都唔少!超級飽肚 餅皮好脆唔會太油膩🤤

🍵MATCHA ESPRESSO LATTE$78

🧀4" BASQUE CHEESECAKE
88 / 68 (ORDER WITH DRINK)

🍪soft cookies $30
晏左小小去 得返朱古力同伯爵茶味🥹本身想買椰皇都賣曬🥲

🥓OxY芝士蛋手抓餅45
2024-03-01 6 瀏覽
由長洲的海灘往大街走,看到這家咖啡店,滿佈綠色植物的環境感覺非常治癒,就坐下來喝一杯吧~陳皮x咖啡:一層磨碎的陳皮灑在Espresso Tonic面層,等待30秒,不用攪拌。陳皮的甘香與咖啡混合完全沒有違和感。蜜漬檸梳:使用自家製蜂蜜漬檸檬,味道天然滋潤,與梳打水配在一起很清爽!
2024-02-24
2024-02-25 5 瀏覽
假日同朋友入咗長洲放鬆一下~ 發現咗一間小清新cafe, 充滿着大自然嘅氣息, 整個氛圍寧靜舒適, 感覺好relax~ 牆上掛滿鹿角蕨植物🪴, 第一次見呢種植物, 外觀相當特別!🍵Matcha Latte 抹茶味濃厚, 與牛奶互相融合🥛, 口感厚滑🍰Basque Cheesecake 巴斯克芝士蛋糕好軟滑, 入口綿密, 芝士味香濃, 適合2-3人開心share~🍪S'mores Matcha Cookie 抹茶曲奇口感微鬆脆, 抹茶味香濃🍵, 中間夾住棉花糖, 一搣開有拉絲效果!食落煙韌軟綿, 帶點棉花糖嘅微甜
假日同朋友入咗長洲放鬆一下~

🍵Matcha Latte
抹茶味濃厚, 與牛奶互相融合🥛, 口感厚滑

🍰Basque Cheesecake

🍪S'mores Matcha Cookie
2024-02-25
下午茶
👧🏻😋👅🍽✨寵物友善鹿角蕨主題咖啡店😋-OXY CHEUNG CHAU🇭🇰 長洲東灣路2號地舖 🇭🇰-🦌 就係紅豆餅隔離有間Plant & Coffee shop, 店內掛滿植物環境好舒服, 當然唔少得有咖啡掛耳包同鹿角蕨主題gift set賣🦌 有free wifi又有長凳俾客人坐低食野; pet friendly狗仔可以入室內地方, 仲有free dog treat😝-🥥 椰皇奶凍 $60💯每日限量只有10個‼️原個椰皇裝住用椰水同椰奶做既奶凍, 係一手揸唔晒既size超大個, 清爽又香甜浪下浪下超滑溜🤤-☕️ 椰皇冷萃咖啡 $68✨有超靚漸變色, 椰水溝cold brew, 以椰水本身清甜代替額外糖份, 係清新之選😍-🍋 蜜漬檸梳 $55💯店內見到一大樽自家製蜜漬檸檬🍋 漬檸甘甜, 配梳打好清爽啱晒咁濕既天時😆-🍪 S’MORES COOKIE $30/PC✨有抹茶同焙茶味, 最最最欣賞出名甜既S’MORES棉花糖同濃郁茶味配搭下, 食落唔覺得好甜; 曲奇厚身鬆軟唔油膩☺️-🌮 OXY芝士蛋手抓餅 $45 煙肉 +$10💯即叫即整要等十分鐘, 個餅底烘得好脆, 本身有芝士蛋加自選醬,
👧🏻😋👅🍽✨

S’MORES COOKIE $30/PC
S’MORES  COOKIE

🌮
OXY芝士蛋手抓餅 $45 煙肉 +$10
💯即叫即整要等十分鐘, 個餅底烘得好脆, 本身有芝士蛋加自選醬, 蛋黃醬唔錯好夾, 再加埋煙肉更鹹香足料

椰皇冷萃咖啡
S’MORES  COOKIE
漫步人生@長洲OXY植物放空餐廳,遠離繁囂,靜靜地享受滿牆鹿角蕨的cafe,彷彿置身熱帶雨林中。陳皮咖啡,香氣四溢,獨特滋味,口感宜人。Coco冷粹咖啡,清涼入心,品味冷萃的芬芳。搭配芝士蛋糕,美味結合,享受滋味,心情愉悅。棉花糖曲奇,甜蜜誘惑,一口咬下,驚喜無窮。巧克力的香氣瀰漫其中,令人陶醉,濃郁迷人。Matcha Affogato,抹茶的香氣,心靈搖曳。淡淡的咖啡與抹茶相遇, 美味交織,愜意無窮。
漫步人生@長洲OXY
植物放空餐廳,遠離繁囂,靜靜地享受

滿牆鹿角蕨的cafe,
彷彿置身熱帶雨林中。
陳皮咖啡,香氣四溢,
獨特滋味,口感宜人。

Coco冷粹咖啡,清涼入心,
品味冷萃的芬芳。
搭配芝士蛋糕,美味結合,
享受滋味,心情愉悅。

棉花糖曲奇,甜蜜誘惑,
一口咬下,驚喜無窮。
巧克力的香氣瀰漫其中,
令人陶醉,濃郁迷人。

Matcha Affogato,
抹茶的香氣,心靈搖曳。
淡淡的咖啡與抹茶相遇,
美味交織,愜意無窮。
這家隱世長洲小店由兩年前的疫情時期已經看見,當年由於行程太滿未有光顧,今日再訪終於有機會嚐嚐小店由年輕人開立,充滿創意跟綠色概念,鹿角🫎蕨與陳皮咖啡☕️就是他們的賣點在欣賞植物擺設的期間,陳皮咖啡 $68已製作完成Tonic的微酸跟咖啡豆完美混合,把咖啡的澀味減至宜人的味道少量的陳皮碎沒有太過苦的餘韻,反而提升了咖啡豆的單調,帶來一些回甘🍰 Combo BasqueCheesecake 4"☕️ Cococold Brew $136質感厚實的巴斯克芝士蛋糕🍰相當綿密,飽足跟椰皇與冷萃的甘澀但清新不苦的椰皇咖啡☕️結合出甜品+咖啡的新式Cafe的清新組合🍞芝士蛋手抓餅$45是拉差芝士份量剛好可以拉絲,蛋份量剛好跟芝士+抓餅一比一,是拉差醬夠辣而且不吝嗇,簡單就是美🍞芝士蛋手抓餅$55肉鬆、蛋黃醬果然還是肉鬆跟蛋黃醬適合我,這個組合味道更濃郁!飽滿!OXY CHEUNG CHAU (長洲)長洲東灣路2號地舖

在欣賞植物擺設的期間,陳皮咖啡 $68
已製作完成

🍰 Combo BasqueCheesecake 4"
☕️ Cococold Brew $136

質感厚實的巴斯克芝士蛋糕🍰相當綿密,飽足
跟椰皇與冷萃的甘澀但清新不苦的椰皇咖啡☕️
結合出甜品+咖啡的新式Cafe的清新組合

🍞芝士蛋手抓餅$45
是拉差

🍞芝士蛋手抓餅$55
肉鬆、蛋黃醬
果然還是肉鬆跟蛋黃醬適合我,這個組合味道更濃郁!飽滿!

OXY CHEUNG CHAU (長洲)
2024-01-28 12 瀏覽
假期帶👶🏻香噴噴去咗長洲,去咗間好特別嘅鹿角蕨主題cafe,呢幾間彩色小屋超過90年歷史,活化後變成了小店同Cafe。店內牆上掛咗好多綠色植物🌿,入到去感覺好refreshing,我哋試咗蜜漬檸檬梳打、焙茶latte、巴克斯蛋糕🎂、手抓餅,全部都好有驚喜。原來除咗可以飲咖啡☕️之外,Cafe仲有鹿角蕨板植體驗班,6歲以下費用全免嫁📍 OXY Cheung Chau地址:長洲東灣路2號地舖#親子活動 #親子好去處 #打卡 #長洲 #長洲美食 #hkcafe #鹿角蕨 #OXYCheung Chau

📍 OXY Cheung Chau
地址:長洲東灣路2號地舖